Ο Μπόγκντάνοβιτς που έφτασε!

Μαριάννα Αξιοπούλου
Ο Μπόγκντάνοβιτς που έφτασε!

bet365

Σκληρός, αλλά δίκαιος… Ο νόμος του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς άρχισε να εφαρμόζεται και τo gazzetta.gr παρουσιάζει το νέο αστέρι του σέρβικου μπάσκετ.

1. Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς είναι γέννημα-θρέμμα του Βελιγραδίου, αφού γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου του 1992 και μεγάλωσε στην πρωτεύουσα της Σερβίας. Η Παρτιζάν ήταν η ομάδα που είχε στην καρδιά του από παιδί και χρειάστηκε κάποια στιγμή να δημοσιεύσει φωτογραφίες που να το αποδεικνύουν, καθώς υπήρχαν φήμες ότι υποστήριζε τον Ερυθρό Αστέρα. «Είχα πάει να δω έναν αγώνα με τη Ρόμα στο ποδόσφαιρο και πιθανόν κάποιοι να με είδαν εκεί», δικαιολογήθηκε αφού θα ήταν μεγάλο… σκάνδαλο να παίζει με την ασπρόμαυρη φανέλα, ενώ ήταν οπαδός της ερυθρόλευκης. Ο 22χρονος γκαρντ έχει τελειώσει τεχνικός υπολογιστών, όμως είναι μια δουλειά που μάλλον δεν θα χρειαστεί να τον απασχολήσει στο μέλλον.

2. Ένα από τα… παράπονα που έχει από την κατά τα άλλα «απολύτως φυσιολογική οικογένειά μου», όπως την περιγράφει, είναι ότι άλλαζαν συνέχεια γειτονιές όταν ήταν παιδί. «Είναι πολύ δύσκολο για μένα να μιλήσω για παιδικούς φίλους. «Είχα αλλάξει τρία νηπιαγωγεία. Μόλις ξεκινούσα να δένομαι με τα παιδιά, έπρεπε να μεταφερθώ σε άλλο μέρος». Οι… μετακομίσεις δεν έβλαψαν τη σχέση του με την οικογένειά του, η οποία συνεχίζει να τον αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα της φήμης και των χρημάτων που ήρθαν στην πορεία. «Εκείνοι είναι που κρατάνε τα πόδια μου στη γη. Είχαν τη δική τους ζωή πριν συμβεί όλο αυτό και συνεχίζουν να έχουν την ίδια ζωή σα να μην τρέχει τίποτα».

3. Η αιώνια μάχη της παιδικής ηλικίας, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δόθηκε και στην περίπτωση του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς. Ποδόσφαιρο εναντίον μπάσκετ και μια σπουδαία γενιά Σέρβων παικτών ήταν εκείνη που έδωσε τη λύση… «Όταν ήρθε η ώρα να διαλέξω, αντιλήφθηκα ότι παρακολουθώ περισσότερο μπάσκετ απ’ ό,τι ποδόσφαιρο. Θυμάμαι πολύ καλά το 1998, το 2001 και το 2002 που ήμασταν πρωταθλητές στο μπάσκετ. Ξεκίνησε τότε μια μανία και σε κάθε σχολείο έπαιζαν όλοι τόσο πολύ μπάσκετ, που δεν υπήρχε ελεύθερη ώρα στα γυμναστήρια. Αυτό έπαιξε το σπουδαιότερο ρόλο στην απόφασή μου. Μαζί με το γεγονός ότι πάντα με προκαλούσε περισσότερο ένα άθλημα που απαιτεί σκέψη».

4. Η καριέρα του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ξεκίνησε από την ΚΚ Zvezdara και από εκεί μέσα σε μερικούς μήνες και χάρη σε μια εντυπωσιακή του εμφάνιση βρέθηκε στην KK Žitko. Ο πρώτος άνθρωπος που τον ανακάλυψε ήταν ο Ντράγκαν Γιακόβλεβιτς, ο οποίος τον παρομοιάζει με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς και δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίσει και τον εαυτό του μέσα από τον 22χρονο άσο της Παρτιζάν. «Η πρώτη φορά που πρόσεξα τον Μπόγκνταν ήταν όταν παίξαμε απέναντι στην ομάδα του σε έναν προκριματικό αγώνα. Μου έκανε εντύπωση το αδύνατο αγόρι, που είχε απίστευτη ενέργεια και πολύ χαρακτηριστικό τρόπο να διασχίζει το γήπεδο. Τον ίδιο Δεκέμβριο ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με την Zvezdara που έληξαν με θετικό αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2008».

Η επιμονή του Γιακόβλεβιτς να μιλάει για τον Μπογκντάνοβιτς, προκειμένου να του κλέψει λίγη δημοσιότητα έχει φέρει πολλές φορές στα όριά του τον πρώην άσο της Παρτιζάν. «Πιθανότατα να είναι ένας καλός προπονητής, αλλά δεν μ’ αρέσει να βλέπω κάποιον να εμφανίζεται τόσο συχνά στα μίντια. Ο Βουγιόσεβιτς είναι ο άνθρωπος στον οποίο χρωστάω την επιτυχία μου, παρότι ο ίδιος δεν το δηλώνει δημοσίως. Το βασικότερο μερίδιο είναι η δουλειά που έχω κάνει και οι θυσίες. Κανένας δεν ίδρωσε για μένα, κανένας δε βάζει καλάθια στη θέση των παικτών».

5. Η σπουδαία αλλαγή στην καριέρα του Μπόγκνταν ήρθε το 2010 όταν υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο με την Παρτιζάν. Στα 18 του χρόνια είχε κατορθώσει, ήδη, να κάνει το όνομά του γνωστό στους σκάουτερ χάρη στην τρίτη θέση που είχε πάρει η Ζίτκο στο πρωτάθλημα νέων, αλλά και εξαιτίας της απόδοσής του στο junior τουρνουά της Ευρωλίγκα. Στο Παρίσι, μάλιστα, όπου βρισκόταν και η Παρτιζάν για να διεκδικήσει το βαρύτιμο τρόπαιο ως η έκπληξη της σεζόν, ο Μπογκντάνοβιτς αγωνίστηκε στο φάιναλ φορ των νέων και ήταν πρώτος σκόρερ και MVP του τουρνουά. Ακολούθως υπέγραψε με την καινούργια του ομάδα.

6. Φυσικά και δεν του πήγαν όλα καλά με το «καλημέρα». Αντιθέτως, για δύο χρόνια ήταν στην απόλυτη αφάνεια και είναι εκείνο το διάστημα που μπορεί να δημιουργήσει ή να καταστρέψει έναν παίκτη. Ανάλογα με τη νοοτροπία και το περιβάλλον του. Στην περίπτωση του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς όλα λειτούργησαν υπέρ του και το γεγονός ότι ο Βλάντε Γιοβάνοβιτς δεν τον χρησιμοποίησε στο ελάχιστο στην Παρτιζάν, δεν σημάδεψε την καριέρα του. «Παρότι θεωρώ ότι άξιζα μια ευκαιρία, αντιλήφθηκα ότι πρέπει να αντιμετωπίσω την κατάσταση ως είχε. Δεν έπαιζα και έβλεπα ότι ήμουν καλύτερος από πολλούς που έπαιζαν. Δεν κατηγορώ κανέναν, ούτε κοιτάω τι έγινε στο παρελθόν. Ο Γιοβάνοβιτς ήταν ένας νέος προπονητής και ήθελε να διασφαλίσει τη θέση του και να προσέξει τον εαυτό του. Ο πάγκος μου έδωσε επιπλέον κίνητρο για να δουλέψω, να βελτιωθώ και να αποδείξω ότι αξίζω να βρίσκομαι στο παρκέ. Είναι αλήθεια ότι σκέφτηκα να αλλάξω περιβάλλον, αλλά όταν άκουσα ότι επιστρέφει ο Βουγιόσεβιτς ήθελα να δοκιμάσω μαζί του».

7. Ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς έμελλε να γίνει ο μέντοράς του. Με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο διαπαιδαγώγησης. Ο 55χρονος τεχνικός ανέθετε… εργασίες στους νέους του παίκτες και τους «ανάγκαζε» να διαβάζουν βιβλία, ενώ μόλις τελείωναν το ένα, είχε έτοιμο το επόμενο. Σε περίπτωση, δε, που είχε διδάγματα που μπορούσαν να εφαρμοστούν στο μπάσκετ είχε από πριν υπογεγραμμένα τα σημεία που έπρεπε να προσέξουν. Παράλληλα, φρόντιζε να κάνουν προπόνηση περίπου εφτά ώρες την ημέρα, να δουλεύουν σε συνθήκες που πιθανότατα δε θα έβρισκαν ποτέ μπροστά τους σε έναν αγώνα μπάσκετ (σ.σ. όπως το να σουτάρουν μπροστά σε ένα σκουπόξυλο) και να τους καθοδηγεί εντός και εκτός γηπέδου.

«Μου έδειξε το σωστό δρόμο και του είμαι ευγνώμων. Τον έπεισα να μου δώσει μια ευκαιρία που νομίζω ότι άξιζα», σχολίαζε ο Μπόγκνταν που άρχισε να παίρνει χρόνο συμμετοχής με την Παρτιζάν στην ευρωλίγκα το 2012! «Το καλύτερο που είχα να κάνω είναι να προπονούμαι και να ακούω ό,τι έχει να πει ο Βουγιόσεβιτς. Είναι ένας σπουδαίος προπονητής, όλοι ξέρουν πόσο σκληρά δουλεύει και γι’ αυτό επιλέγουν οι νέοι παίκτες την Παρτιζάν. Με έκανε καλύτερο παίκτη και άνθρωπο».

8. Οι δυο τους είχαν και μια απίστευτη στιγμή έντασης. Μια εικόνα από το… πιθανό μέλλον του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Στις αρχές του καλοκαιριού και σε αγώνα με την KK FMP, πρώην ομάδα του Σέρβου γκαρντ, ο Βουγιόσεβιτς βγήκε από τα ρούχα του και τον άρπαξε από το λαιμό, όταν ο παίκτης του χρεώθηκε με φάουλ και κατόπιν με τεχνική ποινή. «Ήταν ένα παιδαγωγικό μέτρο, βγαλμένο από την πρωσική σχολή εκπαίδευσης», σχολίαζε μετά το ματς ο έμπειρος τεχνικός, όμως η ψυχολογία του Μπογκντάνοβιτς ήταν πολύ εύθραυστη.

«Στην αρχή ήθελα να πάω σπίτι μου και να μην παίξω ξανά στην Παρτιζάν, όσο κι αν την αγαπάω. Ο Σάσα Πάβλοβιτς ήταν εκείνος που με ηρέμησε. Αποφάσισα να μην απαντήσω και να μην μιλήσω δημοσίως. Έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι το κοινό φώναζε το όνομά μου για να με στηρίξει. Δεν ξέρω γιατί αντέδρασε έτσι. Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω, εγώ δε θα έκανα τίποτα διαφορετικό. Ο Βουγιόσεβιτς θα έκανε. Ξέρω ότι θέλει το καλό μου. Αμέσως μετά το ματς, μου ζήτησε συγγνώμη στα αποδυτήρια μπροστά στην ομάδα».

9. Το περιστατικό έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, άλλωστε, ήταν υποψήφιος για το επερχόμενο ντραφτ και είχε καθιερωθεί στην Ευρώπη με την εκπληκτική σεζόν που είχε κάνει με την Παρτιζάν. Μια σεζόν που του έφερε και το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη για το 2014. «Είναι μια τεράστια αναγνώριση για τη δουλειά και την προσπάθεια που έχω κάνει. Μόνο εγώ γνωρίζω πως έχω κατορθώσει να φτάσω ως εδώ και δεν πρόκειται να σταματήσω τώρα. Δεν έπαιξα δύο σεζόν, αλλά δεν σταμάτησα να δουλεύω κι έμεινα στον σωστό δρόμο. Όποιος αποφασίζει να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα πρέπει να έχει αυτοπεποίθηση από την αρχή, να έχει πίστη και διάθεση να ξοδέψει πολλή ενέργεια. Όλοι έχουν ταλέντο, όμως μόνο αν προσθέσεις σκληρή δουλειά μπορείς να εξελιχθείς».

10. Η χρονιά που τον καθιέρωσε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ ήταν και εκείνη που του έδωσε τα λιγότερα σε οικονομικό επίπεδο. Σε όλη τη σεζόν πληρώθηκε μόλις ένα μισθό (!!) από την Παρτιζάν, βοηθούσε μαζί με τους πιο μεγάλους του μικρούς της ομάδας, που «δεν είχαν λεφτά ούτε για φαγητό», ενώ ο ίδιος δεν δίσταζε να παραδεχτεί: «Με έναν μισθό δεν ζεις. Ή για την ακρίβεια ζεις στην κουζίνα της μαμάς σου!».

11. Στο πάνθεον του σέρβικου και ακόμα περισσότερο του γιουγκοσλάβικου μπάσκετ υπάρχουν δεκάδες σημεία αναφοράς… Στο ξεκίνημα της καριέρας του, οι Σέρβοι έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν νέο Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, ωστόσο ο Μπογκντάνοβιτς κοιτάει ένα λιγάκι πιο δικό μας παιδί. «Είναι τιμητικό να σε συγκρίνουν με έναν θρύλο. Φυσικά και νιώθω καλά, αλλά δε πρέπει να παρασυρθείς από τέτοια σχόλια και να σταματήσεις να δουλεύεις. Όταν ξεκίνησα να παίζω, παρακολουθούσα τον Πέτζα Στογιάκοβιτς. Μετά την ευρωπαϊκή του καριέρα πήγε στο ΝΒΑ, μια πορεία που θέλω να ακολουθήσω κι εγώ».

12. Η πορεία του άρχισε, ήδη, να διαγράφεται… Τα δύο χρόνια στην Παρτιζάν και κυρίως η φετινή σεζόν τον έφεραν στο νούμερο 27 του ντραφτ στο ΝΒΑ, με την επιλογή να γίνεται από το Φοίνιξ. Το ταξίδι προς την Αμερική που ξεκίνησε με μια αναγκαστική προσγείωση και μια χαμένη βαλίτσα, ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. «Είναι το σπουδαιότερο γεγονός της καριέρας μου. Ένιωσα πανέμορφα στο μέρος όπου έγινε η εκδήλωση και όταν άκουσα το όνομά μου». Οι διοργανωτές έκαναν ένα μικρό λάθος κι έπαιξαν highlights άλλου παίκτη με αποτέλεσμα να τα ακούσουν από τον… διάσημο Μίσκο Ραζνάτοβιτς, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο επόμενο βήμα της καριέρας του. Κι αυτό γιατί το αρχικό σχέδιο ήταν να μείνει ο Μπογκντάνοβιτς για ένα-δύο χρόνια ακόμα στην Παρτιζάν, όμως ο Σέρβος μάνατζερ τον έστειλε – παρά τις διαταραγμένες σχέσεις τους – στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Η μεταγραφή κόστισε στην Φενερμπαχτσέ κοντά στα 4 εκ. ευρώ και προβλέπει σίγουρα διετές συμβόλαιο και από το 2016 και μετά την προοπτική του bye out για το ΝΒΑ. Το μπασκετικό όνειρο του Μπογκντάνοβιτς να αντιμετωπίσει τον Μπράιαντ, αφού οι Λέικερς είναι αγαπημένη του ομάδα και ο Κόμπι ο αγαπημένος του παίκτης έπρεπε να πάρει παράταση…

13. Παράταση λίγο έλειψε να πάρει και η συμμετοχή στην Εθνική Αντρών της Σερβίας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μετά τον πρώτο τελικό με τον Ερυθρό Αστέρα και οργισμένος από τις αποφάσεις των διαιτητών, που έφεραν την Παρτιζάν να τελειώσει το ματς με τρεις παίκτες, ο Μπόγκνταν έθετε θέμα μη συμμετοχής του στη διοργάνωση. «Είμαι περήφανος Σέρβος, αλλά αυτή τη στιγμή το σκέφτομαι αν θα παίξω στην Εθνική. Εξαιτίας και μόνο του σεβασμού μου για τον Αλεξάνταρ Τζόρτζεβιτς θα το συζητήσω μαζί του. Ας δώσουν άδεια να παίξει ο Τσαρλς Τζέκινς. Χωρίς καμία διάθεση να προσβάλω κανέναν, ας πάρουν τον Μπράνκο Λάζιτς και τον Μάρκο Σιμόνοβιτς.

Λίγο καιρό μετά κι αφού η Παρτιζάν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα και ο Μπογκντάνοβιτς είχε ζητήσει συγγνώμη για τη δήλωσή του, αποκάλυπτε ότι μόλις μερικά λεπτά πριν την έναρξη του δεύτερου τελικού αποφάσισαν ότι θα κατέβουν να αγωνιστούν. «Φωνάξαμε τον coach και του είπαμε ότι θα παίξουμε. Καλύτερα να μας το έκλεβαν, παρά να παραιτούμασταν».

 

Τελευταία Νέα