Ένα... πράσινο ρόστερ γεμάτο σουτέρ! (pics)

Ένα... πράσινο ρόστερ γεμάτο σουτέρ! (pics)

Αλέξανδρος Καραλής
Ένα... πράσινο ρόστερ γεμάτο σουτέρ! (pics)

bet365

Το φετινό ρόστερ του «τριφυλλιού» χτίστηκε πάνω στα «θέλω» του Αργύρη Πεδουλάκη, σύμφωνα και με τις επιταγές του σύγχρονου μπάσκετ. Το gazzetta.gr αναλύει πώς οι «πράσινοι» έφτασαν στο σημείο να διαθέτουν 13 παίκτες που μπορούν να απειλήσουν από μακρινή απόσταση.

Είναι γεγονός πως ο τρόπος που παίζεται το σύγχρονο μπάσκετ αλλάζει παγκοσμίως. Στην Ευρώπη το νέο μοντέλο θέλει «ψηλούς» με γρήγορα πόδια, που (ιδανικά) θα μπορούν να απειλούν κι από μακρινή απόσταση, «ανοίγοντας» το γήπεδο για την ομάδα τους.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε κι ο Παναθηναϊκός Superfoods το φετινό καλοκαίρι, μετατρέποντας την ομάδα σε... τρίποντη βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, αφού οι 13 παίκτες, στους οποίους, κυρίως, θα βασιστεί, ο κόουτς Πεδουλάκης σε Ελλάδα και Ευρώπη για τη νέα σεζόν, έχουν στο «ρεπερτόριό» τους την εκτέλεση από τα 6,75μ., χαρακτηριστικό μοναδικό μεταξύ των 16 ομάδων της νέας Euroleague!

Φυσικά, δεν είναι όλοι αυτοί οι παίκτες περιπτώσεις που λέμε... σουτέρ ολκής, ωστόσο, δεν υπάρχει περίπτωση στο φετινό «τριφύλλι» να υπάρξει αμαρκάριστος παίκτης πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, που θα διστάσει να σουτάρει ή θα ψάξει μόνο την πάσα.

Το τρίποντο θα αποτελεί βασική επιλογή στις επιθέσεις της ομάδας για τη νέα σεζόν και το gazzetta.gr αναλύει τους παίκτες του φετινού «τριφυλλιού» και τις επιδόσεις τους πίσω από τη γραμμή του τριπόντου.

Τζέιμς Φελντέιν

Ο κατ' εξοχήν σουτέρ του Παναθηναϊκού την περασμένη σεζόν, θα έχει και φέτος βασικό ρόλο στο ροτέισιον της ομάδας με την πολύ σημαντική ιδιότητα του σουτέρ. Είναι σίγουρο ότι θα δούμε συστήματα τη νέα χρονιά, που θα βγάζουν το Δομινικανό γκαρντ ελεύθερο για να... πυροβολεί τα αντίπαλα καλάθια. Το συνολικό ποσοστό του πέρυσι, σε Ελλάδα και Ευρώπη, έφτασε το 40,3% από το τρίποντο.

Ντιμίτρις Νίκολς

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα των «πρασίνων» αποτελεί έναν... δολοφόνο από την περιφέρεια, παρ' ότι αγωνίζεται κυρίως στη θέση «4». Ο Νίκολς έχει ως βασικό του επιθετικό όπλο το σουτ τριών πόντων (κατά προτίμηση όταν είναι στημένος κι έτοιμος να δεχθεί την πάσα) και είναι εξαιρετικά χρήσιμος όταν βρίσκεται στη γραμμή των ψηλών, προκειμένου να «ανοίξει» το γήπεδο για την ομάδα του και να βρεθούν χώροι. Το περσινό ποσοστό του στα σουτ τριών πόντων έφτασε στο 43,5%, το υψηλότερο από κάθε παίκτη στο φετινό ρόστερ του «τριφυλλιού»!

Κέι Σι Ρίβερς

Ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ, αν και νέος στην ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη, δεν είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, κυρίως, για την έφεσή του να απειλεί από το μακρινή απόσταση. Ο Ρίβερς ήρθε ως το ιδανικό συμπλήρωμα του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου στις θέσεις των φόργουορντ, καθώς, τόσο στη Μπάγερν Μονάχου όσο και στη Ρεάλ Μαδρίτης (δις) απέδειξε ότι αποτελεί κάτι παραπάνω από υπολογίσιμη περιφερειακή απειλή, αφού το συνολικό του ποσοστό της περασμένης σεζόν άγγιξε το 42%.

Αντώνης Φώτσης

Είναι η «σταθερά» του Παναθηναϊκού, ο πιο παλιός του ρόστερ και το... κρύο αίμα που θα βάλει τα μεγάλα σουτ. Και, όπως όλοι μας θυμόμαστε από την πλούσια καριέρα του Φώτση, συνήθως αυτά τα σουτ είναι από μακρινή έως... πολύ μακρινή απόσταση και παρά το γεγονός ότι τα χρόνια περνάνε, ο Έλληνας φόργουορντ αποδεικνύει ότι η τέχνη δεν ξεχνιέται. Εξ' ου και το 36,6% στα τρίποντα πέρυσι.

Γιάννης Μπουρούσης

Ο... αναγεννημένος Γιάννης Μπουρούσης έχει στο «οπλοστάσιό» του και την... τρίποντη εκτέλεση. Από τη θητεία του ακόμη στον Ολυμπιακό, ο Έλληνας σέντερ έδειχνε ότι του αρέσει να δοκιμάζει το χέρι του από μακριά, ωστόσο στην περασμένη σεζόν τα επιτεύγματα του αρχηγού της Εθνικής ομάδας άγγιζαν τα όρια του... μυθικού. Απόδειξη τούτου αποτελεί και το σχεδόν 40% πίσω από τα 6,75μ.,που σημείωσε με την ομάδα της Λαμποράλ.

Κρις Σίνγκλετον

Μέλος της ομάδας-θαύματος της περσινής Λοκομοτίβ, ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ αρέσκεται στο να «τραβιέται» μακριά από το ζωγραφιστό, κι όποτε έχει την ευκαιρία να εκτελεί. Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του ως 3άρι, άλλωστε, δεν θα μπορούσε να μη διαθέτει σουτ και στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι αγωνίζεται στη γραμμή των ψηλών, σουτάρει συχνά και με καλά ποσοστά (33,8%).

Μάικ Τζέιμς

Ακόμη ένα από τα φετινά μεταγραφικά αποκτήματα του «τριφυλιού», ο Μάικ Τζέιμς αποτελεί μια περίπτωση ενός κλασικού Αμερικανού γκαρντ που λειτουργεί αρκετά με το ένστικτο του σκόρερ. Έτσι εξηγούνται και τα πολλά... τρελά τρίποντα που πήρε πέρυσι με τη Λαμποράλ (ακόμη και στη σειρά των πλέι οφ απέναντι στον Παναθηναϊκό), με το ποσοστό του να φτάνει το 34%.


Τζέιμς Γκιστ

Ο Γκιστ, που ολοκληρώνει και την ανάλυση της φροντ λάιν των «πρασίνων», κλείνει την 5άδα των ψηλών της ομάδας, που όλοι τους διαθέτουν σουτ από μακριά! Το ποσοστό του πέρυσι δεν ήταν πολύ υψηλό, καθώς πήρε και αρκετό χρόνο στη θέση 5 (κάτι που αναμένεται να συμβεί και φέτος), όμως δεν θα διστάσει να σουτάρει όταν βρεθεί αμαρκάριστος στην περιφέρεια. Άλλωστε, όλα τα χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα, μας έχει συνηθίσει στη συγκεκριμένη κίνηση. 26,5% το ποσοστό του πέρυσι.


Νίκος Παππάς

Από τους παίκτες που δεν βρήκαν πολύ χώρο στο περσινό «πράσινο» ρόστερ εξαιτίας του σοβαρού του τραυματισμού (έχασε τους 3 πρώτους μήνες), αλλά και του παραγκωνισμού του, στη συνέχεια, από τον Σάσα Τζόρτζεβιτς. Ο Νίκος Παππάς, όμως, είναι ένας καλός σουτέρ. Είναι σκόρερ κι ως τέτοιος δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει το μακρινό σουτ, με το ποσοστό του (26,8%) για τη χρονιά που μας πέρασε να μην είναι, σε καμία περίπτωση, αντιπροσωπευτικό δείγμα της εκτελεστικής του δεινότητας.

Νικ Καλάθης

Έχει στοχοποιηθεί αρκετές φορές από τον κόσμο εξαιτίας του κακού περιφερειακού του σουτ. Ωστόσο, ο νέος αρχηγός του Παναθηναϊκού δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας... κακός σουτέρ τριών πόντων, όπως πολλές φορές παρουσιάζεται, κάτι που μαρτυρά και το ποσοστό του που φτάνει το 30,5%. Σίγουρα, το τρίποντο δεν είναι το μεγάλο του όπλο, όμως, ο Νικ Καλάθης δεν χάνει την ευκαιρία να σουτάρει σε περιπτώσεις που βρίσκεται ελεύθερος και να «τιμωρεί» την αντίπαλη άμυνα.

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

Ο νεαρός φόργουορντ βρισκόταν και αυτός στον όμιλο των παικτών που δεν βρήκαν χώρο υπό τις οδηγίες του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, ώστε να αγωνιστούν αρκετά λεπτά στην περσινή σεζόν. Ωστόσο, το αγωνιστικό του προφίλ περιλαμβάνει και το στοιχείο του τριπόντου. Άλλωστε, αυτό το ξέρουμε τόσο από το ελληνικό πρωτάθλημα, στο οποίο έβρισκε περισσότερο χώρο, όσο και από τις μικρές εθνικές ομάδες, στις οποίες πρωταγωνιστεί. Είναι βέβαιο ότι το μόλις 21,5% ποσοστό της περσινής σεζόν θα ανέβει φέτος.

Λευτέρης Μποχωρίδης

Ο μεγάλος άτυχος της περασμένης χρονιάς. Ο νεαρός γκαρντ του Παναθηναϊκού ήταν έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα του στους «πράσινους», όμως ο σοβαρός τραυματισμός του πριν από την έναρξη της σεζόν τον πήγε αρκετά πίσω, χάνοντας δυο μήνες. Στην Ευρώπη δεν βρήκε πολύ χρόνο συμμετοχής, όμως, στο ελληνικό πρωτάθλημα αγωνίστηκε αρκετά και σούταρε με μεγάλη αποτελεσματικότητα από την περιφέρεια που μεταφράστηκε σε ποσοστό της τάξεως του 42,1%.

Πατ Καλάθης

Ο αδελφός του Νικ Καλάθη επέστρεψε στην ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη για δεύτερη θητεία προκειμένου να δώσει... βάθος στην ομάδα του «τριφυλλιού». Προέρχεται από καλές και γεμάτες σεζόν στη VTB League με την Αστάνα και, αγωνιζόμενος και στις δυο θέσεις των φόργουορντ, του αρέσει αρκετά να εκτελεί από μακριά, διαθέτοντας αξιόπιστο σουτ, με 36% ποσοστό επιτυχίας την περσινή περίοδο.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα