Ιντερ: Σύντομα θα ξέρουμε

Ιντερ: Σύντομα θα ξέρουμε

bet365

Το gazzetta.gr γράφει για τους Νερατζούρι, οι οποίοι ετοιμάζονται για ένα νέο... νέο ξεκίνημα με τον Στέφανο Πιόλι στον πάγκο πλέον.

Οταν έχεις αποφασίσει ότι θα περάσεις ένα 10ήμερο γράφοντας κάθε μέρα και για μία από τις δέκα πρώτες ομάδες της Serie A, πανηγυρίζεις όταν βλέπεις ότι η Ιντερ «καταφέρνει» να μπει στην 10άδα. Εστω στην 9η θέση. Μετά, βέβαια, το σκέφτεσαι πιο ψύχραιμα το πράγμα και συνειδητοποιείς ότι από την έναρξη της σεζόν έχεις ήδη γράψει 2-3 φορές για τους Μιλανέζους οπότε τώρα μάλλον δεν έχεις τι να γράψεις. Σίγουρα, βασικά, δεν έχεις τίποτα να γράψεις για όσα έχουν ήδη γίνει οπότε μάλλον είναι μονόδρομος το να επικεντρωθείς στο τι μπορεί και στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, με τον Στέφανο Πιόλι να είναι ο 3ος προπονητής της ομάδας από την ημέρα έναρξης της καλοκαιρινής προετοιμασίας...

Πριν κάτι εβδομάδες, στην εκπομπή του Sky Italia το βράδυ της Κυριακής για όσα έγιναν στο σαββατοκύριακο, όταν η συζήτηση πήγε στην Ιντερ ο Τζανλούκα Βιάλι αποκάλυψε μια συζήτηση που είχε με τον κολλητό Ρομπέρτο Μαντσίνι. «Τα λέγαμε 2-3 μέρες μετά την αποχώρηση του και μου είπε: "Δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν, επικρατεί ένα χάος. Θα τερματίσουν στην 10η θέση και στο -40 από τη Γιουβέντους". Δεν ξέρω αν έχει δίκιο, θα το δούμε στην πορεία αλλά εγώ πιστεύω στο ρόστερ της Ιντερ». Ο Βιάλι πιστεύει στο ρόστερ των Νερατζούρι όπως πίστευε και ο Φρανκ Ντε Μπουρ και όπως πιστεύει τώρα και ο Πιόλι. Αν δεν πίστευαν, προφανώς, δεν θα αναλάμβανε ούτε ο Ολλανδός ούτε ο Ιταλός τώρα. Το θέμα είναι αν θα καταφέρει ο προπονητής να βγάλει στο γήπεδο την ποιότητα αυτού του ρόστερ. Και για να το καταφέρει, θα χρειαστεί τη βοήθεια και της διοίκησης.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η διοίκηση; Μια καλή αρχή θα ήταν να κάνει σαφές ότι ο Πιόλι δεν ήρθε για να βγάλει την σεζόν αλλά για να πετύχει και να μείνει χρόνια. Ακόμη κι αν δεν έχουν αυτό στο μυαλό τους οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις, θα πρέπει να πείσουν όλους τους υπόλοιπους και ειδικά τους ποδοσφαιριστές ότι ο Πιόλι είναι μόνιμος. Και αυτό, προφανώς, δεν γίνεται με το να διαρρέει στον Τύπο ότι τις ημέρες που ο Πιόλι ήταν στο Μιλάνο για να υπογράψει και να αναλάβει, ήταν εκεί και ο Ντιέγκο Σιμόνε. Ο Αργεντίνος εκμεταλλεύτηκε την διακοπή των πρωταθλημάτων για να πάει στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας για ψώνια και παράλληλα να δει και τον γιο του που παίζει στην Τζένοα. Για την Ιντερ, όμως, ήταν μια καλή ευκαιρία για να... διαφημίσει ξανά ότι ο μεγάλος της στόχος είναι να πείσει τον «Τσόλο» να αναλάβει από το καλοκαίρι του 2018.

Το είπε, άλλωστε, ο Μάσιμο Μοράτι ότι ο Αργεντίνος έχει συναισθήματα για τους Νερατζούρι και μια μέρα θα κάτσει στον πάγκο τους. Το είπε ο Μάρκο Τρονκέτι Προβέρα, το είπαν παλιοί συμπαίκτες του στην ομάδα, το λένε και τα ΜΜΕ. Είτε ασχολούνται αποκλειστικά με την Ιντερ είτε όχι. Με λίγα λόγια, όλοι αυτοί είπαν -έστω έμμεσα- στον Πιόλι ότι είναι προσωρινός. Οτι αναλαμβάνει για να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί και από εκεί και πέρα θα του πουν «grazie» και θα περιμένουν να ακούσουν το «si» ο Σιμεόνε. Ο Μαντσίνι έφυγε το καλοκαίρι επειδή δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν μαζί του οι Κινέζοι, ο Ντε Μπουρ έφυγε επειδή κατάλαβαν εκ των υστέρων ότι δεν ήταν ο κατάλληλος για την Serie A, ο Πιόλι προσλήφθηκε για να υπάρχει κάποιος στον πάγκο μέχρι να πειστεί ο Σιμεόνε...

Ο allenatore, πάντως, δεν ασχολείται με αυτό. Αντιθέτως, απολαμβάνει το γεγονός ότι του δόθηκε επιτέλους η ευκαιρία να δουλέψει στην ομάδα που υποστηρίζει από πιτσιρικάς, όπως είπε σε συνέντευξη του στη Gazzetta dello Sport. Το γεγονός, μάλιστα, ότι την αναλαμβάνει σε μια δύσκολη στιγμή, θα τον κάνει να δεθεί ακόμη περισσότερο μαζί της. Ετσι γίνεται με τους οπαδούς. Και από εκεί και πέρα, θα μιλήσει η δουλειά του. Και θα μιλήσει πολύ σύντομα. Μια ματιά στο πρόγραμμα αν ρίξει κάποιος, θα δει ότι τις προσεχείς τρεις αγωνιστικές η Ιντερ παίζει με την Μίλαν (τυπικά εκτός), την Φιορεντίνα (εντός) και τη Νάπολι (εκτός). Σε τέτοιες περιπτώσεις, το πρόγραμμα είναι κακό αλλά και καλό ταυτόχρονα. Ειδικά για τον νέο προπονητή. Αν οι Νερατζούρι τα πάνε χάλια, προφανώς κανείς δεν θα χρεώσει στον Πιόλι το γεγονός ότι η φετινή σεζόν χάθηκε πρόωρα. Αν, αντιθέτως, η βαθμολογική συγκομιδή είναι μια χαρά, ο προπονητής θα κερδίσει πολλούς πόντους, η ομάδα θα τον ακολουθήσει και η αισιοδοξία θα επιστρέψει.

Μαζί με την αισιοδοξία, στο Μιλάνο πρέπει να επιστρέψουν -και να μείνουν εκεί- και τα αφεντικά. Το να ξέρεις ότι το αφεντικό είναι Κινέζος, είναι καλό γιατί ξέρεις ότι υπάρχουν λεφτά. Το να διοικεί, όμως, από το Πεκίνο, είναι καταστροφή. Επειδή μιλάμε για την Ιντερ και όχι για την Εμπολι ή την Κάλιαρι, ο Ζιανγκ Τζιντόνγκ θα πρέπει να βρει τον τρόπο για να υπάρχει μονίμως στο Μιλάνο η φωνή του, η παρουσία του. Ακόμη κι αν δεν είναι αυτός εκεί. Πριν ένα μήνα κυκλοφόρησε ότι ο γιος του σκέφτεται να μετακομίσει μόνιμα στον ιταλικό βορρά για να υπάρχει συνεχώς η... σκιά του αφεντικού εκεί. Η απόσταση, άλλωστε, ήταν ένα από αυτά που άρεσαν στον Μαντσίνι, ο οποίος ήθελε να μιλήσει απευθείας με τον Τζιντόνγκ αλλά δεν μπορούσε, ενώ και ο Ντε Μπουρ δεν μπορούσε να βγάλει εύκολα άκρη με τη διοίκηση αφού δεν ήταν και δεν είναι σαφές ποιος ακριβώς τρέχει την Ιντερ. Είναι ο πρόεδρος Τοχίρ; Είναι ο τεχνικός διευθυντής Αουζίλιο; Είναι ο μάνατζερ Κία Τζοραμπσιάν, ο οποίος έχει καπελώσει τους πάντες επειδή έχει καλές σχέσεις με την Suning; Δεν ξέρει κανείς ποιος κάνει κουμάντο στο Μιλάνο και αυτό έχει ως συνέπεια να βλέπουμε την μία μέρα δηλώσεις για σοβαρές καμπάνες στον Ικάρντι και λίγα 24ωρα μετά να βλέπουμε ότι ο Αργεντίνος, ουσιαστικά, την έβγαλε καθαρή για το σοβαρό θέμα που προέκυψε με όσα γράφει στην αυτοβιογραφία του.

Το γεγονός ότι η Ιντερ δεν μπορεί να διοικηθεί από το Πεκίνο, το είπε αρκετές φορές και ο Μοράτι, πράγμα που σημαίνει ότι το έχουν καταλάβει όλοι. Είναι θέμα των Κινέζων, επομένως, αν θα συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να προστατέψουν την επένδυση τους και να κάνουν ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα με τον νέο προπονητή ή αν θα συνεχίσουν όπως άρχισαν και σε λίγους μήνες θα αναρωτιούνται γιατί επικρατεί ένα χάος, όπως θα έλεγε και ο Μαντσίνι στον Βιάλι.

Οπως και να έχει, ο Πιόλι δεν μπορεί να επιβάλει στα αφεντικά τι θα κάνουν. Μπορεί να επιβάλει, όμως, στην ομάδα τι να κάνει στο γήπεδο. Εχοντας για αγαπημένο σύστημα το 4-3-3, λογικά θα έχει κι αυτός το «πρόβλημα Μπανέγα». Ο Αργεντίνος θέλει να αγωνίζεται ως ελεύθερος πίσω από τους επιθετικούς αλλά με τον Ντε Μπουρ δεν μπορούσε να γίνει σε όλα τα ματς αυτό και έπαιζε στη μεσαία γραμμή. Αν ο Πιόλι πάει με 4-3-3, ο Μπανέγα θα εξακολουθεί να δυσκολεύεται με αυτά που πρέπει να κάνει στο γήπεδο. Και επειδή ο νέος προπονητής μάλλον το έχει ήδη καταλάβει, δεν έχουν αργήσει να κυκλοφορήσουν σενάρια για τον Λούκας Μπίλια, ο οποίος δεν έχει συζητήσει ακόμη το ενδεχόμενο ανανέωσης του συμβολαίου του με την Λάτσιο. Ο νέος προπονητής των Νερατζούρι ξέρει πολύ καλά τον Αργεντίνο, όπως ξέρει πολύ καλά τον Καντρέβα.

Ο Ιταλός εξτρέμ δεν έχει βοηθήσει ουσιαστικά προς το παρόν αλλά αν ο Πιόλι καταφέρει να τον βάλει στο κλίμα, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην Ιντερ. Οπως και ο Πέρισιτς, από την αριστερή πλευρά. Στην Λάτσιο, οι δύο εξτρέμ πατούσαν πολύ στην περιοχή και πρόσφεραν πολλά γκολ και ασίστ στην πορεία προς την έξοδο στο Champions League. Ο στόχος είναι ο ίδιος και στην Ιντερ (3άδα), ο δρόμος δεν είναι εύκολος αλλά το ρόστερ υπάρχει. Και αν πιστέψουμε τα ιταλικά ρεπορτάζ, ο προπονητής είναι αποφασισμένος να το εμπιστευτεί στο σύνολο του. Ο Στέβαν Γιόβετιτς που ήταν φευγάτος μπορεί τελικά να παραμείνει, ο Ζοφρί Κοντογκμπιά θα πάρει ευκαιρίες για να φανεί οριστικά αν μπορεί ή όχι να δικαιολογήσει την επένδυση που έκανε η Ιντερ το καλοκαίρι του 2015, ο Μπρόζοβιτς κατά πάσα πιθανότητα θα υπολογίζεται και πάλι κανονικά.

Χρόνος υπάρχει, στον Νοέμβριο είμαστε ακόμη, ρόστερ για να δούμε κάτι καλύτερο από ό,τι έχουμε δει ως τώρα επίσης υπάρχει, προπονητής που μοιάζει πιο λογική επιλογή σε σχέση με τον προκάτοχο του, επίσης. Ακόμη, όμως, κι αν ο Πιόλι τα κάνει όλα καλά και έχει και την τύχη με το μέρος του, θα χρειαστεί τον Ιανουάριο να έχει και τη διοίκηση μαζί του. Η θητεία του στην Κιέβο, όπου έγινε γνωστός ως προπονητής, τον βοήθησε να εκτιμήσει την άμυνα και από τότε όλες οι ομάδες του είναι σφιχτές πίσω. Είναι αυτονόητο ότι αυτό θα πρέπει να το πετύχει και στην Ιντερ αλλά είναι επίσης αυτονόητο ότι θα χρειαστεί και ενίσχυση τον Ιανουάριο γιατί με εξαίρεση τον Μιράντα, κανείς άλλος σε αυτή τη γραμμή δεν δείχνει να είναι παίκτης για αυτό το επίπεδο.

Με αυτούς τους αμυντικούς, όμως, θα πάνε οι Νερατζούρι στις προσεχείς τρεις αγωνιστικές. Και μετά το πέρας αυτών, θα ξέρουμε όλοι αν υπάρχει φως στο τούνελ ή αν ο Πιόλι θα γίνει απλά, σε λίγο καιρό, ακόμη ένας προπονητής που θα παίρνει αποζημίωση από την Ιντερ...

 

SERIE A Τελευταία Νέα