Αρχηγός και με το «10» ο Ζέκα

Αρχηγός και με το «10» ο Ζέκα

Γιάννης Σερέτης
Αρχηγός και με το «10» ο Ζέκα

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την επιλογή του Γιάννη Αναστασίου και τη σημειολογία στον εφετινό Παναθηναϊκό.

Η σημειολογία μας βοηθά πολλές φορές να ερμηνεύουμε και να αντιλαμβανόμαστε πιο εύκολα, πιο «επιδερμικά» και… χαλαρά τις καταστάσεις. Ο καθένας πλέον δεν έχει τη διάθεση και το χρόνο να εμβαθύνει στα τεκταινόμενα της ομάδας του. Το κάνει ο 1/100. Ασχολείται με τα παιδιά του και τις διακοπές. Ηρεμεί και διασκεδάζει όσο μπορεί αυτό το καλοκαίρι. Σκέφτεται τα επαγγελματικά του ενόψει του Σεπτεμβρίου. Περιμένει την εφορία και τις ΦΑΠες, διαβάζει διάφορα και τρελαίνεται (σύντομα θα γράψουμε κάτι σαν «ημερολόγιο της αθλιότητας» διότι αυτά που γίνονται στην Ελλάδα τα περνάμε… στο ντούκου και εμείς ως προνομιακοί και τζαμπατζήδες αναγνώστες του Τύπου οφείλουμε να κάνουμε μια σταχυολόγηση των σημαντικότερων που δεν έχετε το χρόνο και το κέφι να μαθαίνετε κάθε ημέρα). Σημειολογία λοιπόν: και για να μην τα πολυλογούμε, ο Γιάννης Αναστασίου μοίρασε χθες τα νούμερα στις φανέλες των παικτών του Παναθηναϊκού και έδωσε το «10» στον Κάρλος Ζέκα. Που θα είναι εκτός απροόπτου και ο αρχηγός της ομάδας! Αν δεν κάνω λάθος, ο συνδυασμός απουσιάζει στον Παναθηναϊκό από την εποχή του Εκι!

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την επιλογή, άλλωστε ο Πορτογάλος αξίζει και το περιβραχιόνιο και το «10», είναι ο μοναδικός σταθερά βελτιούμενος παίκτης της ομάδας τα τελευταία τρία χρόνια. Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι όσο περισσότερο πέφτει το συνολικό επίπεδο, τόσο περισσότερο «φαίνεται» εκείνος, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική γι’ αυτού του τύπου τον παίκτη: όσο καλύτεροι είναι οι συμπαίκτες του, τόσο περισσότερη ποιότητα βγάζει στον αγωνιστικό χώρο, γιατί κάνει λιγότερα και καλύτερα! Οσο για το περιβραχιόνιο, αν τελικά δοθεί σε εκείνον; Παρότι σε λίγες ημέρες κλείνει τα 25 του, το αξίζει. Ελλείψει άλλου; Ισως. Αλλά έχει παίξει σε 8 από τις εννέα… διαθέσιμες θέσεις της δεκάδας (μόνο αριστερός μπακ δεν έχει χρησιμοποιηθεί!), δεν μουρμούρισε ποτέ για τα χρήματα, έχει αστείρευτη θετική ενέργεια στα αποδυτήρια και το κυριότερο για έναν αρχηγό: δίνει πρώτος το παράδειγμα. Σε αγωνιστικότητα, συνέπεια, καθημερινή προπόνηση, συμπεριφορά (έγιναν… 152 επεισόδια πέρυσι στον Παναθηναϊκό, δεν συμμετείχε ούτε σε ένα). Θα χρειαστεί, βεβαίως και κάτι άλλο: να «κατεβάζει» εκείνους των οποίων τα μυαλά παίρνουν αέρα και να «ανεβάζει» όσους βρίσκονται σε αντίστροφη κατεύθυνση. Οσο για τα… συνδικαλιστικά; Στη φάση που είναι ο Παναθηναϊκός, ως άτυπος πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, μάλλον θα χρειαστεί αρκετές φορές να συζητήσει με τον εργοδότη: ο Αλαφούζος έχει άριστη άποψη και θα τον ακούσει με προσοχή. Αυξάνονται οι ευθύνες με το περιβραχιόνιο…

Ο Ζέκα λοιπόν. Ο πιτσιρικάς του Ζεσουάλδο. Το «εργαλείο» στη μεσαία γραμμή. Με το «10» και κάπτεν μιας μικτής πιτσιρικάδων και ξένων: αυτός θα είναι ο εφετινός Παναθηναϊκός. Γοητεύει ή απογοητεύει, ωφέλιμο για τους φίλους του είναι να το «χωνέψουν». Και να τον στηρίξουν ή να αδιαφορήσουν: αυτές είναι οι δυο προσδόκιμες επιλογές. Αν ο καθένας πηγαίνει στη Λεωφόρο για να εξωτερικεύσει τα όποια απωθημένα του με την ομάδα του (ή… άλλα δικά του), θα κάνει τόσο κακό, όσο και πολλοί άλλοι αρκετά πρόσφατα (εντός της δεκαετίας), με πολύ πιο ικανό για σπουδαία πράγματα Παναθηναϊκό.

Κατά τα λοιπά: για τους Πράσινους δεν αλλάζει κάτι απ’ όσα είχαμε πει: ο οπαδός του καλείται να κρατήσει το μέτρο. Ούτε σιχτιρίσματα επειδή έφαγε 4 από την Βαλανσιέν, ούτε πανηγυρισμοί με την ολοκλήρωση του «δεύτερου κύκλου μεταγραφών» (Σίλντενφενλντ – Καρέλης – Αμπεϊντ μετά από Μέντες - Μπαϊράμι – Μπεργκ - Κουτρουμπή, με συνδετικό χρονικά κρίκο τον Νάνο). Το ρόστερ γεμίζει, ο «Σίφο» με τον Γάλλο είναι σημαντικές κινήσεις, αλλά το πείραμα παραμένει πείραμα. Ολο αυτό που συμβαίνει εφέτος στον ΠΑΟ είναι ένα πείραμα (διοικητικά – μεταγραφικά – ποδοσφαιρικά). Και όλα θα φανούν στο γήπεδο: μπορεί, επί παραδείγματι, να βγάλει μάτια ο Αμπεϊντ και να απογοητεύσει ο Μπαϊράμι. Ολοι εκεί κρίνονται. Και ασφαλώς επιμένω ότι εφέτος «ΑΕΚ» δεν θα γίνει αγωνιστικά και θα παλέψει σοβαρά για μια θέση στο Europa League, για όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία στο Κύπελλο, σταδιακή αλλαγή τρόπου παιχνιδιού και ανάδειξη όσων νέων παικτών θα αρπάξουν την ευκαιρία και θα είναι σοβαροί επαγγελματίες. Στα οικονομικά κάθε πρόβλεψη μοιάζει αστεία. Γιατί πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί στο μέλλον, ακόμη οφείλει πολλά χρήματα σε Καραγκούνη, Βύντρα κ.ο.κ., ενώ έχει και 7 συμβόλαια που «κάθονται» προς το παρόν…

Υ.Γ. 1 Το ίδιο ισχύει και για τον οπαδό του Ολυμπιακού. Πέρα από την «δούναι και λαβείν» καζούρα για τις τεσσάρες στα φιλικά, ο πρωταθλητής θα είναι αλλαγμένος τουλάχιστον κατά τα 6/11 του, αμυντικό μέσο δεν έχει πάρει, ο Σαβιόλα δεν έχει παίξει σε φιλικό, οι δοκιμές στο κέντρο της άμυνας συνεχίζονται, ουδείς γνωρίζει ποιος θα ξεκινήσει στη σεζόν ως βασικός γκολκίπερ. Όταν θα ολοκληρωθεί το μοίρασμα της τράπουλας και αποφασιστεί σε ποιες ομάδες θα δοθεί η εφετινή σοδειά δανεικών (Ντε Βινσέντι, Κοντρέρας και λοιποί… φανεροί και κρυφοί «συγγενείς»), θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ρόστερ. Η Χοφενχάιμ, πάντως, έκανε αναμφισβήτητα καλό. «Μαζεύτηκαν» όλοι! Media, παίκτες, διοικούντες. Και γρήγορα, μάλιστα, μετά από την «σαβιολοβδομάδα».

Υ.Γ. 2: Ηταν απροσδόκητα τόσο καλός ο ΠΑΟΚ χθες στο πρώτο ημίχρονο. Και ελάχιστοι κίνδυνοι, και αρκετές ευκαιρίες για αντίπαλο επιπέδου Μέταλιστ (στον ίδιο γύρο ο Παναθηναϊκός είχε αντιμετωπίσει πέρυσι την… Μάδεργουελ!). Είχε καταπληκτική ισορροπία στο α΄ ημίχρονο. Του έκατσε στραβή. Τρεις χαμένες ευκαιρίες, δύο λάθη πίσω, άντε γεια. Είναι κατανοητή η στενοχώρια των οπαδών του, αλλά νομίζω ότι βαδίζει στον σωστό δρόμο ποδοσφαιρικά, βάσει του υλικού που έχει βεβαίως. Θα δούμε ωραία πράγματα εφέτος από την ομάδα στο Europa League, όπου βεβαίως έχει και περισσότερες πιθανότητες «πορείας» (αν και από τους ΠΑΟΚτσήδες λείπει πολύ αυτό το άτιμο το «σεντόνι»), αν αντέξει στον… καύσωνα ο Στέφενς. Ο Σαββίδης, πάντως, φαίνεται ότι δεν άντεξε στα 40άρια και χρειαζόταν επειγόντως ψυχρολουσία. Μπας και καταλάβει πόσο βλάπτει επικοινωνιακά την ομάδα του.

* Follow me on Twitter: Seretinio

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα