Αδικήθηκε ο Ολυμπιακός ή ευνοήθηκε ο ΠΑΟ;

Αντώνης Καλκαβούρας
Αδικήθηκε ο Ολυμπιακός ή ευνοήθηκε ο ΠΑΟ;
Το gazzetta.gr επιχειρεί μία πλήρη στατιστική επισκόπηση των δύο ομίλων του Top-16 και αποδεικνύει με στοιχεία, γιατί ο μέτριος στην 1η φάση, Παναθηναϊκός έχει περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης στα πλέϊ-οφ, από τον μέχρι στιγμής σαφώς πιο αποτελεσματικό Ολυμπιακό.

Πριν μπούμε στην στατιστική ανάλυση και αρχίσουμε να παραθέτουμε αριθμούς και ποσοστά, να συμφωνήσουμε σε κάτι... Ευτυχώς που το σύστημα διεξαγωγής της Ευρωλίγκα αλλάζει και από του χρόνου καταργείται η φάση των “16”. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η διεξαγωγή ενός “μαραθωνίου” πρωταθλήματος 14 αγωνιστικών και σχεδόν 4μηνης διάρκειας, όσο ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται μέχρι και φέτος οι όμιλοι της 2ης φάσης της Ευρωλίγκα και η πλήρης διατάραξη των αρχικών αγωνιστικών ισορροπιών.

Στην εφετινή σεζόν, ο κόμπος όχι μόνο έφτασε στο χτένι, αλλά σχεδόν... έσπασε, υπό την έννοια ότι η μέτρια πορεία των περισσότερων μεγάλων συλλόγων (που είχαν τους περισσότερους παίκτες στα διεθνή τουρνουά των Εθνικών ομάδων) στην ανούσια 1η φάση της διοργάνωσης, διαμόρφωσε έναν όμιλο “φωτιά” με τέσσερις “κολοσσούς” του ευρωπαϊκού μπάσκετ (Ρεάλ, Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελώνα) κι έναν πολύ πιο ανίσχυρο ποιοτικά στον οποίο ξεχωρίζουν η Φενέρμπαχτσέ και ο Παναθηναϊκός, που φέτος, ακόμη δεν έχει καταφέρει να δικαιολογήσει επαρκώς το όραμα της επιστροφής στο φάϊναλ-φορ. Πάμε να εξετάσουμε, όμως, πιο αναλυτικά, αν οι περυσινοί δευτεραθλητές Ευρώπης αδικήθηκαν από το σύστημα ή αν οι “πράσινοι” ευνοήθηκαν από το σύστημα διεξαγωγής.

5ος όμιλος (Φενέρμπαχτσέ, Λοκομοτίβ Κούμπαν, ΠΑΟ, Μάλαγα, Εφές Αναντολού, Ερ. Αστέρας, Τσεντεβίτα & Νταρουσάφακα)

Η Vistabet σου προσφέρει bonus έως και 100 ευρώ για κάθε κερδισμένο στοίχημα στον ημιτελικό του Κυπέλλου μεταξύ Παναθηναϊκού και Αρη.

Μέχρι και την 6η αγωνιστική της 1ης φάσης, οι “πράσινοι” (2-4), δεν ήξεραν αν καλά-καλά θα πάρουν το εισιτήριο της πρόκρισης για την φάση των “16”, αλλά η σταδιακή βελτίωσή τους και το 4/4 (με Καρσίγιακα εκτός, Μπαρτσελόνα και Ζιέλονα Γκόρα εντός και Ζαλγκίρις εκτός) που ακολούθησε, “σφράγισε” την συμμετοχή τους στο Top-16. Ο Παναθηναϊκός που ξεπέρασε σχετικά ανώδυνα τα προβλήματα τραυματισμών και βρέθηκε στον πιο βατό όμιλο της 2ης φάσης της Ευρωλίγκα και με αντιπάλους χωρίς μεγαλύτερη φανέλα απ' αυτόν, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσει μία θέση στην πρώτη δυάδα, που εξασφαλίζει πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά.

Τι λένε οι αριθμοί

Είναι χαρακτηριστικό, ότι παρ' ότι η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς κατετάγη 3η στην 1η φάση της διοργάνωσης, στο νέο όμιλο που διαμορφώθηκε έχει το 2ο καλύτερο ranking (89,7), είναι 2η στα δίποντα (53,4%), 2η στις ασίστ (μ.ο. 20,9), έχει την 2η καλύτερη επίθεση εντός έδρας (μ.ο. 84,4π.) και την 3η άμυνα συνολικά (μ.ο. 75,6π.). Αν εξαιρέσουμε τις δύο τουρκικές ομάδες των “κουμπάρων” (Ομπράντοβιτς και Ίβκοβιτς) κανένας από τους υπόλοιπους αντιπάλους του “τριφυλλιού” δεν προκαλεί τρόμο, έστω κι αν η Λοκομοτίβ Κούμπαν έχει κερδίσει τους “πράσινους” ήδη δύο φορές φέτος και θεωρητικά έχει ένα ψυχολογικό προβάδισμα. Αυτές οι τέσσερις ομάδες, είναι οι επικρατέστερες για τα ισάριθμα “εισιτήρια” που οδηγούν στα πλέϊ-οφ, με την Εφές Αναντολού να έχει τις περισσότερες πρωτιές στις στατιστικές κατηγορίες.

Η κυπελλούχος Τουρκίας έχει την καλύτερη επίθεση (μ.ο. 86,3π.) και είναι πρώτη σε ranking (98,5), σε τρίποντα (46,6%), σε ριμπάουντ (μ.ο. 37,0), ασίστ (μ.ο. 21,0) και κοψίματα και αχίλλειος πτέρνα της είναι οι βολές (8η με 68,4%). Η Φενέρμπαχτσέ κάνει τα λιγότερα λάθη (μ.ο. 11,4), είναι η 2η πιο εύστοχη στις βολές (77,7%) και η ομαδική αήττητη ομάδα εντός έδρας. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, έχει την καλύτερη άμυνα (68,3π.) γενικά αλλά και στο Κράσνονταρ (μ.ο. 62,6π.), είναι πρώτη στα κλεψίματα (μ.ο. 8,7), αλλά κάνει τα περισσότερα λάθη (μ.ο. 15,5).

Οι μετακινήσεις

Πέρα από τις αγωνιστικές ισορροπίες, οι Κυπελλούχοι Ελλάδας στάθηκαν τυχεροί και στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις που θα πρέπει να κάνουν και οι οποίες πάντα επιβαρύνουν τους παίκτες και πολλές φορές έχουν αγωνιστικό αντίκτυπο και σε επόμενες αναμετρήσεις. Η αποστολή του “τριφυλλιού” θα πάρει τρεις φορές το αεροπλάνο για Κωνσταντινούπολη, που διαρκεί κάτι λιγότερο από μία ώρα, θα πετάξει με απευθείας (περίπου 90') και στο Βελιγράδι, ενώ θα αναγκαστεί να αλλάξει αεροσκάφος πηγαίνοντας σε Ζάγκρεμπ, Μάλαγα και Κράσνονταρ.

6ος όμιλος (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ολυμπιακός, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Χίμκι, Λαμποράλ Κούτσα, Μπάμπεργκ & Ζαλγκίρις Κάουνας)

Παρά τις πολλές ατυχίες και τους τραυματισμούς βασικότατων παικτών (Γιανγκ, Σπανούλης, Πρίντεζης και Λοτζέσκι), οι “ερυθρόλευκοι” ήταν η ομάδα που εξασφάλισε νωρίτερα από τις υπόλοιπες τέσσερις, την πρωτιά του ομίλου της. Παρ' όλα αυτά, αντί να επιβραβευθεί για την εξαιρετική του πορεία στην 1η φάση, ο Ολυμπιακός βρέθηκε στον όμιλο του “θανάτου”, στον οποίο συμμετέχουν οι τρεις από τις τέσσερις συμμετέχουσες στο περυσινό φάϊναλ-φορ, η Μπαρτσελόνα, η εξαιρετικά επικίνδυνη και φιλόδοξη Χίμκι, η έμπειρη Λαμποράλ Κούτσα και οι διόλου ευκαταφρόνητες (σε σχέση με τις Τσεντεβίτα και Νταρουσάφακα του άλλου), Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις Κάουνας.

Λίγο πάνω, λίγο κάτω, από πλευράς ονόματος, φανέλας και ποιότητας του ρόστερ, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την ΤΣΣΚΑ, την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ, ωστόσο οι ισορροπίες του ομίλου είναι τόσο λεπτές, που για να εξασφαλίσει την πρόκριση στους “8”, δεν αντέχει σε νέες απώλειες παικτών και φυσικά πρέπει να διατηρήσει όσο πιο αλώβητη γίνεται την έδρα της.

Τι λένε οι αριθμοί

Τα νούμερα πάντως, δεν είναι με το μέρος των πρωταθλητών Ελλάδας. Οι Πειραιώτες έχουν μεν την καλύτερη άμυνα (μ.ο. 69,2π.), την πρωτιά στα ριμπάουντ (μ.ο. 38,3) και μετά την Μπαρτσελόνα (μ.ο. 10,5), είναι η ομάδα που κάνει τα λιγότερα λάθη (12,9), ωστόσο, είναι τελευταίοι σε δίποντα (50%) και βολές (70,0%) και είναι 7οι στο συνολικό ranking (84,8). Στατιστικά, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι το συγκρότημα που ξεχωρίζει, καθώς έχει την καλύτερη επίθεση (μ.ο. 91,1π.), είναι πρώτη στο ranking (110,1), στις βολές (79,2%), στα δίποντα (58%) και τα τρίποντα (42,7%), δεύτερη στις ασίστ (μ.ο. 20,4), ενώ δεν έχει χάσει ακόμη εκτός έδρας (5/5).

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ, είναι πρώτη στις ασίστ (μ.ο. 20,8), δεύτερη σε δίποντα (56,5%) και κοψίματα (μ.ο. 3,8) και παρ' ότι έχει την χειρότερη άμυνα (μ.ο. 80,8π.), είναι 2η στο ranking (101,9). H Mπαρτσελόνα έχει πιο ισορροπημένα νούμερα σε ποσοστά ευστοχίας (3η στα τρίπ. Με 38,6%) και κάνει τα λιγότερα λάθη, παρουσιάζει αμυντική αστάθεια και είναι 7η σε παθητικό μακριά από την Βαρκελώνη (μ.ο. 76,8).

Οι μετακινήσεις

Αν εξαιρέσει κάποιος την μεγαλύτερη διάρκεια των ταξιδιών που θα γίνουν με απευθείας πτήση (δύο φορές Μόσχα, Μαδρίτη και Βαρκελώνη), ο Ολυμπιακός θα ταλαιπωρηθεί με αλλαγές πτήσεων μόνο με προορισμούς το Κάουνας, και την Βιτόρια, γιατί το Μπάμπεργκ απέχει κάτι περισσότερο από δύο ώρες οδικώς από την Φρανκφούρτη, χωρίς να αποκλείεται βέβαια και το ενδεχόμενο ναύλωσης τσάρτερ (και για τις δύο ομάδες), για την διευκόλυνση των παικτών.