Και όμως είναι ακόμα... εδώ!

Και όμως είναι ακόμα... εδώ!

Γιώργος Κούβαρης
Και όμως είναι ακόμα... εδώ!
Η EuroLeague Greece γράφει για την τριάδα Λάσμε, Γκιστ, Λεκαβίτσιους που βρέθηκε στο μάτι του Κυκλώνα μετά το ματς στη Μαδρίτη και το πόσο πολύ μεταμορφώθηκαν με αποτέλεσμα να κάνουν συνολικά το καλύτερο παραγωγικό παιχνίδι τους τη φετινή σεζόν.

Ποιος να το έλεγε και ποιος να το πίστευε...

Πριν από 10 μέρες, όταν επέστρεφε η αποστολή του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ από τη Μαδρίτη μετά τη βαριά ήττα από τη Ρεάλ, ότι οι Τζέιμς Γκιστ, Στεφάν Λάσμε και Λούκας Λεκαβίτσιους θα γνώριζαν την αποθέωση μετά την αναμέτρηση κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ήταν η μέρα που οι τρεις παίκτες ήταν έτοιμοι να πληρώσουν το... μάρμαρο για τις κάκιστες εμφανίσεις των «πρασίνων» τον τελευταίο μήνα έχοντας πραγματοποιήσει τη μία άσχημη εμφάνιση μετά την άλλη. Αδιάψευστος μάρτυρας η γλώσσα των αριθμών!

Ήταν το διάστημα όπου οι «πράσινοι» γνώρισαν πέντε ήττες σε έξι ματς και πιο συγκεκριμένα από Μπασκόνια (εκτός), Χίμκι (εκτός), Φενέρμπαχτσε (εντός), Ρεάλ (εκτός), Αρμάνι (εντός) και μόλις μία νίκη κόντρα στην Νταρουσάφακα στο ΟΑΚΑ. Σε αυτούς τους αγώνες, οι τρεις παίκτες είχαν συνολικά 81 πόντους, όπερ και σημαίνει 13,5 πόντους κατά μέσο όρο στους 73,3 που σημείωνε εκείνη την περίοδο. Δηλαδή μόλις το 17,8% της «πράσινης» παραγωγικότητας από Λάσμε, Γκιστ (που είχαν μεγαλύτερο ρόλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχής) και Λεκαβίτσιους.

Άλλωστε, γι' αυτόν τον λόγο είχαν μπει στο μάτι του Κυκλώνα και έδειχναν πώς μετρούσαν... μέρες στο «πράσινο» στρατόπεδο. Όχι και οι τρεις αλλά τουλάχιστον οι δύο από αυτούς. Η τελευταία καλή τους εμφάνιση είχε συνδυαστεί στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ όπου είχαν σημειώσει τους 32 από τους 93 πόντους της ομάδας τους. Έκτοτε άρχισαν να παίρνουν την κάτω βόλτα, όχι μόνο όσον αφορά το σκοράρισμα και την επιθετική τους παραγωγή, αλλά την εν γένει παρουσία τους στο παρκέ. Ακόμα και στην άμυνα.

Όσον αφορά τους Λάσμε και Γκιστ... ειδικά στην άμυνα αφού έβλεπαν όλους τους αντίπαλους ψηλούς να στήνουν πραγματικό... πάρτι στην «πράσινη» ρακέτα. Αντίστοιχα ο Λεκαβίτσιους έδειχνε σαν ψάρι έξω από τα νερά του αφού στον λιγοστό χρόνο που «πάταγε» στο παρκέ (συνολικά είχε 54:06 λεπτά συμμετοχής στα έξι τελευταία ματς πριν από την ΤΣΣΚΑ, δηλαδή λιγότερα από 10 λεπτά σε κάθε παιχνίδι), περισσότερο κακό έκανε, παρά καλό στην ομάδα του.

Όμως απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας φρόντισαν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα! Εκτός του ότι είχαν και οι 3 διψήφιο αριθμό πόντων (Λάσμε 13π., Γκιστ 11π., Λεκαβίτσιους 11π.) με αποτέλεσμα να πετύχουν για πρώτη φορά 35 πόντους στο σύνολο (από τους 96 της ομάδας τους) ήταν εξαιρετικοί και στα υπόλοιπα καθήκοντά τους. Οι ψηλοί δέχτηκαν μόλις 13 καλάθια στο «ζωγραφιστό» (season low για τον Παναθηναϊκό και δη σε μια χρονιά που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του) και αυτό χάρη στην πολύ καλή pick n roll άμυνα, αλλά επίσης και στην πίεση που ασκήθηκε στην ΤΣΣΚΑ από τα γκαρντ.

Από την άλλη, ο Λεκαβίτσιους «γέμισε» εξαιρετικά τα παπούτσια του Καλάθη, τόσο ως point guard, όσο και όταν χρησιμοποιήθηκε ταυτόχρονα από τον Ρικ Πιτίνο στην ίδια πεντάδα μαζί του.