«Απόδειξη του χάους στο ελληνικό ποδόσφαιρο»

«Απόδειξη του χάους στο ελληνικό ποδόσφαιρο»

Θάνος Σαρρής
«Απόδειξη του χάους στο ελληνικό ποδόσφαιρο»

bet365

Έξι δημοσιογράφοι από το εξωτερικό μεταφέρουν στο gazzetta.gr το πως εξέλαβαν την εικόνα με τον οπλισμένο Σαββίδη να εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας και καταθέτουν τις απόψεις τους.

Από την πρώτη στιγμή το περιστατικό της Τούμπας έκανε το γύρο του κόσμου. Ξεπέρασε γρήγορα τα παραδοσιακά ΜΜΕ και στην εποχή των Social Media, σε πολλούς «τοίχους» και timelines κυκλοφορούσε μια εικόνα ενός οπλισμένου προέδρου.

Τι αντίκτυπο είχε η εικόνα του Σαββίδη και της εισβολής στον αγωνιστικό χώρο στο εξωτερικό; Έξι δημοσιογράφοι εξηγούν στο gazzetta.gr.

Ο Ρόρι Σμιθ είναι επικεφαλής ποδοσφαίρου στους New York Times. Έχει ασχοληθεί ξανά με το ελληνικό ποδόσφαιρο, γνωρίζοντας καλά τις παθογένειές του. «Εμείς εδώ το ερμηνεύσαμε ως απόδειξη του χάους στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για το οποίο νομίζω ότι ήδη γνωρίζαμε. Ένας πρόεδρος να κάνει εισβολή στο γήπεδο είναι από μόνο του άσχημο, αλλά με όπλο; Αυτό το πάει σε άλλο επίπεδο. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει πώς το ελληνικό ποδόσφαιρο έφτασε σε αυτό το σημείο έντασης και το συγκεκριμένο συμβάν δεν βοηθάει την εικόνα του. Κυκλοφόρησε πολύ γρήγορα γιατί περιστατικά σαν αυτό δουλεύουν άψογα στην εποχή των Social Media. Ένας τίτλος που τραβά τα βλέμματα, μια αντίστοιχη λεζάντα και όλα αυτά τα twitter accounts άρχισαν να το αναπαράγουν, χωρίς να προσφέρουν εμβάθυνση ή το γενικό πλαίσιο. Αυτό μάλλον δεν θα δικαιολογήσει το περιστατικό, αλλά ίσως το εξηγήσει».

Ο πολύπειρος Γκαμπριέλ Σανς από την καταλανική El Mundo πηγαίνει το όλο ζήτημα μερικά βήματα παραπέρα. «Η εισβολή του προέδρου του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο με ένα πιστόλι στη ζώνη για να διαμαρτυρηθεί για κάτι τόσο κοινότυπο όσο η ακύρωση ενός γκολ πρέπει να σημάνει συναγερμό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Όποιο μέτρο κι αν ληφθεί, ακόμα και η παύση του πρωταθλήματος, θα έχει θετικό αντίκτυπο, όμως δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι μόνο με αυστηρά πειθαρχικά μέτρα, ακόμα κι αν είναι επανειλημμένα. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε στην πρόληψη, ώστε να μην συμβεί ξανά. Δεν είναι δικαιολογία να σκέφτεσαι ότι αποτελεί αντανάκλαση της κοινωνίας. Θα είναι ένα τεράστιο λάθος όμως να ληφθεί αυτό το λυπηρό επεισόδιο ως κάτι απομονωμένο που γίνεται μόνο στο ποδόσφαιρο.

Βγαίνουμε από ένα Σαββατοκύριακο με άλλα θλιβερά οπαδικά κεφάλαια στα γήπεδα μας. Η Γουέστ Χαμ, η Λιλ, το Αμβούργο για να καταγράψω αυτά που πήραν την περισσότερη δημοσιότητα. Πριν από μερικές εβδομάδες η Παρί Σεν Ζερμέν ήταν επίσης πρωταγωνίστρια και στο Μπιλμπάο υπήρχαν εικόνες σύγκρουσης. Το ποδόσφαιρο περνά μια δύσκολη στιγμή, απομακρύνεται από το άθλημα και πλησιάζει τη βία. Ο προβληματισμός και η συζήτηση πρέπει να γενικευτούν, ξεκινώντας από τους υπεύθυνους στις κορυφαίες ομοσπονδιακές θέσεις και να συνεχιστούν από τους ίδιους τους συλλόγους. Χωρίς φόβο. Είναι εκείνοι που μπορούν να σταματήσουν την κλιμάκωση. Με εξουσία. Φυσικά, αν οι ηγέτες των ομάδων δεν δώσουν το παράδειγμα, το ποδόσφαιρο θα φύγει από τα χέρια τους».

Ο Μαρτίνο Σίμτσικ είναι αρχισυντάκτης στην τρομερά δημοφιλή σελίδα Copa 90, η οποία έχει επισκεφτεί τη χώρα μας για ρεπορτάζ σε βίντεο που σχετίζονται κυρίως με την οπαδική κουλτούρα. Είναι εξοικειωμένοι με επεισόδια οπαδών. Όχι όμως με εισβολές προέδρων. «Κάθε πρωί τις Δευτέρες έχουμε ένα πρωινό μίτινγκ για το τι έγινε στο ποδόσφαιρο. Ξέρουμε την Ελλάδα, έχουμε έρθει στην Ελλάδα και έχουμε συναντήσει μερικές από τις καλύτερες ατμόσφαιρες στα γήπεδα, αλλά επίσης έχουμε βρεθεί στην Ελλάδα για να δούμε το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός που δεν έγινε ποτέ. Οπότε καταλαβαίνουμε, μπορούμε να πούμε, το πως λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Και προφανώς, αυτό το πρωινό Δευτέρας πας στη δουλειά και λες "Α, Γουέστ Χαμ, οι οπαδοί μπήκαν στο γήπεδο. Α, στη Λιλ, οι οπαδοί είναι τρελοί, μπήκαν στο γήπεδο". Αλλά μετά έρχεται η Ελλάδα και τελειώνουν όλα. Έχουμε έναν ιδιοκτήτη που τρέχει με ένα όπλο πάνω του και απειλεί τον διαιτητή, στη χρονιά που υποτίθεται ότι η διαιτησία προσπαθεί να τα κάνει όλα τίμια.

Είναι πραγματική τρέλα και μοιάζει με κανονικό τσίρκο. Ακόμα και σε στιγμές που και το δικό μας ποδόσφαιρο μοιάζει τρελό, που υπάρχει κόσμος στην Αγγλία που καταδικάζει τα όσα κάνουν οι οπαδοί, φαντάσου τι θα γίνει αν κάνουν εισβολή οι ιδιοκτήτες! Το ποδόσφαιρο είναι απλά μέρος της κοινωνίας, στην Αγγλία έχεις την ξεκάθαρη περίπτωση με τη Γουέστ Χαμ που έχουν θέματα με τη διοίκηση, έχουν εκδιωχθεί από τη γειτονιά τους. Στην Γαλλία έχουν τρομοκρατηθεί έχουν περιθωριοποιηθεί. Είναι πιθανόν να υπάρξει αντίδραση με αυτόν τον τρόπο. Στην Ελλάδα όμως μοιάζουν όλα απόλυτα χαοτικά. Τη μια είναι οι οπαδοί που κάνουν κάτι τρελό, την άλλη είναι τα δικαστήρια που ανατρέπουν μια απόφαση, την επόμενη είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης που εισβάλει. Μοιάζει σαν κάθε κομμάτι της κοινωνίας να είναι σε χάος».

Ο Αλβάρο Ολμέδο εργάζεται στην μαδριλένικη Marca, η οποία αμέσως πρόβαλε το θέμα πολύ ψηλά στην ιστοσελίδα της, δίνοντάς του δημοσιότητα, ενώ το είχε και «χτύπημα» στο φύλλο της επόμενης μέρας. «Έχει προκαλέσει πολύ θόρυβο εδώ στην Ισπανία. Ποδοσφαιρικά υπήρχαν λίγες ειδήσεις την Κυριακή. Η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα έπαιζαν το Σάββατο, ενώ η Ατλέτικο νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής. Το βράδυ λοιπόν, που ήταν ήσυχο, όταν είδαμε έναν πρόεδρο με ένα πιστόλι στο γήπεδο ήταν απίστευτο. Πολλοί ποδοσφαιριστές από τις δύο ομάδες, αλλά και ο προπονητής Μανόλο Χιμένεθ, είναι Ισπανοί, ενώ υπάρχουν κι άλλοι στο ελληνικό πρωτάθλημα που όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να τους επηρεάσει. Έτσι προσπαθήσαμε και στο ράδιο Marca να μιλήσουμε μαζί τους για να μας εξηγήσουν πώς είναι δυνατόν να περάσει ένα πιστόλι σε γήπεδο πρώτης κατηγορίας! Τόσο στον Τύπο, όσο και στα ραδιόφωνα και στην τηλεόραση δόθηκε μεγάλη έκταση, έφτασαν πολλές εικόνες και όλοι το αντιμετώπισαν με μεγάλη έκπληξη. Ήταν μια εικόνα πολύ ασυνήθιστη για εμάς».

Ο Αντρέ Φερέιρα από την πορτογαλική Record, όπως είναι φυσιολογικό, δεν έχει συνηθίσει επίσης στην εικόνα οπλισμένων προέδρων. «Για εμάς ήταν μια κατάσταση ξένη, δεν είναι νορμάλ φυσικά να μπαίνει ένας πρόεδρος με όπλο στο γήπεδο. Για εμάς ήταν μια είδηση που έκανε μεγάλο μπαμ εδώ στην Πορτογαλία. Πολλά πρόσωπα διάβασαν την είδηση και όλες τις σχετικές. Ο νούμερο ένα εκπρόσωπος μιας ομάδας σε αυτή την κατάσταση; Δεν είναι φυσιολογικό. Πήρε διαστάσεις και λόγω του Βιεϊρίνια που παίζει στον ΠΑΟΚ και είναι Πορτογάλος. Γενικά όλα τα ΜΜΕ έπαιξαν την είδηση, τους φάνηκε πολύ περίεργο. Βρήκαμε το video, όλες τις φωτογραφίες από Ελλάδα και προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με τον Βιεϊρίνια για να μας εξηγήσει. Εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα γιατί οι πρόεδρο δεν έχουν όπλα. Μας φάνηκε πολύ ξένο. Είναι μια πολύ θλιβερή στιγμή για το ποδόσφαιρο και μπορεί να έχει επιπλοκές στο μέλλον».

Ο Κοράι Ντουρκάλ από την τουρκική Hurriet είναι λιτός και σαφής: «Το ποδόσφαιρο ισούται με ένα όμορφο παιχνίδι. Κάποιοι άνθρωποι το ξεχνούν. Έχω κουραστεί να βλέπω τέτοιες φιγούρες στο ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο είναι δουλειά των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Πώς ένας πρόεδρος μπαίνει σε ένα παιχνίδι με όπλο; Είναι μαφιόζος ή πρόεδρος ομάδας; Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να ξαναμπεί σε ποδοσφαιρικό γήπεδο στη ζωή του»

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα