Με Λούτσο-Μπεργκ στην «13», ή έκρηξη, ντροπή και τιμωρία;

Γιάννης Σερέτης
Με Λούτσο-Μπεργκ στην «13», ή έκρηξη, ντροπή και τιμωρία;

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τους δυο δρόμους από τους οποίους καλούνται να επιλέξουν αύριο όσοι οπαδοί του Παναθηναϊκού πάνε στο «Απόστολος Νικολαϊδης».

Πλησιάζει η ώρα λοιπόν. Η ώρα της κρίσης. Όχι για τον τίτλο, όπως παλαιότερα, αν και σε περίπτωση αυριανής νίκης του ΠΑΟ, μπλέκει άσχημα με τον ΠΑΟΚ ο ΟΣΦΠ… Η ώρα της κρίσης για τον Παναθηναϊκό. Και για να μην τα πολυλογώ, οι οπαδοί του καλούνται να επιλέξουν. Θέλουν να δώσουν την ευκαιρία στον Φιγκερόα και στον Μπεργκ να πανηγυρίσουν κρεμασμένοι στην «13», ή θέλουν να βάλουν μπουρλότο στην προσπάθεια που έχουν αρχίσει από την εκκίνηση της σεζόν ένα τσούρμο πιτσιρικάδες, μαζί με 4-5 αξιόλογους ξένους και ένα προπονητικό τιμ με τρελό κέφι για δουλειά;

Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά: δεν εννοώ μόνο ή κυρίως τους οργανωμένους στα πέταλα. Εννοώ ΟΛΗ τη Λεωφόρο. Με αυτά που είδα εναντίον του Πανθρακικού εννοώ ΟΛΗ τη Λεωφόρο. Δεν θα αναφέρω τα οφέλη που θα προκύψουν αν το ματς αρχίσει και τελειώσει: απλώς πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός ο ΠΑΟ από αυτόν τον ΟΣΦΠ που παίζει σε τρεις ημέρες την πρόκρισή του στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον της Μπενφίκα, σε καυτή αλλά όχι «χουλιγκανική» Λεωφόρο, ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ.

Το κόστος λοιπόν, στην περίπτωση που το ματς δεν ολοκληρωθεί, θα είναι πολλαπλό.

1. Μηδενισμός στο ματς, αφαίρεση 3 βαθμών και… αμέτρητες αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών για μια ομάδα που έκανε μόλις στην 9η αγωνιστική την πρώτη εκτός έδρας νίκη της, ενώ παλεύει από την αρχή της σεζόν να βρει σταθερότητα και να χτίσει λιθαράκι – λιθαράκι ποδοσφαιρική ταυτότητα.

2. Κρίση στη σχέση οπαδών – διοίκησης, η οποία ειδικά μετά και την αλλαγή στη διοίκηση του Ερασιτέχνη έχει ομαλοποιηθεί μετά τις «κορώνες» Αλαφούζου («αν δεν θέλετε, εγώ φεύγω») για το θέμα Νταμπίζα από το καλοκαίρι.

3. Κρίση στη σχέση οπαδών – ομάδας, γιατί παίκτες και προπονητικό τιμ θα νιώθουν ότι χωρίς δική τους ευθύνη, η ομάδα θα υποχωρήσει πολλά σκαλιά στη βαθμολογία, θα παίζει σε άδειο γήπεδο και θα δυσκολευτεί πολύ να εξασφαλίσει μια θέση στα πλέι οφ.

4. Ρίσκο μεγάλο για την οικονομική επιβίωση της ομάδας, η οποία βάσει χρεών (20 εκατομμύρια ευρώ «τρύπα» σύμφωνα με την πρόσφατη συνέντευξη του γενικού γραμματέα της «Συμμαχίας», Αλέξανδρου Ρισβά), χρειάζεται οπωσδήποτε δύο «κολλητές» συμμετοχές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις για να μπορέσει να καλύψει μέρος της.

5. Παγκόσμιο ρεζιλίκι και ντροπή για το Σύλλογο μέσω των media ως τα… πέρατα της γης, όπως είχε συμβεί για τον ΟΣΦΠ μετά τα «screw you» και όλες τις προπέρσινες «ομορφιές του ποδοσφαίρου» στο Φάληρο.

6. Δημιουργία μεγάλης απόστασης (μέγα «ξενέρωμα» δηλαδή) με τους φίλους της ομάδας οι οποίοι έχουν εγγραφεί στη «Συμμαχία» και έχουν αγοράσει εισιτήρια διαρκείας σε θύρες εκτός πετάλων (πιο ακριβά δηλαδή).

Αυτά είναι τα… φανερά. Τα βασικά. Υπάρχουν κι άλλες πολλές επιπτώσεις, οι οποίες μακάρι για τον ΠΑΟ να μην υπάρξουν ποτέ. Θεωρούσα πάντα και εξακολουθώ να θεωρώ ότι ειδικά στην Ελλάδα ο αυτοέλεγχος και η αυτό-περιφρούρηση είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος σ’ αυτές τις συγκυρίες, όσο… «δρακόντεια» ή χαλαρά είναι τα μέτρα ασφαλείας στα γήπεδα. Αντιλαμβάνομαι όσους έχουν τόνους απωθημένων ως προϊόν της μη απονομής δικαιοσύνης. Όμως μόνο κακό θα κάνουν στην ομάδα τους αν τα «βγάλουν» στο συγκεκριμένο ματς.

Υ.Γ.1: Πολλά συγχαρητήρια και στην ΚΕΔ που δεν επέλεξε για το αυριανό ντέρμπι τον μοναδικό Ελληνα διαιτητή που διαθέτει τον συνδυασμό πείρα – ικανότητα – σθένος να σφυρίξει το αυριανό ντέρμπι. Τον μοναδικό Ελληνα διαιτητή που ό,τι κι αν αποφασίσει σε ένα ματς, άπαντες γνωρίζουν στο 100% ότι το αποφάσισε (σωστό ή λάθος) από το κεφάλι του και όχι από εντολή/πίεση/επίδραση κάποιου. Τον μοναδικό Ελληνα διαιτητή που σέβονται σε τεράστιο βαθμό και θεωρούν αξιόπιστο οι ποδοσφαιριστές: εξ ου και η ανάδειξή του ως κορυφαίου μετά από ψηφοφορία σχεδόν κάθε χρόνο! Για τον Μάνταλο δεν λέω τίποτα. Μπορώ, όμως να πω για τον Τάσο Κάκο…

Υ.Γ. 2: Ο Αναστασίου δεν πρόκειται να δείξει κάτι για την ενδεκάδα ούτε σήμερα. Είχε εκνευριστεί αφάνταστα μετά από την ήττα από τον Πανθρακικό, όταν θεώρησε (όχι αβάσιμα είναι η αλήθεια…) ότι ο αντίπαλος παρατάχθηκε απόλυτα μελετημένος μέχρι λεπτομέρειας στον αγωνιστικό χώρο (σε διάταξη 3-1-4-2 αν θυμάστε…) επειδή γνώριζε από τα δημοσιεύματα της Παρασκευής την ενδεκάδα και το σχήμα που είχε δοκιμάσει ο κόουτς (που αποθεώθηκε από τον Μίτσελ στις χθεσινές δηλώσεις του Ισπανού προπονητή!) στο «Απήλιον». Του πήγε και… γούρι ότι πριν από τις δυο διαδοχικές νίκες επί του Εργοτέλη δεν είχε δείξει τίποτα στις προπονήσεις και θα το… συνεχίσει.

Εκτίμησή μου: Αμυνα με Καπίνο, Τριανταφυλλόπουλο δεξιό μπακ, Νάνο αριστερό μπακ, Σίφο και Ρισβάνη ή Κουτρουμπή στόπερ. Μέντες αμυντικός χαφ. Σίγουρα στην ενδεκάδα Πράνιτς – Λαγός – Ζέκα – Μπεργκ. Και μια θέση «παίζεται». Μια θέση που θα καθορίσει και τη διάταξη του Τριφυλλιού. Υποψήφιοι πολλοί: Φιγκερόα (για 4-4-2), Ατζαγκούν, Αμπεϊντ, Κλωναρίδης. Σημείωση: το 4-4-2 με «Λούτσο» - Μπεργκ και Πράνιτς (που σαφέστατα δεν έχει χιλιόμετρα μετά το 60’, αλλά έχει τα καλύτερα στημένα και το ισχυρότερο ποδοσφαιρικό μυαλό από όλους τους μέσους του ΠΑΟ) εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο για ανοιχτούς χώρους στον ΟΣΦΠ. Ταυτόχρονα, ωστόσο, βάζει μπελάδες και προβλήματα στους Ερυθρόλευκους που σπάνια αντιμετωπίζουν ομάδα με 4-4-2. Και, επιτρέψτε μου να πω ότι αμυντική γραμμή με Παπάζογλου ή Σαλίνο, Χολέμπας, Μανωλά - Σιόβα και αμυντικούς μέσους Σάμαρη – Μανιάτη είναι πολύ χειρότερη από την αντίστοιχη με Τοροσίδη – Χολέμπας – Αβραάμ – Μέλμπεργκ και είναι ανώτερη μόνο στη θέση του γκολκίπερ (Ρομπέρτο αντί Κάρολ ή Μέγερι παλαιότερα).

Θυμηθείτε μόνο το περυσινό γκολ – “παραμάζωμα» του Τοτσέ στο ΟΑΚΑ με Μανωλά – Σιόβα. Του… Τοτσέ. Όχι του Φιγκερόα στο Φάληρο.

Υ.Γ.3: Όταν η ΠΑΕ έχει «κατεβάσει» με μικρόφωνο εντός αγωνιστικού χώρου από τις 29 Σεπτεμβρίου (ΠΑΟ – Αστέρας 2-1) τον Νο 1 δημοφιλή παίκτη της, τον Λουτσιάνο Φιγκερόα, για τα «προστατέψτε την ομάδα, στηρίξτε την χωρίς ακρότητες, σας θέλουμε μαζί μας σε όλα τα παιχνίδια, μην πετάτε αντικείμενα)» και σε ματς με τον… Πανθρακικό έχει δώσει λόγο για τον ίδιο σκοπό σε κοτζάμ Δημήτρη Σαραβάκο, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι τα σχολιάκια του στυλ «γιατί τα γράφετε αυτά, εσείς δημιουργείτε κλίμα» κυμαίνονται μεταξύ αστειότητας και ανοησίας.

* Follow me on Twitter: Seretinio

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα