H Μακάμπι, και πάλι, το... κλειδί για το Final 4! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
H Μακάμπι, και πάλι, το... κλειδί για το Final 4! (pics & vids)
O Παναθηναϊκός είναι αποφασισμένος να κερδίσει την Μακάμπι, όπως το 2012, και να βρεθεί για ακόμα μια φορά «μπροστά» σε πλεονεκτική θέση για το Final 4.Το gazzetta.gr αναλύει...

Mακάμπι – Παναθηναϊκός, Παναθηναϊκός – Μακάμπι ένα ζευγάρι με τεράστια ιστορία έμελλε να είναι εκείνο που θα κλείσει τον Μαραθώνιο αυτής της νέας Euroleague και μάλιστα μέσα από αυτές τις δύο ομάδες να υπάρχει η δυνατότητα για να γραφτεί για ακόμα μια φορά σπουδαία «πράσινη» ιστορία.

Μόνο και μόνο που στο παρκέ θα «κατέβουν» να... αγωνιστούν φανέλες με 12 αστέρια πάνω, άπαντες γνωρίζουν πόσο ενδιαφέρον αποκτούν αυτά τα παιχνίδια.

Μιλάμε για το... clasico της Ευρώπης και προφανώς οι προβολείς θα στραφούν όλοι πάνω του.

Τα δεδομένα πάντως την φετινή σεζόν είναι εντελώς διαφορικά.

Η Μακάμπι για ακόμα μια φορά δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες και πέρα από κάποιες εντυπωσιακές νίκες δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Από την άλλη τα δεδομένα για τον Παναθηναϊκό είναι εντελώς διαφορικά.

Με αντεπίθεση διαρκείας στο τέλος και εξαιρετικές εμφανίσεις έφτασε στην τελευταία αγωνιστική να κρατάει την μοίρα του πλεονεκτήματος στο χέρια του κυνηγώντας την 4η θέση της κατάταξης και μαζί μια εξαιρετική ευκαιρία να διεκδικήσει την συμμετοχή του στο Final 4 στο «σπίτι» του.

Η... ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2012

Η τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός κατάφερε και βρέθηκε στον μεγάλο του στόχο το Final 4 ήταν το 2012 και το εμπόδιο είχε και πάλι χρώμα... κίτρινο.

Το έχει η μοίρα των πρασίνων στα κρίσιμα να πρέπει να περάσουν την Μακάμπι για να συνεχίσουν.

Ο τόπος και πάλι η Κωνσταντινούπολη και οι «πράσινοι» ήθελαν να διεκδικήσουν ακόμα ένα πολυπόθητο τρόπαιο.

Τα playoffs τον έφεραν απέναντι στους Ισραηλινούς που και πάλι με τον Ντέιβιντ Μπλατ στον πάγκο τους έπρεπε να κάνουν το θαύμα και μέσα σε ένα ΟΑΚΑ που «έκαιγε» να πάρουν την πρόκριση.

Και έτσι έγινε.

Η Μακάμπι κατάφερε και έσπασε το πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού, επέστρεψε την σειρά στο Ισραήλ και οι «πράσινοι» έπρεπε για ακόμα μια φορά να κάνουν τα «μαγικά» τους.

Το παιχνίδι εκείνο είχε γίνει στις 5 Απριλίου του 2012, δεν ξεκίνησε καλά για τον Παναθηναϊκό με το Γιασικεβίτσιους να μπαίνει στο παρκέ και να αλλάζει τα δεδομένα.

Ο Λιθουανός έδωσε ταχύτητα στην επίθεση των «πράσινων» και ταυτόχρονα τη δυνατότητα να ξεφύγουν στη διάρκεια της δεύτερης περιόδου.

Οι παίκτες του Μπλατ, ο Οχαγιόν για την ακρίβεια αλλά και ο Μπλου, σκόραραν διαδοχικά και το 0-10 της Μακάμπι άλλαξε τη μορφή του αγώνα.

Ο Σχορτσανίτης έβαλε κάποια εύκολα καλάθια, απόρροια της κόπωσης των «πρασίνων» ν’ ακολουθήσουν στην άμυνα, την ίδια ώρα όμως Περπέρογλου και Λόγκαν, που ήρθαν από τον πάγκο, το ίδιο και ο Διαμαντίδης, σημάδευαν σωστά και δεν άφηναν τη διαφορά να μειωθεί (66-56, 70-58, 73-61).

Προς το τέλος το ματς έγινε θρίλερ οι βολές του Διαμαντίδη στα 15.7’’ βρήκαν στόχο, αλλά το γκολ – φάουλ του Μπλου κράτησε ζωντανή τη Μακάμπι.

Ο Διαμαντίδης ευστόχησε και πάλι στα 11.3’’, παρόλα αυτά οι τρεις βολές του Πνίνι έφεραν το παιχνίδι στο 85-85 στα 9.8’’ και την τελευταία επίθεση στα χέρια του αρχηγού.

Η διείσδυση έφερε το φάουλ του πεσμένου Χέντριξ και η μία εύστοχη βολή έκανε το 86-85.

Η Μακάμπι πήρε το ριμπάουντ, αλλά με 5 δευτερόλεπτα να απομένουν δεν πρόλαβε να εκδηλώσει επίθεση και ο Παναθηναϊκός έκλεισε εισιτήρια για Πόλη.

Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή.

Εκείνη ήταν η τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στους καλύτερους 4 και θέλει σήμερα να επαναλάβει μια διαφορετική επιτυχία.

Η ΝΙΚΗ ΦΕΡΝΕΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ, ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΙ;

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του μια τεράστια πρόκληση που έχει κάνει την διαδρομή της και αναμένεται να κορυφωθεί, ξεκινώντας από σήμερα το βράδυ.

Μια νίκη κόντρα σε μια... διαφορετική Μακάμπι που ούτε το καινούργιο format της Euroleague την ευνόησε θα σημάνει απίστευτο ενθουσιασμό σε παίκτες και οπαδούς καθώς όλοι μαζί κατάφεραν κάτι που φάνταζε αρκετά δύσκολο.

Με τρομερό στατιστικό μέσα στο ΟΑΚΑ οι «πράσινοι» κατάφεραν και έχουν φτάσει μια ανάσα από ένα πλεονέκτημα που τους φέρνει ένα βήμα πριν τον μεγάλο στόχο.

Το 2012 είναι μακρινό και άπαντες στο «πράσινο» στρατόπεδο έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται και να πεισμώνουν για ένα εισιτήριο για την Κωνσταντινούπολη.

Αφού η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ κατάφερε και βρίσκεται μαι ανάσα πριν το πλεονέκτημα, έχει το δικαίωμα να μην βάλει ταβάνι στους στόχους της και να προσπαθήσει να επανέλθει δυναμικά στο Final 4.

Ο δρόμος, όπως και το 2012, περνάει από το Ισραήλ και η μπασκετική Ευρώπη θα έχει την τύχη να απολαύσει μια «μάχη» βγαλμένη από ένα τεράστιο κεφάλαιο της ιστορίας της διοργάνωσης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.