Τορίνο: Σαν ταύρος!

Τορίνο: Σαν ταύρος!

bet365

Το gazzetta.gr «επιστρέφει» στο Τορίνο και εστιάζει στην... μαινόμενη Γκρανάτα του Σίνισα Μιχαΐλοβιτς.

Οταν ο Τζιαμπιέρο Βεντούρα αποχωρούσε στο τέλος της περσινής σεζόν, η Tuttosport πανηγύριζε και οι οπαδοί περίμεναν να δουν τι θα έκανε ο Ουρμπάνο Κάιρο. Ο πρόεδρος τελικά συμφώνησε με τον Σίνισα Μιχαΐλοβιτς και η επιλογή του έγινε δεκτή με ικανοποίηση. Κάτι μήνες μετά, αυτή η ικανοποίηση έχει μετατραπεί σε ενθουσιασμό. Τόσο έντονο, ώστε η νέα δήμαρχος της πόλης, Κιάρα Απεντίνο, να «προκαλεί» τον ομόλογο της του Μιλάνο, Τζουζέπε Σάλα: «Δεν έχουμε μόνο τη Γιουβέντους με το γήπεδο της και την πολιτεία της (Continassa) που θα εγκαινιαστεί το καλοκαίρι του 2017. Εχουμε και την Τορίνο με το Nuovo Filadelfia (σ.σ. για τις ακαδημίες της) που θα εγκαινιαστεί την άνοιξη του '17, την σωστή οικονομική διαχείρηση και την ωραία ομάδα που φτιάχνει. Σε λίγα χρόνια, θα ζηλεύετε το ντέρμπι μας»!

Ολη αυτή η... τρέλα, ξεκινάει φυσικά από το γήπεδο. Από αυτά που κάνει μέσα στις τέσσερις γραμμές η Γκρανάτα του Σίνισα Μιχαΐλοβιτς. Και αυτά που κάνει, φέρνουν αναμνήσεις από τα καλά χρόνια της Τορίνο. Οπως αυτά, για παράδειγμα, των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του '90. Οι επιδόσεις της Τόρο μετά τις πρώτες 12 αγωνιστικές, παραπέμπουν σε αυτές του 1992-93, με τον Εμιλιάνο Μοντόνικο στον πάγκο. Ηταν η ομάδα του Λούκα Μαρκετζιάνι, του Πασκουάλε Μπρούνο, του Εντσο Σίφο, του Βάλτερ Καζαγκράντε, του πιτσιρικά Κριστιάν Βιέρι. Ηταν, δηλαδή, η ομάδα που κατέκτησε τον τελευταίο τίτλο, το Coppa Italia.

Εκείνη τη σεζόν, όπου το ξεκίνημα της Τορίνο ήταν ίδιο με το φετινό, η ομάδα τελικά τερμάτισε στην 9η θέση. Δεν βγήκε Ευρώπη μέσω πρωταθλήματος αλλά μέσω κυπέλλου. Ο Μιχαΐλοβιτς, προφανώς, θα υπέγραφε για να γίνει κάτι τέτοιο και φέτος αλλά ο στόχος είναι η Ευρώπη μέσω του πρωταθλήματος. Κάτι που αν γίνει, δεν θα σημαίνει μόνο την επιστροφή της Γκρανάτα αλλά και του Σέρβου προπονητή, ο οποίος απολύθηκε άκομψα από την Μίλαν, την οποία είχε οδηγήσει στον τελικό του Coppa Italia.

«Μετά την εμπειρία μου στη Μίλαν, έψαχνα για μια ομάδα που να μου μοιάζει. Η Τορίνο αναπτύσσεται συνεχώς, ο καθένας ξέρει τον ρόλο του στη διοίκηση και υπάρχουν μεγάλες φιλοδοξίες. Εχουμε δυνατότητες, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παίζουμε πάντα για τη νίκη και να είμαστε θυμωμένοι ακόμη κι αν χάνουμε, όπως για παράδειγμα έγινε, από την Ιντερ στο Μιλάνο. Από εκεί και πέρα, υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων με τη διοίκηση και τον Ιανουάριο θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, αν δούμε ότι χρειάζεται κάτι. Ο στόχος είναι η Ευρώπη».

Αυτό το «ο στόχος είναι η Ευρώπη» είναι που τρελαίνει τον πρόεδρο Κάιρο και το παραδέχεται, δηλώνοντας έτοιμος να κάνει ό,τι χρειαστεί. Ο,τι του ζητήσει ο προπονητής του. «Με τον Βεντούρα δεν τολμούσα να ανοίξω συζήτηση για Ευρώπη γιατί δεν ήθελε να νιώθει πολλή πίεση. Με τον Μιχαΐλοβιτς, αντιθέτως, συζητάμε και για αυτό, ο Σίνισα θέλει να νιώθει πίεση. Εχουμε μια εκπληκτική επίθεση, ένα καλό κέντρο και μια άμυνα που βελτιώνεται συνεχώς. Εχουμε νεαρούς Ιταλούς όπως οι Μπελότι, Τζαπακόστα, Μπενάσι, Μπαζέλι και Μπαρέκα. Εχουμε και ξένους που κάνουν τη διαφορά, Λιάγιτς, Μπογιέ, Ιάγκο Φαλκέ. Κατά τη γνώμη μου, η φετινή Τορίνο είναι η πιο δυνατή της προεδρίας μου αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στο γήπεδο», είπε ο πρόεδρος πριν δύο εβδομάδες στην Corriere della Sera.

Προς το παρόν, στο γήπεδο επιβεβαιώνεται ότι η δουλειά που γίνεται είναι καλή. Σε σχέση με την περσινή σεζόν, η Γκρανάτα δεν έχει μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ. Ορισμένοι παίκτες όμως, παίκτες-κλειδιά για να παίξει αυτή η ομάδα καλό ποδόσφαιρο και να πάρει και αποτελέσματα, παρουσιάζονται εντελώς διαφορετικοί. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Μπαζέλι και Μπενάσι, οι οποίοι έχουν πετύχει από 4 γκολ προς το παρόν, με τον πρώτο να έχει και δύο ασίστ. Αν ήθελε, άλλωστε, ας έκανε και διαφορετικά...

Ο Μιχαΐλοβιτς πιστεύει πολύ στο ταλέντο του Μπαζέλι αλλά χρειάστηκε να τον απειλήσει με πάγκο διαρκείας για να τον... ξυπνήσει. «Τα πράγματα είναι απλά για τον Ντανιέλε. Αν δεν δείξει τα αρχ... του, δεν πρόκειται να παίξει βασικός», ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτηση του allenatore και ο πρώην μέσος της Αταλάντα έκανε ακριβώς αυτό. Στους Μπαζέλι (4 γκολ και 2 ασίστ) και Μπενάσι (4 γκολ), προστίθεται και ο Μπαρέκα, ο οποίος κάνει τη διαφορά αμυντικά και επιθετικά από αριστερά, με αποτέλεσμα η Gazzetta dello Sport να τους ονομάσει το τρίο... Barbaben!

Σε αυτή την τριάδα, πρέπει να προστεθεί ακόμη μία. Αυτή, η οποία έχει μαγέψει τους τιφόζι, οι οποίοι σε κάθε ματς περιμένουν γκολ και θέαμα: Αντρέα Μπελότι, Αντεμ Λιάγιτς, Ιάγκο Φαλκέ. Ο πρώτος αποκτήθηκε πέρυσι από την Παλέρμο, ο δεύτερος ήρθε μετά το ανεπιτυχές πέρασμα του από την Ιντερ, ο τρίτος είναι δανεικός με οψιόν αγοράς (6,5 εκατ. ευρώ) από την Ρόμα. Αυτοί οι τρεις, λοιπόν, βλέπουν δίχτυα... για πλάκα (8 ο Μπελότι, 5 ο Λιάγιτς, 5 ο Φαλκέ), φτιάχνουν φάσεις επίσης για πλάκα και γενικά έχουν κάνει πλάκα σε αρκετές άμυνες ως τώρα.

Για τον Μπελότι, βασικά, είναι γνωστός ο... πανικός που προκαλεί φέτος, τόσο με τη φανέλα της Τορίνο όσο και με την εθνική Ιταλίας. Για τον Λιάγιτς, αντιθέτως, δεν έχουν γραφτεί πολλά αλλά θα έπρεπε. Ο Μιχαΐλοβιτς τον ξέρει καλά αφού τον είχε πάρει και στη Φιορεντίνα αλλά τότε προσπαθούσε να του επιβάλει το να κόψει τις... σοκολάτες. Μάλλον δεν τα κατάφερε αλλά τώρα καταφέρνει να τον εξελίξει ως ποδοσφαιριστή.

Στις πρώτες έξι αγωνιστικές, ο Σέρβος είχε αγωνιστεί λιγότερο από 60 λεπτά συνολικά. Στις επόμενες έξι, ήρθε η έκρηξη. Ο Λιάγιτς έβαλε 4 γκολ σε ισάριθμα ματς μέσα στον Οκτώβριο, πρόσθεσε άλλο ένα στο προηγούμενο ματς με την Κάλιαρι, είναι ήδη στα 5 και έχει βάλει ως στόχο να ισοφαρίσει ή και να σπάσει το ρεκόρ του για μια σεζόν, που είναι τα 11 γκολ στη Φιορεντίνα. «Ακόμη δεν είδατε τον πραγματικό Αντεμ, έχει τρομερές δυνατότητες αλλά θα πρέπει πρώτα να το πιστέψει και μετά να το δείξει», προειδοποιεί ο Μιχαΐλοβιτς, ο οποίος βάζει τον συμπατριώτη του κοντά στον Μπελότι και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Τορίνο να έχει το δεύτερο πιο αποτελεσματικό επιθετικό δίδυμο.

Τα γκολ που έχουν βάλει προς το παρόν είναι 13 (8 ο Μπελότι, 5 ο Λιάγιτς) και είναι πίσω μόνο από αυτό των Τζέκο-Σαλάχ που έχουν 18. Οχι τυχαία, ενδεχομένως, η Τορίνο είναι πίσω μόνο από την Ρόμα και σε ό,τι αφορά συνολικά την επίθεση. Οι Τζαλορόσι είναι πρώτοι με 29 και η Γκρανάτα έχει 27, απολαμβάνοντας το +2 από τη Γιουβέντους (25). Η Τόρο μόνο σε δύο ματς του πρωταθλήματος δεν έχει σκοράρει και έχει κατά μέσο όρο... 2,25 γκολ άνα ματς!

Για να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση σε αυτή την επίδοση, ας σκεφτεί κάποιος ότι πέρυσι χρειάστηκε 20 ματς για να βάλει 27 γκολ, πρόπερσι χρειάστηκε 24 (διπλάσια σε σχέση με φέτος) και την τελευταία φορά που βγήκε στην Ευρώπη είχε χρειαστεί 17 αγωνιστικές. Για να το κάνουμε ακόμη πιο εντυπωσιακό, αρκεί να αναφέρουμε ότι περισσότερα από 27 γκολ σε 12 αγωνιστικές, η Τορίνο είχε βάλει μόνο το... 1947-48, όταν στο αντίστοιχο διάστημα είχε 37! Εκείνη η ομάδα, όμως, ήταν η μυθική -και αδικοχαμένη- Grande Torino!

Η φετινή ομάδα, φυσικά, δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη. Μπορεί, όμως, να συγκριθεί με όλους τους αντιπάλους της και αυτό το λένε ο προπονητής και ο πρώτος σκόρερ της. «Η Τορίνο δεν είναι μόνο πάθος, έχουμε και παιχνίδι, έχουμε το σύστημα μας, τους αυτοματισμούς μας. Είμαστε η 2η καλύτερη επίθεση και η ομάδα που έχει βάλει τα περισσότερα γκολ σε κανονική ροή παιχνιδιού», έχει πει ο Μιχαΐλοβιτς και στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Μπελότι: «Ξέρουμε ότι η Ευρώπη είναι ένας στόχος αλλά κοιτάζουμε το κάθε ματς ξεχωριστά και θα δούμε στο τέλος. Το σημαντικό είναι ότι ξέρουμε, νιώθουμε, πιστεύουμε ότι αν παίξουμε όπως μπορούμε, τότε μπορούμε πραγματικά να ανταγωνιστούμε κάθε ομάδα του πρωταθλήματος».

Για να γίνει, βέβαια, αυτό, θα πρέπει η Τορίνο να βελτιωθεί στον μοναδικό τομέα που υστερεί. Και ο οποίος είναι σημαντικός, αν θέλει να πετύχει τον στόχο της: Τα εκτός έδρας ματς. Μέχρι στιγμής η Γκρανάτα έχει πάρει μόνο 5 βαθμούς μακριά από το Olimpico και αυτό θα πρέπει να αλλάξει αν θέλει να παίξει του χρόνου στην Ευρώπη. Αν το κάνει, σύμφωνα με τα τελευταία ρεπορτάζ, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να έχει τον Τζο Χαρτ κάτω από τα δοκάρια. Ο Αγγλος τερματοφύλακας ξέρει ότι με τον Πεπ Γκουαρντιόλα δεν πρόκειται να τα πάει ποτέ καλά και παρουσιάζεται έτοιμος να δεχθεί να υπογράψει με κανονική μεταγραφή στην Τορίνο αν η ομάδα αποδείξει ότι μπορεί να έχει ευρωπαϊκές βλέψεις.

Για να γίνει αυτό, πέρα από βελτίωση στις εκτός έδρας επιδόσεις, θα χρειαστεί και ενίσχυση τον Ιανουάριο και το όνομα που παίζει πιο δυνατά αυτή την στιγμή, είναι του Κροάτη αμυντικού της Ντιναμό Κιέβου, Ντομαγκόι Βίντα. Για να τον κάνει δικό της, η Γκρανάτα θα πρέπει να δώσει τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ αλλά το ποσό μοιάζει... μικρό για τον Κάιρο. Οχι μόνο επειδή ο πρόεδρος -ο οποίος ετοιμάζει και το ToroChannel που θα εκπέμψει τέλη του μήνα ή αρχές Δεκεμβρίου- έχει λεφτά αλλά και επειδή απολαμβάνει το πόσο έχουν ήδη ανεβάσει τις τιμές τους οι παίκτες της ομάδας.

Οταν ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος, ιταλικά ΜΜΕ που ασχολούνται αποκλειστικά με τα οικονομικά, υπολόγισαν ότι το ρόστερ της Τορίνο αξίζει 103,15 εκατ. ευρώ. Τρεις μήνες μετά, το ίδιο ρόστερ κοστολογείται στα... 204,5! Και το ποσό θα αυξάνεται, όσο η Γκρανάτα μπαίνει σε κάθε ματς σαν ταύρος σε υαλοπωλείο...

 

SERIE A Τελευταία Νέα