Γκαρσία προς την αποτυχία...

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Γκαρσία προς την αποτυχία...

bet365

Η Ρόμα κινδυνεύει να μείνει νωρίς εκτός στόχου και το gazzetta.gr εξηγεί γιατί ο υπεύθυνος για αυτό είναι ο... Ιταλός προπονητής της.

«Αυτόν τον αγώνα δεν θα τον ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου αλλά είμαι πλέον σίγουρος ότι θα κατακτήσουμε τον τίτλο. Πώς το ξέρω; Ας πούμε ότι είναι μια προφητεία». Ηταν 5 Οκτωβρίου όταν ο Ρούντι Γκαρσία, μετά το Γιουβέντους-Ρόμα, έκανε αυτή την δήλωση. Από τότε έχουν περάσει τρεις μήνες, τα έχει ξαναπεί άλλες επτά φορές αλλά τα πράγματα πάνε χειρότερα. Οι Τζαλορόσι ήταν στο -3 τότε και τώρα βρίσκονται στο -7, δίνοντας την εικόνα μιας ομάδας σε σύγχυση. Λογικό, αφού σε τέτοια βρίσκεται ο προπονητής της και πλέον αρχίζουν να το καταλαβαίνουν και στην ιταλική πρωτεύουσα...

Λένε πως το πρώτο βήμα προς την αποτυχία είναι να βρεις δικαιολογία, άλλοθι. Βάσιμο ή όχι, όταν έρχεται η ώρα του απολογισμού το τελικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Η Ρόμα αυτό το άλλοθι το βρήκε στον αγώνα του Τορίνο και από εκεί και πέρα ο Γκαρσία αποφάσισε να στηρίξει όλη του την επικοινωνιακή πολιτική πάνω σε αυτό. Αρχικά λειτούργησε και ήταν και αυτό που απαιτούσαν όλοι στη Ρόμα αλλά στη συνέχεια το πράγμα στράβωσε. Ολα τα σφυρίγματα στα παιχνίδια των δύο διεκδικητών του τίτλου, από τις 5 Οκτωβρίου κι έπειτα, δεν δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο υπέρ της Γιουβέντους. Το γεγονός ότι πέντε ομάδες έχουν φωνάξει για την διαιτησία των αγώνων τους με την Ρόμα, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι λάθη μπορούν να γίνουν υπέρ και κατά όλων.

Ο Γκαρσία δεν αναγνώρισε τίποτα από αυτά αλλά συνέχισε να επιτίθεται στη Γιουβέντους, δείχνοντας ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με την περσινή σεζόν. «Νομίζω πως μπήκε πολύ γρήγορα στην ιταλική λογική και αυτό δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα για την ομάδα του», έλεγε τον Δεκέμβριο σε συνέντευξη του ο Τζιοβάνι Τραπατόνι, κρούωντας από νωρίς το καμπανάκι. Ενα καμπανάκι που ο Γάλλος τεχνικός αρνούνταν να ακούσει, με συνέπεια να χάσει πλέον και την... έξωθεν καλή μαρτυρία.

«Τα δύο γκολ που μέτρησαν κόντρα στη Σασουόλο, το πέναλτι που δεν δόθηκε στην Ουντινέζε, το οφσάιντ του Τότι στο πρώτο γκολ με την Λάτσιο, το πέναλτι με την Εμπολι στο κύπελλο... Ο Γκαρσία δεν είπε κάτι για αυτά, ξεχνώντας ότι για να έχουν βαρύτητα τα παράπονα σου όταν αδικείσαι, πρέπει να παραδέχεσαι κάποια πράγματα όταν ευνοείσαι», έγραψε η Gazzetta dello Sport την προηγούμενη εβδομάδα, με την Corriere dello Sport να αδειάζει τον Γάλλο με το πρωτοσέλιδο της μετά το ματς κυπέλλου με την Εμπολι και τις δηλώσεις του για «καθαρό πέναλτι που σωστά δόθηκε».

«Ο διαιτητής έσωσε την Ρόμα» έγραφε η εφημερίδα της Ρώμης, που ουσιαστικά εκφράζει και την επίσημη γραμμή των Τζαλορόσι, με τον υποδιευθυντή της, Στέφανο Αγκρέστι, να σημειώνει σε άρθρο του ότι «ο φετινός Γκαρσία δεν έχει καμία σχέση με τον περσινό και αυτό εξελίσσεται σε πρόβλημα». Μια άλλη οπτική της -όπως αποδεικνύεται- λάθος τακτικής του προπονητή των Ρωμαίων, έδωσε ο αρθρογράφος της πολιτικής εφημερίδας La Reppublica, Φαμπρίτσιο Μπόκα: «Το πρόβλημα της Ρόμα δεν είναι βασικά το -7 γιατί υπάρχει χρόνος. Το πρόβλημα είναι η ψυχολογία της και ο τρόπος που χειρίζεται το θέμα ο Γκαρσία. Με το να κατηγορεί συνεχώς την Γιουβέντους, ουσιαστικά παίζει το παιχνίδι της. Οι Μπιανκονέρι ξέρουν πολύ καλά να ζουν με την πολεμική, ξέρουν να αντιδρούν σε ένα τέτοιο κλίμα, βρίσκουν συνεχώς νέο κίνητρο. Η Ρόμα θα έπρεπε να είναι ψυχρή αλλά ο προπονητής της έχει παρασυρθεί σε ένα παιχνίδι που ευνοεί τους Τορινέζους».

Με τον προπονητή να χάνει τον έλεγχο στο επικοινωνιακό παιχνίδι, στο οποίο ενδεχομένως επένδυσε περισσότερα από όσα έπρεπε πέρα από το ότι το έκανε με λάθος τρόπο, λογική συνέπεια ήταν η Ρόμα να αρχίζει να... κάνει νερά και αγωνιστικά. Αυτό μπορούν να το δουν όλοι αλλά όχι και ο προπονητής της. «Μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε αλλά εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι οι αριθμοί δείχνουν πως η φετινή Ρόμα κάνει την δεύτερη καλύτερη πορεία της ιστορίας της», έλεγε για τους 41 βαθμούς (και το -5) στο τέλος του πρώτου γύρου. Οι αριθμοί, όντως, αυτό δείχνουν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι λένε και την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση. Η Γιουβέντους, για παράδειγμα, πήρε 102 βαθμούς πέρυσι αλλά δεν υπάρχει κανείς οπαδός της στον πλανήτη που να πιστεύει ότι η περσινή ομάδα ήταν η καλύτερη στην ιστορία του συλλόγου...

Με δύο νίκες και πέντε ισοπαλίες στις τελευταίες επτά αγωνιστικές, οι Τζαλορόσι δεν έχουν ρυθμό για scudetto και πάνω από όλα δεν δείχνουν να είναι έτοιμοι ψυχολογικά. Η Ρόμα έχει βρεθεί να κυνηγάει στο σκορ στις τελευταίες τρεις αναμετρήσεις της (Λάτσιο, Παλέρμο, Φιορεντίνα) και δείχνει να έχει πρόβλημα στα πιο μεγάλα ματς: Ηττα από την Γιουβέντους, ήττα από τη Νάπολι, ισοπαλία με την Μίλαν εντός έδρας, ισοπαλία με την Λάτσιο, ισοπαλία με την Φιορεντίνα, ισοπαλία με την Σαμπντόρια. Μοναδική νίκη -και όχι εύκολη- αυτή επί της Ιντερ στο «Ολίμπικο».

Με δεδομένο ότι η ψυχολογική κατάσταση εξαρτάται από τα αποτελέσματα και τα αποτελέσματα από την απόδοση, το πρόβλημα της Ρόμα είναι βασικά αγωνιστικό. «Ο Γκαρσία είναι ο προπονητής και αυτός που θα πρέπει να βρει την λύση. Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, η διαφορά θα αυξηθεί κι άλλο. Με διαφορετική καθοδήγηση από τον πάγκο η Ρόμα θα μπορούσε να έχει 6-7 περισσότερους βαθμούς. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να κινείσαι και η ομάδα εδώ και καιρό δείχνει στατική. Η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι η ομάδα δεν πιστεύει σε αυτό που κάνει, έχει χάσει τον ενθουσιασμό, έχει χάσει το μυαλό της, την λογική», έλεγε πριν το ματς στο «Αρτέμιο Φράνκι» με την Φιορεντίνα ο Ρομπέρτο Προύτσο, ο φορ της Ρόμα που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1983.

Πέρα από τον ενθουσιασμό ή την λογική, η Ρόμα χάνει και παίκτες. Κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Μετά το 2-2 με την Σασουόλο στο «Ολίμπικο», μία από τις χαμένες ευκαιρίες των Τζαλορόσι αφού η Γιουβέντους είχε μείνει στο 0-0 μία μέρα νωρίτερα στη Φλωρεντία, τα ρεπορτάζ των Ιταλών μιλούσαν για ένα μπέρδεμα στα αποδυτήρια της ομάδας σχετικά με τις επιλογές του προπονητή. Ο παραγκωνισμός του Ντέστρο, για παράδειγμα, έκανε αρκετούς στην Trigoria (σ.σ. το προπονητικό κέντρο) να απορήσουν, ειδικά από την στιγμή που δεν υπήρχε (και δεν υπάρχει) κάποιος άλλος καθαρός φορ στο ρόστερ πλην του... Μποριέλο. Η άρνηση του Μαϊκόν να ταξιδέψει στη Μόσχα για το ματς με την ΤΣΣΚΑ επειδή είχε πολύ κρύο και ο ίδιος μόλις επέστρεφε από τραυματισμό, δεν είναι κάτι που γίνεται -ή τουλάχιστον μαθαίνει όλος ο κόσμος- κάθε μέρα. Οπως και η συμπεριφορά των παικτών εκεί, με την επίσκεψη... στα κορίτσια μετά το 1-1, που ήταν μισός αποκλεισμός από το Champions League.

Σε αυτά, έρχονται να προστεθούν το ντεφοράρισμα του Πιάνιτς, οι συνεχείς τραυματισμοί και το μπέρδεμα στην τακτική... «Αν ο Ναϊνγκολάν είναι η δύναμη στο κέντρο και ο Ντε Ρόσι η ισορροπία, ο Πιάνιτς είναι το μυαλό και αυτό λείπει», έγραψε η Corriere dello Sport, υπενθυμίζοντας ότι από το ματς με την Ιντερ στην 14η αγωνιστική -και πλέον πάμε για την 21η- ο Βόσνιος χαφ δεν έχει ύτε γκολ ούτε ασίστ. Η Ρόμα δεν έχει σε καλή κατάσταση τον πιο δημιουργικό μέσο της και παράλληλα έχει συνεχείς αλλαγές στο σύστημα κατά τη διάρκεια του ματς, με τα πράγματα να γίνονται μάλλον χειρότερα.

Στους αγώνες με Λάτσιο και Παλέρμο οι Τζαλορόσι έπαιξαν με 4-2-3-1, 4-3-3 και 4-3-1-2. «Οι συνεχείς αλλαγές δεν μπερδεύουν τον αντίπαλο στο τέλος αλλά την ομάδα», ήταν η άποψη της Gazzetta, η οποία εστίασε και στο πρόβλημα με τους τραυματισμούς. Την περσινή σεζόν, με ένα ματς την εβδομάδα, όλα ήταν ΟΚ. Φέτος, όμως, η Ρόμα μετράει ήδη 19 μυικούς τραυματισμούς και αυτό δεν είναι κάτι μπορεί να αντιμετωπίσει εύκολα μια ομάδα που στοχεύει στην κορυφή. Κακή προετοιμασία; Ατυχία; Ο,τι και να 'ναι, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

Σύμφωνα με τον Γκαρσία, πάντως, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλό, αν και ξεκαθαρίζει ότι η ευθύνη δεν μπορεί να είναι ποτέ ενός, όπως είπε πριν το ματς με την Φιορεντίνα.

«Η ομάδα είναι όπως ο προπονητής της... Ηρεμη και πολύ συγκεντρωμένη. Είτε πάνε καλά τα πράγματα είτε άσχημα, τα συγχαρητήρια ή οι ευθύνες δεν μπορούν να δοθούν μόνο σε έναν άνθρωπο. Λένε ότι έχω ιταλοποιηθεί; Τιμή μου και υπερηφάνεια μου γιατί οι Ιταλοί είναι ωραίοι άνθρωποι».

Τέτοιος έδειχνε, όντως, ο Γκαρσία την περσινή σεζόν. Από τις 5 Οκτωβρίου και την προφητεία του, όμως, μοιάζει να έχει χάσει την πορεία...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SERIE A Τελευταία Νέα