Παναθηναϊκός: Η επόμενη μέρα

Παναθηναϊκός: Η επόμενη μέρα

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Η επόμενη μέρα

bet365

Λίγες ώρες μετά την απονομή του double στον Παναθηναϊκό, το gazzetta.gr ανοίγει τον «πράσινο» φάκελο και βάζει στο τραπέζι όλα τα «καυτά» ζητήματα του σχεδιασμού για την επόμενη σεζόν.

Καθημερινά ειδικά στοιχήματα στη Novibet (21+).

Τα πανηγύρια στις τάξεις των «πρασίνων» δεν έχουν κοπάσει ακόμα. Μετά το... επικό γλέντι για την κατάκτηση των δύο τροπαίων, ο Τσάβι Πασκουάλ και οι συνεργάτες του δεν πρόκειται να ξεκουραστούν άμεσα. Από την επόμενη, κιόλας, της απονομής αναμένεται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να θέσουν επί τάπητος όλα τα θέματα της ομάδας και τον προγραμματισμό εν όψει της νέας αγωνιστικής σεζόν...

Άλλωστε ο Καταλανός τεχνικός έχει αποδείξει ότι είναι επαγγελματίας 101% και δεν πρόκειται να αφήσει ούτε λεπτό να πάει χαμένο για τον σχεδιασμό. Κάτι που έδειξε και μετά το «διπλό» στο ΣΕΦ παραμένοντας στο ΟΑΚΑ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για να αναλύσει τον 5ο τελικό. Βέναια τα δεδομένα θα ήταν τελείως διαφορετικά αν ο Παναθηναϊκός είχε χάσει τον τίτλο, τελείως διαφορετικά από το... πώς θα τον είχε χάσει και τελείως διαφορετικά τώρα. Παίκτες οι οποίοι βρίσκονταν -τρόπον τινά- στο μάτι του Κυκλώνα, κέρδισαν πόντους χάρη στο δυνατό... finish στη σεζόν. Και όπως συμβαίνει πάντα (ή έστω πάντα) η τελευταία εντύπωση είναι αυτή που μένει.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

ΣΙΓΟΥΡΟΙ: ΟΙ Στο «πράσινο» ρόστερ και για τη σεζόν 2017-18 θα βρίσκονται οι τρεις «σωματοφύλακες» της ομάδας και οι οποίοι συνετέλεσαν τα μέγιστα στους φετινούς τελικούς. Ο Νικ Καλάθης, ο Νίκος Παππάς και ο Γιάννης Μπουρούσης (εκτός και προκύψει κάποια έκπληξη) οι οποίοι -έτσι και αλλιώς- δεσμεύονται με συμβόλαιο για έναν χρόνο ακόμα. Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Λευτέρης Μποχωρίδης, με τον Πασκουάλ να είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει να δουλεύει μαζί τους και την επόμενη σεζόν ή εάν θα δοθούν δανεικοί μετά την προετοιμασία.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού θέλει να δει τους παίκτες να βγάζουν ολόκληρη προετοιμασία και από εκεί και πέρα να αποφασίσει για το μέλλον τους. Όπερ και σημαίνει είτε να παραμείνουν στην ομάδα, είτε να δοθούν δανεικοί. Πάντως ο Πασκουάλ είχε δείξει και στην Μπαρτσελόνα ότι του αρέσει να δουλεύει μια σεζόν με νεαρούς παίκτες και μετά να τους ρίχνει στα βαθιά, όπως είχε κάνει με τον Αμπρίνες και τον Σατοράνσκι.

Στους «σίγουρους» συμπεριλαμβάνεται και ο Κέι Σι Ρίβερς! Ο Αμερικανός είχε υπογράψει γα 1+1 χρόνια με την οψιόν της ανανέωσης να ανήκει στον Παναθηναϊκό. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να παραμείνει κανονικά στο «πράσινο» ρόστερ και την επόμενη σεζόν, ενώ είναι πολύ πιθανόν να του προταθεί άμεσα ανανέωση για άλλα δύο χρόνια, ήτοι μέχρι το καλοκαίρι του 2019.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ: Σε αυτήν την κατηγορία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και ο Τζέιμς Γκιστ εάν και εφόσον δεν υπήρχαν οι δύο τελευταίοι τελικοί. Ο Αμερικανός φόργουορντ ωστόσο ανέβασε εκ νέου τις μετοχές της παραμονής του, κάτι που αναμένεται να συμβεί υπογράφοντας νέο -κατά πάσα πιθανότητα διετές- συμβόλαιο. Άλλωστε πρόκειται για τον παίκτη που γνωρίζει καλά την ελληνική πραγματικότητα και την ομάδα, τείνει να γίνει -ως προς τα χρόνια της παραμονής- δεύτερος Μπατίστ, ενώ από τον Νοέμβριο θα μπορεί να φτιάξει και τα χαρτιά του για την απόκτηση ελληνικής υπηκοότητας!

Από εκεί και πέρα το μεγαλύτερο πέπλο μυστηρίου απλώνεται πάνω από τον Κρις Σίνγκλετον! Αν μη τι άλλο ήταν ο πιο σταθερός παίκτης του Παναθηναϊκού στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν, έχει αποδείξει ότι αποτελεί βασικό «γρανάζι» της ομάδας και αν δεν υπήρχε το «αγκάθι» του πούλμαν η παραμονή του θα ήταν δεδομένη. Ο ίδιος έχει στο συμβόλαιό του οψιόν ενός ακόμα χρόνου από τον Παναθηναϊκό, εκτός και αν βρει συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορεί να αποχωρήσει χωρίς την παραμικρή δέσμευση με τον Παναθηναϊκό. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι -έστω και οριακά- περισσότερες είναι οι πιθανότητες της παραμονής του (51-49 στην παρούσα φάση) από την αποχώρησή του. Κάτι που φάνηκε το διήμερο μετά τον 5ο τελικό, όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε θερμό εναγκαλισμό μαζί του.

Κάτι που συνέβη και με τον Αντώνη Φώτση όπως βλέπετε και στην φωτογραφία του gazzetta.gr από το γλέντι των «πρασίνων». Ο «Μπάτμαν» και ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ τα είπαν σε πολύ ευχάριστο κλίμα και δεν αποκλείεται και εκείνος να παραμείνει στην ομάδα για έναν ακόμα χρόνο προκειμένου να κλείσει τη καριέρα του στην αγαπημένη του ομάδα. Ίσως ωστόσο να μην έχει τόσο ενεργό ρόλο αγωνιστικά και να θυμίζει την τελευταία χρονιά του Φραγκίσκου Αλβέρτη στους «πράσινους» (2008-2009) όταν αποτελούσε μέλος της αλλά δεν αγωνιζόταν.

Last but not least ο Μάικ Τζέιμς. Ο τρίτος από τους τέσσερις «επαναστάτες» του πούλμαν και ο οποίος «κέντρισε» ουκ ολίγες φορές το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της σεζόν. Τόσο για τα εξωαγωνιστικά του καμώματα, όσο και για τη συνεχή ενασχόλησή του με τα social media. Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, αν και σε αντίθεση με τον Σίνγκλετον οι πιθανότητες παραμονής του δεν είναι με το μέρος του. Ο Τσάβι Πασκουάλ προσπάθησε -και τα κατάφερε στους τελικούς- να τον βάλει σε ένα διαφορετικό... καλούπι, ωστόσο ο Αμερικανός μένει ελεύθερος και είναι εκείνος που θα διαπραγματευτεί τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Δεν αποκλείεται να λάβει μέρος στο summer league ώστε να βρει συμβόλαιο στο ΝΒΑ, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθούν οι οικονομικές του απαιτήσεις στην Ευρώπη. Ερωτηματικά είναι και οι νεαροί Μιχάλης Λούντζης και Κωστής Γόντικας για τους οποίους θα αποφασίσει ο Πασκουάλ και μόνο αυτός.

ΠΡΟΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ: Σε αυτήν την κατηγορία υπάρχει παίκτης που δεσμεύεται με συμβόλαιο και αυτός δεν είναι άλλος από τον Τζέιμς Φελντέιν. Ο Δομηνικανός δεν παρουσίασε σταθερότητα στην απόδοσή του, τις περισσότερες φορές ήταν κατώτερος του μετρίου (ειδικά στα playoffs) και δεν θύμισε ούτε στο ελάχιστον τον παίκτη της περσινής σεζόν. Αν και το συμβόλαιό του λήγει το επόμενο καλοκαίρι, αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος και να αποκτηθεί παίκτης με μεγαλύτερη συνέπεια και ο οποίος να ταιριάζει περισσότερο στο παιχνίδι του Τσάβι Πασκουάλ.

Εκτός ομάδας θα πρέπει να θεωρείται και ο Κένι Γκέιμπριελ, το συμβόλαιο του οποίου ολοκληρώνεται φέτος. Μπορεί να βοήθησε στους τελικούς με κάποια κρίσιμα σουτ από την περιφέρεια, όπως επίσης και με κάποιες άμυνες αλλά ο Καταλανός προπονητής θέλει διαφορετικό παίκτη. Σίγουρα το πρόσημο του Αμερικανού ήταν θετικό ωστόσο δεν ήταν αυτός που θα έκανε το κάτι παραπάνω και τη διαφορά, ειδικά στην EuroLeague. Παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται και ο Ντιμίτρις Νίκολς, ο οποίος είχε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του με τα «πράσινα» από το τελευταίο ματς της EuroLeague με τη Φενέρμπαχτσε στην Τουρκία.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Για να μπει σε μια βάση η συζήτηση των μεταγραφικών στόχων θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τους παίκτες που μένουν και φεύγουν ώστε να ξέρει ο Πασκουάλ τι παίκτες θα ψάξει και σε ποιες θέσεις θα τους ψάξει. Το όνομα του Βαγγέλη Μάντζαρη αναμένεται να παίξει δυνατά, μόνο -και μόνο τότε- στην περίπτωση που δεν τα βρει με τον Ολυμπιακό. Ο ατζέντης του είναι ενημερωμένος για το έντονο «πράσινο» ενδιαφέρον αλλά τα πάντα θα δρομολογηθούν εάν και εφόσον δεν ανανεώσει με τους «ερυθρόλευκους». Φυσικά μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για τον Κώστα Σλούκα ωστόσο ο Έλληνας πόιντ γκαρντ αναμένεται να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τη Φενέρμπαχτσε έναντι... αδράς αμοιβής!

Από εκεί και πέρα ο Στράτος Περπέρογλου είναι ένας παίκτη που θα απασχολήσει τους «πράσινους» πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που υπάρχει αλληλοσεβασμός και αλληλοεκτίμηση με τον Τσάβι Πασκουάλ. Το γεγονός ότι είχε φύγει από τον Παναθηναϊκό για να πάει στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2012 δεν πρόκειται να παίξει κανέναν ρόλο στην περίπτωση που τον θέλει ο προπονητής. Βέβαια θα παίξει μεγάλο ρόλο και το οικονομικό, αφού πρόκειται για έναν παίκτη που θα κλείσει τον Αύγουστο τα 33 του χρόνια. Στα υπ' όψιν βρίσκεται και ο Γιώργος Μπόγρης.

Επίσης ενδέχεται να απασχολήσουν και οι νεαροί Μήτογλου και Όγκουστ, με τον πρώτο να τον καλοβλέπουν στον Παναθηναϊκό ως την ιδανική περίπτωση για τον... Φώτση του μέλλοντος. Ματιές υπάρχουν και στον Τάιλερ Ντόρσεϊ ωστόσο ο Ελληνοαμερικανός γκαρντ έχει ρίξει όλο το βάρος στο ΝΒΑ και κάνει τα πάντα ώστε να επιλεγεί στο draft της μεθεπόμενης εβδομάδας.

Από εκεί και πέρα οι κινήσεις για την ενίσχυση του ρόστερ όσον αφορά τους ξένους, είναι σε συνάρτηση με αυτούς που θα φύγουν. Δηλαδή αν ψάξει αντι-Σίνγκλετον, αντι-Τζέιμς και κατά πόσο θα αναπροσαρμόσει τα πλάνα του και τις... αναζητήσεις του.

Το σίγουρο είναι ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρξουν περισσότερες εξελίξεις, με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον Τσάβι Πασκουάλ προκειμένου να παρθούν και οι οριστικές αποφάσεις.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα