Άλεν Άιβερσον: Ένας κοντός αλαζόνας παιχταράς! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Άλεν Άιβερσον: Ένας κοντός αλαζόνας παιχταράς! (pics & vids)

bet365

'Ο Άλεν Άιβερσον ήταν ο... διάβολος μέσα στον αγγελικό κόσμο του ΝΒΑ και το μόνο που άφησε πίσω του ήταν ένα απύθμενο ταλέντο. Το «Ηall Of Fame» ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον «Answer» και το gazzetta.gr σας τον παρουσιάζει.

«Δείξε μου τον ανόητο που λέει ότι τα όνειρα δεν γίνονται πραγματικότητα, γιατί γίνονται»

Κοιτάει τον κόσμο από τα 183 εκατοστά. Δεν είναι πολλά όταν βρίσκεσαι μέσα σε ένα παρκέ, έχοντας «θηρία» απέναντι σου.

Για τον Άλεν Άιβερσον όμως ήταν υπέραρκετά για να γράψει την δική του αλαζονική, βρώμικη και πασπαλισμένη με εξαιρετικό ταλέντο και θράσος ιστορία.

Ο «Answer» τα έζησε όλα. Η ζωή του αποτελείται από κομμάτια που έχουν πάνω τους όλα τα χρώματα.

Χρώματα που περιλαμβάνονται σε μια παλέτα, όπου ο ζωγράφος τα πέταξε σε ένα λευκό χαρτί και ο Άιβερσον τα πήρε και με θράσος, «λέρωσε», με... μαγικό τρόπο, την βιτρίνα του ΝΒΑ.

Μια βιτρίνα που αρχικά πήρε την θέση του πίσω από πανύψηλους αντιπάλους, κατάφερε να τους ζαλίσει με τις σταυρωτές του και βρέθηκε μπροστά τους έχοντας πάνω του τατουάζ, κορδέλες, φαρδιά παντελόνια και έναν... τόνο ταλέντο να επιδεικνύει.

Ο Άιβερσον διαφέρει από τους υπόλοιπους, είναι ο ένας και μοναδικός και το gazzetta.gr θυμάται την ξεχωριστή διαδρομή του.

Από το... τίποτα, ακόμα πιο χαμηλά...

Συνήθως όταν ξεκινάς με την ιστορία ενός παίκτη, ψάχνεις το παραμύθι που κρύβει...

Στην περίπτωση του Άϊβερσον δεν υπάρχει τίποτα το παραμυθένιο.

Η ζωή του έδειξε το πιο δύσκολο και σκοτεινό της πρόσωπο και εκείνος δεν κατάφερε ποτέ να αλλάξει ουσιαστικά την μοίρα του.

Ήξερε ότι ήταν ο κορυφαίος, το ταλέντο του και ο χαρακτήρας του τον ανέβασαν στις πιο υψηλές κορυφές, αλλά έμεινε εκεί μέχρι να ξαναπέσει...

Γεννήθηκε από την Αν Άιβερσον όταν εκείνη ήταν μόλις 15 ετών και ο πατέρας του εξαφανίσθηκε στο άκουσμα της εγκυμοσύνης.

Η μητέρα του έκανε θυσίες για να παρέχει στον γιο της έστω τα βασικά, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να του δώσει ένα σωστό περιβάλλον για να αναπτύξει το διαφαινόμενο ταλέντο του.

Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε και ο Μαίκλ Φρίμαν, σύντροφος της μητέρας του, ο οποίος είχε σαν... χόμπι την πώληση ναρκωτικών.

Με την μητέρα του μόνιμα απούσα, ο Άλεν ανέλαβε ρόλο στην καθημερινότητα της οικογένειας από μικρός.

Μεγαλώνοντας σε γκέτο και με τον ίδιο να έχει αναλάβει περισσότερες ευθύνες απ' όσες άντεχε, οι ισορροπίες στην ζωή του απλά δεν υπήρχαν.

Από τη μία το ταλέντο σε φούτμπολ και μπάσκετ και από την άλλη μια ζωή, που δεν του προσέφερε τίποτα από τα βασικά.

Είχε την ευθύνη των 2 αδελφών του (με την μια να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας) και όλα έμοιαζαν δύσκολα για τον ίδιο.

Ήταν 14 Φεβρουαρίου του 1993, όταν θα πάει να παίξει μπόουλινγκ και θα μπλεχτεί σε πολύ σοβαρό καυγά.

Η Βιρτζίνια εκείνη την εποχή, δεν είχε καμία ανεκτικότητα απέναντι στους μαύρους και τα φαινόμενα του ρατσισμού ήταν εντονότατα.

Μια παρέα λευκών, έκρινε ότι ο Άιβερσον και η παρέα του έκαναν πολύ θόρυβο, ο καυγάς δεν άργησε να αρχίσει και ο Άλεν βρέθηκε στην φυλακή, με την κατηγορία ότι επιτέθηκε με μια καρέκλα σε μια γυναίκα.

Στο δικαστήριο, ο λόγος του δεν είχε και ιδιαίτερη ισχύ και πριν κλείσει τα 18 του χρόνια, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης.

Με την φήμη του για το πλούσιο ταλέντο του να έχει ήδη απλωθεί και τον κόσμο να ξεσηκώνεται στα κρούσματα ρατσισμού, ο Άιβερσον πέρασε μόλις 4 μήνες στην φυλακή και οδηγήθηκε στο εφετείο όπου και τελικά αθωώθηκε.

Ο ίδιος θα πει για την περιπέτεια του:

«Έπρεπε να χρησιμοποιήσω την εμπειρία της φυλακής ως κάτι θετικό. Κάποιοι βλέπουν κάτι το αδύναμο σε σένα όταν φυλακίζεσαι και προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν. Πότε δεν έδειξα σημάδια αδυναμίας. Παρέμεινα δυνατός μέχρι την ημέρα που βγήκα».

Στον χρόνο που πέρασε στην φυλακή, γνώρισε και τον πραγματικό του πατέρα, Άλεν Μπρούτον, (βρισκόταν ήδη εκεί για διάφορα αδικήματα), ο οποίος αρνήθηκε την βοήθεια του γιου του και κάπως έτσι, έληξε η σύντομη σχέση τους.

Το... παζλ της οικογένειας που συναντήθηκε πίσω από τα σίδερα συμπληρώθηκε, αφού εκεί για καμιά 20αριά χρόνια, βρέθηκε και ο σύντροφος της μητέρας του για εμπορία ναρκωτικών.

Όταν απέδειξε ότι ο... Δαυίδ, κερδίζει και έξω από τον «μύθο»

Με την αποφυλάκιση του ήρθε και η απόφαση που καθόρισε το μέλλον του.

Ο Άιβερσον επέλεξε τελικά το... μπάσκετ και εντάχθηκε στο πανεπιστήμιο του Τζόρτζτάουν, όπου βρέθηκε με τον Τζον Τόμπσον κι έβγαλε στο παρκέ, όλα όσα κρύβονταν μέσα του.

Το 1996 ο Άιβερσον επιλέχθηκε στο Νο. 1 του ντραφτ από τους Σίξερς και η διαδικασία θα ονομαστεί «The Allen Iverson Draft».

Κάπου εκεί, το καθόλου έτοιμο ΝΒΑ, θα ετοιμαστεί να υποδεχθεί έναν «μύθο» διαφορετικό απ' ότι υπήρχε μέχρι τώρα.

Η κουλτούρα των Αμερικανών άλλαξε και γι' αυτό φταίει ο Άλεν.

Άρχισε να «λάμπει» μέσα στα γήπεδα του ΝΒΑ και να βγάζει στα παρκέ με απόλυτο τρόπο το ταλέντο του.

Όσοι πόντοι έλειπαν από τον Άιβερσον σε ύψος τους, είχε σε ψυχή.

Εκεί που οι κοντοί φοβόντουσαν μην εκτεθούν από τους ψηλούς, εκείνος πήγαινε με τα μάτια καρφωμένα πάνω τους για να τους προκαλέσει.

Έφερε στο ΝΒΑ αυτό που ονομαζόταν «μόνος μου και όλοι σας».

Είχε μάθει να υπερβαίνει τις δυσκολίες και αυτό έκανε και μέσα στο παρκέ.

Δεν έβλεπε διαφορετικούς αντιπάλους, έπιανε την μπάλα και με την σταυρωτή του, άπλωνε στο παρκέ ένα δείγμα από την ψυχή του.

Μια ψυχή που αποτυπωνόταν σε κάθε χτύπημα της μπάλας στο παρκέ ή σε κάθε άλμα που κατάφερνε και κοίταζε τα «θηρία» στα μάτια.

Στους Σίξερς έγινε ηγέτης.

Το 99', μετά από 7 χρόνια, έφερε την ομάδα του play offs και το 2001 ήρθε η στιγμή να ανακηρυχθεί MVP της λίγκας.

Η ομάδα του παίζει τελικό κόντρα στους Λέικερς και εκείνος βγαίνει πρώτος σκόρερ και πρώτος κλέφτης του πρωταθλήματος.

Τα βραβεία που μάζεψε στην πορεία του θα μπορούσαν να... εξιστορούν την ιστορία του, αλλά δεν το κάνουν.

Ήταν 11 φορές All Star, 2 φορές MVP σε All Star Game, 3 φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας του πρωταθλήματος, 4 φορές πρώτος σκόρερ, rookie της χρονιάς για το 1997 και MVP το 2001.

Από το 2006 και μετά η «λάμψη» του άρχισε να ξεθωριάζει και η πτώση ήταν γεγονός.

Με θητεία σε 76ers, Νάγκετς, Πίστονς και Γκρίζλις και τελικά πέρασμα από Τουρκία και Κίνα μέχρι στις 30 Οκτωβρίου του 2013, οπότε και ανακοίνωσε το τέλος.

Το «μικρόβιο» με το οποίο προσβλήθηκε ήταν ισχυρότατο.

Δεν ήθελε πλέον να παίζει.

Η επιθυμία του Άιβερσον που πάντα αποτελούσε την πηγή για να φαίνεται τόσο όμορφο το ταλέντο του, τον εγκατέλειψε κι έκτοτε δεν υπήρχε γυρισμός.

Όταν ζάλισε τον... Θεό

Ήταν 12 Μαρτίου του 1997 και ο Άϊβερσον ήταν ρούκι στους Σίξερς. Αυτό δεν τον εμπόδισε σε τίποτα, να βάλει τον εαυτό του στο «μάτι του κυκλώνα» με εντυπωσιακό τρόπο.

Στην Φιλαδέλφεια, οι Σίξερς υποδέχονται τους Μπουλς και ο «Mr. Answer» πέτυχε 37 πόντους που όμως δεν ήταν αρκετοί για να δώσουν τη νίκη στην ομάδα του.

Ο Άιβερσον επιδείκνυε το ταλέντο του με αλαζονικό τρόπο και ο Τζόρνταν πίστεψε ότι είναι σωστό να... διδάξει στον μικρό λίγο ταπεινοφροσύνη.

Οι αλλαγές στην άμυνα έφεραν τον MJ πάνω στον Άλεν. Από τον πάγκο ακούγεται το όνομα του Μάικλ...

Οι άλλοι έκαναν στην άκρη και γράμματα άρχισαν να αποτυπώνονται στις σελίδες της ιστορίας του μπάσκετ.

Η πρώτη σταυρωτή που επιχειρεί ο Άιβερσον, θα κρατήσει τον Τζόρνταν στην θέση του, η επόμενη όμως όχι.

Ο «άσος» των Μπουλς θα τον χάσει και ο «Answer» θα βρει χώρο, θα εκτελέσει και θα ευστοχήσει.

Οι δηλώσεις που θα κάνει μετά το παιχνίδι θα θεωρηθούν προσβλητικές για την αυτού μεγαλειότητα του μπάσκετ και δεν προσβάλλεις τον Θεό των Αμερικανών.

Ο συνδυασμός της προσωπικότητας του, ήταν αυτό που τον έφερνε πάντα μπροστά στα «φώτα» μιας κριτικής, που ίσως τελικά να μην άντεχε.

Από την αναγνώριση και πάλι στην καταστροφή

Τα πάθη του τα πλήρωσε πανάκριβα. Από την γειτονιά του... κουβάλησε τους ανθρώπους που μεγάλωσαν μαζί και όταν τα εκατομμύρια στρώθηκαν μπροστά του δεν είχε την γνώση να τα διαχειριστεί.

Τζόγος, ποτό, ένα πολύκροτο διαζύγιο με την γυναίκα του, Χουανίτα και μητέρα των 5 παιδιών του ήταν αυτά που τον έφεραν σε απόγνωση.

Ο Άιβερσον έβγαλε απίστευτα εκατομμύρια από την καριέρα του στο ΝΒΑ και τις χορηγίες και όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, τα «έφαγε» όλα.

Βίωσε την απόλυτη καταστροφή, έχασε την σύζυγο του και ο «μύθος» του ξεθώριασε σε τέτοιο βαθμό, που προκαλεί θλίψη.

«Είσαι νέος, 21, 22 ετών, δεν έχεις τίποτα και ξαφνικά αποκτάς εκατομμύρια, ε, θα κάνεις αυτό που θέλεις. Είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι: να αποκτήσεις ό,τι πάντα ήθελες, όλα όσα ονειρεύτηκες. Δεν διέφερα από τους υπόλοιπους και τότε ξεκίνησαν να με καταστρέφουν».

Τα τελευταία χρόνια κάνει τεράστια προσπάθεια για να αποκατασταθεί η ισορροπία στην ζωή του.

Έκοψε το ποτό και τα καζίνο και επέστρεψε στην οικογένεια του κάνοντας μια νέα προσπάθεια.

Χρονιά οικονομικό ορόσημο για τον ίδιο είναι το 2030, όπου θα αποδεσμευτούν 30 εκατομμύρια δολάρια.

Ο μάνατζερ του προνόησε και δέσμευσε ολόκληρη μια χορηγία της Reebok, σε περίπτωση που βρισκόταν ο Άλεν σε δύσκολη θέση.

Το θέμα είναι, όταν καταφέρει ο Άλεν να πάρει αυτά τα χρήματα, να είναι σοφότερος στην διαχείρισή της ζωής του.

Ο 'Αλεν Άιβερσον εισέρχεται εκεί που του αξίζει.

Το «Hall Of Fame» υποδέχεται έναν από τους καλύτερους κοντούς που πάτησαν ποτέ τα παρκέ του ΝΒΑ και έναν από τους μεγαλύτερους σκόρερ του.

Η μπασκετική αλητεία του «Mr. Answer δύσκολα θα βρεθεί ξανά και οι αναμνήσεις μένουν για να νοσταλγούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Θα τον θυμόμαστε για αυτά...

Για τους 48 πόντους κόντρα στους Λέικερς!

Για τα... 42 καρφώματα σου!

Γιατί ήσουν εκπληκτικός και στο football

Γιατί έχεις πάρει αυτή την τεχνική ποινή...

Γιατί η σταυρωτή σου είναι μια... ωδή στο μπάσκετ

Γιατί έκανες τον Λου διάσημο πολλά χρόνια πριν οδηγήσει τους Καβαλίερς στο πρώτο τους πρωτάθλημα

Γιατί τρελάθηκες με την... προπόνηση

Γιατί έδωσες άλλη ομορφιά στο μπάσκετ...

 

NBA Τελευταία Νέα