Ρόμα: Λίγη «κακία» δεν βλάπτει

Ρόμα: Λίγη «κακία» δεν βλάπτει

bet365

Καλή μπάλα, κοντά στην κορυφή, αισιοδοξία... Το gazzetta.gr γράφει για την Ρόμα του Λουτσιάνο Σπαλέτι.

Το καλοκαίρι που πέρασε, έμοιαζε με ένα τυπικό καλοκαίρι μιας Ρόμα που ετοιμάζεται για μια κακή σεζόν. Η μεταγραφή του Μίραλεμ Πιάνιτς στη Γιουβέντους έβαλε για ακόμη μία φορά στο στόχαστρο των ΜΜΕ και των τιφόζι τη διοίκηση του Τζέιμς Παλότα ενώ ο αποκλεισμός από την Πόρτο στα προκριματικά του Champions League έβαλαν στο κάδρο και τον Λουτσιάνο Σπαλέτι με τους παίκτες του. Τρεις μήνες μετά, στη Ρώμη καμαρώνουν για το γεγονός ότι οι Τζαλορόσι παίζουν το καλύτερο ποδόσφαιρο και αισιοδοξούν για τη μάχη του τίτλου. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στην πρωτεύουσα δεν θέλουν και πολύ για να απογοητευτούν ή να ενθουσιαστούν...

Αυτό, δηλαδή η νοοτροπία που επικρατεί στις τάξεις των οπαδών ή στα τοπικά ΜΜΕ και ειδικά στα ραδιόφωνα, είναι κάτι που ο Σπαλέτι θέλει να αλλάξει. Και όχι μόνο ο Σπαλέτι δηλαδή αλλά και πρώην παίκτες της ομάδας, όπως ο Μίρκο Βούτσινιτς για παράδειγμα, ο οποίος έζησε και στη Γιουβέντους. «Στο Τορίνο δεν υπάρχουν τόσοι ραδιοφωνικοί σταθμοί που να ασχολούνται με τη Γιούβε, όσοι στη Ρώμη που ασχολούνται με την Ρόμα. Αυτό από ένα σημείο κι έπειτα μπορεί να σε τρελάνει, ο κόσμος επηρεάζεται πολύ από αυτή την κατάσταση και δεν έχουν μέτρο στη συμπεριφορά τους. Με δύο καλά ματς μπορούν να σε στείλουν στα αστέρια, με δύο-τρία άσχημα αποτελέσματα έρχεται η απόλυτη απογοήτευση και νιώθεις ότι δεν έχεις πλέον την υποστήριξη τους», είπε πριν δύο εβδομάδες ο Μαυροβούνιος.

Ο Σπαλέτι, από την πλευρά του, το λέει σχεδόν πάντα ότι θέλει περισσότερη ισορροπία από όσους είναι γύρω από την ομάδα, ώστε να έρθει επιτέλους ισορροπία και στη ψυχολογική κατάσταση της ομάδας. Μιας ομάδας, η οποία προς το παρόν καταφέρνει να απαντάει σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στην αρχή της σεζόν. Η Ρόμα που σόκαρε τους οπαδούς της με το 0-3 από την Πόρτο, δεν κατέρρευσε αμέσως, όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι. Η Ρόμα που δεν πήρε παίκτη για την επίθεση της, κόντρα σε όσους πίστευαν ότι είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο γιατί με τον Τζέκο δεν έβλεπαν προκοπή, έχει αυτή την στιγμή την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 29 γκολ σε 12 ματς. Η Ρόμα που δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς τον Τότι, επειδή ο αρχηγός έβαλε κάποια καθοριστικά γκολ προς το τέλος της περσινής σεζόν, ζει μια χαρά χωρίς να έχει στην 11άδα της τον Capitano. Αν υπάρχει ένα θέμα, είναι η μεσαία γραμμή της, η οποία δεν παρουσιάζεται όσο δυνατή τα προηγούμενα χρόνια.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι ότι ο Πιάνιτς δεν είναι πλέον κάτοικος Ρώμης, ο Ναϊνγκολάν δείχνει κουρασμένος και ο Στρούτμαν προσπαθεί αλλά δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο να επιστρέψεις στο 100% όταν έχεις κάνει τόσες εγχειρήσεις στο γόνατο. Το γεγονός, επομένως, ότι οι Τζαλορόσι παίζουν ωραία μπάλα και έχουν και αποτελέσματα χωρίς να βασίζονται τόσο πολύ στο δυνατό τους σημείο των προηγούμενων χρόνων, αν μη τι άλλο πιστώνεται στον Σπαλέτι και στη δουλειά που κάνει. Μια δουλειά που έχει βοηθήσει ποδοσφαιριστές με δυνατότητες, παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, να δείχνουν πλέον για ποιο λόγο αποκτήθηκαν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, είναι οι Εντιν Τζέκο και Μοχάμεντ Σαλάχ. Ο Βόσνιος απογοήτευσε εντελώς στην περσινή πρώτη του σεζόν στην Ιταλία, κάνοντας τους περισσότερους -αν όχι όλους- να πιστέψουν ότι δεν κάνει για Serie A. Προφανώς χρειαζόταν κάποιος χρόνος προσαρμογής σε ένα διαφορετικό πρωτάθλημα, με διαφορετική τακτική αντίληψη σε σχέση με την Premier League, αλλά προφανώς χρειαζόταν και έναν προπονητή που θα μπορούσε να τον αξιοποιήσει σωστά. Ο Ρούντι Γκαρσία, για παράδειγμα, έπαιζε από την πρώτη του μέχρι και την τελευταία του μέρα στη Ρόμα με αντεπιθέσεις. Καταλαβαίνει ο καθένας ότι ο Τζέκο δεν έχει καμία δουλειά σε μια ομάδα που παίζει έτσι...

Ο Σαλάχ, από την πλευρά του, έδειχνε και ήταν αρκετά φλύαρος πέρυσι. Ταχύτητα έχει, τεχνική έχει, αυτό που του έλειπε ήταν να μάθει κάποια πράγματα στον τακτικό τομέα και κυρίως να καταλάβει ότι Μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα ως ποδοσφαιριστής. Και το επόμενο βήμα ήταν να γίνει καθοριστικός. Είτε με ασίστ, είτε με γκολ. Και τα κάνει μια χαρά προς το παρόν, έχοντας σκοράρει 8 φορές και έχοντας δώσει και άλλες τόσες ασίστ. Για να καταλάβει κάποιος τι διαφορά κάνει για τους Τζαλορόσι ο Αιγύπτιος, ας σκεφτεί ότι στη θέση του έπαιζε ο Ζερβίνιο, ο οποίος έβαζε το κεφάλι κάτω και μπορούσε να βγει άνετα εκτός γηπέδου χωρίς να το καταλάβει... Στα 8 γκολ του Σαλάχ, προστίθεται τα 10 του Τζέκο, ο οποίος είναι στην 8η θέση των πιο καθοριστικών ποδοσφαιριστών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων σε ό,τι αφορά τον συσχετισμό κόστους-επιδόσεων, στη σχετική λίστα των Financial Times.

Και οι δύο μαζί, λοιπόν, έχουν 18 γκολ και αυτό τους φέρνει, απλά, στην 1η θέση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα επιθετικά δίδυμα. Και λογίζονται ως δίδυμο γιατί ο Σαλάχ δεν είναι καθαρό εξτρέμ αλλά και δεύτερος επιθετικός όποτε χρειάζεται. Κανένα άλλο δίδυμο στην Ευρώπη, όχι μόνο στην Ιταλία, δεν έχει πετύχει τόσα γκολ και δεν έχει δώσει τόσες ασίστ μέχρι στιγμής, σε μια αποθέωση της δουλειάς -αγωνιστικής και ψυχολογικής- του Σπαλέτι. Του προπονητή, δηλαδή, που αναγκάστηκε να διαβάζει δηλώσεις εναντίον του ακόμη και από την... Ιλάρι Μπλάζι. Μέχρι και «μικρό άνθρωπο» χαρακτήρισε τον προπονητή η σύζυγος του αρχηγού αλλά δύο μέρες μετά, στο πάρτι για τα γενέθλια του Capitano, ο Σπαλέτι της έκανε δώρο τον δίσκο «Piccolo Uomo» της Μία Μαρτίνι και δεν ασχολήθηκε ξανά μαζί της. Βασικά δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το θέμα Τότι φέτος, αφού κανείς πλέον -με τα αποτελέσματα να έρχονται- δεν τον ζαλίζει για αυτό το θέμα.

Ο allenatore έχει καταφέρει να γίνει πλέον κυρίαρχος της κατάστασης και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βρει ισορροπία η ομάδα και να μην επηρεάζεται από τους τραυματισμούς που υπάρχουν. «Κατά σύμπτωση, όλοι οι τραυματισμοί μας είναι στην άμυνα αλλά έχουμε ανταποκριθεί καλά προς το παρόν. Αυτό γίνεται επειδή είμαστε πραγματική ομάδα, κάτι που δεν ξέρω αν ήμασταν πέρυσι. Πάμε καλά, αν και δεν θα ήταν άσχημο να βρούμε λίγη ισορροπία σε όλα και ειδικά στην απόδοση μας σε όλη τη διάρκεια του ματς και όχι στο ένα από τα δύο ημίχρονα», είπε μετά τη νίκη επί της Μπολόνια, όταν κλήθηκε να απαντήσει και στο αν η Ρόμα είναι ο πραγματικός αντίπαλος της Γιουβέντους φέτος: «Δεν το ξέρω αυτό, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αυτό που ξέρω είναι ότι από την προηγούμενη ως αυτή την διακοπή πήραμε περισσότερους βαθμούς από όλους, παρά τις απουσίες που είχαμε. Αυτό κάτι δείχνει».

Οι Τζαλορόσι πήραν 13 από τους διαθέσιμους βαθμούς από την προηγούμενη διακοπή λόγω εθνικών ομάδων μέχρι αυτή, επίδοση που τους φέρνει στο +1 από τη Γιούβε και Μίλαν, στο +4 από την Λάτσιο, στο +6 από τη Νάπολι και στο +7 από την Ιντερ. Κάπως έτσι, επομένως, εξηγείται και η 2η θέση, αν και ακολουθούν σοβαρές δοκιμασίες. Αν υπάρχει ένας... αστερίσκος στην ως τώρα πορεία της Ρόμα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχει αντιμετωπίσει καμία από τις ομάδες που είναι, μαζί της, στην πρώτη 5άδα της βαθμολογίας. Γιουβέντους, Μίλαν, Λάτσιο και Αταλάντα είναι τα... προσεχώς των Ρωμαίων, με την αρχή να γίνεται στο Μπέργκαμο την επόμενη εβδομάδα. «Κανείς δεν μπορεί να πει κάτι κακό μέχρι τώρα αλλά το ματς-κλειδί θα είναι στις 17 Δεκεμβρίου στο Juventus Stadium. Είναι το ματς, που θα χωρίσει στα δύο το φετινό πρωτάθλημα της Ρόμα. Θα υπάρχει το πρωτάθλημα π.Γ. (προ Γιουβέντους) και μ.Γ. (μετά Γιουβέντους)», έγραψε σχετικά η Il Messaggero.

Σε αυτά τα ματς, η Ρόμα όντως θα δοκιμαστεί σε απόλυτο βαθμό αγωνιστικά και ψυχολογικά, όπως θα δοκιμαστεί και τον Ιανουάριο. Το Κόπα Αφρικα σημαίνει ότι θα πρέπει να λείψει για ένα μήνα ο Σαλάχ και με όσα κάνει φέτος ο Αιγύπτιος, η απουσία είναι πολύ μεγάλη. «Δεν χρειάζεται άγχος, έχω τους Ελ Σαραουί και Ιτούρμπε», είπε ο Σπαλέτι αλλά ήδη έχουν αρχίσει τα δημοσιεύματα για μεταγραφή αφού στον Αργεντίνο δεν πιστεύει πλέον κανείς ενώ και ο «Φαραώ» δεν είναι υπόδειγμα σταθερότητας. Οπως δεν είναι και η άμυνα, όχι μόνο λόγω τραυματισμών αλλά και λόγω ποιότητας. Η Ρόμα χρειάζεται δίπλα στον καλό Μανωλά έναν στόπερ καλύτερο του Μανωλά για να είναι πραγματικά ενισχυμένη, παρά το γεγονός ότι ο υπαρχηγός Ντανιέλε Ντε Ρόσο βοηθάει παντού φέτος, όπως χρειάζεται και ένα αριστερό μπακ ώστε να μπορεί να παίξει στη θέση του ο Μπρούνο Πέρες.

Πάνω από όλα, όμως, χρειάζεται να βάλει και λίγη «κακία» στο παιχνίδι της, στη νοοτροπία της. Τα αποτελέσματα από την αρχή της σεζόν δείχνουν ότι οι Τζαλορόσι νικάνε μόνο όταν παίζουν καλά. Ωραίο είναι αυτό αλλά το να ξέρεις να νικάς χωρίς να παίζεις καλά, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Ειδικά στην Ιταλία. Και ακόμη πιο ειδικά, όταν θες να πάρεις το πρωτάθλημα από μια ομάδα που διαχρονικά φημίζεται για αυτό...

 

SERIE A Τελευταία Νέα