Το ντέρμπι που... γράφτηκε στην ιστορία!

Θάνος Σαρρής
Το ντέρμπι που... γράφτηκε στην ιστορία!

bet365

Σαν σήμερα πριν από 3 χρόνια ο Ολυμπιακός νικούσε τον Παναθηναϊκό με 2-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης», σε ένα ντέρμπι με πολλά παράπονα και... ξύλο! Το gazzetta.gr παρουσιάζει τα πρωτοσέλιδα της επόμενης του αγώνα.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στο «Γ. Καραϊσκάκης» στις 19/02/11... Με τη νίκη τους, οι γηπεδούχοι «έχτισαν» διαφορά +10 και πανηγύρισαν το «κλείδωμα» του Πρωταθλήματος. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός κατήγγειλε «νέα Ριζούπολη» και είχε έντονα παράπονα από τη διαιτησία! Η ομάδα του Φερέιρα παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ από το 20', μετά το γκολ του Μιραλάς, ισοφάρισε στο 58' με τον Λέτο και στο 82' είδε κανονικό γκολ του Κατσουράνη να ακυρώνεται.

Ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη στο 92' με γκολ του Τζιμπούρ, το οποίο ξεσήκωσε νέα παράπονα από πλευράς «πρασίνων», που ζήτησαν οφσάιντ. Μετά το σφύριγμα της λήξης, μερίδα οπαδών εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο, με τους Σισέ, Σιμάο, Σαριέγκι, Νίνη, Καντέ και Τζόρβα να δέχονται επίθεση και την κατάσταση να ξεφεύγει και τα αποδυτήρια να θυμίζουν... ροντέο!

Ο Γάλλος φορ, μάλιστα, είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του και είχε λεκτικό επεισόδιο με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Το «τριφύλλι» έβγαλε καυστική ανακοίνωση, ο Δημήτρης Γόντικας τόνιζε ότι «για εμάς το παιχνίδι το κέρδισε ο Παναθηναϊκός με 2-1». ενώ οι οπαδοί του περίμεναν την ομάδα στην Παιανία και την υποδέχθηκαν σαν νικήτρια. Ας θυμηθούμε πως υποδέχθηκε ο Τύπος τα όσα έγιναν, με τα πρωτοσέλιδα που μας διέθεσε το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών.

Στο Goal διαβάζουμε: «Μία από τις μεγαλύτερες "ληστείες" στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου διέπραξαν χθες οι τρεις διαιτητές, "κατακρεουργώντας" τον ΠΑΟ, που έφυγε όχι νικητής, αλλά ηττημένος από το Φάληρο». Ο τίτλος αναφέρει: «Καλόπουλος, Σαραϊδάρης, Τρύφωνας... Οι "Ντάλτον" της Ελλάδας!», ενώ υπάρχει αναφορά για τον καθένα ξεχωριστά: «Ο Τρύφωνας "καθάρισε" με ανύπαρκτο οφσάιντ πεντακάθαρο γκολ του Κατσουράνη (για το 1-2) στο 82ο λεπτό, με μια απόφαση σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο. Ο Καλόπουλος δεν έδωσε πέναλτι σε χέρι του Τοροσίδη. Ό Σαραϊδάρης μέτρησε το γκολ του Ραφίκ Τζιμπούρ (2-1), αν και υπήρχε οφσάιντ (ο Πάντελιτς, ίσως και ο σκόρερ)».

Στο κάτω μέρος γίνεται αναφορά στην εισβολή που ακολούθησε μετά το σφύριγμα της λήξης: «Οι αλητείες των κάφρων. Οπαδοί του Ολυμπιακού μπήκαν στο γήπεδο, επιτέθηκαν και χτύπησαν Σισέ, Τζόρβα, Σιμάο, Γκοβού», ενώ συνεχίζει: «Στο +10 και... τρομοκρατικά το 38ο ο Ολυμπιακός. Με το γκολ του Τζιμπούρ στο 91' οι «ερυθρόλευκοι» σφράγισαν τον τίτλο. Αναφορά υπάρχει στο πάνω μέρος της σελίδας για τον Σισέ και για την οριστική απόφαση να αποχωρήσει από τη χώρα μας, καθώς και για τα όσα έγιναν στα αποδυτήρια: «Σισέ: "Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορώ να μείνω στην Ελλάδα"».

Η SportDay, την επόμενη του ντέρμπι, είχε στο πρωτοσέλιδο τον Ερνέστο Βαλβέρδε: «Μπράβο του! Αυτός είδε όσα έγιναν και είχε το θάρρος να τα καταδικάσει. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε διέσωσε την αξιοπρέπειά του, προσπερνώντας τη νίκη και τη διαφαινόμενη κατάκτηση του τίτλου», γράφει χαρακτηριστικά ενώ επίσης στην πρώτη σελίδα αναφέρει: «Η μπάλα απουσίασε χθες από το "Γ. Καραϊσκάκης". Την εξαφάνισαν: Τα έκτροπα των οπαδών του Ολυμπιακού, που καταδίωξαν και χτύπησαν παίκτες των "πρασίνων" μετά τη λήξη του ντέρμπι. Τα "εγκλήματα" του Καλόπουλου και των βοηθών του, τα οποία καταδίκασαν σε ήττα τον Παναθηναϊκό. Η απόγνωση του Σισέ, που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τα ελληνικά γήπεδα. Οι συμπλοκές μεταξύ "συναδέλφων" ποδοσφαιριστών, που προκαλούν προβληματισμό για τη συμβίωσή τους στην Εθνική ομάδα. Οι δηλώσεις Μαρινάκη που έριξαν λάδι στη φωτιά και άφησαν στο απυρόβλητο τους αφιονισμένους οπαδούς».

Στο ρεπορτάζ του αγώνα τονίζει: «Η αξία του ηττημένου, λέει, δίνει δόξα στο νικητή. Στην προκειμένη περίπτωση το 2-1 του Ολυμπιακού κόντρα σε αυτόν τον Παναθηναϊκό που είδαμε εχθές στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" του δίνει εκτός από δόξα και πρωτάθλημα. Στο +10 οι "ερυθρόλευκοι" πλέον. Ο Παναθηναϊκός, βέβαια, δεν αρκείται σε... χτύπημα συμπάθειας στην πλάτη για την προσπάθεια στην έδρα του "αιώνιου" αντιπάλου. Αφενός γιατί στο Φάληρο έπαιζε τα ρέστα του για να ξαναμπεί γερά στο "κόλπο" και αφετέρου διότι περίμενε τη... συμπάθεια από τη διαιτησία. Συγκεκριμένη, την ευθυκρισία στη φάση του 83ου λεπτού, κυρίως σε αυτη, όταν ο Κατσουράνης έστειλε τημ μπάλα στα δίχτυα και καταλογίστηκε οφσάιντ. Το βίντεο δεν δικαίωσε τον βοηθό διαιτητή Σπύρο Τρύφωνα. Αν μετρούσε το γκολ, το ματς γινόταν 1-2 και έμπαινε σε άλλη βάση».

Η Εξέδρα έγραφε στο πρωτοσέλιδό της: «Το σήκωσε! Ο Τρύφωνας ύψωσε το σημαιάκι και λήστεψε τον Παναθηναϊκό και ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη και τον τίτλο. Είπε όχι σε πέναλτι στον ΠΑΟ ο Καλόπουλος, αμφισβητούμενο το γκολ του Τζιμπούρ. Σισέ: "Θα φύγω απ' την Ελλάδα", υβριστικοί διάλογοι μεταξύ του Γάλλου και του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ζούγκλα! Οπαδοί του Ολυμπιακού επιτέθηκαν σε Σισέ, Σιμάο, Τζόρβα, Σαριέγκι, Καντέ! Βαλβέρδε: Αυτά που έγιναν δεν πρέπει να συμβαίνουν, δεν κάνουν καλό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. ΠΑΕ Παναθηναϊκός: Ανακοίνωση περί αλλοίωσης του Αποτελέσματος. Καραγκούνης: "Νέα Ριζούπολη". "Τρομοκρατία": Καταγγέλλουν οι παίκτες του ΠΑΟ. Υποδοχή νικητών στην Παιανία».

To ρεπορτάζ της «Εξέδρας» στην περιγραφή του αγώνα: «Νίκη σε ντέρμπι-φωτιά κόντρα στον αιώνιο που "κλειδώνει" το πρωτάθλημα με λουκέτο ασφαλείας σημαίνει πανηγύρι. Με γκολ στο ενενηνταφεύγα σημαίνει έκρηξη, εκτίναξη και ξέσπασμα του γούστου στον Θεό. Υπό αυτή τη λογική, χτες ο Ολυμπιακός το βίωσε: πρώτο λεπτό καθυστερήσεων, Τζιμπούρ, 2-1 και η "ψαλίδα" στο "+10". Χάνεται αυτή η κούπα; Ούτε με... προσπάθεια! Κι όμως, πέρα απ' τη λογική της απύθμενης ντροπής εκείνων των αχαρακτήριστων που μπούκαραν στο τέλος του αγώνα στον αγωνιστικό χώρο και άρχισαν στα κλωτσομπουνίδια παίκτες του Παναθηναϊκού )ο ορισμός της ποδοσφαιρικής αρρώστιας), ένα καλό κομμάτι απ' τον κόσμο των (πια) πρωταθλητών δεν μπορεί παρά να έβγαλε το βράδυ, έχοντας στην άλλη τσέπη του κι ένα άλλο feeling. Τουλάχιστον περίεργο. Λίγο απορία, λίγο "μούδιασμα", στο μετριοπαθέστερο σενάριο. Στο άλλο "στρατόπεδο", των Πρασίνων, το έλεγαν αλλιώς. Πιο οργισμένα και πιο σόκιν..."»

Mία ακόμα εφημερίδα που δεν υπάρχει πια, ο Φίλαθλος, την οποία βρήκαμε στο Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών, έγραφε: « Στο γόνατο και χωρίς αναισθητικό... Έσφαξαν τον ΠΑΟ. 2-1 στο 92' με Τζιμπούρ ο Ολυμπιακός. 1. Κανένα φάουλ από Νίνη, πριν το πέναλτι του Τοροσίδη. 2. Κανονικό γκολ του Κατσουράνη. 3. Οφσάιντ ο Πάντελιτς στο 2-1. Τρελό γλέντι οι ερυθρόλευκοι για την κούπα. Τζιμπρίλ Σισέ: Θα φύγω στο τέλος της σεζόν. Χοντρό επεισόδιο με Μαρινάκη.»

Το ΦΩΣ, από την πλευρά του, τόνιζε: «Πόνεσε πολύ το 2-1 του Τζιμπούρ στο 91'», ωστόσο ξεκαθαρίζει: «Φωνάζει - και έχει δίκιο - ο ΠΑΟΚ για το ότι δεν μέτρηση το γκολ του Κατσουράνη στο 82' με υπόδειξε του Κερκυραίου βοηθού Τρύφωνα» και προσθέτει: «Πεντακάθαρο όμως το γκολ του Τζιμπούρ στο 91', καθώς ο σκόρερ βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τον Σπυρόπουλο, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση συμμετοχής του Πάντελιτς στη φάση. Ούτε για πλάκα δεν συζητιέται περίπτωση πέναλτι στο 45' για χέρι του Τοροσίδη στη φάση με τον Νίνη (επιθετικό φάουλ)». Παράλληλα, έχει και δηλώσεις του προέδρου του Ολυμπιακού που τονίζει: «2-1 αντί 5-1. Αλλά αν είναι να κερδίζουμε τον Παναθηναϊκό, ας το κάνουμε και στο 92'» Όσα περισσότερα παιδιά γίνονται Ολυμπιακοί, τόσο πιο χαρούμενα θα είναι. Θέλουμε κάθε γονιός να στείλει το παιδί του τη Δευτέρα στο σχολείο και να είναι υπερήφανο. Σήμερα δείξαμε αρχές, ήθος και ότι έχουμε κάνει τεράστιο αγώνα για τη βία μέσα στα γήπεδα».

*Ευχαριστούμε το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών (www.arxeiotypou.gr) για τη διάθεση των εφημερίδων.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα