Πως η Αργεντινή έφτασε σε αυτό το χάλι! (pics)

Θοδωρής Βασίλης
Πως η Αργεντινή έφτασε σε αυτό το χάλι! (pics)

bet365

Από τον τελικό του Μουντιάλ της Βραζιλίας στον κίνδυνο πρόωρου αποκλεισμού από τα προκριματικά. Ο Θοδωρής Βασίλης παραθέτει τους λόγους που η Αργεντινή του Μέσι ετοιμάζεται για το κάζο του αιώνα.

Η Αργεντινή έμεινε στο 0-0 στο «Μπομπονέρα» κόντρα στο Περού και πλέον κινδυνεύει πιο σοβαρά από ποτέ να μείνει εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παρόλα αυτά ο Μέσι και η παρέα του κρατάνε ακόμα την τύχη στα χέρια τους, αφού με νίκη κόντρα στο αδιάφορο Εκουαδόρ θα έχουν εξασφαλίσει τουλάχιστον τα μπαράζ (μπορεί και το απευθείας εισιτήριο σε συνδυασμό αποτελεσμάτων). Βέβαια, με την εικόνα που δείχνει η «αλμπιτσελέστε» κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι στην φωτιά ότι θα κάνει το αυτονόητο.

Το θέμα είναι πως φτάσαμε ως εδώ και η φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 είναι στα πρόθυρα του αποκλεισμού. Το gazzetta.gr στέκεται στα δέκα σημαντικότερα γεγονότα που έφεραν την εθνική ομάδα της Αργεντινής από τους τελικούς στον κίνδυνο να γνωρίσει ντροπιαστικό αποκλεισμό από τον προκριματικό όμιλο της Νοτίου Αμερικής.

Το ποδόσφαιρο της Αργεντινής και η εθνική ομάδα της χώρας ζει την πιο «τσαλακωμένη» περίοδο της σύχρονης ιστορίας της. Μεταξύ σοβαρών πολιτικών προβλημάτων και παιδικών αθλητικών λαθών η εθνική Αργεντινής αποτελεί το πιο τρανό παράδειγμα πως μπορείς να καταστρέψεις μια απόλυτη πετυχημένη συνταγή. Ας τα δούμε ένα ένα.

Τρεις προπονητές σε ένα χρόνο!

Μετά το τέλος του Μουντιάλ της Βραζιλίας, έχοντας οδηγήσει την Αργεντινή στον πρώτο της τελικό μετά από 24 χρόνια ο Αλεχάνδρο Σαμπέγια αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Στις 12 Αυγούστου ανακοινώνεται ο αντικαταστάτης του ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον Χεράρδο Μαρτίνο. Λίγες εβδομάδες πριν ο απόλυτος ηγέτης του αργεντινίκου ποδοσφαίρου, ο πρόεδρος της AFA και αντιπρόεδρος της FIFA, Χούλιο Γκροντόνα, έχανε την μάχη με τον θάνατο. Μετά από 35 χρόνια η Ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας έμενε ακέφαλη. Αντικαταστάτης του ο Λουίς Σεγούρα ένας παράγοντας παλιάς κοπής-με τις φήμες να έκαναν λόγο για μπροστινό του προέδρου της Μπόκα Τζούνιορς, Ντάνιελ Ανχελίσι-ο οποίος έδειχνε αδύναμος να αναλάβει το τεράστιο κενό που είχε αφήσει ο Δον Χούλιο.

Ο ίδιος έτρεξε την συμφωνία με τον Μαρτίνο ο οποίος μόλις είχε αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα, καλύπτοντας προσωρινά με ένα προπονητή κοινής αποδοχής τόσο από τα Media όσο και από το κοινό της χώρας, τα εσωτερικά προβλήματα και τα σκάνδαλα της ομοσπονδίας. Η θητεία του Μαρτίνο σημαδεύτηκε με δύο τελικούς Copa America και ισάριθμες ήττες από την Χιλή.

Έχοντας περάσει όλο το 2016 χωρίς να πάρει πέσος από την Ομοσπονδία αποφασίζει να παραιτηθεί με αφορμή και την αδυναμία της AFA να καταφέρει να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Τον Ιούλιο του 2016 άνοιξε η διαδικασία εύρεσης του επόμενου προπονητή η οποία έληξε τον Ιούνιο του 2017 με την πρόσληψη του Χόρχε Σαμπάολι. Ενδιάμεσα από την προσωρινή διοικούσα επιτροπή της AFA είχε αναλάβει ο Εντγάρδο Μπάουσα, ο οποίος είχε επιλεγεί μόνο και μόνο επειδή τα μεγάλα ονόματα τύπου Μπιέλσα, Σιμεόνε και Σαμπάολι είχαν αρνηθεί. Το τέλος της προσωρινής επιτροπής και η ανάληψη της προεδρίας από τον Κλαούντιο Τάπια έφερε νέα αλλαγή. Ο Μπάουσα πλήρωσε τα όχι και τόσο καλά αποτελέσματα, αλλά κυρίως το αντιτουριστικό του προφίλ για ένα τέτοιο πάγκο κι έτσι μετά από οκτώ παιχνίδια αποτελεί παρελθόν, με τον Σαμπάολι τελικά να πείθεται και να αφήνει την Σεβίλλη.

Καθυστέρηση στην επιλογή προπονητή

Μετά το τέλος του Σεγούρα και την ανάληψη της διοίκησης από την προσωρινή επιτροπή, στην Αργεντινή χάθηκε η μπάλα. Εν μέσω οικονομικών σκανδάλων που έβλεπαν καθημερινά το φως της δημοσιότητας και τις διάφορες εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των παραγόντων, η απόφαση για τον αντικαταστάτη του Μαρτίνο πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Αρμάντο Πέρες, πρόεδρος της προσωρινής επιτροπής, να χάσει πολύτιμο χρόνο περνώντας από casting τους διάφορους υποψήφιους.

Μετά από σήριαλ και τις αρνήσεις των Μπιέλσα, Σιμεόνε, Μπιάνκι, Μπερίσο, ο Πέρες αναγκάστηκε να ρίξει τον πήχη και να ξεκινήσει επαφές με τους Μπάουσα, Ρούσο, Ντίας, ενώ η ασάφεια στα κριτήρια επιλογής του νέου προπονητή έδωσε την ευκαιρία σε τυχάρπαστους προπονητές όπως ο Καρούσο Λομπάρντι (μια γραφική μορφή των γηπέδων της Αργεντινής που αναλαμβάνει ομάδες που κινδυνεύουν υποβιβαστούν και οι δηλώσεις θυμίζουν Αλέφαντο) να βάλουν τους εαυτούς στους πιθανούς υποψήφιους.

Τελικά ο Μπάουσα πήρε το χρίσμα, αλλά από την πρώτη στιγμή δεν είχε καμία στήριξη-όπως όφειλε-από τον Πέρες. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του μόλις δύο μήνες αφού είχε αναλάβει. «Εύχομαι η εθνική να παίξει πολύ καλύτερο από ότι αγωνίζεται για να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα». Μετά από 251 ημέρες στον πάγκο αποτέλεσε παρελθόν.

Το Βατερλό των Ολυμπιακών Αγώνων

Η παταγώδης αποτυχία της ποδοσφαιρικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες ανέδειξε άλλη μια φορά τα τεράστια προβλήματα που ταλάνιζαν την Ομοσπονδία. Η ανακοίνωση των ονομάτων που θα αποτελούσαν την αποστολή έγινε γνωστή μόλις ένα μήνα πριν τους αγώνες και δέκα ημέρες πριν λήξει η προθεσμία. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Μαρτίνο ο οποίος βλέποντας ότι οι συνεχόμενες αρνήσεις των συλλόγων να αφήσουν τα αστέρια τους χωρίς η ομοσπονδία να πιέσει τις ομάδες, αποφάσισε να παραιτηθεί. Η AFA βλέποντας ότι κινδύνευε να πάει στην Βραζιλία χωρίς τεχνικό στον πάγκο αποφασίζει να δώσει τα ηνία στον Χούλιο Ολαρτικοετσέα, ο οποίος βρισκόταν στην εθνική γυναικών της χώρας!

Ο Ολαρτικοετσέα δεν μπορούσε να κάνει πολλά και τα αποτελέσματα της Ολυμπιακής ομάδας αντανακλούσαν την προχειρότητας της κατάρτισης της ομάδας. Εύκολη ήττα με 2-0 από την Πορτογαλία, νίκη με την Αλγερία με 2-1, αλλά και καταδικαστική ισοπαλία με την Ονδούρα (η οποία ηττήθηκε με 6-0 από την Βραζιλία στον ημιτελικό) και αποκλεισμός από την πρώτη φάση, κάτι που συνέβαινε για πρώτη φορά μετά από 52 ολόκληρα χρόνια!

Το project με τις μικρές εθνικές

Παράλληλα μια από τις υποχρεώσεις της ομοσπονδίας ήταν να βρει έναν άνθρωπο που θα αναδιοργανώσεις τις μικρές εθνικές της χώρας. Συνολικά 44 προπονητές απάντησαν στο κάλεσμα της ομοσπονδίας και κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Ο εκλεκτός βρέθηκε στο πρόσωπο του Κλαούντιο Ουμπέγια, ο οποίος όμως δεν ήταν στους 44 προπονητές που είχαν καταθέσει φάκελο! Το σκεπτικό της ομοσπονδίας; Ήταν ο πρώην προπονητής της Κ-20. Η παρουσία του όμως στις δύο τελευταίες διοργανώσεις με την αντίστοιχη ομάδα δεν ήταν καθόλου καλά.

Στον πρωτάθλημα της Λατινικής Αμερικής που διεξήχθη στο Εκουαδόρ προκρίθηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Κορέας εξαιτίας αυτοκτονίας της Βραζιλίας σε δικό της παιχνίδι. Τα αποτελέσματα όμως και στη Ν. Κορέα ήταν τραγικά. Ήττες από Αγγλία και τους οικοδεσπότες και παρά τη νίκη επί της Γουινέα, πήρε τον δρόμο της επιστροφής για το Μπουένος Άιρες, με τον Ουμπέγια να βλέπει την πόρτα της εξόδου μετά από μόλις 280 ημέρες.

Το τέλος του Μέσι

«Η θητεία μου στην εθνική ολοκληρώθηκε», δήλωνε μετά το τέλος του δεύτερου χαμένου τελικού με την Χιλή το 2016 ο Λιονέλ Μέσι. Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από την εθνική Αργεντινής κουρασμένος από τις συνεχόμενες αποτυχίες στους τελικούς. Αν ο κορυφαίος στον κόσμο αισθανόταν έτσι, τότε ποιος θα μπορούσε να έρθει και να ενισχύσει τους «γκαούτσος»; Λίγες ημέρες αργότερα ήρθε και η παραίτηση του Μαρτίνο για να ολοκληρώσει ένα καταστροφικό καλοκαίρι.

Ο κόσμος εξερράγη. Τα social media γέμισαν με μηνύματα αγάπης προς τον Μέσι που ζητούσαν να μην αποχωρήσει και μάλιστα βγήκε και πανό στο ιστορικό Obelisco του Μπουένος Άιρες που καλούσαν τον σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα αλλάξει γνώμη. Δύο μήνες αργότερα και μετά την συνάντηση με τον Μπάουσα ο Μέσι δήλωνε: «Αγαπώ την χώρα μου και την εθνική ομάδα» επιστρέφοντας στην ομάδα. Παρά την παρουσία του, το όλο αυτό περιστατικό έδειξε ότι οι δεσμοί μέσα στην εθνική δεν είναι τόσο γεροί.

Η απαγόρευση δηλώσεων στον εγχώριο Τύπο

Άλλο ένα επεισόδιο που ήρθε να καταδείξει την κρίση που περνούσε η εθνική ήταν η απόφαση των διεθνών να κάνουν εμπάργκο στον Τύπο της χώρας. Μετά το νικηφόρο 3-0 επί της Κολομβίας το Νοέμβριο του 2016 οι διεθνείς συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα Τύπου με τον Μέσι να ανακοινώνει ότι από εκείνο το σημείο δεν θα μιλούσαν ξανά στους δημοσιογράφους της χώρας. Αφορμή; Δημοσίευμα το οποίο ανέφερε πως ο Λαβέτσι έκανε χρήση μαριχουάνας.

Η τιμωρία του Μέσι

Μετά το τέλος του αγώνα με την Χιλή ο Μέσι πλησίασε τον βοηθό διαιτητή Σίλβιο Ρίτσι και τον έβρισε. Πέντε ημέρες αργότερα και λίγες ώρες πριν το ματς με την Βολιβία στη Λα Παζ η FIFA ανακοινώνει την τιμωρία του για τέσσερις αγωνιστικές (!). Φανερά επηρεασμένη από την απόφαση και χωρίς τον Μέσι στην αποστολή η ομάδα του Μπάουσα χάνει εύκολα με 2-0. Η Αργεντινή προσλαμβάνει ειδική ομάδα νομικών σε μια προσπάθεια να μειώσει την ποινή του κάτι που εν τέλει το καταφέρνει.

Άσχημη αγωνιστική εικόνα και ανεπιτυχή αποτελέσματα

Πέρα από τα όποια οικονομικά σκάνδαλα και προβλήματα της ομοσπονδίας, η αγωνιστική εικόνα της Αργεντινής μόνο καλή δεν ήταν. Ομάδα χωρίς πλάνο με έναν Μέσι να προσπαθεί κάνει τα πάντα, με παίκτες φοβισμένους που από παίκτες πρώτης γραμμής στις ομάδες (Αγουέρο, Ιγκουαϊν, Ντι Μαρία) μετατρέπονταν σε παικτάκια της σειράς όταν φορούσαν το εθνόσημο στο στήθος. Ισοπαλίες κόντρα σε Βενεζουέλα και Περού, ήττα με κάτω τα χέρια από την Βραζιλία, αλλά κι εντός έδρας κηδείες όπως αυτή με την Παραγουάη έδειξαν ότι η ομάδα είχε τεράστιο πρόβλημα ακόμα και για τα αυτονόητα.

Τρεις σερί χαμένοι τελικοί

Η αλήθεια είναι ότι το να φτάνεις σε τρεις σερί τελικούς σε ισάριθμα χρόνια δεν το λες αποτυχία, αλλά όταν είσαι η Αργεντινή και τελευταίο σου τρόπαιο ήταν το Copa America του 1993, τότε ναι είναι αποτυχία. Προηγήθηκε το ματς στο Μαρακανά κόντρα στην Βραζιλία, για να ακολουθήσουν οι δύο συνεχόμενες ήττες από την Χιλή στα Copa America του 2015 και του 2016, και οι δύο στα πέναλτι. Όπως ήταν φυσικό οι τρεις αυτοί τελικοί έχουν δημιουργήσει μια αρνητική αύρα στην ομάδα, οι παίκτες δείχνουν ακόμα επηρεασμένοι και ήδη η γενιά αυτή χαρακτηρίζεται ως losers.

Ο θάνατος του Γκροντόνα

Τέλος, ο θάνατος του Γκροντόνα ήταν αυτό που επηρέασε χειρότερα από όλα την εθνική αυτή. Όσο ο Δον Χούλιο διοικούσε, τα όποια προβλήματα είχαν κρυφτεί κάτω από το χαλάκι. Μόλις ο μεγάλος «Πατέρας» έφυγε από την ζωή, τα προβλήματα αυτά βγήκαν στην επιφάνεια. Οικονομικές ατασθαλίες, υπεξαιρέσεις και σύγκρουση συμφερόντων έφερε την απόλυτη αναρχία για μια τριετία με μοναδικό χαμένο το ποδόσφαιρο της χώρας. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Ολαρτικοετσέα για την έλλειψη βασικών ειδών ανάγκης από τα προπονητήρια. «Για μια εβδομάδα ολόκληρη τρώγαμε μόνο μακαρόνια και τίποτα άλλο αφού δεν υπήρχαν λεφτά για να αγοράσουμε βασικά τρόφιμα».

Αρχικά ήταν η τοποθέτηση του Λουίς Σεγούρα μέχρι τις εκλογές στην θέση του προέδρου της AFA ο οποίος προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στο φάντασμα της 35ετίας του Γκροντόνα και τους νέους μνηστήρες της θέσης. Στις 3 Δεκεμβρίου του 2015 έγινε το συμβάν που ανέδειξε ξεκάθαρα το πόσο μεγάλο πρόβλημα υπήρχε στα διοικητικά. Για τις εκλογές της ανάδειξης του νέου προέδρου με υποψήφιους τους Σεγούρα και Τινέλι οι ψήφοι ήταν 38-38. Που είναι το περίεργο θα πει κανείς. Αυτοί που ψήφιζαν ήταν 75! Αφού δεν βρέθηκε τι είχε γίνει η διαδικασία αυτή όπως ήταν λογικό ακυρώθηκε. Χωρίς συμφωνία μεταξύ των μελών, η FIFA αποφάσισε να παρέμβει και υπό την απειλή της αποβολής της χώρας, τελικά τοποθετήθηκε προσωρινή επιτροπή που θα λειτουργούσε μεταβατικά μέχρι την διεξαγωγή εκλογών. Τελικά μετά από σχεδόν τρία χρόνια, τον Μάρτιο του 2017 ο Κλαούντιο Τάπια αναδείχτηκε ο νέος πρόεδρος της AFA.

Στα τρία αυτά χρόνια είδαμε να αλλάζει κάθε χρόνο ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος, η ονομασία, αλλά και να υπάρχουν συνεχόμενες καθυστερήσεις στις ημερομηνίες ελέω των οικονομικών προβλημάτων που είχε αναγκάσει τους ποδοσφαιριστές να κατέβουν σε απεργία. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα όλα αυτά που αναφέραμε πιο πάνω, μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί η ποδοσφαιρική Αργεντινή έχει φτάσει σε αυτό το σημείο και κινδυνεύει να μην βρεθεί ποτέ στην Ρωσία το επόμενο καλοκαίρι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα