Μια μουντή μέρα στα Γιάννενα...

Μιχάλης Τσαμπάς
Μια μουντή μέρα στα Γιάννενα...

bet365

Ο ΠΑΣ Γιάννινα γοητεύει στο γήπεδο κι απογοητεύει στα γραφεία! Ο Μιχάλης Τσαμπάς γράφει για το εφιαλτικό deja vu με την «μη άδεια» και για την (νέα) χαμένη προσπάθεια παικτών, προπονητή και κόσμου!

Το καλοκαίρι ο Νίκος Κοροβέσης (μαζί του και ο Χάρης Χαρίσης) θα φορέσουν την φανέλα του ΠΑΟΚ, καθώς εδώ και αρκετές εβδομάδες είναι δεδομένη η συμφωνία του ΠΑΣ Γιάννινα με τον «Δικέφαλο του Βορρά». Ο 24χρονος αριστεροπόδαρος ποδοσφαιριστής στην Τούμπα αναμένεται να κάνει κι ένα από τα ποδοσφαιρικά του όνειρα πραγματικότητα. Να παίξει σε κάποια Ευρωπαϊκή διοργάνωση είτε αυτή είναι το «λαμπερό» Τσάμπιονς Λιγκ, είτε αυτό είναι το επίσης πολύ σημαντικό για τους Ελληνικούς συλλόγους, Europa League!

Ένα όνειρο που για τον συγκεκριμένο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα, όπως και για άλλους παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα. Δεν συνέβη όμως καθώς αυτό που με πολύ κόπο πέτυχε η ομάδα του Γιάννη Χριστόπουλου το 2013 και αυτό που επίσης με κόπο φαίνεται να πετυχαίνει η ομάδα του Γιάννη Πετράκη το 2015, ο «Άγιαξ» το χάνει με... σχετική ευκολία στα γραφεία της ΕΠΟ.

Το μεσημέρι της Τρίτης ήταν ηλιόλουστο σε όλη την Ελλάδα, αλλά... μουντό στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα. Κι αυτό όχι γιατί ο καιρός ως συνήθως έκανε τα δικά του παιχνίδια στα Γιάννενα, αλλά γιατί τα «μαντάτα» από την Αθήνα δεν ήταν καλά!

Η αισιοδοξία που έβγαινε το απόγευμα της Δευτέρας από την ομάδα, μετά την ένταξη της στην ρύθμιση των 100 δόσεων τελικά δεν επιβεβαιώθηκε μια μέρα μετά από την Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης της ΕΠΟ που και αυτή με την σειρά της δεν χορήγησε άδεια συμμετοχής στον ΠΑΣ Γιάννινα για τις διοργανώσεις της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Σε... απλά Ελληνικά αυτό σημαίνει ότι ο Ηπειρώτικος σύλλογος (που είναι φαβορί για την κατάκτηση της 5ης θέσης), ούτε φέτος θα «κερδίσει» ένα ευρω-εισιτήριο. Μάλιστα αυτή την φορά όχι μόνο δεν θα περάσει τα σύνορα από την στιγμή που η πολυπόθητη άδεια, έμεινε ξανά... όνειρο θερινής νυκτός, αλλά δεν θα συμμετάσχει και στα πλέι οφ.

Οι χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΣ, μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια έρχονται αντιμέτωποι με ένα εφιαλτικό deja vu!

Τόσες και τόσες «γενιές ΠΑΣολέδων» που μεγάλωσαν ή άκουσαν για τους Αργεντίνους, που βίωσαν τα... πέτρινα χρόνια της «Β΄και Γ'» εθνικής, πίστεψαν ότι έφτασε η ώρα της δικαίωσης.

Εκείνο το βράδυ της 14ης Απριλίου 2013, που μετά το νικηφόρο ματς με την Κέρκυρα, μπροστά από την Νομαρχία (και νυν Περιφέρεια), όλη η πόλη ξενύχτισε για την Ευρωπαϊκή έξοδο, κανείς δεν περίμενε τι θα ακολουθούσε. Η απογοήτευση ήταν μεγάλη...

Οι πάντες μιλούσαν για μια ευκαιρία που δεν θα ξανάρθει. Κι όμως. Φέτος το πέτυχαν πάλι. Αν και έφυγαν στην αρχή ή στου δρόμου τα μισά, κάποια κομμάτια εκείνου του παζλ (Λίλα, Βίλα, Κολοβέτσιος), οι Γιαννιώτες κράτησαν τον κορμό τους, έπαιξαν κατά διαστήματα πολύ καλό ποδόσφαιρο, έμειναν αήττητοι από όλες τις «μεγάλες» ομάδες της Λίγκας (σ.σ εκκρεμεί ένα ματς με τον Παναθηναϊκό την τελευταία αγωνιστική) κι όλα έδειχναν ότι και φέτος θα συμμετείχαν στα πλέι οφ με bonus την Ευρώπη.

Όλοι είχαν την βεβαιότητα ότι αυτή την φορά η ομάδα δεν θα είναι... διαβασμένη μόνο εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά και στα γραφεία της ΕΠΟ. Όλοι στα Γιάννενα έκαναν λόγο για έναν πλήρη φάκελο και προσδοκούσαν μετά από 4 χρόνια στην άδεια.

Τελικά 2... στροφές πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου, η «κρυάδα» ξαναήρθε. Ο Γιάννης Πετράκης (αθόρυβος πρωτομάστορας της φετινής σούπερ πορείας), ο Τσάβες, ο Ίλιτς, ο Χαρίσης, ο Μιχαήλ, ο Τζημόπουλος, ο Κοροβέσης, ο χρισμένος διεθνής Βελλίδης και τα άλλα παιδιά του «Άγιαξ της Ηπείρου» δεν θα μπορέσουν να γευτούν το νέκταρ της επιτυχίας και αυτό όχι με δική τους ευθύνη!

Οι προβολείς (αλλά και το ανάθεμα από αρκετούς φίλους της ομάδας) στρέφoνται ξανά όπως είναι λογικό στην ιδιοκτήτη, Γιώργο Χριστοβασίλη. Οι απόψεις διίστανται για το μέγεθος της ευθύνης του. Επιχειρήματα έχουν αμφότερες οι πλευρές.

Οι «πολέμιοι» του προέδρου του καταλογίζουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την μη ρύθμιση των χρεών, για τον δανεισμό παικτών (μέχρι και πανό είχε βγει πέρσι στους Ζωσιμάδες), για την μη χορήγηση άδειας για 4η σερί σεζόν και κατ' επέκταση για την μη πραγματοποίηση του Ευρωπαϊκού ονείρου για 2η φορά μέσα σε μια τριετία. Για το πάθημα δηλαδή του '13 που δεν έγινε μάθημα το '15! Το ερώτημα τους είναι που πηγαίνουν τα χρήματα από τις πωλήσεις παικτών, όταν οι ισολογισμοί παρουσιάζουν θετικό πρόσημο κι όταν τα συμβόλαια εκ των πραγμάτων είναι μικρά.

Όπως και το νόμισμα (ευρώ ή δραχμή άραγε;) έτσι και σε αυτή την περίπτωση όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αυτή που υποστηρίζει ότι η περίοδος Χριστοβασίλη ήταν τέτοια ώστε ο ΠΑΣ μετά από πολλά χρόνια να βγάλει από πάνω του τον χαρακτηρισμό... ασανσέρ. Είναι αυτή που καθιέρωσε τον σύλλογο στην Σούπερ Λίγκα κι εν μέρει στο club των ομάδων από το πάνω ράφι.

Είναι αυτή που μπόρεσε ακόμη και μέσα από την διαδικασία της μη άδειας να «βγάλει» παίκτες και να τους «μοσχοπουλήσει» (βλέπε περιπτώσεις Οικονόμου, Ντε Βινσέντι, Κολοβέτσιου, Χαρίση, Κοροβέση), είναι αυτή που έκανε τον «Ταύρο» να τερματίσει στην καλύτερη θέση της ιστορίας του (5η) και πάει να το επαναλάβει και φέτος, αυτή που ισχυρίζεται ότι χωρίς τον Χριστοβασίλη στο τιμόνι ο ΠΑΣ θα είχε... χαθεί ξανά.

Ο ίδιος ο πρόεδρος, με συνέντευξη του στο gazzetta.gr κάνει λόγο για... κυνήγι προς την ομάδα, μιλάει για ρυθμίσεις που έχουν γίνει, ενώ προανήγγειλε ότι θα «τρέξει» κι άλλο την υπόθεση μέχρι την τελική δικαίωση!

Είπαμε και οι δύο πλευρές έχουν τα δικά τους όπλα για να υποστηρίξουν το «καλό ή το κακό» που έχει κάνει ο μεγαλομέτοχος όλα αυτά τα χρόνια που έχει στα χέρια του τον λαοφιλή σύλλογο. Όμως (για τον κάθε Γιαννιώτη φίλαθλο αυτό) όποιας άποψης κι αν είναι οπαδός ή απλός υποστηρικτής, ένα πράγμα είναι δεδομένο και δεν αλλάζει.

Ότι είναι άδικο μια ομάδα (κι αυτό φυσικά θα ίσχυε όποιος κι αν ήταν στην θέση του ΠΑΣ) που παρά τα προβλήματα της και την απαγόρευση μεταγραφών όλα αυτά τα χρόνια, που έφτιαξε ένα δυνατό κορμό και ποδοσφαιρικό τρόπο λειτουργίας (πρότυπο για αρκετούς συλλόγους ανάλογου βεληνεκούς) να μην μπορεί... να πιει και δροσερό νερό, έχοντας φτάσει στην πηγή όχι μία αλλά δύο φορές.

Σαφώς και οφείλονται εξηγήσεις από τον διοικητικό ηγέτη της. Εξηγήσεις που θα ζητηθούν από τον κόσμο, που από χθες είναι με το «γιατί;» στο στόμα.

Μια ευκαιρία είναι το Κυριακάτικο εντός έδρας ματς με τον Εργοτέλη, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ένα πάρτι... Τώρα απλά θα είναι το τελευταίο εντός έδρας ματς της χρονιάς. Το τελευταίο χειροκρότημα σε μια ομάδα που πέτυχε τόσα πολλά φέτος και προφανώς την... επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια!

Η ιστορία πάντως γράφει για μια 2η χαμένη ευκαιρία. Τρίτη θα υπάρξει; Ποιος ξέρει;

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα