Θα πάρουν το Κύπελλο αν...

Θα πάρουν το Κύπελλο αν...

bet365

Ο Θανάσης Λιοντζόπουλος γράφει για τον αποψινό τελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, για τα δυνατά και αδύνατα σημεία του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού. Όπως έλεγε και ο βρετανός συγγραφέας και ποιητής Κίπλινγκ: Αν…

Ο ΠΑΟΚ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΝ…

*Καταφέρει να βρει τη λύση στο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες που λέγεται «απουσία Αθανασιάδη» και γκολ! Ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα με 9 γκολ απουσιάζει. Βέβαια έχει τα ίδια γκολ και ο Λούκας, ωστόσο ο Κλάους ήταν αυτός που είχε σκοράρει και στα δύο παιχνίδια του δικεφάλου του βορρά με τον Παναθηναϊκό σε Τούμπα και Λεωφόρο! Στην Τούμπα είχε πετύχει το γκολ νίκης και στο Απόστολος Νικολαϊδης είχε μειώσει λίγο πριν από τη λήξη σε 2-1. Και με τον Ολυμπιακό στους ημιτελικούς έκανε την διαφορά! Ο Σαλπιγγίδης έχει πολύ καλά ποσοστά στο σκοράρισμα, καλύτερα από ό,τι ο Μπεργκ με 1 γκολ κάθε 5 σουτ, το ίδιο και ο Λούκας, ενώ ο σουηδός προς 5,3 σουτ.

* Σταματήσει τις επελάσεις του Νάνο από αριστερά. Ο αριστερός μπακ του Παναθηναϊκού έχει κάνει ζημιά στον ΠΑΟΚ στα μεταξύ τους παιχνίδια και δημιουργεί ρήγματα, καθώς βοηθάει πολύ στην επίθεση, τόσο με τις φαρμακερές σέντρες του, όσο και με τα καλοκτυπημένα κόρνερ και φάουλ.

*Αποσυντονίσει τον φορμαρισμένο Παναθηναϊκό. Ο ΠΑΟΚ στα τελευταία παιχνίδια με προπονητή τον Γεωργιάδη και ειδικά στους ημιτελικούς του Κυπέλλου έδειξε ότι μπορεί να προσαρμοστεί την ώρα του παιχνιδιού και να αντέξει την πίεση του αντιπάλου. Το πέτυχε όταν το γήπεδο ήταν… κατηφορικό στο Γεώργιος Καραϊσκάκης στο Κύπελλο, φέρνοντας το ματς στα μέτρα του, αλλά και στην Τούμπα, παίρνοντας τη σπουδαία πρόκριση. Αν βγάλει τον Παναθηναϊκό από τα νερά του, μπορεί να τον πλήξει.

*Αξιοποιήσει τις ποιοτικές μονάδες που έχει, ποδοσφαιριστές με εμπειρία και ποιότητα όπως οι Στοχ, Λούκας, Βούκιτς και Σαλπιγγίδης. Ο Σάλπι έχει πετύχει 8 γκολ στο πρωτάθλημα, το ίδιο και ο Βούκιτς, ενώ ο Λούκας, όπως γράψαμε πριν, έχει 9 τέρματα, ενώ έχει και 9 ασίστ (3ος στη λίστα). Ο Στοχ έχει το καλύτερο σουτ από όλους, ενώ στην καριέρα του έχει πετύχει εκπληκτικά τέρματα από θέσεις και σημεία που δεν περιμένει κανείς! Έχει λοιπόν και το απρόβλεπτο, που χρειάζεται σε τελικούς.

* Αντέξει στην πίεση και το πρέσινγκ του ΠΑΟ η άμυνά του και πετύχει πρώτος γκολ. Δύσκολα ο Παναθηναϊκός ανατρέπει το εις βάρος του σκορ, ενώ αντίθετα εξπέρ είναι στις ανατροπές ο ΠΑΟΚ.

*Οι Κάτσε και Λάζαρ γεμίσουν ιδανικά το χώρο στο κέντρο και ειδικά μπροστά από την άμυνα. Στο ματς που έγινε στη Λεωφόρο ο βαρύς Μαντούρο είχε πρόβλημα. Κλειδί για τον ΠΑΟΚ είναι αυτοί οι δύο ποδοσφαιριστές να βρεθούν στην καλή τους βραδιά και να λειτουργήσουν ως… χταπόδι πιάνοντας με τις βεντούζες τους τη μπάλα και ανακόπτοντας τις πράσινες πάσες.

*Ο Λίνο καταφέρει να βοηθήσει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Ο μοντέρνος μπακ χαφ του ΠΑΟΚ με τις σέντρες ξυραφιές του και τις συστημένες… πάσες του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην άμυνα των πρασίνων. Ο αριστεροπόδαρος βραζιλιάνος έχει 7 ασίστ στο πρωτάθλημα.

*Καταφέρει να δείξει ότι η στατιστική του στην οποία σε πολλούς τομείς είναι καλύτερη από τον Παναθηναϊκό, δεν είναι μόνο… αριθμοί. Ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα έχει πετύχει 68 γκολ έναντι 57 του Παναθηναϊκού, ενώ υπερτερεί και σε κλεψίματα (797 με 699) και λάθη (1536 ενώ οι Πράσινοι 1708). Στις πάσες γίνεται το εξής συναρπαστικό, έχουν από 2407 η κάθε ομάδα!

*Βρει λύσεις στην απουσία δύο ποδοσφαιριστών που έχουν την κάθετη πάσα, όπως είναι ο Νάτχο και ο Κατσουράνης. Αυτά τα δύο οχτάρια, με τον Κατσούρ βέβαια να έχει παίξει σε πολλά ματς σέντερ μπακ, θα μπορούσαν με κοντινή ή μακρινή πάσα, με πάσα στην πλάτη της άμυνας, να ανοίξουν διαδρόμους. Ο ΠΑΟΚ έχει φέτος βάθος στο ρόστερ και θα πρέπει να βρει τον αντικαταστάτη τους, σε αυτό τον τελικό Κυπέλλου. Με δύο λόγια αυτό το… άγνωστο που φοβάται ο Αναστασίου, καθώς έτσι αναφέρθηκε σε ό,τι αφορά στις τρεις απουσίες (ήθελε να παίξουν), να πληγώσει τον Παναθηναϊκό.

*Να έχει μεγαλύτερη τύχη από ό,τι σε άλλα ματς. Ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα των δοκαριών στο πρωτάθλημα με τον Αθανασιάδη να έχει 4, τον Λίνο 2, τον Σαλπιγγίδη 2, ενώ από τον ΠΑΟ έχει 3 ο Καρέλης.

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΝ…

*Αξιοποιήσει το βαρύ πυροβολικό του τον Μάρκους Μπεργκ. Ο σουηδός επιθετικός είναι το μεγάλο όπλο των Πρασίνων. Είναι ο δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 15 γκολ, ενώ έχει καθαρίσει κρίσιμα ματς για τον ΠΑΟ, όπως στο δεύτερο ημιτελικό με τον ΟΦΗ στην παράταση και με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης.Είχε ανοίξει το σκορ επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα με κεφαλιά. Παράλληλα, έχει την ικανότητα να ανοίγει διαδρόμους με τις γλυκές πάσες του (1-2 με τους συμπαίκτες του).

*Λειτουργήσουν οι αυτοματισμοί του. Οι περισσότεροι έχουν να λένε καλά λόγια για την δουλειά του Γιάννη Αναστασίου καθώς στο γήπεδο φαίνονται εκτός από τα αποτελέσματα και οι αυτοματισμοί της ομάδας. Ο τρόπος που κινούνται οι ποδοσφαιριστές χωρίς τη μπάλα είναι αξιοσημείωτος, ενώ και πως ξεδιπλώνεται η ομάδα μετά την ανάκτηση της μπάλας στην άμυνα.

* Βρεθεί στην καλή του μέρα ο αρχηγός Ζέκα. Είναι ο πασπαρτού του Παναθηναϊκού, που τρέχει αδιάκοπα και δημιουργεί. Από δική του σέντρα από δεξιά είχε σκοράρει ο Μπεργκ στην Τούμπα, ενώ σε μία παρόμοια φάση ο Γλύκος είχε σώσει την ομάδα του στη Λεωφόρο (στο πρώτο τέταρτο του αγώνα). Είναι πανταχού παρών και σταματάει τις επιθέσεις του αντιπάλου. Πρώτος στα κλεψίματα με 93 και 4ος στο πρωτάθλημα στις πάσες με 308. Κινείται σε όλους τους χώρους στο κέντρο, αλλά συνήθως από δεξιά, ενώ βοηθάει πολύ στις επιστροφές.

* Αποφύγει τα λάθη η άμυνά του. Ειδικά σε κάποια παιχνίδια στην αρχή του πρωταθλήματος, με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη όπως και αυτό στην Τούμπα, η άμυνα είχε κάνει νερά. Υπήρχαν και ατομικά λάθη, όπως του Μαρινάκη ή του Τριανταφυλλόπουλου, του Καπίνο. Ίσως να έπαιζε ρόλο και η ασταθής απόδοση του Σίλντενφελντ που έχει αποκτηθεί ως ηγέτης στη γραμμή. Σταδιακά όμως η άμυνα φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα με τον Κροάτη έχοντας παρτενέρ τον Κουτρουμπή ή τον Τριανταφυλλόπουλο, που όπως φαίνεται θα παίξει δεξιά. Αν δεν αποδειχτεί αχίλλειος πτέρνα η άμυνα (και ο Κοτσόλης) και κρατήσει την πίεση, ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει μεγάλο πλεονέκτημα γιατί είναι πιο δημιουργικός.

*Λειτουργήσει και σε αυτό το παιχνίδι ομαδικά. Αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τον Παναθηναϊκό: η ομαδικότητά του. Ο ένας παίζει για τον άλλον, ακόμη και ο Μπεργκ έχει δείξει ότι τον ενδιαφέρει να νικήσει η ομάδα του και μετά να βάλει γκολ ο ίδιος. Γενικά, όμως ο Παναθηναϊκός δείχνει καλοδουλεμένη και δεμένη ομάδα, ενώ οι χαφ του (Πράνιτς, Ζέκα, Αμπέιντ, ενώ γυρίζει πιο πίσω ο Πέτριτς) βρίσκονται πιο εύκολα μεταξύ τους.

*Εκμεταλλευτεί το απρόβλεπτο και την ταχύτητα των Κλωναρίδη, Καρέλη. Είναι νέοι, ωραίοι, ικανοί να αστοχήσουν σε μία εύκολη φάση, αλλά και να πετύχουν γκολάρες. Ειδικά ο πρώτος είναι εξπέρ στις αντεπιθέσεις αν ο Παναθηναϊκός δώσει χώρο στον ΠΑΟΚ. Ενώ ο δεύτερος είναι γρήγορος και δυνατός, κερδίζει τις περισσότερες κόντρες και μπουκάρει στην περιοχή.

*Ευτυχήσει να φτάσει σε υψηλά επίπεδα απόδοσης ο Πέτριτς. Πέρυσι ο ΠΑΟ δούλεψε πολύ την περίπτωση του τραυματία Φιγκερόα και αποκόμμισε τα οφέλη στη συνέχεια, φέτος έκανε το ίδιο με τον Πέτριτς τον οποίο περίμενε δίχως να πιέζει. Είναι υψηλού επιπέδου ποδοσφαιριστής που με μία ενέργειά του όπως έδειξε με τον ΟΦΗ στη Λεωφόρο μπορεί να ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα. Λειτουργεί ως στήριγμα στον Μπεργκ, γυρίζει πιο πίσω, ενώ είναι διορατικός και με καλά κτυπήματα φάουλ.

*Εκμεταλλευτεί τις στημένες φάσεις. Από στημένη φάση είχε σκοράρει (πρώτο του γκολ) ο Τριανταφυλλόπουλος κόντρα στον ΠΑΟΚ, από κόρνερ του Νάνο (δεξιά), ενώ από φάουλ είχε σκοράρει ο ισπανός αριστερός μπακ, το οποίο εκτελέστηκε με πάτημα της μπάλας-σαν πάσα. Ο Παναθηναϊκός συνηθίζει να κερδίζει πολλά κόρνερ και φάουλ, τα οποία αν εκμεταλλευτεί μπορεί να του δώσουν… μπόνους κάποιο γκολ. Στα κόρνερ προωθούνται και οι Σίλντενφελντ, Τριανταφυλλόπουλος και Κουτρουμπής που είναι καλοί κεφαλοσφαιριστές!

* Πετύχει το πρέσινγκ, που κάνουν σε μεγάλα διαστήματα του αγώνα. Μπορεί να δείτε τον Παναθηναϊκό να δίνει χώρο, όμως μπορεί και να πρεσάρει ψηλά, με τον Ζέκα, τον Πράνιτς και τον Καρέλη να είναι πολύ καλοί στον τομέα αυτόν, διαβάζοντας το παιχνίδι και την πάσα του αντιπάλου.

*Βρει τρόπο να ξεφύγει από τα μαρκαρίσματα και ανέβει ψηλά ο Νάνο. Ο ισπανός μπακ μετατρέπεται σε χαφ όταν χρειαστεί. Ο Γεωργιάδης έχει κάνει σχέδιο για την αντιμετώπισή του, καθώς είναι πηγή κινδύνου με τις σέντρες του (52 επιτυχημένες), ενώ εκτός από τεχνίτης είναι γρήγορος και δυνατός. Φτάνοντας ψηλά στην αριστερή πλευρά είναι σαν να αποκτάει αυτόματα πλεονέκτημα ο Παναθηναϊκός, όμως είναι πιθανό και ο αντίπαλος να στοχεύσει την αντεπίθεση στην πλευρά του. Αν καταφέρει να το κοντρολάρει, θα δώσει ενέργεια και πλεονέκτημα στην ομάδα του, καθώς έχει και τη δυνατότητα της απειλής με το δυνατό σουτ που διαθέτει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα