H σπουδαία καριέρα του Ερίκ Αμπιντάλ (vids)

H σπουδαία καριέρα του Ερίκ Αμπιντάλ (vids)

Δήμος Μπουλούκος
H σπουδαία καριέρα του Ερίκ Αμπιντάλ (vids)

bet365

Ο Ερίκ Αμπιντάλ κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και το gazzetta.gr αποχαιρετά τον Γάλλο αμυντικό που αγωνίστηκε για τελευταία φορά με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Το παιχνίδι με τον Πανιώνιο ήταν το τελευταίο της τεράστιας καριέρας του Ερίκ Αμπιντάλ, ενός ποδοσφαιριστή που έδωσε το παράδειγμα, όχι μόνο με τα ποδοσφαιρικά του κατορθώματα, αλλά και την γενναία μάχη που έδωσε με τον καρκίνο στο ήπαρ και βγήκε νικητής.

O Αμπιντάλ πήγε στον Ολυμπιακό λίγο πριν γίνει 35, το καλοκαίρι του 2014. Είχε ήδη προλάβει να παίξει στη Μονακό, την Λιλ, την Λιόν και να επιστρέψει στους Μονεγάσκους για ένα χρόνο, πριν πάρει μεταγραφή για τους πρωταθλητές Ελλάδας. Για δέκα χρόνια (2004-2013) ήταν βασικός στην Εθνική Γαλλίας φτάνοντας τις 67 συμμετοχές. Οσο για τίτλους, ουκ ολίγους καθώς σήκωσε δύο φορές την κούπα του Champions League, το 2009 και το 2011, την δεύτερη μάλιστα, μόλις δύο μήνες μετά την πρώτη επέμβαση στο συκώτι, σε μια πανηγυρική βραδιά καθώς ο Κάρλες Πουγιόλ του έδωσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, σε έναν αγώνα που δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Με τη Μπαρτσελόνα επίσης, πήρε τέσσερα πρωταθλήματα (2009, 2010, 2011, 2013) , δύο Κύπελλα και δύο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ. Πρωταθλητής και στην Γαλλία με τη Λιόν (2005, 2006, 2007) ενώ το 2006 με την Εθνική Γαλλίας, έφτασε ως τον τελικό του Μουντιάλ!

Στις 10 Απριλίου 2012 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευσης ήπατος αλλά και πάλι δεν το έβαλε κάτω και ακριβώς μετά από ένα χρόνο, στις 6 Απριλίου μπαίνοντας αλλαγή στο τελευταίο 20λεπτο στο 5-0 επί της Μαγιόρκα. Εκείνο το καλοκαίρι θα φύγει τελικά από τη Βαρκελώνη για να επιστρέψει ξανά στη Μονακό και μετά να πάει στον επόμενο σταθμό της καριέρας του, τον Ολυμπιακό

Τι έκανε στον Ολυμπιακό

Ο Αμπιντάλ φόρεσε τα ερυθρόλευκα, δημιουργώντας προσδοκίες στους φίλους της ομάδας, που ωστόσο δεν δικαίωσε στο ακέραιο. Τα προβλήματα στο κέντρο της άμυνας των «ερυθρολεύκων», ο τραυματισμός του Σιόβα και οι αλλαγές του Μίτσελ δεν βοήθησαν τον Γάλλο να βρει την απαιτούμενη χημεία με τους συμπαίκτες του. Στο πρωτάθλημα αγωνίστηκε σε 8 ματς με συνολικά 765 λεπτά, ενώ έπαιξε και στα έξι ματς του Champions League. Eνδεικτικό της μέτριας παρουσίας του ήταν το γεγονός ότι στις περισσότερες κατηγορίες με τα ατομικά στατιστικά του πρωταθλήματος είναι πίσω από αρκετούς συμπαίκτες του.

Για παράδειγμα, στα κλεψίματα είναι μόλις 10ος με εννέα, ενώ στις επεμβάσεις είναι 3ος με 13, ενώ προκαλεί εντύπωση ότι δεν έκανε... κανένα φάουλ σε αντίπαλο, την ίδια ώρα που ο άλλος κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού, ο Μποτία, μάρκαρε αντιαθλητικά 13 φορές! Επιθετικά δεν είχε καμία συνεισφορά καθώς δεν πέτυχε γκολ, ενώ μετρά μόλις μία τελική προσπάθεια...

Οπως και να έχει, όμως, πρόσθεσε το όνομα του, στους μεγάλους παίκτες που έχουν περάσει από τον Ολυμπιακό, ανεβάζοντας το κύρος των «ερυθρολεύκων» σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Μπαρτσελόνα τον επέλεξε μεταξύ άλλων σπουδαίων υποψηφίων για τη θέση του προπονητή στις ακαδημίες της, γνωρίζοντας ότι έχει τον τρόπο, την ικανότητα και τον χαρακτήρα, να μεταδώσει τα μυστικά του ποδοσφαίρου στα παιδιά. Αλλωστε είναι από τους λίγους ποδοσφαιριστές που είχε παράλληλα τόσο έντονη κοινωνική δράση και δεν είναι τυχαίο ότι τον επέλεξε ο Ολυμπιακός για την καμπάνια της Unicef!

Ευχαριστούμε Eric!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα