Η ζωή του Τζέρεμι Πάργκο

Φάνης Παναγιώτου
Η ζωή του Τζέρεμι Πάργκο
Το gazzetta.gr γράφει για τον Τζέρεμι Πάργκο, που έχει βρει τη μπασκετική του Ιθάκη στη Μακάμπι και… απειλεί την άμυνα του Παναθηναϊκού!

Πριν το πρώτο τζάμπολ στο TOP 16 το… δίδυμο Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα ή Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης για τις πρώτες θέσεις έμοιαζε… δεδομένο. Οι ισπανικές ομάδες ήταν τα φαβορί για τις θέσεις που δίνουν πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της Ευρωλίγκας, ωστόσο οι «Μπλαουγκράνα» έχουν παρουσιαστεί κατώτεροι των περιστάσεων, με τον Παναθηναϊκό και τη Μακάμπι να έχουν μπει πλέον… για τα καλά στη «μάχη» της δεύτερης θέσης.

Οι «πράσινοι» θα αντιμετωπίζουν απόψε (21:45/Novasports 2) τη Μακάμπι στο Ισραήλ, με τους δύο αντιπάλους να έχουν ρεκόρ 5-2 στο TOP 16. Το ματς είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχειας του στη διοργάνωση, με τον Παναθηναϊκό να έχει πάρει τη νίκη στο ΟΑΚΑ με 83-76.

Ποιος είναι ο Νο.1 κίνδυνος για την άμυνα του «Τριφυλλιού»; Ο Τζέρεμι Πάργκο.

ΟΔΗΓΕΙ ΤΗ ΜΑΚΑΜΠΙ ΣΤΟ TOP 16
Ο Τζέρεμι Πάργκο οδηγεί τη Μακάμπι Τελ Αβίβ τη φετινή σεζόν. Όταν ο Αμερικανός G πιάνει καλή απόδοση, τότε η ομάδα από το Ισραήλ τα καταφέρνει κόντρα στους αντιπάλους της… Οι αριθμοί “μιλούν” από μόνοι τους. Στο TOP 16 η Μακάμπι έχει γνωρίσει δύο ήττες, με τον Πάργκο να μένει στους 8 πόντους στο ματς με τον Παναθηναϊκό και μόλις στους 7 κόντρα στην Άλμπα. Αντίθετα, στα υπόλοιπα παιχνίδι ο Αμερικανός είχε διψήφιο αριθμό πόντων, με τη Μακάμπι να παίρνει μεγάλες νίκες (βλ. Μπαρτσελόνα & Ρεάλ Μαδρίτης). Συνεπώς, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η απόδοση του Πάργκο κρίνει πολλά για τη Μακάμπι Τελ Αβίβ… Δείτε τι κάνει ο Αμερικανός στο TOP 16:

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Το όνομα… Πάργκο σίγουρα σας θυμίζει κάτι. Ο γκαρντ της Μακάμπι, όμως, δεν είναι ο ίδιος με εκείνον που είχε παίξει στον Ολυμπιακό πριν μερικά χρόνια, αλλά πρόκειται για τον αδερφό του. Άλλος ο Τζανίρο, άλλος ο Τζέρεμι. Ο Τζέρεμι (ύψος 1.88μ.) γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1986 στο Σικάγο και τα πρώτα του μπασκετικά βήματα έγιναν στο High School Paul Robeson, ενώ την κολεγιακή του καριέρα την πέρασε στο Gonzaga. Στο NCAA είχε αρκετά καλούς αριθμούς, αφού μέτρησε 9.3 πόντους & 4.4 ασίστ κατά μέσο όρο.

Ο Τζανίρο έκανε καριέρα στο ΝΒΑ, ο Τζέρεμι όμως δεν είχε την ίδια εξέλιξη. Ο Πάργκο δεν έγινε draft το 2009, αφού καμία ομάδα δεν τον επέλεξε στη διαδικασία εκείνης της χρονιά και δεν βρήκε συμβόλαιο ούτε στο Summer League, όπου αγωνίστηκε με τους Πίστονς και τους Μάτζικ. Τελικά η επαγγελματική του καριέρα να ξεκινήσει στην Ευρώπη. Η ομάδα που επισκέφτηκε τον Πάργκο ήταν η Χάποελ Γκαλίλ Γκιλμπόα και δικαιώθηκε για την επιλογή της, αφού ο Αμερικανός έκανε πολύ καλή σεζόν (14.1π., 4.5ασ.) και βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισραήλ!

Η ΜΑΚΑΜΠΙ, Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΒΑ
Ο Τζέρεμι Πάργκο ήθελε να παίξει στο ΝΒΑ και δοκίμασε την τύχη του και το καλοκαίρι του 2010. Πήρε μέρος στο Summer League με τους Μπόμπκατς και τους Τίμπεργουλβς, η πόρτα, όμως, του… μαγικού κόσμου δεν άνοιξε. Ωστόσο, οι θετικές εμφανίσεις του με τη Χάποελ του έδωσαν ένα καλό συμβόλαιο στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, με την οποία έκανε πολύ καλή χρονιά και μάλιστα ήταν από τους παίκτες… κλειδιά, ειδικά μετά τον τραυματισμό του Ντόρον Πέρκινς (σ.σ. ναι του παίκτη που είχε έρθει ως… αντι-Μάντζαρης πριν μερικά χρόνια). Ο Πάργκο πανηγύρισε ακόμα ένα πρωτάθλημα Ισραήλ και έφτασε μέχρι τον τελικός της Ευρωλίγκας. Έπεσε, όμως, πάνω στον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και δεν κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης, με τους «πράσινους» να παίρνουν τον τίτλο στο Final 4 της Βαρκελώνης.

Ο Πάργκο πλέον είχε καλό όνομα στην Ευρώπη και η Μακάμπι τον ανανέωσε για ακόμα δύο χρόνια. Ξεκίνησε τη σεζόν 2011-2012 στο Ισραήλ, ωστόσο αποχώρησε το Δεκέμβριο του 2011, αφού -επιτέλους- είχε έρθει η ώρα να εκπληρώσει το όνειρο του! Οι Μέμφρις Γκρίζλις τον κάλεσαν και εκείνος έπαιξε για πρώτη φορά στο ΝΒΑ. Εκεί έμεινε μέχρι το τέλος της σεζόν και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, από τους οποίους αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2013. Κατάφερε, όμως, να παραμείνει στο ΝΒΑ, αφού υπέγραψε στους 76ers. Αρχικά συμβόλαιο μικρής διάρκειας και στη συνέχεια μέχρι το τέλος της σεζόν… Συνολικά στο ΝΒΑ μετράει 83 συμμετοχές, με μέσο όρο 4.7 πόντους & 1.8 ασίστ.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΣΚΑ
Το καλοκαίρι του 2013 ο Τζέρεμι Πάργκο πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ευρώπη. Τι ήταν αυτό που τον έκανε να αφήσει το NBA; Τα πολλά λεφτά της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. H «Αρκούδα» του έδωσε 4.000.000 ευρώ για 2 χρόνια και ήταν δύσκολο ο Πάργκο να τα αρνηθεί, παρά τη… δίψα που είχε να συνεχίσει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Ο Αμερικανός πήρε τα λεφτά του, ωστόσο η περσινή σεζόν ήταν καταστροφική για τον ίδιο και τους αριθμούς. Δεν κατάφερε να βρει το ρόλο του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τελείωσε τη χρονιά με μόλις 3.4 πόντους - 1.4 ασίστ κατά μέσο όρο σε 27 συμμετοχές στην Ευρωλίγκα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πορείας του Πάργκο στην ΤΣΣΚΑ είναι πως στον ημιτελικό του Final 4 με τη Μακάμπι δεν έπαιξε ούτε δευτερόλεπτο. Ο παίκτης που αμειβόταν με 2.000.000 τον χρόνο δεν πέρασε στο παρκέ ούτε για μία φάση!

ΜΑΚΑΜΠΙ, Η ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΘΑΚΗ
Στη Μόσχα δεν μπορούσε να μείνει άλλο και το καλοκαίρι έφτασε σε συμφωνία με την ΤΣΣΚΑ, προκειμένου να αποχωρήσει, παρά το γεγονός ότι είχε ακόμα ένα χρόνο συμβόλαιο… Μόλις αποδεσμεύτηκε από την ΤΣΣΚΑ υπέγραψε στη Μακάμπι. Φαίνεται πως το Τελ Αβίβ αποτελεί τη… μπασκετική του Ιθάκη! Ο Τζέρεμι Πάργκο έχει επιστρέψει φέτος στις θετικές εμφανίσεις, αποτελεί τη Νο.1 απειλή για τις αντίπαλες άμυνες και στην εικόνα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τους αριθμούς του στην Ευρωλίγκα: