Ρομάν Ρικέλμε: Το αντίο ενός αρτίστα!

Θοδωρής Βασίλης
Ρομάν Ρικέλμε: Το αντίο ενός αρτίστα!

bet365

Ο τελευταίος μεγάλος αρτίστας Χουάν Ρομάν Ρικέλμε είπε αντίο στα γήπεδα, και το gazzetta.gr τον τιμάει.

«Η μπάλα μου έδωσε τα πάντα. Όπως τα μικρά κοριτσάκια αγαπάνε τις κούκλες, το καλύτερο παιχνίδι που είχα ή θα μπορούσα να έχω είναι το ποδόσφαιρο», δήλωσε ο Χουάν Ρικέλμε. Και ο ίδιος όμως έδωσε τα πάντα, και ειδικά στην αγαπημένη του Μπόκα Τζούνιορς. Το τελευταίο μεγάλο αυθεντικό 10άρι αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια βάζοντας τέλος στο ποδόσφαιρο που όλοι μάθαμε να αγαπάμε.

Ο άνθρωπος καθόρισε το πόδοσφαιρο, τροποποίησε τους κανόνες της γεωμετρίας για την τέλεια πάσα, με την μπάλα να λυγίζει στα θελήματά του. Είναι ο άνθρωπος που για χάρη του συνέβη η μεγαλύτερη αποκαθήλωση στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το κοινό του «Μπομπονέρα» προτίμησε να φωνάξει το δικό του όνομα και να εξορίσει τον έναν και μοναδικό θεό της μπάλας, τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Και όμως για τους οπαδούς της Μπόκα δεν υπήρξε ποτέ δίλημμα. Η σχέση του με την ομάδα της Μπόκα δεν έχει προηγούμενο. Το όνειρο κάθε πιτσιρικά, τρελαμένου με μια ομάδα. Να γίνει ο ηγέτης της, να πανηγυρίζει αγκαλιά μαζί με τα «αδέρφια» του και να δίνει και την ψυχή του για αυτή.

Για πάρτι του το Μπουένος Άιρες γνώρισε πρωτοφανείς διαδηλώσεις από τους «μποστέρος» για να μην φύγει ποτέ από τον σύλλογο. Από το 1996 και το ντεμπούτο του στο «Μπομπονέρα», από το superclasico αντικαθιστώντας τον Ντιεγκίτο, μέχρι την ποδοσφαιρική του παράσταση στο Διηπειρωτικό Κύπελλο απέναντι στην Ρεάλ, αλλά και το χαμένο πέναλτι με την Βιγιαρεάλ στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, και την επιστροφή του στην Μπόκα στην οποία αγωνίστηκε χωρίς λεφτά και την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε θα μνημονεύεται ως ο τελευταίος αληθινός γητευτής της μπάλας.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και όπως έλεγαν οι Κινέζοι μία εικόνα είναι 1000 λέξεις, η εικόνα που σας παρουσιάζει το gazzetta.gr σας παρουσιάζει το μεγαλείο του Χουάν Ρικέλμε.

Το ντεμπούτο

Νοέμβριος του 1996 και η ώρα για την πρεμιέρα του Χουάν Ρικέλμε. Η Μπόκα Τζούνιορς φιλοξενεί την Ουνιόν και ο Κάρλος Μπιλάρδο ρίχνει στον αγωνιστικό χώρο τον 18χρονο και αμούστακο Ρικέλμε. Ο ίσιος χωρίς άγχος δείχνει από την αρχή την αξία του. Φτιάχνει το 1-0 ενώ παραλίγο να σκοράρει. Το νέο είδωλο μόλις είχε κάνει την εμφάνισή του.

Η μαγεία στον Γέπες

Ποδόσφαιρο είναι μαγεία. Όλοι θυμόμαστε το γκολ του αιώνα του Μαραντόνα απέναντι στην Αγγλία, το πέναλτι του Πανένκα, το τρομερό γκολ του Φαν Μπάστεν με την Ολλανδία, η τις πάσες των «οράνιε» του Κρόιφ στον τελικό με την Δυτική Γερμανία το 1974. Μία ανάλογη στιγμή που θα μείνει ανεξίτηλη μας άφησε και ο Ρικέλμε απέναντι στον Μάριο Γέπες. Ημιτελικά Λιμπερταδόρες και το απόλυτο μας, clasico (Μπόκα-Ρίβερ). Ο Κολομβιανός αμυντικός προσπάθησε να του πάρει τη μπάλα στην πλάγια γραμμή, αλλά ο Ρικέλμε απάντησε με ποδιά με τακουνάκι. Ένα από τα highlight της καριέρας του.

Το διηπειρωτικό απέναντι στην Ρεάλ

Χειμώνας του 2000 και η Μπόκα Τζούνιορς αντιμετωπίζει την Ρεάλ Μαδρίτης του Φίγκο στο Τόκιο για το διηπειρωτικό. Ο Ρικέλμε κάνει πλάκα στους Μαδριλένους, ο Γκέρεμι έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια και ο Φίγκο φαίνεται ένας παίκτης της σειράς μπροστά του. Φτιάχνει το 1-0 του Παλέρμο και με μαεστρία οδηγεί τους χενέισες στη νίκη με 2-1 και στο τρόπαιο. Είναι πλέον παίκτης κλάσης.

Ο πανηγυρισμός που έμεινε

Η Μπόκα Τζούνιορς είναι ένα βήμα πριν τον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες και καλείται να ξεπεράσει το πιο δύσκολο εμπόδιο, αυτό της αιωνίου αντιπάλου Ρίβερ Πλέιτ. Αφού πρώτα βάζει τις βάσεις στο «Μονουμεντάλ» με τρομερό φάουλ, στον επαναληπτικό με εντυπωσιακή εμφάνιση οδηγεί την Μπόκα στο εκκωφαντικό 3-0. Ο ίδιος σκοράρει με διπλή προσπάθεια σε πέναλτι και στη συνέχεια τρέχει στο κέντρο του γηπέδου και βάζει τα χέρια στα αυτιά του, θυμίζοντας κουνελάκι. Από εκείνο το σημείο και μετά ο πανηγυρισμός αυτός έμεινε, τον χαρακτήρισε, ενώ αντιγράφτηκε από πολλούς ποδοσφαιριστές στη συνέχεια. Ο ίδιος αποκάλυψε αργότερα ότι ήταν αφιερωμένο στην κόρη του.

Ο τελικός με την Γκρέμιο

Αποτελεί έναν από τα καλύτερα παιχνίδια του όχι μόνο με την Μπόκα Τζούνιορς, αλλά γενικότερα στην καριέρα του. Οι «χενέισες» έχουν το προβάδισμα μετά το 3-0 του πρώτου αγώνα, αλλά η Γκρέμιο είναι αποφασισμένη για την μεγάλη ανατροπή. Υπολόγιζε όμως χωρίς τον Ρικέλμε. Παίζει μόνος του την ομάδα του Πόρτο Αλέγκρε και με δύο γκολ (ειδικά το ένα είναι μαγεία) δίνει τη νίκη με 2-0 και χαρίζει το Κόπα Λιμπερταδόρες στην Μπόκα.

Τα πάρτι στο Μονουμεντάλ

Τα ντέρμπι με την Ρίβερ έχουν ξεχωριστή θέση στην καριέρα του Ρικέλμε. Οι «μιγιονάριος» ήταν πελάτες του και δεν είναι λίγα τα superclasio τα οποία είχε καθορίσει ο ίδιος και ειδικά μέσα στο «Μονουμεντάλ». Από τους ημιτελικούς του 2000 με ένα από τα σήμα κατατεθέν του φάουλ μέχρι την ασίστ στον Βιάτρι η Ρίβερ Πλέιτ είχε νιώσει για τα καλά στο πετσί της τον Ρικέλμε.

Η Βιγιαρεάλ και το πέναλτι

Στην Μπαρτσελόνα δεν τον πίστεψαν και ο δανεισμός στην Βιγιαρεάλ τον αναγέννησε. Το «κίτρινο υποβρύχιο» κάτω από την μαεστρία του εντυπωσιάζει με την παρουσία του όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Αντίπαλος πριν τον τελικό του Παρισιού είναι η Άρσεναλ. Στο πρώτο παιχνίδι στο Λονδίνο οι «κανονιέρηδες» κερδίζουν με 1-0 και στο «Μαδριγάλ» ο Ρικέλμε έχει την ευκαιρία να στείλει το ματς στην παράταση όταν οι Ισπανοί κερδίζουν πέναλτι. Ο Λέμαν όμως τον ψαρεύει και αποκρούει την εκτέλεσή του και η Άρσεναλ προκρίνεται στον μεγάλο τελικό. Παρά την απώλεια γνωρίζει την αποθέωση από τους φίλους της Βιγιαρεάλ που ακόμα και τώρα πίνουν νερό στο όνομά του.

Η Εθνική

Ο Ρικέλμε τίμησε και με το παραπάνω την φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του, χωρίς όμως να καταφέρει να την οδηγήσει στο Έβερεστ του παγκοσμίου Κυπέλλου. Με την «αλμπιτσελέστε» μέτρησε 51 συμμετοχές και 17 γκολ, το ένα καλύτερο από το άλλο. Αξέχαστο θα μείνει η σουτάρα απέναντι στην Βραζιλία, αλλά και τα δύο φάουλ με την Χιλή.

Το σήμα κατατεθέν του

Αν για κάτι ξεχώριζε ο Ρικέλμε ήταν τα φάουλ που εκτελούσε. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι είναι ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών στις εκτελέσεις φάουλ. Άλλωστε ορισμένα από τα ομορφότερα γκολ που έχει σημειώσει είναι από φάουλ, είτε με την Μπόκα, είτε με την Μπαρτσελόνα, είτε με την εθνική Αργεντινής.

Ο Νο1 οπαδός

Είναι και θα είναι ο Νο1 οπαδός της Μπόκα. Αγάπησε και αγαπήθηκε στο «Μπομπονέρα», λατρεύτηκε σαν Θεός. Ο ίδιος όπου βρισκόταν δεν σταμάτησε ποτέ να δείχνει την αγάπη του για το κίτρινο και το μπλε. «Αγαπώ αυτό το σύλλογο. Όταν φοράω τη φανέλα της Μπόκα δεν φοράω απλά μια φανέλα. Φοράω τη δική μου φανέλα». «Είμαι Μποστέρο και θα πεθάνω Μποστέρο, όπως όλοι εσείς». «Είμαι ο Ρικέλμε χάρη στη Μπόκα» είναι καποιες από τις χψαρακτηριστικές του δηλώσεις. Και οι οπαδοί όμως ποτέ δεν έκρυψαν την λατρεία τους για το απόλυτο δεκάρι. Μόνο γι αυτός κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για την αποχώρησή του από τον σύλλογο ζητώντας την επιστροφή του.

 

Τελευταία Νέα