Ολυμπιακός με Μπαρτσελόνα: Χάνει τα ασήμαντα, κερδίζει τα σημαντικά!

Αντωνία Σπανού
Ολυμπιακός με Μπαρτσελόνα: Χάνει τα ασήμαντα, κερδίζει τα σημαντικά!
Η Μπαρτσελόνα υποδέχεται τον Ολυμπιακό (3/11) και η Euroleague Greece αναλύει την ιστορία του ζευγαριού, με την ελληνική ομάδα να έχει υπεροχή στα... σημαντικά.

Ένα από τα πιο παραδοσιακά και ενδιαφέρονται ζευγάρια της Euroleague συναντιούνται για την 5η αγωνιστική της διοργάνωσης και η ιστορία τους δεν θα μπορούσε να έχει παραπάνω ενδιαφέρον.

Η Μπαρτσελόνα φιλοξενεί τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά την φετινή σεζόν και η συνύπαρξη τραβά όλα τα βλέμματα της Ευρώπης.

Οι δυο ομάδες είναι παραδοσιακά δύο από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης και έχουν βρεθεί αντιμέτωπες σε πολλές φάσεις της διοργάνωσης, με τα παιχνίδια να χαρακτηρίζονται από ξεχωριστό «χρώμα».

Παίκτες πάνε και έρχονται, προπονητές το ίδιο, αλλά αυτό που μένει είναι ότι δύο σύλλογοι με ιστορία και βαριά φανέλα προσφέρουν σχεδόν πάντα εξαιρετικές παραστάσεις για τον κόσμο που επιλέγει να παρακολουθήσει το παιχνίδι τους.

Η Euroleague Greece παρουσιάζει ένα εξαιρετικό στατιστικό που προκύπτει από τις μονομαχίες των δύο ομάδων.

Η Μπαρτσελόνα έχει αρκετά μεγάλο προβάδισμα στις μεταξύ τους αναμετρήσεις μετρώντας 13 νίκες έναντι 8, αλλά η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου να έχει πάρει κάποιες νίκες που άξιζαν το βάρος τους σε χρυσάφι κόντρα στους Ισπανούς.

Δύο από αυτές έδωσαν τελικά... το τρόπαιο της διοργάνωσης και μία ακόμα μια συμμετοχή σε Final 4 με τον Ολυμπιακό, ειδικά τα τελευταία χρόνια, να έχει καταφέρει να γράψει ιστορία κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Φέτος τα δεδομένα είναι και πάλι καινούργια, αλλά αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την μπασκετική ιστορία, έτσι όπως έχει γραφτεί από δύο ιστορικούς συλλόγους.

ΤΑ... ΗΝΙΑ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ!

Από την σεζόν 2002/03 που βρέθηκαν οι δύο ομάδες δεν είναι λίγες οι φορές που Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός έχουν βρεθεί αντιμέτωποι.

Μετρούν 21 φορές αντίπαλοι, ενώ οι Ισπανοί κρατούν τα ηνία των νικών του ζευγαριού στα χέρια τους με 13 νίκες έναντι 8 των «ερυθρόλευκων».

Εξαιρετικά σημαντικά ήταν τα ματς της σεζόν 2005/06, όταν οι δύο ήττες του Ολυμπιακού από την Μπαρτσελόνα στο TOP 16, έστειλαν τους Πειραιώτες με μειονέκτημα έδρας στα playoffs να παίξουν στην Μακάμπι και τελικά να αποκλειστούν με δύο ήττες.

Ενώ πρώτη σημαντική νίκη (σε τελική φάση της διοργάνωσης) της Μπαρτσελόνα είναι την σεζόν 2008/09 για το Final 4, όταν οι δύο ομάδες έφτασαν στην πηγή, αλλά δεν ήπιαν νερό, με τους Ισπανούς να νικούν στον μικρό τελικό τον Ολυμπιακό με 79 – 95.

Επίσης στις 9 Μαίου του 2010 η Μπαρτσελόνα πέρασε το εμπόδιο της ελληνικής ομάδας στον τελικό της διοργάνωσης και έφτασε στην κατάκτηση ενός μεγάλου ευρωπαϊκού τίτλους με σκορ 86 - 68.

Δύο σεζόν μετά, τελικά οι «ερυθρόλευκοι» πήραν μια από τις πιο σημαντικές νίκες την σεζόν 2011/12 στον ημιτελικό του Final 4, όπου μετέπειτα κατέκτησαν και το τρόπαιο.

Μετά τα τρία συνεχόμενα Final 4 οι δυο ομάδες βρέθηκαν και πάλι αντίπαλοι με το... έπαθλο να είναι ένα εισιτήριο σε ακόμα μια τελική φάση της διοργάνωσης.

Στα playoffs του 2015, έλυσαν τις διαφορές τους σε 4 παιχνίδια, με τον Ολυμπιακό να παίρνει μια απίστευτη πρόκριση με τρεις συνεχόμενες νίκες. Μία στην Βαρκελώνη και 2 στο Φάληρο.

Ο Γιώργος Πρίντεζης έκανε ακόμα μια φορά το... θαύμα του και έστειλε στον 7ο ουρανό άπαντες στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο.

Την περσινή σεζόν και με το νέο φορμάτ της Euroleague να πραγματοποιείται για πρώτη φορά οι δύο ομάδες έπαιξαν δύο φορές, αφού η Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να προκριθεί στο Final 4 και ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος που πανηγύρισε και τις δύο μετά το τέλος των 40 λεπτών.

ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ ΝΙΚΕΣ!

Μπορεί η Μπαρτσελόνα να έχει τα πάνω χέρι στις νίκες κόντρα στον Ολυμπιακό, είναι όμως μερικές «ερυθρόλευκες» νίκες κόντρα στους Ισπανούς που είναι τόσο ιδιαίτερες και τόσο μοναδικές όσα ελάχιστες στην ιστορία.

11 MAIOY 2012

Είναι το παιχνίδι που τα... άρχισε όλα. Ο Ολυμπιακός μετά από αρκετές αποτυχίες, με νέο ρόστερ και αρκετά νέα πρόσωπα στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης έχει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα για να βρεθεί στον τελικό της διοργάνωσης. Αυτό δεν έγινε καθόλου εύκολα. Αντίθετα χρειάστηκε το τεράστιο παιχνίδι του Βασίλη Σπανούλη για να κερδίσουν τελικά οι «ερυθρόλευκοι» με 68 – 64, να πάνε στον τελικό, να νικήσουν επικά και την ΤΣΣΚΑ και τελικά να κατακτήσουν την Euroleague και μαζί να χτίσουν μια νέα εποχή.

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Η σειρά είχε φτάσει σε οριακό σημείο και ο Ολυμπιακός με την νίκη του στην Ισπανία είχε καταφέρει να γυρίσει την σειρά στο «σπίτι» του.

Σε ένα ματς που έγινε ο ορισμός του... για γερά νεύρα, με 5.2'' να απομένουν για το τέλος και το σκορ στο 68 – 68 η μπάλα έφτασε στον Γιώργο Πρίντεζη, εκείνος πήρε το σουτ, ευστόχησε και έγραψε ακόμα μια στιγμή χρυσής μπασκετική ιστορίας.

Ο Ολυμπιακός πήρε άλλη μια πρόκριση σε Final 4 και η μοίρα τον συνέδεσε με τους «μπλαουγκράνα» σε μια ακόμα μαγική στιγμή για εκείνον.

*24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1997

Μπορεί στα... κιτάπια της σημερινής Euroleague να μην υπάρχει, αλλά η ιστορία έχει γράψει και δεν ξεγράφει. Ο Ολυμπιακός πήρε το πρώτο τρόπαιο της ευρωπαϊκής του ιστορίας κόντρα στην Μπαρτσελόνα μέσα στην Ρώμη.

Το τελικό σκορ ήταν εμφατικό με τους «ερυθρόλευκους» να επικρατούν με 73 – 58 μπροστά σε 12.5000 κόσμο και τον Ρίβερς να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής με 26 πόντους, ενώ ο Τάρλατς είχε μαζέψει 14 ριμπάουντ.

Οι δυο τους έχουν γράψει μοναδική ιστορία στα παρκέ και Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός συναντιούνται για ακόμα μια φορά με στόχο ακόμα μια νίκη.