Το limit up και το limit down του Καλάθη

Το limit up και το limit down του Καλάθη

Gazzetta team
Το limit up και το limit down του Καλάθη
Η EuroLeague Greece γράφει για τον αρχηγό του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ που κάνει τα... πάντα στο γήπεδο τη φετινή σεζόν εκτός από το να σκοράρει με συνέπεια, με αποτέλεσμα να διανύει τη χειρότερη σεζόν του όσον αφορά τα ποσοστά ευστοχίας.

Μερικές φορές και οι ίδιοι οι παίκτες θέλοντας να δικαιολογήσουν την αστοχία τους στα σουτ εντός παιδιάς, λένε χαρακτηριστικά: «Θα μπουν. Κάποια στιγμή θα μπουν». Πιθανόν το ίδιο να σκέφτεται και ο Νικ Καλάθης, ο οποίος μπορεί να αποτελεί τον παίκτη-ορχήστρα των «πρασίνων» και από εκείνον που ξεκινούν και τελειώνουν τα πάντα στο παρκέ, ωστόσο δεν ξεκίνησε καλά την σεζόν όσον αφορά τα ποσοστά του.

Η γλώσσα των αριθμών είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Μετά τα πρώτα οκτώ μαtς της EuroLeague, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ μετράει μόλις 34% στα σουτ εντός παιδιάς έχοντας 33/97! Συγκεκριμένα το ποσοστό του στα δίποντα βρίσκεται στο 42,6% με 26/61 σουτ, ενώ το ποσοστό του στα τρίποντα έχει πέσει κάτω από το 20% (7/36). Μια από τα ίδια και όσον αφορά τις βολές αφού ο Καλάθης έχει ευστοχήσει μόλις επτά φορές από τις 18 που κλήθηκε να στηθεί στην γραμμή της φιλανθρωπίας (38,9%).

Ποσοστά πολύ πιο χαμηλά με την περσινή χρονιά του που έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του πολυτιμότερου παίκτη της EuroLeague. Παρόλα αυτά φέτος κάνει ένα σωρό άλλες δουλειές στο γήπεδο. Οι ηγετικές του ικανότητες και η ηγετική του φυσιογνωμία κάθε φορά που βρίσκεται στο παρκέ εμπνέει αυτομάτως και όλους τους συμπαίκτες του οι οποίοι νιώθουν σιγουριά έχοντας τον Καλάθη δίπλα τους.

Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι φέτος έχει φτάσε στο όριο του διψήφιου αριθμού όσον αφορά τις ασίστ (σ.σ. έχει 9 κατά μέσο όρο), μαζεύει 4 ριμπάουντ σε κάθε ματς, ενώ κλέβει και δύο φορές την μπάλα. Και ξέρετε. Τις περισσότερες φορές το κλέψιμο του Καλάθη ισοδυναμεί με τρέξιμο στο ανοικτό γήπεδο και καλάθι στο transition. Μάνι μάνι 22 (τουλάχιστον) πόντοι χωρίς να σκοράρει καν. Προσθέστε και τους 10 πόντους που έχει κατά μέσο τη φετινή σεζόν (έστω και με τα χαμηλά ποσοστά ευστοχίας) και αυτομάτως φτάνουμε στους 32 πόντους. Όπερ και σημαίνει ότι έχει συμμετοχή στο 40% από τους 81 πόντους που πετυχαίνουν οι «πράσινοι» φέτος στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Eάν και εφόσον ο Καλάθης βελτιώσει στοιχειωδώς τα ποσοστά του στα επόμενα παιχνίδια και φτάσει τουλάχιστον στα περσινά του επίπεδα (56% στα δίποντα και 30% στα τρίποντα) αυτομάτως ο Παναθηναϊκός θα ανέβει ένα ακόμα επίπεδο. Απέναντι στην Μπαρτσελόνα έμεινε στους 2 πόντους με 1/9 σουτ και 0/2 βολές, η οποία ισοδυναμεί με την χειρότερή του επίδοση φέτος. Πέρυσι μόνο σε ένα ματς έμεινε στους 2 πόντους έχοντας επίσης 1/9 σουτ και ήταν αυτό στη Μόσχα κόντρα στην Χίμκι...