Ντελαβεντόβα εσύ… σούπερσταρ! (vids & pics)

Ντελαβεντόβα εσύ… σούπερσταρ! (vids & pics)

Φάνης Παναγιώτου
Ντελαβεντόβα εσύ… σούπερσταρ! (vids & pics)

bet365

Ο Ματ Ντελαβεντόβα μπήκε ξαφνικά στις… ζωές μας και τις αναστάτωσε. Πολύ περισσότερο αναστάτωσε τους Γουόριορς! Το gazzetta.gr γράφει για τον γκαρντ των Καβαλίερς, που μας έχει αφήσει… με το στόμα ανοικτό!

"Είναι φτιαγμένος από ατσάλι ή κάτι τέτοιο", δήλωσε ο ΛεΜπρον Τζέιμς για τον Ντελαβεντόβα μετά το 2-1 των Καβαλίερς. Όταν η ομάδα του έκανε το 1-1 είχε πει: "Έπαιξε άμυνα. Έβαλε σημαντικά σουτ. Μας έδωσε τα πάντα και ίσως πιο πολλά", αναφερόμενος ξανά στον ίδιο παίκτη. Τον παίκτη που το καλοκαίρι του 2013 ίσως να μην γνώριζε καν! Και φέτος ποντάρει πάνω του για να φτάσει το Κλίβελαντ στην κορυφή.

Για να μην παρεξηγηθούμε. Ο ΛεΜπρον είναι εκείνος που κάνει τη διαφορά. Ο ΛεΜπρον είναι εκείνος που έβγαλε εκ νέου από την αφάνεια τους Καβαλίερς. Ο ΛεΜπρον είναι… Μπορούμε να γράψουμε πολλά, αλλά καλύτερα για τον “Βασιλιά” να μιλήσουν οι αριθμοί. Εμείς είμαστε εδώ για να αποθεώσουμε τον Ματ Ντελαβεντόβα. Ναι, όπως έκανε το κοινό του Κλίβελαντ στην παρουσίαση της ομάδας, λίγο πριν το τζάμπολ του τρίτου τελικού!

ΕΙΧΕ ΡΟΛΟ, ΑΛΛΑ...
Ποιος είναι ο Ματ Ντελαβεντόβα και πως έφτασε μέχρι εδώ; Η αλήθεια είναι πως αν δεν ήσουν φανατικός φίλος του ΝΒΑ δεν θα τον είχες παρατηρήσει μέσα στη σεζόν. Και μιλάμε για φέτος γιατί πέρυσι οι Καβαλίερς πέρασαν απαρατήρητοι και το ίδιο έγινε με τον Αυστραλό, ο οποίος μέτρησε 4.7 πόντους - 2.6 ασίστ και 36.8% στα τρίποντα σε 72 συμμετοχές (17.7 λεπτά), τις 4 ως βασικός. Ωστόσο, τη σεζόν 2014-2015 -την οποία διανύουμε- οι Καβαλίερς συγκέντρωσαν πάνω τους όλα τα... φλας, λόγω ΛεΜπρον. Και πάλι, όμως, ο Ντελαβεντόβα δεν έκανε τη διαφορά. Συγκεκριμένα, στη regular season (67 συμμετοχές) είχε 4.8 πόντους - 3 ριμπάουντ και 40.7% στα σουτ τριών πόντων. Έμενε στο παρκέ για περίπου 20 λεπτά κατά μέσο όρο. Είχε ρόλο στο rotation του Ντέιβιντ Μπλατ, αλλά τη διαφορά δεν την έκανε σε καμία περίπτωση.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ
Στα playoffs η κατάσταση άλλαξε προς το καλύτερο για τον Ντελαβεντόβα. Μέτριες εμφανίσεις κόντρα στους Μπόστον Σέλτικς (2.5π., 1.3 σε 10.8λ.), αλλά... εκτόξευση στη συνέχεια! Αρχής γενομένης από τη σειρά με τους Σικάγο Μπουλς (8.3π., 3.7ασ. σε 23.3λ.) ο "Ντέλι" -όπως τον φωνάζουν- έδειξε πως όταν χρειαστεί θα είναι εκεί για το Κλίβελαντ και θα κάνει πολλές δουλειές. Ακολούθησαν οι Τελικοί της Ανατολής με τους Ατλάντα Χοκς (9.5π., 2.5ασ. σε 31λ.) και τώρα οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς! Κόντρα στους "Πολεμιστές" ο Αυστραλός έχει 9.7 πόντους, 2.7 τελικές και 3.7 ριμπάουντ σε 30 λεπτά κατά μέσο όρο κι έχει εξελιχθεί σε τεράστιο... πονοκέφαλο για τον Στιβ Κερ και τους συνεργάτες του!

Τα ματς που δεν θα ξεχάσει ο ίδιος είναι δύο. Τουλάχιστον για την ώρα γιατί με αυτόν τον τύπο, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα. Το ένα -ΦΥΣΙΚΑ- είναι ο τρίτος Τελικός απέναντι στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, όταν και φόρτωσε το αντίπαλο καλάθι με 20 πόντους και το άλλο είναι το Game 6 κόντρα στους Σικάγο Μπουλς, όταν έβαλε 19 πόντους με 3/6 τρίποντα κι έστειλε την παρέα του Ντέρικ Ρόουζ για... διακοπές.

Μιας κι αναφερθήκαμε στον MVP του 2011 ήρθε η ώρα να σταθούμε στο μεγαλύτερο παράσημο που έχει κερδίσει ο Ντελαβεντόβα. Αυτό του ΜΑΧΗΤΗ! Ο Αυστραλός κάνει απίστευτη δουλειά στην άμυνα κι έχει εξελιχθεί στον Νο.1 stop defender! Πρώτα ο Ντέρικ Ρόουζ (7/22 απέναντι του), μετά ο Τζεφ Τιγκ (9/23 απέναντι του)και τώρα ο Στεφ Κάρι. Όλοι έχουν βρει τον μπελά τους με τον "Ντέλι", ο οποίος έχει αναγκάσει τον MVP της χρονιάς σε πολύ αρνητικές -με βάση τις ικανότητές του- εμφανίσεις. Ο Αυστραλός τρέχει και πιέζει συνεχώς. Δεν αφήνει καμία μπάλα, στοιχείο που άλλωστε οδήγησε το Κλίβελαντ στο break. Ναι, αν το έχετε ξεχάσει ο Αυστραλός πήρε το κρίσιμο επιθετικό ριμπάουντ στα τελευταία δευτερόλεπτα! Βουτάει σε κάθε κατοχή. Είναι ο "παίκτης που θέλεις να έχεις", όπως παραδέχτηκε ο ΛεΜπρον Τζέιμς.

Και βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ότι έχει να μπει στα παπούτσια του Κάιρι Έρβινγκ. Όχι κανενός τυχαίου. Το κάνει για την ώρα και μάλιστα προσπαθεί πολύ. Περισσότερο από αυτό που μπορεί, αλλά έχει μεγάλη θέληση. Γι’ αυτό και υποφέρει από κράμπες, αλλά πολύ δύσκολα δεν θα τον δούμε στα επόμενα ματς. Φίλοι των Γουόριορς, ο Μάθιου θα είναι εκεί!

ΑΠΟ UNDRAFTED, ΒΑΣΙΚΟΣ
Ο Ματ Ντελαβεντόβα γεννήθηκε στις 8/9/1990 κι έχει ύψος 1.93μ. Το μπάσκετ το έμαθε από μικρός, αφού έσκασε τη μπάλα για πρώτη φορά σε ηλικία 4 ετών. Πήγε στο κολέγιο του Maryborough, δηλαδή της πατρίδας του κι εκεί μπήκε για τα καλά στο άθλημα. Βέβαια, ως γνήσιο παιδί της συγκεκριμένης Ηπείρου, μαζί με το μπάσκετ, μάθαινε και football. Ωστόσο, προς όφελος των Καβαλίερς, το άφησε τελείως κι αφοσιώθηκε στο μπάσκετ.

Το 2009 μετακομίζει στις ΗΠΑ για να φοιτήσει στο St. Mary's. Εκεί έμεινε για 4 χρόνια κι ήταν εντυπωσιακός! Πρώτος σκόρερ, πρώτος πασέρ, πρώτος στις ασίστ, πρώτος στις και πρώτος στα τρίποντα στην ιστορία του κολεγίου, με τη φανέλα με το #4 να αποσύρεται προς τιμή του Ντελαβεντόβα (σ.σ. τον Φεβρουάριο του 2015). Ήταν από τα ονόματα που ακούστηκαν πριν το NBA draft 2013. Το κολέγιο του, όμως, δεν ήταν δυνατό, συνεπώς οι ομάδες τον προσπέρασαν. Σας μοιάζει, όμως, ο "Ντέλι" για τύπος που το βάζει κάτω; Όχι βέβαια!

Πήρε μέρος στο Summer League 2014 με τους Καβαλίερς κι εν τέλει τους έπεισε να του προσφέρουν συμβόλαιο. Ποιο ήταν το καλύτερο του ματς πέρυσι; Όταν μέτρησε 21 πόντους κι 6 ασίστ στη νίκη με 97-96 επί των Πίστονς. Το καλοκαίρι του 2015 έπαιξε ξανά στο Summer League. Βλέπετε, στους Καβαλίερς άλλαξαν πολλά, η ομάδα φτιάχτηκε από την αρχή κι ο Αυστραλός έπρεπε εκ νέου να κερδίσει τη θέση του. Και το έκανε, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του Ντέιβιντ Μπλατ. Μάλιστα έπαιξε και στον αγώνα Rising Stars Challenge, εκεί όπου πήραν μέρος τα δύο δικά μας παιδιά. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κι ο Κώστας Παπανικολάου. Τον Νοέμβρη έχασε μερικά ματς λόγω τραυματισμού, αλλά πλέον τίποτα δεν ήταν ικανό να τον κουνήσει από τη θέση του. Είχε κερδίσει με το σπαθί τον ρόλο του κι ανάγκασε ακόμα και τους σπουδαίους ΛεΜπρον Τζέιμς και Τσαρλς Μπάρκλεϊ να τον υπερασπιστούν, όταν κατηγορήθηκε ως... βρώμικος παίκτης (σ.σ. ακόμα και στους Τελικούς πολλοί είναι εκείνοι που τα βάζουν μαζί του), λόγω της δυνατής του άμυνας.

Έτσι, όμως, προχώρησε. Έσβηνε έναν τους αντιπάλους του κι από undrafted έφτασε να είναι βασικός στους Τελικούς και παίκτης "κλειδί" στην προσπάθεια των Καβαλίερς ν' ανέβουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην κορυφή του κοσμου!

FACTS
*Η αδερφή του, Yana, έχει ασχοληθεί επίσης μπάσκετ.
*Αγωνίζεται επί σειρά ετών με τις Εθνικές ομάδες της Αυστραλία. Μεγαλύτερη στιγμή η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, ενώ ήταν και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του περασμένου Σεπτέμβρη (2014) στην Ισπανία.
*Ο Randy Bennett, προπονητής του Ντελαβεντόβα στο κολέγιο, έπαιξε κομβικό ρόλο στο να φτάσει εν τέλει ο Αυστραλός στους Καβαλίερς.

 

NBA Τελευταία Νέα