Οι 23 μέρες της κρίσης... (poll)

Οι 23 μέρες της κρίσης... (poll)

bet365

Η Νάπολι έπεσε στην 4η θέση και το gazzetta.gr προσπαθεί να καταλάβει αν ο Ράφα Μπενίτεθ είναι ή όχι ο κατάλληλος για τον πάγκο της.

Οποιος επισκέπτεται τη Νάπολη, λένε, κλαίει δύο φορές. Την πρώτη όταν φτάνει στην πόλη, βλέπει την κατάσταση που επικρατεί και σκέφτεται «τι μαλ... έκανα». Την δεύτερη όταν φεύγει, γιατί έχει γνωρίσει τους Ναπολιτάνους, τον τρόπο ζωής τους και τους έχει λατρέψει. Στην περίπτωση του Ράφα Μπενίτεθ, τα πράγματα μπορεί να γίνουν διαφορετικά. Να είναι οι Ναπολιτάνοι και πάνω από όλους ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, δηλαδή, αυτός που θα κλάψει δύο φορές. Την πρώτη από χαρά όταν συμφώνησε μαζί του και την δεύτερη τώρα που πλησιάζει η ώρα του απολογισμού και (μάλλον) σκέφτεται «τι έκανα»...

Ο Ισπανός προσλήφθηκε το καλοκαίρι του 2013, μετά την απόφαση του Βάλτερ Ματσάρι να αποχωρήσει, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού. «Είναι αυτός που θα δώσει μια πιο ευρωπαϊκή διάσταση στη Νάπολι, ο προπονητής που θα υλοποιήσει το επόμενο στάδιο του πρότζεκτ μας», έλεγε τότε ο πρόεδρος. Δύο χρόνια παρά τρεις μήνες μετά, τα αποτελέσματα -τα οποία πάντα ξεχωρίζουν τους επιτυχημένους από τους αποτυχημένους- μάλλον δεν δικαιώνουν τις προσδοκίες. Οι Βεζουβιάνι δεν κατάφεραν σε καμία από τις δύο σεζόν να διεκδικήσουν το Scudetto, σε αντίθεση με ό,τι έκαναν με τον Ματσάρι το 2011 και το 2013, κατέκτησαν το Coppa Italia, όπως δηλαδή και με τον Ματσάρι το 2012, απέτυχαν να κάνουν κάτι σημαντικό στο Champions League, σε αντίθεση με την εποχή Ματσάρι, όταν πέρασαν στους «16» από όμιλο με Μπάγερν Μονάχου-Μάντσεστερ Σίτι-Βιγιαρεάλ και αποκλείστηκαν στην παράταση από την Τσέλσι στο Λονδίνο.

Κάθε σεζόν, βέβαια, είναι διαφορετική και καμία ομάδα, ειδικά όταν είναι πάνω στην προσπάθεια να «μεγαλώσει», δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την επιτυχία αλλά η διετία Μπενίτεθ δείχνει να οδηγεί σε κάτι που για τη Νάπολι είναι... εγγύηση αποτυχίας: Απώλεια του ενθουσιασμού των τιφόζι και της πίστης στο πλάνο που έχουν χαράξει διοίκηση και προπονητής. Αυτός ο ενθουσιασμός και αυτή η πίστη, βασικά, χάνονται λίγο-λίγο κάθε εβδομάδα που περνάει αλλά το ματς στο «Μπεντεγκόντι» και η ήττα (2-0) από την Βερόνα ήταν δυνατό χτύπημα. Οχι τόσο λόγω της παραδοσιακής κόντρας που έχουν οι τιφόζι των δύο ομάδων όσο λόγω της απογοητευτικής εικόνας της Νάπολι.

Οι Παρτενοπέι, σε ακόμη ένα ματς με μικρή ομάδα, έδειχναν να μην έχουν αρχή, μέση και τέλος. Μια ομάδα που δεν ήξερε τι ήθελε να κάνει στον αγωνιστικό χώρο, μια ομάδα μπερδεμένη από τις επιλογές του προπονητή της. «Ο Ιγουαΐν ήταν βασικός στη ρεβάνς με την Τραμπζονσπόρ, ενώ όλα είχαν κριθεί από το πρώτο ματς στην Τουρκία, αλλά στον πάγκο στη Βερόνα... Κάποιος, επίσης, θα πρέπει να εξηγήσει στους τιφόζι τι γίνεται με την διαχείριση του Γκαμπιαντίνι», έγραψε η «Il Mattino» της Νάπολη, δίνοντας το σύνθημα για την ευθεία κριτική πλέον στον προπονητή. Και όταν φτάνουν οι Ναπολιτάνοι σε αυτό το σημείο, τα πράγματα δεν είναι ποτέ εύκολα για αυτόν που κάθεται στην άκρη του πάγκου...

Ο κόσμος ήταν πάντα σύμμαχος του Μπενίτεθ, από την πρώτη του μέρα στον ιταλικό νότο, αλλά τα πράγματα πλέον είναι διαφορετικά. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον αγώνα της Κυριακής με την Αταλάντα κάνουν λόγο ακόμη και για αρνητικό ρεκόρ προσέλευσης φέτος και όποιος ζει σε αυτόν τον πλανήτη, καταλαβαίνει ποια είναι η ψυχολογία των Ναπολιτάνων όταν ακούει κάτι τέτοιο. Οι τιφόζι δεν έκρυψαν πέρυσι την δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι ο Ντε Λαουρέντις δεν ξόδεψε δεκάδες εκατ. ευρώ για μεταγραφές αλλά στο στόχαστρο πλέον είναι και ο προπονητής. Ο Μπενίτεθ, το περασμένο καλοκαίρι, πήγε στους αριθμούς για να υπεραπιστεί τον εαυτό του, την δουλειά του και το γεγονός ότι δεν διεκδίκησε καν τον τίτλο, που είναι το μεγάλο όνειρο όλων στο νότο.

«Πήραμε 78 βαθμούς, πριν λίγα χρόνια αυτή η επίδοση μπορεί και να μας έδινε το πρωτάθλημα. Η Γιουβέντους, όμως, πέρυσι πήρε 102. Αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται κάθε χρόνο. Τι μπορείς να κάνεις όταν ο άλλος τρέχει με τέτοιο ρυθμό;», έλεγε στην αρχή της προετοιμασίας και από τότε αυτό το «102» το ανέφερε περισσότερες φορές κι από τον... Κόντε. Αυτή η επιμονή στους αριθμούς, βέβαια, δικαίωνε τον Μπενίτεθ αφού όντως 102 βαθμούς δεν παίρνει μια ομάδα κάθε χρόνο αλλά θα είχε ενδιαφέρον αν αναφερόταν στους αριθμούς και για τη φετινή σεζόν. Και όχι σε σύγκριση με τη Γιουβέντους, που δεν ακολουθεί τον περσινό ρυθμό, αλλά σε σχέση με την δική του πρώτη σεζόν στη Νάπολι...

Πέρυσι, μετά από 27 αγωνιστικές, οι Παρτενοπέι είχαν 55 βαθμούς. Φέτος έχουν 46. Πέρυσι, στο τέλος του πρωταθλήματος, είχαν δεχθεί 39 γκολ. Φέτος, 11 αγωνιστικές πριν το φινάλε, έχουν ήδη δεχθεί 35. Πέρυσι, η Νάπολι πήρε αυτούς τους 78 βαθμούς που ανέφερε συνεχώς ως καλή επίδοση -και όντως ήταν- ο Μπενίτεθ. Φέτος έχουν 46 και θα πάνε στους 79 αν κάνουν το 11x11 ως το τέλος του πρωταθλήματος. Αυτό, λογικά, δεν το πιστεύει ούτε ο ίδιος. Πέρυσι, για να ολοκληρωθούν οι συγκρίσεις, η Νάπολι τερμάτισε στο -24 από τη Γιουβέντους που πήγαινε με τρελό ρυθμό. Φέτος, με τους Μπιανκονέρι να μην κάνουν τις περσινές επιδόσεις, οι Βεζουβιάνι είναι ήδη στο -18...

Τα αποτελέσματα, από τα οποία καλώς ή κακώς κρίνονται όλοι, δείχνουν ότι η ομάδα δεν κάνει καμία πρόοδο σε σχέση με πέρυσι. Χειρότερο και από το αγωνιστικό, είναι ότι η Νάπολι δεν κάνει καμία πρόοδο, μετά από σχεδόν δύο χρόνια παρουσίας του Μπενίτεθ, στη νοοτροπία. Δεν αποκτά το μέταλλο της μεγάλης ομάδας και όσο δεν το κάνει αυτό, τόσο θα δυσκολεύεται στην προσπάθεια της να επανέλθει, για πρώτη φορά στη μετά Μαραντόνα εποχή, στην κορυφή της Ιταλίας.

«Είναι καλός άνθρωπος ο Ράφα, θα του εμπιστευόμουν το πορτοφόλι μου αλλά δεν είναι προπονητής για μεγάλη ομάδα. Ο προπονητής στη μεγάλη ομάδα δεν μπορεί ποτέ να είναι ήρεμος μετά από μια ισοπαλία, πόσο μάλλον μετά από ήττα. Ο Μπενίτεθ είναι πολύ μαλακός και για αυτό δεν θα τον έπαιρνα ποτέ στην ομάδα μου», είπε μετά τον αποκλεισμό στα προκριματικά του Champions League από την Αθλέτικ Μπιλμπάο -την οποία απέκλεισε μέσα στο «Σαν Μαμές» η Τορίνο- ο Λουτσιάνο Μότζι. Μπορεί να κατηγορήσει κανείς για πολλά, αν θέλει, τον Lucky Luciano αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι καταλαβαίνει το ποδόσφαιρο όσο ελάχιστοι.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ο Ισπανός αντιδράει με τρόπο που δεν πείθει ότι έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Μία μέρα μετά την ήττα στη Βερόνα ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η προπόνηση ενώ δεν είχε πει τίποτα στους παίκτες του για ρεπό μετά το «Μπεντεγκόντι», περιγράφεται από τους Ιταλούς δημοσιογράφους ως πιο κλειστός σε σχέση με πέρυσι ενώ μετά την ήττα από την Τορίνο (1-0) έκανε πανικό για τον Μάσιμο Μάουρο, παλαίμαχο ποδοσφαιριστή των Νάπολι και Γιουβέντους και νυν σχολιαστή του Sky, για την κριτική που του έκανε. «Είναι Γιουβεντίνος, γιατί να πρέπει να κάνω διάλογο μαζί του;», έλεγε οργισμένος αλλά το γεγονός ότι ο Ντε Λαουρέντις -που για κάτι τέτοιες «μάχες» ζει- παρέμεινε ήρεμος, μάλλον δεν είναι καλό σημάδι για τον allenatore...

Καλά δεν είναι τα σημάδια ούτε από το μέτωπο των ΜΜΕ και ειδικά αυτών που στηρίζουν τη Νάπολι. «Πέρυσι σε όλη την σεζόν η ομάδα δέχθηκε 39 γκολ. Τώρα έχει δεχθεί 35 και έχει ακόμη 11 ματς. Μα για τι πράγμα να μιλήσουμε; Η στατιστική είναι ντροπιαστική και δεν γίνεται να φταίνε πάντα οι παίκτες. Ο Μπενίτεθ έχει αρχίσει να ρίχνει ατομικές ευθύνες αλλά για το γεγονός ότι ομάδες όπως οι Εμπολι, Ουντινέζε και Κιέβο έχουν δεχθεί λιγότερα γκολ, φταίνε οι μονάδες; Γιατί να μην φταίει η συνολική αμυντική λειτουργία του συστήματος του Μπενίτεθ; Και αν φταίνε οι μονάδες για την άμυνα, γιατί να μην είναι θέμα μονάδων το γεγονός ότι η Νάπολι είναι καλή επιθετικά και να είναι θέμα Μπενίτεθ; Ο Ισπανός έχει χάσει τον έλεγχο στην ομάδα. Μια ομάδα που παίζει με 4-2-3-1 χωρίς να μαρκάρει κανείς από τους τέσσερις μπροστά και με μια άμυνα που χτίστηκε σε βάσεις κάθε άλλο παρά στέρεες. Πόσο να αντέξουν οι δύο αμυντικοί χαφ;», αναρωτήθηκε η ιστοσελίδα «TuttoNapoli», η οποία είπε ευθέως αυτό που φοβούνται όλοι στο νότο.

«Μπράβο για την πορεία στο Coppa Italia, μακάρι να κατακτηθεί και φέτος η κούπα αλλά εδώ το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Αν η Νάπολι για δεύτερη σερί χρονιά δεν παίξει στο Champions League, θα μιλάμε για μια... ατομική βόμβα! Δεν παίζεται μόνο η επόμενη σεζόν, παίζεται η δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, παίζεται το μέλλον της Νάπολι. Πιστεύει κανείς ότι θα είναι εύκολο να πεις στον Ιγουαΐν ότι θα πρέπει να ζήσει ακόμη ένα χρόνο χωρίς αυτή τη διοργάνωση; Πιστεύει κανείς ότι θα υπάρξουν σημαντικά έσοδα για τη Νάπολι; Με τον Ντε Λαουρέντις να δουλεύει -σωστά- με το Financial Fair Play πάντα ως γνώμονα, τι μεταγραφές θα μπορούν να γίνουν;».

Ο Μπενίτεθ, βέβαια, πιστεύει ότι το εισιτήριο για το Champions League μπορεί να το πάρει μέσω του Europa League. Καλώς το πιστεύει, αφού έχει ειδικότητα στις νοκ άουτ διοργανώσεις και η Νάπολι είναι μία από τις ομάδες που μπορούν να στοχεύουν στην κατάκτηση της διοργάνωσης. Ο Ντε Λαουρέντις, όμως, δεν μπορεί να το ρισκάρει και καλείται να πάρει άμεσα μια απόφαση. Αν θα κάνει πρόταση ανανέωσης του συμβολαίου ή όχι, επιλέγοντας κάποιον άλλον. Για την Gazzetta dello Sport, η απόφαση έχει ήδη παρθεί.

«Το πρωτάθλημα δείχνει όλα τα όρια που έχει αυτός ο προπονητής, ο οποίος έγινε δεκτός πριν δύο χρόνια ως ο Μεσσίας που θα φέρει το Scudetto στη Νάπολι μετά από 2,5 δεκαετίες. Η εικόνα της ομάδας και τα αποτελέσματα, όμως, είναι απογοητευτικά. Η ήττα στη Βερόνα, η τρίτη σερί (Παλέρμο, Τορίνο οι δύο προηγούμενες) εκτός έδρας, έφερε και την πλήρη απογοήτευση γύρω από την ομάδα. Αυτός που δικάζεται είναι αυτός, ο Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος μετά τη λήξη στη Βερόνα έριξε όλες τις ευθύνες στους παίκτες. Η απόφαση, ουσιαστικά, έχει παρθεί. Για τον Ισπανό το μέλλον μπορεί να είναι η Μάντσεστερ Σίτι. Για τη Νάπολι, ο Ντε Λαουρέντις πρέπει να πάρει μια κρίσιμη απόφαση».

Οι περισσότεροι στην Ιταλία υποστηρίζουν ότι ο εκλεκτός του προέδρου, ο μεγάλος του στόχος, είναι ο (Ναπολιτάνος στην καταγωγή) Βιντσέντζο Μοντέλα. Η Corriere dello Sport, που σε θέματα Νάπολι έχει καλή ενημέρωση συνήθως, υποστηρίζει ότι για τον Μπενίτεθ τα πάντα θα κριθούν στις επόμενες 23 μέρες. Η ρεβάνς με την Ντιναμό Μόσχας, ο αγώνας με την Αταλάντα στο «Σαν Πάολο» και ο... τελικός με την Ρόμα στο «Ολίμπικο», θα δείξουν αν υπάρχει περίπτωση επαναπροσέγγισης ή αν το «αντίο» είναι σίγουρο.

Ακόμη κι αν η απόφαση είναι να χωρίσουν οι δύο πλευρές, ο Μπενίτεθ θα ήθελε να το κάνει έχοντας κατακτήσει το Europa League. Στον ιταλικό νότο, όμως, ο μεγάλος πόθος είναι το Scudetto...

 

SERIE A Τελευταία Νέα