Ολυμπιακος-ΑΕΚ: Πώς καλύφθηκε η διαφορά 4 ετών (pics & vids)

Δημήτρης Ρούσσος
Ολυμπιακος-ΑΕΚ: Πώς καλύφθηκε η διαφορά 4 ετών (pics & vids)

bet365

Η ΑΕΚ νίκησε ξανά τον Ολυμπιακό και φαίνεται πως τον έχει βάλει από «κάτω», σε μια κούρσα που ξεκινάει από τον Φεβρουάριο του 2014, όταν οι «ερυθρόλευκοι» υπέταξαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ένωση «έκλαψε» απέναντι στη Θύελλα Ραφήνας! Το Gazzetta.gr αναλύει όσα έγιναν σε αυτό το διάστημα.

Τρία παιχνίδια σε 15 μέρες, τέσσερα από τον Οκτώβρη και μετά. Η σεζόν 2017/18 ήταν, όπως αποδείχθηκε, αυτή της κρίσης για τις σχέσεις μεταξύ των δυο ομάδων, σε μια πορεία που βρίσκεται σε σημείο-ορόσημο, δεδομένων όσων έχουν προηγηθεί μεταξύ των δυο ομάδων, και σε μια σχέση γεμάτη ένταση. Από την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΕΚ, την κόντρα Μελισσανίδη - Μαρινάκη, το σύνθημα «ερχόμαστε» και ο Οκτώβριος του 2015, στην πρώτη «κόντρα» τους στα σαλόνια της Superleague Σουρωτή. Απολύσεις προπονητών, βαρείς χαρακτηρισμοί εκατέρωθεν, πολλά παιχνίδια, προκρίσεις και αποκλεισμοί.

Παρότι στο ποδόσφαιρο συμβαίνουν τα πάντα, οι μαζεμένες νίκες της ομάδας του Μανόλο Χιμένεθ επί αυτής του (κλινήρη την Τετάρτη κι απόντα από το ΟΑΚΑ) Οσκαρ Γκαρθία κάνουν ενδιαφέρουσα μια αναδρομή στον Φεβρουάριο του 2014, δηλαδή τέσσερα χρόνια πίσω. Μέσα σε λίγες μέρες, η ποδοσφαιρική Ελλάδα χαιρόταν με τον υπέροχο Ολυμπιακό του Μίτσελ, που δεν ήταν απλώς συνεπής στο τεράσιο ραντεβού με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στους 16 του Champions League, αλλά ανάγκασε τον Ρούνεϊ, τον Ντε Χέα, τον Φαν Πέρσι, τον Φέρντιναντ, τον Βίντιτς και τους «κόκκινους διαβόλους» του Ντέβιντ Μόγιες να φύγουν ταπεινωμένοι από το «Γ. Καραϊσκάκης» με 2-0, στη σπουδαιότερη ευρωπαϊκή βραδιά των Πειραιωτών.

Εντελώς αντίστροφα, λίγες μέρες πριν, η ΑΕΚ αντιμετώπιζε τη Θύελλα Ραφήνας, σε ένα σκηνικό, με μια σύνθεση και υπό τέτοιες συνθήκες που δεν θύμιζαν… ΑΕΚ! Οι παίκτες του Τραϊανού Δέλλα ηττήθηκαν με 1-0, όντας κακοί και αδιάφοροι στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, με πάρα πολλά λάθη απέναντι σε έναν αντίπαλο που πανηγύρισε μια ιστορική νίκη!

Αξίζει να κάνει κάποιος αναδρομή στα σπουδαιότερα σημεία αυτής της τετραετίας, χρονικά και μη, ώστε να διαπιστώσει πως σήμερα η Ένωση βρίσκεται μέσα σε όλους τους στόχους και διεκδικεί ένα «μαγικό» φινάλε στη σεζόν, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» ψάχνουν μια επιστροφή-θαύμα στην κούρσα του τίτλου, με φτωχότατο απολογισμό στο Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλεισμό στο Κύπελλο, τρεις αλλαγές προπονητών και κάκιστη απόδοση στον αγωνιστικό χώρο.

1. ΚΑΘΕ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ

- Η κατάληξη της σεζόν που ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 2014 ήταν η κλασική των τελευταίων ετών. Ο Ολυμπιακός έφτανε σε ένα εύκολο πρωτάθλημα, ενώ στο Κύπελλο έμεινε εκτός από τον ΠΑΟΚ, στο επεισοδιακό παιχνίδι της Τούμπας και τη σύρραξη μεταξύ Μανιάτη-Κατσουράνη-Τζαβέλα και των υπόλοιπων παικτών. Αντίθετα, η ΑΕΚ τερμάτιζε την πορεία της στα χωράφια της Γ’ Εθνικής (Football League 2) και προβιβαζόταν στη Football League. Ηταν η πρώτη φορά που το «Ερχόμαστε», σαν σύνθημα στις τάξεις της Ενωσης, ακουμπούσε στην πραγματικότητα, αφού το πρώτο βήμα είχε επιτευχθεί.

Ξανά, πάντως, η απόσταση έμοιαζε μεγάλη, αφού ο Ολυμπιακός, δίχως τους μπελάδες των προκριματικών, ετοιμαζόταν για μια ακόμα συμμετοχή στο Champions League, ενώ η ΑΕΚ έπρεπε να υπομείνει την παρουσία της σε ένα πρωτάθλημα, στο οποίο δεν ανήκε.

- Ηταν μεγάλη, μα όχι συγκλονιστική. Το «αντάμωμα» στους ημιτελικούς του Κυπέλλου της επόμενης σεζόν (2014/15) σεζόν αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η ΑΕΚ επισκέφθηκε το Φάληρο (11/2/15) κι αφού προηγήθηκε με τον Αραβίδη, έφυγε «αδικούμενη» από το τελικό 1-1. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν, όμως έχασαν τις εντυπώσεις, αφού ο κόσμος του ζητούσε… ξέσπασμα απέναντι σε έναν αντίπαλο χαμηλότερης κατηγορίας, αλλά δεν το είδε ποτέ.

Στην επεισοδιακή ρεβάνς, το περιβόητο γκολ του Χάρα στο ΟΑΚΑ έδωσε στους «ερυθρόλευκους» την πρόκριση, αλλά οι διαμαρτυρίες, τα επεισόδια, η άθλια συμπεριφορά του Κασάμι και του Περέιρα και συνολικά το μπαρούτι που έμεινε μετά τον πόλεμο, «λέκιασε» το τοπίο, αναπόφευκτα και το «σακάκι» του νικητή του ζευγαριού.

Ο Μάιος βρήκε τον Ολυμπιακό να κάνει φιέστα σε πανηγυρικό κλίμα, τον Βαγγέλη Μαρινάκη να διαψεύδει σενάρια αποχώρησής του και να υπόσχεται μεταγραφές, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σερί τίτλων. Λίγες μέρες αργότερα (26/5/15), η ΑΕΚ επικρατούσε του Ηρακλή με 1-0 κι ένιωθε πως «η ζωή ξαναρχίζει», όπως έγραφαν τα πανό αποθέωσης στο ΟΑΚΑ. Απαντες περίμεναν να δουν πια τη Superleague πλήρη και τους «κιτρινόμαυρους» διεκδικητές.

- Το «καλημέρα» της σεζόν 15/16 βρήκε τους Πειραιώτες να «μεθούν» από χαρά με το τρομερό διπλό στο Εμιρεϊτς επί της Αρσεναλ με 2-3, ενώ η ΑΕΚ ξεκινούσε με ήττα στην Τούμπα και νίκες κατά τ’ άλλα στο πρωτάθλημα. Στην πρώτη σύγκρουση ανάμεσα στους δυο εχθρούς (17/10/15) δεν υπήρχε ντέρμπι, αφού ο Ολυμπιακός «σάρωσε» τους «κιτρινόμαυρους» με 4-0 και προκάλεσε την αντικατάσταση του Τραϊανού Δέλλα, που έβγαλε την ομάδα από τον «βούρκο» των χαμηλών κατηγοριών, αλλά δεν πρόλαβε να απολαύσει μαζί της τις υψηλές «πτήσεις».

Ο Γκουστάβο Πογιέτ ανέλαβε την ΑΕΚ, ενώ ο Ολυμπιακός έχασε για λίγο το «τρένο» των 16 στο Champions League, πηγαίνοντας στο Europa League, όπου αποκλείστηκε από την Αντερλεχτ. Στον β’ γύρο, ο Βάργκας έβαλε «τέλος» στο αήττητο της ομάδας του Μάρκο Σίλβα (1-0), ενώ στο τέλος η ΑΕΚ πανηγύρισε και το Κύπελλο Ελλάδας, στο άδειο ΟΑΚΑ, «κλέβοντας» τις εντυπώσεις!

-Φτάσαμε πλέον στη σεζόν 2016/17 και ο Ολυμπιακός έχει βιώσει ήδη με οδυρμούς τον αποκλεισμό από την Χαποέλ Μπερ Σεβά, του οποίου προηγήθηκε η αποχώρηση του Μάρκο Σίλβα από τον πάγκο τη δεύτερη μέρα της προετοιμασίας και η έλευση του Βίκτορ, ενώ ακολούθησε η απομάκρυνση του Ισπανού και η δραματική πρόκριση επί της Αρούκα με τον Πάουλο Μπέντο πια στον πάγκο! Δυο αλλαγές προπονητών σε δυο μήνες, πριν καλά-καλά μπει ο Σεπτέμβριος, έφεραν τους «ερυθρόλευκους» στα σχοινιά, με τους οπαδούς να γκρινιάζουν για τις μεταγραφές που (δεν) έγιναν.

Στην ΑΕΚ, ο Τιμούρ Κετσπάγια ανέλαβε να αντικαταστήσει τον Πογιέτ και θα γνωρίσει τον αποκλεισμό από τη Σεντ Ετιέν στα προκριματικά του Europa League, δίχως να δυσκολέψει ιδιαίτερα τους Γάλλους. Το ντέρμπι ήρθε νωρίς (2/10/16) και στο «Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός νίκησε πάλι εύκολα (3-0), προκαλώντας τη δεύτερη αλλαγή προπονητή στον πάγκο της ΑΕΚ, μετά απ’ αυτή του Δέλλα! Τότε ήταν που ανέλαβε ο Ζοσέ Μοράις και στη συνέχεια ο Μανόλο Χιμένεθ, σε μια λύση από τα παλιά, που άγνωστο παραμένει αν έπειθε τότε τους διοικούντες πως θα κατάφερνε να φέρει την Ένωση στο σημερινό επίπεδο.

Στον β’ γύρο (19/2/17) ο Αϊντάρεβιτς χάριζε τη νίκη στην ομάδα του, διασκορπίζοντας τη γκρίνια για τον Μπέντο στο Λιμάνι, ενώ ακολουθούσαν οι ημιτελικοί του Κυπέλλου. Το «διπλό» της ομάδας του Χιμένεθ στον πρώτο αγώνα, εκτός της πρόκρισης στον θλιβερό τελικό του Πανθεσσαλικού, έφερε και πίστη στη δουλειά του Ισπανού κόουτς, στην επιστροφή της ΑΕΚ στο επίπεδο που ήθελαν οι οπαδοί της.

- Ετσι προκύπτει η κατάσταση στη φετινή σεζόν, όπου σε 4 αγώνες οι «κιτρινόμαυροι» μετρούν 3 νίκες, 2 ανατροπές και συνολικά μια εικόνα υπεροχής. Την ώρα που η ΑΕΚ μοιάζει με καλοκουρδισμένο «ρολόι» γεμάτο παίκτες που παίζουν για τον προπονητή και ομάδα έτοιμη να διεκδικήσει το νταμπλ και την ευρωπαϊκή διάκριση, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να τη νικήσει ποτέ, κάτω από ποικίλες συνθήκες, με τα μπάτζετ και την εμπειρία να πηγαίνουν στην άκρη, ώστε να βγει νικήτρια η διαρκώς καλύτερη ομάδα στον αγωνιστικό χώρο.

2. ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ... ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, «ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ» ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ

Εξ αφορμής της αναφοράς στα μπάτζετ, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον να θίξει κανείς τα οικονομικά μεγέθη των δυο συλλόγων αυτή την τετραετία.

Αναλυτικά τα ποσά που ξόδεψαν οι δυο ομάδες από το 2014 μέχρι σήμερα, καθώς και τα ποσά που εισέπραξαν από τις πωλήσεις.

Ξεκινώντας από τη σεζόν 2015/16, την πρώτη δηλαδή της ΑΕΚ στη Superleague, σύμφωνα με το transfermarkt, έκανε μεταγραφές αξίας 160.000 ευρώ, με τον Κυριάκο Ανδρεόπουλο της Κέρκυρας να είναι ο μόνος παίκτης που κόστισε χρήματα, αφού οι υπόλοιποι ήταν ελεύθεροι! Το ίδιο καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός έδωσε 20.52 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον Μπράουν Ιντέγε, τον Λούκα Μιλιβόγεβιτς, καθώς και τους Ντα Κόστα, Καπίνο, Σεμπά, Πάρντο, Μιλιβόγεβιτς, Ερνάνι κ.α. Ενδεικτικά, από τις μεταγραφές εκείνες, τρισήμισι χρόνια πριν, από τις 21 μεταγραφές του Ολυμπιακού, μόλις δυο (Σεμπά, Πάρντο) βρίσκονται σήμερα στου Ρέντη. Από τις 12 της ΑΕΚ, παίζουν ο Σιμόες και ο Γκάλο, βασικοί και αναντικατάστατοι, ενώ υπάρχει και ο Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος, που αγωνίζεται ως δανεικός στη Λαμία.

3. ΤΟ ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΒΓΑΖΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ

Συνολικά, αυτά τα χρόνια, Πειραιώτες και Ενωσίτες έχουν αγωνιστεί ως αντίπαλοι σε 11 αναμετρήσεις. Η σούμα βρισκεί τους δεύτερους να υπερέχουν, αν όχι σε γκολ, σε συνολικούς αριθμούς, αφού μετρούν 7 νίκες, 3 ήττες και μια ισοπαλία.

Τη σεζόν 2014/15, όταν η ΑΕΚ έπαιζε στην (τότε) Football League 2, οι δυο ομάδες δεν αναμετρήθηκαν. Έκτοτε έπαιξαν 6 αγώνες πρωταθλήματος, βρέθηκαν δυο φορές αντίπαλοι στο Κύπελλο, ενώ φυσικά αναμετρήθηκαν και στον τελικό του 2016.

Πρώτος σκόρερ για τον Ολυμπιακό σε αυτά τα παιχνίδια είναι ο Φορτούνης (3) και ακολουθούν οι Ιντέγε (2), Μποτία, Ντομίνγκες, Μάρτινς, Φιγκέιρας, Μάριν, Οφόε, Ταχτσίδης, Ανσαριφάρντ.

Για την ΑΕΚ αντίστοιχα αρχισκόρερ είναι ο Χριστοδουλόπουλος (3) και πίσω του οι Αραούχο (2), Μάνταλος (2), Βάργκας, Τζεμπούρ, Αϊντάρεβιτς, Πατίτο, Τσιγκρίνσκι, Γιακουμάκης.

Αναλυτικά:

Σεζόν 2015/2016

Πρωτάθλημα

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 4-0

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 1-0

Κύπελλο

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-2

Σεζόν 2016/17

Πρωτάθλημα

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 3-0

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 1-0

Κύπελλο

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-2

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 0-1

Σεζόν 2017/2018

Πρωτάθλημα

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 3-2

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-2

Κύπελλο

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 0-0

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2-1

Μετά από όλα αυτά, πράγματι, η απόσταση από το Μενίδι, όπου η ΑΕΚ έχανε από τη Θύελλα Ραφήνας, ως το Φάληρο, όπου ο Ολυμπιακός ισοπέδωνε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κι «έβλεπε» μπροστά του τα προημιτελικά του Champions League, εκείνον τον Φλεβάρη του 2014, μοιάζει πραγματικός Ρουβίκωνας!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα