Φιορεντίνα: Κούραση...

Φιορεντίνα: Κούραση...

bet365

Πέρυσι τέτοια εποχή η Φλωρεντία ονειρευόταν. Φέτος ζει την πραγματικότητα. Το gazzetta.gr γράφει για την Φιορεντίνα.

Το γεγονός ότι η πόλη έχει συνδεθεί με την Αναγέννηση, σημαίνει ότι πάντα θα βρίσκονται ωραίοι τίτλοι όταν γίνεται κάτι καλό. Θα ήταν ακόμη καλύτερο, βέβαια, αν η ομάδα έδινε κανονικούς τίτλους στους οπαδούς της αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Αντιθέτως, αυτό που φαίνεται είναι η ανάγκη για αλλαγή πλεύσης γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Φιορεντίνα, σε όλα τα επίπεδα, θα δει τι σημαίνει φυσιολογική φθορά στον χρόνο...

«Το έχω πει και το επαναλαμβάνω. Οταν ήρθα, προσπάθησα να πιέσω πολύ περισσότερο τους πάντες προς το όνειρο αλλάτη φετινή σεζόν είμαι περισσότερο συγκεντρωμένος στην πραγματικότητα. Είμαι από τη φύση μου θετικός άνθρωπος και μου αρέσει να ονειρεύομαι αλλά η πραγματικότητα υπερτερεί πλέον του ονείρου. Γι' αυτό, λοιπόν, είμαι πολύ πιο ρεαλιστής σε σχέση με τους πρώτους του μήνες εδώ», είπε πριν λίγες εβδομάδες, παραμονή της εκτός έδρας νίκης (0-1) επί της Μπολόνια, ο Πάουλο Σόουζα. Και έλεγε την αλήθεια.

Ο Πορτογάλος ανέλαβε δύσκολο έργο το καλοκαίρι του 2015 αφού έπρεπε να διαδεχθεί τον Βιτσέντσο Μοντέλα, ο οποίος στην τριετία του στο Artemio Franchi καθιέρωσε την ομάδα στην 4η θέση με καλό ποδόσφαιρο και με μια πρόκριση σε τελικό του Coppa Italia (2013-14) και στον ημιτελικό του Europa League (2014-15). Ο Σόουζα κράτησε όσα θετικά είχε κάνει ο προκάτοχος του, έβαλε και τη δική του φιλοσοφία σε ορισμένους τομείς του παιχνιδιού και το αποτέλεσμα ήταν και πάλι όμορφο.

Η περσινή σεζόν βγήκε καλά για τους Βιόλα αλλά η φετινή άρχισε στραβά... πριν καν αρχίσει. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν ήταν λίγα τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Πορτογάλο να είναι έτοιμος να τα παρατήσει αφού δεν έβλεπε φως σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ομάδας. Την πραγματική ενίσχυση, την άμεση, ώστε η Φιορεντίνα να είναι φέτος σε θέση να κάνει τουλάχιστον ό,τι και την προηγούμενη 4ετία. Ο Σόουζα κατάλαβε πρώτος από όλους στη Φλωρεντία ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα, η ομάδα δεν θα μπορούσε να κάνει βήμα μπρος. Και σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν καλώς ή κακώς δεν έχεις το μέταλλο αυτού που κάνει πρωταθλητισμό, συνήθως δεν μένεις τουλάχιστον σταθερός αλλά γίνεται βήμα πίσω.

Η Φιορεντίνα όχι μόνο δεν ενισχύθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά έχασε και τον Μάρκος Αλόνσο, με τον Σόουζα να πρέπει να βρει τον τρόπο ώστε το ίδιο, πάνω-κάτω, ρόστερ να παρουσιαστεί καλύτερο από ό,τι ήταν πέρυσι, όταν μάλλον είχε πιάσει ταβάνι. Αποστολή πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Και το γεγονός ότι η ομάδα ουσιαστικά δεν ενισχύθηκε καθόλου, αποδεικνύεται από την ως τώρα «προσφορά» αυτών που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι.

Οι νεαροί Ντικς, Τολέδο, Ντραγκόφσκι και Χάτζι έχουν παίξει συνολικά μόλις... 16 λεπτά συνολικά (!) σε πρωτάθλημα και Europa League, ο Μίλιτς δεν μπορεί να δώσει όσα έδινε ο Μάρκος Αλόνσο, ο Σάντσες έδειξε να ξεκινάει καλά αλλά στα τελευταία ματς έπεσε αρκετά, ο Ντε Μαϊό έχει μόνο τρεις παρουσίες ως βασικός σε Serie A και Ευρώπη, ο Κριστόφορο έχει κάτι περισσότερο από 30 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα και παίρνει χρόνο στα ματς του Europa League για να καταφέρει να μπει στο πνεύμα της ομάδας και σε όσα ζητάει ο προπονητής.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι η Φιορεντίνα στηρίζεται στο ρόστερ των προηγούμενων χρόνων. Ενα ρόστερ, όμως, το οποίο έφτασε στα όρια του και το οποίο δεν είναι πλέον και στο 100%. Θέλοντας να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό, όχι μόνο για αγωνιστικούς αλλά και για ψυχολογικούς ή ακόμη και πρακτικούς λόγους, αφού δεν υπήρξαν νέες λύσεις, ο Σόουζα αποφάσισε φέτος να αλλάξει τακτική και να γυρίσει το σύστημα σε 4-2-3-1. Από αυτή την απόφαση, η ομάδα μέχρι στιγμής δεν έχει κερδίσει κάτι. Αντιθέτως, έχει χάσει αρκετή από τη δύναμη της στο χώρο του κέντρου και αυτό το επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί.

Στις πρώτες 12 αγωνιστικές πέρυσι, η μεσαία γραμμή είχε δώσει στους Βιόλα 3 γκολ και 5 ασίστ. Φέτος οι Gigliati έχουν πάρει από τους δύο του κέντρου 2 γκολ και καμία ασίστ. Ο Μπόρχα Βαλέρο προσπαθεί αλλά δεν είναι ο παίκτης των προηγούμενων σεζόν και προς το παρόν δεν έχει ούτε γκολ ούτε ασίστ ενώ τα πράγματα δεν μπορούν να βελτιωθούν όσο ο Μπαντέλι έχει το μυαλό του αλλού. Η Μίλαν τον ήθελε το καλοκαίρι και τον θέλει και για τον Ιανουάριο, η Ιντερ έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον και ο 27χρονος Κροάτης παίζει με το μυαλό του αλλού.

Οπως αλλού είναι και οι επιθετικοί... Ο Κάλινιτς αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση στο σκοράρισμα αλλά δεν είναι και Μπατιστούτα, με συνέπεια η Φιορεντίνα μετά από 11 αγωνιστικές (έχει ματς λιγότερο, αυτό με την Τζένοα εκτός) να έχει βάλει μόνο 14 γκολ. «Ευκαιρίες κάνουμε, το θέμα είναι ότι δεν είμαστε αποτελεσματικοί. Πέρυσι, για παράδειγμα, σκοράραμε πάντα στην πρώτη μας ευκαιρία. Φέτος δεν γίνεται αυτό και στη συνέχεια έρχεται η πίεση και το άγχος», λέει ο Σόουζα, ο οποίος σε μια προσπάθεια να βρει την λύση, δοκιμάζει διάφορα με τον Μπερναρντέσκι.

O 22χρονος Ιταλός... γεννήθηκε εξτρέμ αλλά στη φετινή Φιορεντίνα αγωνίζεται σε διάφορες θέσεις, χωρίς όμως να κάνει τη διαφορά σε καμία. Αν εξαιρέσουμε το ματς με την Κάλιαρι εκτός έδρας, όπου αυτός και ο Κάλινιτς έβαλαν 5 γκολ (2 ο Ιταλός, 3 ο Κροάτης), σε όλα τα άλλα δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει. Σίγουρα φταίει το γεγονός ότι δεν έχει σταθερή θέση, σίγουρα όμως φταίει και ο ίδιος κάπου. Ο «Μπέρνα» εμφανίστηκε σαν ένα μεγάλο ταλέντο πριν δύο χρόνια αλλά θα πρέπει σύντομα να κάνει το επόμενο βήμα στο παιχνίδι του. Αν όχι, θα είναι ακόμη ένα μεγάλο ιταλικό ταλέντο που δεν έγινε ποτέ ο παίκτης που θα μπορούσε να γίνει.

Στο ρόστερ, βέβαια, υπάρχουν και οι Μπαμπακάρ και Ζαράτε για να βοηθήσουν στην επίθεση αλλά μόνο θεωρητικά. Πρακτικά ο Σόουζα δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους δύο, με συνέπεια να έχει μείνει μόνο ο Κάλινιτς και από εκεί και πέρα... κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη. Βοήθεια, όμως, που δεν έρχεται από πουθενά, με τους αριθμούς να λένε ότι οι Βιόλα σε έξι εντός έδρας ματς έχουν βάλει μόνο τέσσερα γκολ...

Η επίθεση, επομένως, είναι η γραμμή στην οποία χρειάζεται οπωσδήποτε ενίσχυση η Φιορεντίνα τον Ιανουάριο. Πώς όμως; Η επιστροφή του Πανταλέο Κορβίνο το καλοκαίρι φανερώνει και την πρόθεση των Ντιέγκο και Αντρέα Ντέλα Βάλε να συνεχίσουν στον δρόμο που χάραξαν πριν χρόνια: Βρίσκουμε ταλέντα, τους κάνουμε ποδοσφαιριστές και τους πουλάμε καλά. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν γενικά έσοδα (μόλις κάτι παραπάνω από 30 εκατ. ευρώ έχει πάρει από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την τελευταία 5ετία η Φιορεντίνα), δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τα αφεντικά επειδή δεν βάζουν το χέρι στην δική τους τσέπη. Δεν θα μπορούν, όμως, ούτε αυτοί να κατηγορήσουν την ομάδα αν δεν κάνει υπέρβαση ή τους οπαδούς αν αντιδράσουν.

Για να αποφευχθεί το τελευταίο, ενδεχομένως, οι Ντέλα Βάλε προχωρούν σε κινήσεις που δεν αναμένονταν. Ο πρόεδρος Μάριο Κονίνι, για παράδειγμα, έχει συναντηθεί 3-4 φορες με τους οπαδούς, στους οποίους υποσχέθηκε διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά το θέμα των εισιτηρίων, ενώ γίνονται συζητήσεις με τον θρυλικό Τζιανκάρλο Αντονιόνι για να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 1982 εμφανίστηκε φέτος, μετά από πολύ καιρό, στα επίσημα του Artemio Franchi και δήλωσε διατεθειμένος να βοηθήσει την ομάδα του με όποιο ρόλο μπορεί να το κάνει.

«Τα γεύματα του Κονίνι με τους οπαδούς, οι συζητήσεις με τον Αντονιόνι, η βοήθεια στο θέμα των εισιτηρίων είναι κινήσεις που η Φιορεντίνα δεν συνήθιζε να κάνει. Το γεγονός ότι γίνονται πλέον, είναι στο πλαίσιο ενός νέου ξεκινήματος που θέλουν να κάνουν οι Ντέλα Βάλε στις σχέσεις τους με τους οπαδούς, σε μια εποχή που η Φιορεντίνα θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα εταιρικά», έγραψε η La Repubblica σχετικά.

Και το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον δήμο της Φλωρεντίας. Οι Ντέλα Βάλε έχουν εκπονήσει εδώ και χρόνια το πλάνο τους για την κατασκευή νέου γηπέδου και γενικά μιας πολιτείας Βιόλα γύρω από αυτό, με στόχο να εκτινάξουν τα έσοδα. Η συνολική επένδυση φτάνει στα 450 εκατ. ευρώ αλλά συμφωνία προς το παρόν δεν υπάρχει. Τα τελευταία ρεπορτάζ θέλουν τον δήμο να είναι πιο θετικός και υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά η διοίκηση δεν θα μείνει στις παρουσιάσεις αλλά θα πάρει την έγκριση για να προχωρήσει και σε πράξεις.

Είναι αυτονόητο ότι αν όντως υπάρξει συμφωνία με τις τοπικές Αρχές και ξεκινήσει το έργο, η Φιορεντίνα θα μπει σε μια νέα, πολύ καλύτερη εποχή. Και θα συγχωρηθεί ενδεχόμενη αγωνιστική αποτυχία φέτος. Αν, όμως, για ακόμη μία φορά οι μακέτες παραμείνουν μακέτες, στην πόλη της Αναγέννησης το μέλλον δεν θα είναι ευοίωνο. Το γεγονός, άλλωστε, ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο η ομάδα δεν έχει καταφέρει να κάνει δύο σερί νίκες, παραπέμπει μάλλον σε Μεσαίωνα...

 

SERIE A Τελευταία Νέα