Οι «ατραξιόν» του 1/7

Γιάννης Σερέτης
Οι «ατραξιόν» του 1/7

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης επιλέγει έναν παίκτη κάθε ομάδας που προκαλεί την περιέργεια, χωρίς να αξιολογεί μόνο με «ποιοτικά» κριτήρια.

Φτάσαμε στο 1/7 λοιπόν. Πέντε αγωνιστικές. Κάποιους τους είδαμε, τους περισσότερους τους περιμένουμε. Για τη διάρκειά τους, την σταθερότητα, ή τη βελτίωσή τους. Αλλαξαν πολύ οι περισσότερες ομάδες εφέτος. Όχι μόνο εκείνες που εισέβαλαν στη Σούπερ Λίγκα. Σχεδόν όλες, με εξαιρέσεις τον Ατρόμητο, τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Πανιώνιο και σε δεύτερη κλίμακα την Ξάνθη, τον ΠΑΟΚ. Βήματα προόδου ήδη δεδομένα από κάποιους μικρούς (Σάμαρης, Μαρινάκης, Κίτσιου οι πιο προβεβελημένοι), προβληματικό το ταμείο των μεταγραφών για αρκετές ομάδες δεδομένου ότι οι περισσότεροι δεν έχουν προσφέρει τα αναμενόμενα, μα το δείγμα γραφής είναι ελάχιστο. Στο τέλος του πρώτου γύρου, θα είναι πιο καθαρή η εικόνα. Ωστόσο, ατραξιόν υπάρχουν! Παίκτες που προκαλούν την περιέργεια για διαφορετικούς λόγους. Όχι απαραιτήτως επειδή είναι οι πιο πολύτιμοι ή οι καλύτεροι στις ομάδες τους… Ολοι νέοι στις ομάδες τους, δεν επιλέξαμε κάποιον «παλιό»: ανήκουν σε άλλη κατηγορία αυτοί. Σύντομη καταγραφή και τα ξαναλέμε για το θέμα στη λήξη του πρώτου γύρου: Τότε πιθανότατα θα έχουμε αλλάξει άποψη για τους περισσότερους.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Βλάντιμιρ Βάις

Ο Σαβιόλα κόστισε τα περισσότερα, ήταν το μεγαλύτερο όνομα της μεταγραφικής περιόδου, οι Εντιγκά – Γιαταμπαρέ τους οποίους δεν έχουμε δει, ίσως είναι πιο πολύτιμοι για το Τσάμπιονς Λιγκ, ο Σκέποβιτς είναι άφαντος, οι υπόλοιποι αμυντικοί, από τους οποίους πιο «ελκυστικός» είναι ο Μπονγκ. Ο Βλάντιμιρ Βάις κερδίζει ως τώρα… δίχως αντίπαλο. Κάκιστος με την Καλλονή, εκτός με τον Ατρόμητο, αλλά μετά πήρε μπρος. Το ξεχωριστό στοιχείο του είναι ο συνδυασμός τρέξιμο με μπάλα κοντά – ταχύτητα στην ντρίμπλα (και στην κλειστή). Δεξί – αριστερό μια χαρά, μέχρι τώρα δεν έχει πέσει για «θέατρο», παίζει και στις δυο πλευρές – «τρυπά», πασάρει, σκοράρει, δεν δείχνει ατομιστής.

ΠΑΟΚ

Μίροσλαβ Στοχ

Καταπληκτικό το αριστερό του Λούκας, δεν είναι τόσο «light» ως παίκτης όσο φαινόταν αρχικά, δεν πέφτει εύκολα, χάνει τη μπάλα δύσκολα, πολύτιμος για τη στημένες φάσεις, αλλά ακόμη δεν έχει… ξεπεράσει τον Στοχ. Ο Σλοβάκος ξεκίνησε εκκωφαντικά και στην Ευρώπη και στο πρωτάθλημα, αλλά στους τελευταίους αγώνες δεν «τρελαίνει». Αρχικά έδειχνε με περιορισμένο ρεπερτόριο στις κινήσεις (προσόν του το πολύ γρήγορο, δυνατό και συνήθως εντός εστίας σουτ), αλλά ακολούθως έδειξε ικανός και με κλειστές άμυνες. Ερωτηματικό οι αντοχές του, μην τον… αφήσεις στο «1 Vs 1», αρκετά ομαδικός.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Ν΄Ντο

Καλός και ο Γκοϊάν που τον ξέραμε. Καλοί και Χουάνμα και ο Μπαράλες και ο Γκρατσίνι που είναι δεκάρι δεκαετίας ’80, αλλά εγώ θα πήγαινα για τον θηριώδη Σενεγαλέζο, την τελευταία μεταγραφή του Αστέρα, που έπαιξε χθες για πρώτη φορά (αλλαγή) και θα είναι ο βασικός αμυντικός μαζί με τον Ουσέρο που θα «απελευθερωθεί». Με θητεία σε Σαραγόσα (τον ήθελε τότε ο Χιμένεθ στην ΑΕΚ), Σεντ Ετιέν, Ιπσουιτς, έχει την προοπτική για να αναδειχθεί καλύτερο «εξάρι» της σεζόν.

ΚΑΛΛΟΝΗ

Λεάντρο

MVP είναι ο Μανούσος με τον Λεοζίνιο και το Σιδεράκη ως τώρα, αλλά νέος και ωραίος είναι ο 19χρονος Λεάντρο που έχει δοθεί δανεικός από τον Ολυμπιακό και ήταν σταθερότατος και στο ματς με τους Ερυθρόλευκους. Θα κάνει και τα λάθη του (όπως προχθές), αλλά αξίζει την προσοχή μας, γιατί θα είναι βασικός, βγαίνει πρώτος στη μπάλα και το κυριότερο: μπορεί να δώσει «ηρεμία» στην άμυνα και έχει σωστή πάσα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Τζαμέλ Ατζαγκούν

Ισως αποδειχθεί πιο σημαντικός ο Σίλντενφελντ ή ο Μπεργκ. Ισως αναστηθεί ποδοσφαιρικά («χλωμό») ο Μπαϊράμι ή κάνει «παπάδες» ο Πράνιτς όταν βρει ρυθμό (πολύ πιθανό). Αυτή τη στιγμή η ατραξιόν, μόλις με δύο συμμετοχές, είναι ο κοντός Νιγηριανός. Παίζει με τη «μία», είναι «σφαιράτος» και απρόβλεπτος, δείχνει ικανός με δεξί και αριστερό, έχει ντρίμπλα και διείσδυση. Σπάει τη μονοτονία σε έναν Παναθηναϊκό, ο οποίος έχει τόση σχέση αυτή τη στιγμή με το «ολλανδικό μοντέλο» όσο ο Ατζαγκούν με το μπάσκετ.

ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ

Χοσέ Μαρία Κάσες

Ο Βραζιλιάνος Ιγκόρ από τη Σαλαμάνκα θα βάλει τα περυσινά γκολ του Δημήτρη Παπαδόπουλου και πιθανότατα ο καθόλου βαρετός Πανθρακικός θα μείνει στην κατηγορία. Ενας άλλος, όμως, από την β΄ κατηγορία της Ισπανίας, αξίζει της προσοχής μας. Με το «10» στην πλάτη δεν έχει τις παραστάσεις και την πείρα του Βαϊρουά, όμως ίσως έχει περισσότερες ασίστ, αντοχές και φιλοδοξίες.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Κριστιάν Τσάβες

Ανευ συναγωνισμού από τους καινούριους. Ο Ντε Βινσέντι ήταν – είναι – και θα είναι ο αγαπημένος της κερκίδας, αλλά ο Αργεντινός που δεν στάθηκε στη Νάπολι είναι αυτός που… πρέπει να δεις. Ερωτηματικό μεγάλο πλέον η «χημεία» του στην ομάδα δεδομένης της παρουσίας και του Ντε Βινσέντι, διότι ακραίος δεν είναι ο άνθρωπος (ούτε ο Αργεντινός). Ωραίο… βασανάκι για τον Σάββα Παντελίδη. Και δύναμη και τεχνική και πάσα και γκολ ο Τσάβες, για να τον δούμε και στη συνέχεια όμως…

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

Δημήτρης Παπαδόπουλος

Ούμπιντες δύσκολα βρίσκεις. Όταν αποφασίσει ο Παράσχος και πού θα τον αξιοποιεί, ίσως ο Αργεντινός κάνει ακόμη καλύτερα ματς. Ο Παπαδόπουλος πιθανώς να μην πετύχει περισσότερα γκολ από τον Ναπολεόνι, αλλά από τις μεταγραφές είναι ο πιο αξιοπρόσεκτος, κυρίως λόγω του πάθους του και του αγωνιστικού εγωισμού του. Και σκοράρει και πασάρει και μαρκάρει και τσαντίζεται. Ισως γιατί είναι ο μοναδικός παίκτης του Ατρόμητου που έχει κάνει πρωταθλητισμό και έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις συγκριτικά με κάποιους άλλους στο Περιστέρι.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ

Ζιγκί Μπαντιμπανγκά

Δύσκολη επιλογή, όταν έχει ακουστεί το ιστορικό σύνθημα «Αλβάρο Μεχία – καλή επιτυχία» στο αεροδρόμιο, έχεις αμυντικό χαφ με όνομα «Πελέ», παίκτη με όνομα «Μπαμ Μπαμ» και τον Μπαντιμπανγκά, τον οποίο διαλέγω λόγω μαλλιού, κίνησης, ντρίμπλας, φαντασίας και κινήτρων. Ο δαιμόνιος Βέλγος ξεκίνησε εντυπωσιακά, αλλά τον «διαβάζουν» σταδιακά. Για να δούμε τι θα δούμε…

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Αντρέας Λάσνικ

Ουρουγουανός και «εξάρι»; Ε, άντε να τον δούμε τον Κλαούντιο Ριβέρο (όταν βρει ρυθμό). Μέχρι τότε, σε μια ομάδα που έχει διατηρήσει σχεδόν ολικά τον περυσινό κορμό της (πλην Σάμαρη και Φανούρη) τα βλέμματα στραμμένα στον… «Μπέκαμ της Αυστρίας». Με σκαμπανεβάσματα ο Αντρέας Λάσνικ, αλλά οι πιτσιρικάδες του Πανιώνιου χρειάζονται την πείρα του. Και τις ασίστ του και τα γκολ του που δεν έχει ως τώρα…

ΒΕΡΟΙΑ

Μίλιαν Μρντάκοβιτς

Ηδη λατρεύεται. Είναι ικανός στην ίδια φάση να πέσει για θέατρο και ενώ διαμαρτύρεται γονατιστός για πέναλτι στον ρέφερι να τη βάλει μέσα με τακουνάκι. Μπάλα πολλή, κίνηση φοβερή, τεχνική σε μικρό χώρο μέχρι του να… στέλνει για τσάι κοτζάμ Κατσουράνη, Σέρβος φορ δεκαετίας 90’, σκορπά τρόμο εντός περιοχής, αλλά το θέμα είναι να φτάνει εκεί η μπάλα…

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

Ολιβιέ Καπό

Ο Σανγκουινέτι έχει όνομα που δεν ξεχνάς. Ο Σενεγαλέζος Μακούμπα Κάντζι πήγε με τεράστιες προσδοκίες από την καλλονή. Όταν όμως παίζει στον Κομπότη (είπαμε, στην πιάτσα δεν υπάρχει «Λεβαδειακός», υπάρχει «Κομπότης») παίκτης γεννημένος από τον Γκι Ρου που έχει φορέσει τη φανέλα της Γιουβέντους, λογικό είναι να πας να δεις τον Καπό που χθες πρωταγωνίστησε στη μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία του πρωταθλήματος ως τώρα.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

Ράφαελ

Να βάλουμε και έναν τερματοφύλακα! Βραζιλιάνος που έχει φορέσει τη φανέλα της Πόρτο, με 165 συμμετοχές στο πορτογαλικό πρωτάθλημα (Νασιονάλ – Ολανένσε), αφήνει καλές εντυπώσεις ο Ράφαελ, όπως και ο Γκάλο. Όχι… θεόρατος, αλλά αποτελεσματικός ως τώρα. Στα 32 του ήρθε στην Ελλάδα. Εχει χρόνια μπροστά του. Ο Κάρολ πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό στα 35 του, μετά από μια σεζόν στον ΟΦΗ…

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

Βάσκο Φαϊσκα

Ο χθεσινός «Νταμπίζας» της ιστορικής ντρίμπλας του Μπέργκαμπ. Μέχρι να… στρίψει, ο Βούκιτς είχε φτάσει στη θύρα 4. Θα την «κουβαλά» αυτή τη φάση σε όλο το πρωτάθλημα (ίσως και στην καριέρα του), αλλά ποιος αλήθεια είπε ότι οι στόπερ ξέρουν καλύτερο ποδόσφαιρο από τους επιθετικούς; Με φορ ονόματι Τόρες, λογικά δεν υπάρχει… συναγωνισμός, κάποιοι περιμένουν τον Μοράλ και τον Ράφαελ να πάρουν μπρος, επιλέγουμε τον Βάσκο Μανουέλ Φαϊσκα: το περισσότερο τζελ στην Σούπερ Λίγκα! Με 170 συμμετοχές στην Serie B και καμιά 50αριά στην Πορτογαλία. Ο Πλατανιάς δεν θα έχει πρόβλημα στην άμυνα. Μπροστά, ένας Ναζλίδης δεν αρκεί…

ΞΑΝΘΗ

Εστεμπάν Σολάρι

Και μόνο το γεγονός ότι στο ρόστερ της Ξάνθης υπάρχει έστω ένας αυθεντικός φορ (δύο μαζί με τον Σολτάνι, θαύμα!), συνιστά είδηση. Στον ΑΠΟΕΛ έβαζε 1 γκολ/3 ματς, στην Ξάνθη έχει πετύχει το μοναδικό γκολ της στο πρωτάθλημα. Δεινός εκτελεστής στην περιοχή, καλός σκόρερ και σταθερός στους μέσους όρους του.

ΟΦΗ

Λουτσιάνο Γκαλέτι

Εν αναμονή του Μακουκούλα και εφόσον ο Ζε Εντουάρντο προσφέρει πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα, ο 33χρονος Αργεντινός που νίκησε τους πάντες και επέστρεψε στο γήπεδο, είναι ό,τι πιο θεαματικό. Αμυνα δεν παίζουμε, αλλά οι σέντρες και οι κινήσεις είναι προς μελέτη για τους νεότερους. Όπως και η διαχείριση – οικονομία – κατανομή δυνάμεων στο γήπεδο.

ΑΠΟΛΛΩΝ

Αλέξης Τζόρβας

Από πού ν’ αρχίσεις και πού να τελειώσεις… Ισως μόνο αν ο Ζουέλα επιστρέψει στην ενεργό δράση, μπορέσει να συμμαζευτεί αμυντικά η ομάδα. Ως τότε, περιμένω να δω τα όρια αντοχής του Αλέξη Τζόρβα. «Βγάζει» αρκετά, τρώει πολλά, φωνάζει, διαμαρτύρεται, το παλεύει, αλλά... πολλές τελικές προσπάθειες ο αντίπαλος σε κάθε ματς. Πάρα πολλές!

ΑΡΗΣ

Ιμπεχ

Ικετσούκου Τζον Κίνγκσλεϊ Ιμπεχ: πρωταθλητής με την Οτελούλ πριν από δύο χρόνια, στέλεχος της Παντούρι με δέκα γκολ πέρυσι, περιμένουμε να τον δούμε, μπας και δώσει επιθετική πνοή σε μια ομάδα που έχασε γρήγορα τις ισορροπίες της. Νιγηριανός, ψηλός, ταχύς, θα το πάρει στα σοβαρά το βήμα στα 27 του;

* Follow me on Twitter: Seretinio

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα