Ούτε τρελός, ούτε εμμονικός ο Αναστασίου

Ούτε τρελός, ούτε εμμονικός ο Αναστασίου

Γιάννης Σερέτης
Ούτε τρελός, ούτε εμμονικός ο Αναστασίου

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το ξέσπασμα του «Ολλανδού», τις εξηγήσεις των αντιδράσεών του και το νέο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει.

Προκάλεσε εντύπωση σε πολλούς το ξέσπασμα του Γιάννη Αναστασίου. Φαντάζομαι ότι και ο ίδιος, όταν μετά από πολλά χρόνια θα βάζει στο DVD το ματς με τον Εργοτέλη, δεν θα υπερηφανεύεται, δεν θα νιώθει καλά με τον εαυτό του, βλέποντας έναν κόουτς της δικής του ανατροφής να σπριντάρει προς τον ρέφερι. Αφού προηγουμένως, κατά τη διάρκεια του αγώνα, έχει διαμαρτυρηθεί 3-4 φορές στον «τέταρτο», τον αλησμόνητο από τον περυσινό τελικό Κυπέλλου, Θανάση Γιάχο.

Για το – αν μη τι άλλο – άστοχο της δήλωσής του περί «ελεύθερων σκοπευτών από το Κίεβο», δεν γίνεται λόγος. Δεν είναι επικοινωνιακά άτοπο να «συνδέσεις» γεγονότα και έννοιες εξωποδοσφαιρικές με ό,τι συμβαίνει εντός αγωνιστικού χώρου. Το αντίθετο! Με επικοινωνιακούς όρους, ενδείκνυται. Και για να φέρεις στα μέτρα ευρύτερου κοινού αυτό που λίγοι έχουν δει (δηλαδή το ματς) και για να δώσεις έμφαση. Αστοχο το χθεσινό, τελεία και παύλα. Ατοπο το παράδειγμα και αφάνταστα υπερβολική η παρομοίωση κατάστασης όπου έχουν χάσει ήδη δεκάδες άνθρωποι τη ζωή τους με ένα… ποδοσφαιρικό ματς.

Πάμε παρακάτω. Είναι τρελός ο Αναστασίου; Είναι εμμονικός με τη διαιτησία; Η’ μήπως είναι ένας προπονητής, ο οποίος ήρθε να εργαστεί στην Ελλάδα χωρίς καμία διάθεση να ασχολείται ή να αναφέρεται στη διαιτησία, μα από ένα σημείο και έπειτα… «δεν είναι δυνατόν να μένεις πάντα ψύχραιμος», όπως είπε μετά τη λήξη του χθεσινού ματς ο Καπίνο; Παραθέτουμε γεγονότα και βγάζετε συμπέρασμα.

1. Παρότι ο Παναθηναϊκός είχε αδικηθεί σε προηγούμενα παιχνίδια, το πρώτο ματς στο οποίο γίνεται έξαλλος, είναι το 1-1 με τον Απόλλωνα στη Νέα Σμύρνη. Ένα πασιφανές πέναλτι στον Τριανταφυλλόπουλο (τράβηγμα σε «στημένο» εντός της περιοχής) άλλα δύο αμφισβητούμενα και πολλά «πέστε κάτω», θεμιτά και αθέμιτα από τον γηπεδούχο.

2. Σε πολλές βαθμολογικές απώλειες δεν βγάζει «κιχ» για τη διαιτησία. Δεν είναι «πολιτική» του. Όταν διαμαρτύρεται, έχει λόγο. Παραδείγματα: ΠΑΟ – Ατρόμητος 1-2. Παναιτωλικός – ΠΑΟ 1-0. Ακόμη και στο Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟ 1-0, όταν ο Κλωναρίδης έχει ανακοπεί με πασιφανώς ανύπαρκτο οφσάιντ και ο Σανκαρέ «κόβει» στα δύο τον Μπεργκ και τιμωρείται με κίτρινη και όχι με κόκκινη κάρτα, δεν μιλά για τη διαιτησία. Διότι δεν πιστεύει ότι ήταν τα σφυρίγματα ο βασικός λόγος της ήττας. Θα μπορούσε εύκολα να το κάνει, αν επρόκειτο περί εμμονής ή «στρατηγικής».

3. Δεν το κάνει ούτε όταν ο Παναθηναϊκός αδικείται αλλά νικά! Στο 4-0 με τον Ολυμπιακό Βόλου, όταν ο Κουκουλάκης δεν δίνει δύο πέναλτι στο α’ ημίχρονο. Στο 1-0 με τον Πλατανιά, όταν ακόμη και ο «Αναστό» είπε ότι ο ρέφερι ήταν άψογος πλην της φάσης (πέναλτι) της ανατροπής του Καρέλη για το 2-0 που θα «κλείδωνε» τη νίκη. Στο 0-2 με τον Πανθρακικό, όταν ο Σαρακατσάνος «γκρεμίζει» τον Αμπεϊντ, αλλά δεν καταλογίζεται πέναλτι, όταν το σκορ είναι ήδη 0-2. Στο 1-0 από τον Βόλο, στη ρεβάνς του Κυπέλλου, όταν το γκολ ξεκινά από σέντρα παίκτη που είναι σε θέση οφσάιντ. Στο 2-1 επί του ΠΑΟΚ, όταν ο Κατσουράνης ακόμη «γκρεμίζει» τον Σίλντενφελντ (πέναλτι). Όλα αυτά είναι απλώς… παραδείγματα. Όχι όλα τα γεγονότα. Παραδείγματα στον δεύτερο γύρο. Του πρώτου τα αφήνουμε πίσω.

4. Ο Παναθηναϊκός, ξέχωρα από τα απίστευτα νούμερα (υπέρ/κατά) στα φάουλ και στις κίτρινες κάρτες, νίκη (έστω μία) με λάθος του ρέφερι, δεν έχει πάρει. Ως τώρα, οι τρεις «καραμπινάτες» φάσεις στις οποίες έχει ευνοηθεί είναι α) το οφσάιντ του Κουτσιανικούλη στο 1-0 με τον ΟΦΗ στη Λεωφόρο (βγαίνει ο Καπίνο και μπλοκάρει, αλλά είναι λάθος του βοηθού) β) το φάουλ του Μπεργκ στη μεσαία γραμμή, στο 1-1 με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο (όπου έχουν ακολουθήσει δύο φάσεις μέχρι το πλασέ του Κλωναρίδη και τελικά ο γηπεδούχος ισοφαρίζει με γκολ/αποβολή από οφσάιντ) γ) το οφσάιντ του Μπεργκ στα πρώτα λεπτά του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, όπου ο Γλύκος αποκρούει τελικά το πλασέ του Σουηδού.

5. Χωρίς καμία αμφιβολία το χθεσινό ξέσπασμα ήταν αποτέλεσμα συσσωρευμένης οργής. Ο Δελφάκης άκουσε… «μαζεμένα» όλα όσα είχαν συγκεντρωθεί με τον κωδικό «διαιτησία» στο μυαλό του Αναστασίου. Σοβαρό λάθος δεν έκανε ο ρέφερι στο ματς. Αλλοι έχουν κάνει πολύ σοβαρότερα και καθοριστικά. Ηταν εκνευριστικός από το 70’ και μετά στα φάουλ και στις καθυστερήσεις των παικτών του Εργοτέλη, μα επουδενί επηρέασε το αποτέλεσμα.

6. Αλλωστε και ο Αναστασίου στα αποδυτήρια μετά τη λήξη του ματς, ξέρετε τι είπε στους παίκτες μεταξύ άλλων: «Ανεξάρτητα από τη διαιτησία είμαστε αδικαιολόγητοι!». Μα, τώρα πια, με τους παίκτες έχει πρόβλημα. Σοβαρό. Χθες πέντε ποδοσφαιριστές τιμωρήθηκαν με κίτρινες κάρτες, οι τέσσερις για διαμαρτυρία και ο Ρισβάνης για μαρκάρισμα! Και όταν βλέπει κάποιος τον Μπεργκ, που δεν είναι δα και ο πλέον… παθιασμένος με τη διαιτησία, να πηγαίνει στον Δελφάκη και να παίρνει κίτρινη μετά τη λήξη του αγώνα (!), αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ο Παναθηναϊκός έχει ένα επιπλέον μπελά, ειδικά ενόψει του ντέρμπι της Κυριακής. Την εδραιωμένη πεποίθηση των παικτών του ότι αδικούνται συστηματικά και από πρόθεση.

· Follow me on Twitter: Seretinio

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα