Η... εθνική εορτή του Παναθηναϊκού! (pics)

Η... εθνική εορτή του Παναθηναϊκού! (pics)

Θάνος Σαρρής
Η... εθνική εορτή του Παναθηναϊκού! (pics)

bet365

Mια μέρα πριν την 25η Μαρτίου του 1971, ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε το δικό του... έπος! Το gazzetta.gr θυμάται το ματς με την Έβερτον και την πρόκριση στους «4» της Ευρώπης με ντοκουμέντα από τον Τύπο.

«24 Μαρτίου: Μια ημέρα που θα περάση στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας». Με αυτή τη φράση η Αθλητική Ηχώ, την οποία εξασφαλίσαμε από το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών, προαναγγέλει την μεγάλη αναμέτρηση του τριφυλλιού με τα «ζαχαρωτά», στον δεύτερο προημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης! Η Αθήνα φοράει τα γιορτινά της, αφού ο Παναθηναικός έχει δείξει στο πρώτο ματς του Λίβερπουλ, όπου προηγήθηκε με τον Αντωνιάδη στο 81' για να ισοφαρίσει στο τέλος ο Τζόνσον, ότι μπορεί να γράψει ιστορία.

«Η ώρα επλησίασε. Η μεγάλη μάχη θα γίνει σήμερα πραγματικότης και θα κρίνη κατά πόσον για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας θα μπορέσει μια ελληνική ομάδα να φθάση στα ημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης. Ανάμεσα στις 4 δηλαδή καλύτερες ομάδες της γηραιάς Ηπείρου... Τα προγνωστικά είναι ασφαλώς δύσκολα, αλλά υπάρχει και ένα γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτησι. Ο Παναθηναϊκός από το φτωχό, το ασήμαντο αουτσάιντερ που ήταν προ του αγώνος του Λίβερπουλ είναι τώρα το φαβορί. Παίζει στο γήπεδό του, έχει πάρει τον αέρα των αντιπάλων του, θα κινηθή σε γνώριμο περιβάλλον, είναι ικανός μέσα στην έδρα του για τη μεγαλύτερη επιτυχία», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αθλητική Ηχώ τη μέρα του αγώνα...

Και οι «πράσινοι» τα καταφέρνουν. Μια μέρα πριν την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου οι φίλοι του «τριφυλλιού» ξεχύνονται στους δρόμους για να γιορτάσουν το δικό τους θρίαμβο! Βγαίνουν στις γειτονιές, βουτούν στα συντριβάνια! Με το 0-0 της Λεωφόρου η πρόκριση στα ημτελικά είναι γεγονός και φυσικά οι συσχετισμοί με την 25η Μαρτίου δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις γλαφυρές περιγραφές του Τύπου. Ακολουθούν. Το ρεπορτάζ του αγώνα ήταν στο κλίμα των ημερών και της... εποχής. Διαβάζουμε στην Ηχώ, χωρίς να έχουμε αλλάξει την ορθογραφία: «Η Ελλάδα, ολόκληρη, χωρίς καμιά εξαίρεσι, πανηγυρίζει διπλά φέτος το "21". Σημαιοστολισμένη και περήφανη η μικρή μας πατρίδα τιμά, από την μία μεριά τους αθάνατους Ήρωας που της χάρισαν την λευτεριά πριν 150 χρόνια και υμνεί, ταυτόχρονα -τι συγκινητική αλήθεια σύμπτωσι - τα λεοντόκαρδα παιδιά του Παναθηναϊκού που την στόλισαν με νέα ατίμητη δόξα και νέες δάφνες, μπροστά στην κατάπληκτη Ευρώπη.

Η Ελλάδα μας, μια φούχτα αποφασισμένοι και αδάμαστοι άνθρωποι - γκρέμισε για δεύτερη φορά - το ίδιο όπως το 1821 μια ολάκερη και παντοδύναμι αυτοκρατορία. Πριν 150 χρόνια ο αγώνας της φυλής μας ήταν για την επιβίωση το ξεσκλάβωμά της. Ένας προς 100 οι ρωμηοί, έδωσαν την μάχη, ξέροντας πως ο αντίπαλος ήταν πανίσχυρος και άρτια εξοπλισμένος και την κέρδισαν. Χθες, στην ειρηνική μάχη του Αθλητισμού, το Ελληνικό ποδόσφαιρο με τον υπεράξιό του εκπρόσωπο τον Παναθηναϊκό, βρέθηκε στην ίδια θέσι, όπως και στο ξεσηκωμό του "21". Με την Ιστορία στο ποδόσφαιρο που η αρχή της πιάνει κάπου 100 χρόνια πριν και περισσότερο. Με λαμπρή παράδοσι στον διεθνή τομέα. Με αναμφισβήτητο τον τίτλο του "δάσκαλου της μπάλας" οι Εγγλέζοι. Με τον αέρα, τέλος και το αβαντάζ του πρώτου διδάξαντος. Απέναντί τους, τα δικάς μας, ηρωϊκά παιδιά. Μαθηταία, οπωσδήποτε των Βρεταννών. Συνεχισταί μιας Ιστορίας χωρίς διεθνείς επιτυχίες, χωρίς τίτλους και περγαμηνές. Και για να μαστε μέσα στην πραγματικότητα "μικροί". Αυτοί, απέναντι στους μεγάλους. Τους πεπειραμένους.

Αυτούς που και η εμφάνισή τους μόνο στα γήπεδα προκαλούσε δέος, έκοβε τα πόδια των αντιπάλων. Άνιση η μάχη αν έχουμε υπ' όψιν το παρελθόν. Επαγγελματίαι οι Εγγλέζοι έναν αιώνα και παραπάνω. Έρασιταίχναι και χωρίς εφόδια μέχρι χθες οι δικοί μας. Μα όταν ο Ρωμηός αποφασίζει να δώσει τη μάχη, όταν αγωνίζεται για την τιμή και την δόξα της πατρίδος του, τότε είναι ικανός για όλα. Κι ας είναι η διαφορά ανάμεσα σε αυτόν και τον αντίπαλο όσο τα Τουρκοβούνια με... της Άλπεις. Έτσι πολέμησε και απώθησε τις αμέτρητες ορδές του Δαρείου και του Ξέρξη. Έτσι λύγισε μια πανίσχυρη και πάνοπλη αυτοκρατορία στα 1821 και έτσι χθες, δημιούργησε το "ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΘΑΥΜΑ" που η λάμψη του κατήυγασε εκτυφλωτικά την Ευρώπη. Με την πανηγυρική είσοδο του ιστορικού "τριφυλλιού" στους "4 πρώτους της ηπείρου μας..."»

Λίγοι περίμεναν φυσικά ότι ο Παναθηναϊκός θα απέκλειε μια καλοδουλεμένη αγγλική ομάδα. Στους δύο αγώνες απέδειξε όμως ότι η λέξη «θαύμα» ουσιαστικά μειώνει την προσπάθειά του. «Φαινομενικά η πρόκριση του Παναθηναϊκού είναι ένα "θαύμα". Ένα ποδοσφαιρικό θαύμα. Μα είναι άδικο να χαρακτηρισθή έτσι και θεωρηθή τέτοιο, γιατί μόνο θαύμα στην ουσία δεν είναι αυτό που πέτυχαν στο Λίβερπουλ και εδώ οι πράσινοι λεβέντες. Το 1-1 και το θανάσιμο για την Έβερτον 0-0 δεν ήλθαν τυχάια. Δεν έγιναν συμπτωματικά, όπως γίνονται τα θαύματα, αν γίνωνται. Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε με το σπαθί του. Ήταν ο καλύτερος αγωνιστικά και κέρδισε δίκαια τον τίτλο μιας από τις καλύτερες σήμερα ομάδες της Ευρώπης. Ό,τι πέτυχε ήταν δημιουργικό. Έκτισε τον μεγαλειώδη θρίαμβό του επάνω σε γερές βάσεις, μεθοδικά και με σύστημα», αναφέρει το ρεπορτάζ του αγώνα, το οποίο μας διέθεσε το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών.

Στη συνέχεια τονίζει: «Στην τιτανομαχία του Λίβερπουλ, μέσα σ' ένα κάθε άλλο παρά φιλικό περιβάλλον, με μια διαιτησία που προσπαθούσε να σώση το αγγλικό γόητρο, άνθεξε παλληκαρίσια στις τρομερές επιθέσεις της Έβερτον. Εξουδετέρωσε τους κανονιέρηδες του Λίβερπουλ και μόνο επειδή ο διαιτητής "έτσι το θέλησε ή... δεν θέλησε να ιδή την αλήθεια" υποχρεώθηκε να μοιρασθή τη νίκη με την Έβερτον. Χθες όμως ο Παναθηναϊκός έδωσε μαθήματα ευψυχίας, τακτικής, επιθετικού πνεύματος και ανωτερότητος στην Έβερτον. Κυριάρχησε στο γήπεδο απόλυτα. κυνήγησε την νίκη - παρ' ότι του αρκούσε η ισοπαλία και την έχασε τελείως συμπτωματικά. Βέβαια το 0-0 είναι αρκετό για να εισχωρήση για πρώτη φορά μια ελληνική ομάδα στον περιορισμένο κύκλο των εκλεκτών της Ευρώπης.

Χθες ο Παναθηναϊκός έφτασε στιγμές-στιγμές στα επίπεδα των πιο φημισμένων ομάδων. Από την άμυνα ως την επίθεση στάθηκε ένα συγκρότημα πλημμυρισμένο από δημιουργία, πάθος, φλόγα. πίστι και τεχνική αρτιότητα. Ενενήντα λεπτά ολόκληρα, ο Παναθηναϊκός ήταν ο δάσκαλος του ποδοσφαίρου και Εγγλέζοι οι μαθηταί. Ανίκανοι να ανακόψουν όχι μόνον τον ρυθμό του παιγνιδιού, αλλά και την μοιραία για αυτούς κατάληξι...».

Ο Παναθηναϊκός μπήκε επιθετικά, είχε σε φοβερή μέρα τον Γραμμό και στο 32' έχασε τρομερή ευκαιρία για να προηγηθεί. Η Έβερτον πίεσε λίγο στο τέλος του πρώτου μέρους και το δεύτερο ήταν... πανηγυρικό. Ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε, είχε ευκαιρίες και στο 74' δεν του δόηθηκε καθαρό πέναλτι για χέρι του Χερστ. Ήταν τόσο καθαρό, που οι παίκτες σταμάτησαν, αλλά ο Γάλλος διαιτητής δεν σφύριξε. Ήταν ξεκάθαρο ότι οι «πράσινοι» δεν αρκούνταν στην ισοπαλία, ήθελαν τη νίκη. Στο 75' ο Τομαράς έχασε μεγάλη ευκαιρία και στο στο 89' ο Δομάζος έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι. Το 0-0 ήταν γεγονός και φυσικά άνοιγε το δρόμο για το Γουέμπλεϊ...

«Τιμή και δόξα, αιώνια, στον Παναθηναϊκό να σταθή η εμπροσθοφυλακή που θα οδηγήση το ελληνικό ποδόσφαιρο στα νέα του πεπρωμένα. Στο ιστορικό τριφύλλι έλαχε η τιμή να προπορευθή. Πίσω του θα ακολουθήσουν - δεν γίνεται αλλοιώς - και άλλες ελληνικές ομάδες», έγραφε χαρακτηριστικά η Αθλητική Ηχώ, που έβλεπε την πορεία εκείνη ως οδηγό για το μέλλον...

*Ευχαριστούμε το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών (www.arxeiotypou.gr) για τη διάθεση των εφημερίδων.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα