Όταν ο Σπανούλης άλλαξε την ιστορία...

Όταν ο Σπανούλης άλλαξε την ιστορία...

Αντωνία Σπανού
Όταν ο Σπανούλης άλλαξε την ιστορία...
Ήταν 11 Ιουλίου του 2010 όταν ο Βασίλης Σπανούλης έκλεινε το κεφάλαιο του Παναθηναϊκού, άνοιγε αυτό του Ολυμπιακού και όλα άλλαζαν στο εγχώριο και όχι μόνο μπάσκετ. To gazzetta.gr θυμίζει τι είχε γίνει τότε...

Παίξε νόμιμα live στοίχημα στις μεγάλες διοργανώσεις από κινητό & τάμπλετ με τις συνταγές της Θείας Βίστα!

Αρκετά κοινά με το φετινό καλοκαίρι είχε εκείνο του 2010. Το Mundial και μάλιστα ο τελικός γινόταν το απόγευμα της 11ης Ιουλίου και άπαντες είχαν μαζευτεί να παρακολουθήσουν το ματς της Ισπανίας με την Ολλανδία.

Η ανακοίνωση όμως πήρε αρκετό από το ενδιαφέρον του φίλαθλου κόσμου και το μετέφερε σε... μπασκετικές συζητήσεις. Στο ημίχρονο του ποδοσφαιρικού αγώνα γίνεται η ανακοίνωση και ο τελικός δεν ενδιαφέρει κανέναν πλέον όπως πριν. Ο Βασίλης Σπανούλης γινόταν παίκτης του Ολυμπιακού και όλα άλλαζαν.

«Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον Βασίλη Σπανούλη. Ο διεθνής γκαρντ θα είναι παίκτης της ομάδας μας για τα επόμενα τρία χρόνια».

Ο «Kill Bill» ήταν ίσως το πιο «καυτό» όνομα του καλοκαιριού, μετά από μια εξαιρετική σεζόν, στην καλύτερη φάση της καριέρας του και όλες οι ευρωπαϊκές ομάδες θα ήθελαν να τον κάνουν δικό τους. Οι Αγγελόπουλοι ήταν αποφασισμένοι να αλλάξουν την ιστορία και προσπάθησαν να κάνουν την μεταγραφή που θα αλλάξει τα δεδομένα.

Από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να χάσει έναν από τους πρωταγωνιστές και κορυφαίους παίκτες του τριφυλλιού, του πρόσφερε νέο συμβόλαιο συνεργασίας και περίμενε την απάντηση του.

Οι πρόεδροι της ΚΑΕ Ολυμπιακός πλησίασαν τον «Kill – Bill», εξέφρασαν τον θαυμασμό τους, του μετέφεραν το πλάνο τους, έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη (2.400.000) και έπεισαν τον Σπανούλη να φορέσει τα κόκκινα και μαζί με αυτά να πάρει στις πλάτες του τα όνειρα και το μέλλον του Ολυμπιακού.

«Ήθελα μια αλλαγή στη ζωή μου και ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη επιλογή. Όταν μου έδειξε ο Ολυμπιακός πόσο πολύ με θέλει μου μπήκε στο μυαλό, αλλά σίγουρα δεν ήταν καθόλου εύκολη αυτή η απόφαση και σίγουρα θα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά δεν φοβάμαι.

Ο Ολυμπιακός με προσέγγισε με τον πιο σωστό τρόπο και για αυτό είμαι παίκτης του. Γυρίζω σελίδα στην καριέρα μου και στη ζωή μου κι εύχομαι η μετεγγραφή μου να είναι η αρχή για τίτλους της ομάδας μου.

Δεν χρειάζεται να πούμε τώρα περισσότερα. Μετά από χρόνια θα μιλήσω και θα μάθουν όλοι τι ακριβώς έγινε». Αρκετά πράγματα στο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια.

Ο Σπανούλης που είχε αγαπηθεί και δεθεί με τους πράσινους, έκανε ένα βήμα που μέχρι τότε λίγοι είχαν τολμήσει και ακόμα λιγότεροι είχαν κάνει αίσθηση. Μετά από 8 χρόνια λίγα έχουν αλλάξει από εκείνη την ημέρα, με την μπασκετική πορεία πάντως να είναι εντυπωσιακή.

Τελικά ο Σπανούλης κατάφερε και άλλαξε τα δεδομένα της ομάδας του. Με εκείνον ηγέτη ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης, άλλαξε την νοοτροπία του και σίγουρα έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης στην διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας των «ερυθρόλευκων».

Αυτά που κατέκτησε μιλούν από μόνα τους. Μπορεί η πρώτη του χρονιά να μην ήταν ονειρική και να έκλεισε με την κατάκτηση ενός κυπέλλου, αλλά το καλοκαίρι του 2011 όλα άλλαξαν και ο Σπανούλης απέκτησε τον ρόλο του ηγέτη και καθοδηγητή σε μια νεανική ομάδα με συγκεκριμένους στόχους και λίγους να την πιστεύουν.

Η επόμενη χρονιά ήταν εντυπωσιακή. «Μυθική» κατάκτηση της Euroleague και του πρωταθλήματος με τον Σπανούλη να είναι καθοριστικός. Η συνέχεια ήταν ακόμα καλύτερη.

Αν κάποιος είχε αμφιβολία για ότι έγινε την σεζόν 2011-12, η «back to back» κατάκτηση του Ευρωπαϊκού στο Λονδίνο, με τον Σπανούλη να κάνει «μαγικές» και αρχηγικές εμφανίσεις ήρθε για να τις ...σβήσει όλες.

Στην συλλογή προστέθηκαν και τα 2 συνεχόμενα πρωταθλήματα κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο (2015, 2016) και κάπως έτσι φτάσαμε στο φετινό καλοκαίρι, που μέσα σε δύο ώρες σχεδόν οι δύο πλευρές ανανέωσαν την συνεργασία τους για ακόμα μια χρονιά, την ένατη του Σπανούλη στο «Λιμάνι».

Σαν σήμερα πριν από οκτώ χρόνια ο Σπανούλης άνοιξε έναν δρόμο και ήταν εκείνος που είδε πιο καθαρά απ' όλους τις συνέπειες αυτού. Όποιος και αν είναι ο απολογισμός, ο αρχηγός του Ολυμπιακού κατάφερε και άλλαξε την ιστορία και την έγραψε όπως εκείνος είχε φανταστεί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα