Ochoa saves!

Ochoa saves!

gazzetta default image fallback

bet365

«Έχω δει τον Κασίγιας και τον Μπουφόν και δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει διαφορά. Κι εγώ κάνω τα ίδια πράγματα στην Αμέρικα». Διαφωνεί κανείς;

1. Ολόκληρο το όνομά του είναι Φραντσίσκο Γκιγιέρμο Οτσόα Μαγκάνια και έχει γεννηθεί στις 13 Ιουνίου του 1985 στην Γκουανταλαχάρα στο Μεξικό. Η πρώτη του ομάδα ήταν η Άτλας, όμως όταν οι γονείς του μετακόμισαν στην πόλη του Μεξικό, εκείνος εντάχθηκε στις ακαδημίες της Αμέρικα. «Όταν χρειάστηκε να μετακομίσουμε, οι γονείς μου έψαξαν όλα τα σχολεία του ποδοσφαίρου, προκειμένου να συνεχίσω να κάνω αυτό που έκανα. Ήταν δεδομένο πως το πιο πειστικό πρόγραμμα ήταν στην Αμέρικα και έκτοτε είναι το σπίτι μου και η οικογένειά μου».

2. Η πρώτη του θέση δεν ήταν εκείνη του γκολκίπερ, όμως εκεί καθιερώθηκε. «Στην Γκουανταλαχάρα έπαιζα και τις δύο θέσεις. Κυρίως επιθετικός και ως τέτοιος ήρθα στην Αμέρικα. Μια μέρα ο τερματοφύλακας χτύπησε και ο προπονητής ρώτησε ποιος θέλει να βάλει τα γάντια. Σήκωσα το χέρι μου, έπιασα ένα πέναλτι και δεν άφησαν ποτέ ξανά να πάω στην επίθεση».

3. Μια από τις αναμνήσεις που τον «καταδιώκουν» και η οποία έχει γίνει θρύλος στο Μεξικό, ήταν όταν ο διάσημος Μεξικάνος γκολκίπερ Οσβάλντο Σάντζες αρνήθηκε να δώσει αυτόγραφο στον μικρό Φραντσίσκο και κάπως έτσι δημιουργήθηκε ο μύθος ότι οι δυο τους είχαν άσχημες σχέσεις την εποχή που υπήρξαν συμπαίκτες στην Εθνική ομάδα.

«Δεν του είχα ζητήσει αυτόγραφο, αλλά τα γάντια του. Δεν μου τα έδωσε γιατί δεν ήταν και πολύ φτηνά. Ήμουν πολύ μικρός και δεν θυμάμαι πως ένιωσα τότε. Ο Οσβάλντο είναι πολύ καλός συμπαίκτες και εξαιρετικός τερματοφύλακας. Δεν ξέρω γιατί όλοι επιμένουν να σκέφτονται ότι δεν τα πάμε καλά μεταξύ μας κι έχουμε προβλήματα».

4. Στο Μεξικό είναι ευρύτερα γνωστός ως Μέμο Οτσόα ή «παγωμένο αγόρι». Ο ίδιος σιχαίνεται κάθε παρατσούκλι που του έχουν κολλήσει, αφού όπως έχει πει «δεν μου αρέσει κανένα, γιατί κανένα δεν έχει σχέση με τι ζωή μου ή χαρακτηρίζει τον χαρακτήρα μου». Μέμο, ωστόσο, τον φώναζαν από μικρό εκτός «όταν έκανα κάτι άσχημο και ξαφνικά γινόμουν Φραντσίσκο για τους γονείς μου».

5. Η εκτόξευση της καριέρας του ήρθε σε ηλικία 19 ετών, όταν τον πρόσεξε ο Λέο Μπενάκερ. Σε μια προπόνηση της ομάδας νέων, ο Ολλανδός τεχνικός τον είδε να αγωνίζεται και μόλις τελείωσε του είπε: «Από ‘δω και πέρα είσαι στην πρώτη ομάδα». Με τον τότε τεχνικό της Αμέρικα είχαν και έχουν σχέση πατέρα και γιου, συνομιλούν συχνά, ενώ τη δική του εντολή έχει κάνει μότο ζωής ο Οτσόα. «Αυτό είναι πάντα ό,τι ήθελες να κάνεις. Απόλαυσέ το».

6. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο τραυματισμός του Αντόλφο Ρίος άνοιξε τον δρόμο για να κάνει το ντεμπούτο του. Τα έβγαλε με τεράστια επιτυχία εις πέρας και είχε τρομερή απήχηση στο κοινό, ενώ στο φινάλε αναδείχθηκε ρούκι της χρονιάς.

7. Η επόμενη χρονιά δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο. Ο Λέο Μπενάκερ έφυγε και ο Αργεντινός Όσκαρ Ρουγκέρι πήρε τον γνωστό μας Σεμπαστιάν Σάχα για να καλύψει τη θέση του γκολκίπερ. Ο πρώην άσος της ΑΕΚ ήταν ο λόγος που ο Οτσόα έμεινε στον πάγκο το πρώτο διάστημα, αλλά σύντομα ανέκτησε τη θέση του βασικού και δεν βγήκε ποτέ ξανά. Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις έφεραν και την Εθνική πρόσκληση, όπου το ντεμπούτο του έγινε στις 14 Δεκεμβρίου του 2005, σε ηλικία 20 ετών!!

8. Στο Μεξικό είχε γίνει ιδιαίτερα διάσημος και είναι μέχρι και σήμερα είδωλο για εκατομμύρια παιδιά. Μετά από κάθε προπόνηση καθυστερεί μισή ώρα να πάει στα αποδυτήρια μόνο και μόνο για τα αυτόγραφα που υπογράφει. Το πιο ακραίο περιστατικό, ωστόσο, το περιγράφει ο ίδιος. «Είχα πάει με τη μαμά μου στο σούπερ μάρκετ για να ψωνίσουμε. Μπήκαμε μέσα και μέσα σε πέντε λεπτά είχε μαζευτεί τόσος πολύς κόσμος, που έτρεξα πίσω στο αυτοκίνητο. Αναγκάστηκε να συνεχίσει μόνη της τα ψώνια».

9. Το 2006 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε ενδιαφερθεί για την απόκτησή του και φερόταν διατεθειμένη να ξοδέψει ως και 15 χιλ. δολάρια για να τον αγοράσει. Επίσημη πρόταση δεν έγινε ποτέ και ο Οτσόα έμεινε με το όνειρο να αγωνιστεί στο αγγλικό πρωτάθλημα. Ένα όνειρο που παραμένει ζωντανό μέχρι και τώρα, αφού ούτε το 2011 το είδε να πραγματώνεται. Παρότι δοκιμάστηκε στη Φούλαμ, ο Μαρκ Χιουζ έκρινε πως δεν αξίζει να δαπανήσει ένα ποσό κοντά στα 7 εκ. δολάρια για να τον αποκτήσει.

10. Παρά τη μεγάλη επιτυχία του στο ποδόσφαιρο, συνέχισε και ολοκλήρωσε πριν ένα χρόνο τις σπουδές του στη διοίκηση επιχειρήσεων. «Το έκανα για μένα, για το μέλλον μου. Η καριέρα του ποδοσφαιριστή είναι πολύ σύντομη και πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ό,τι ακολουθεί. Έχω γνωρίσει στη ζωή μου βετεράνους ποδοσφαιριστές που μετά το τέλος της καριέρας του δεν έχουν τίποτα να κάνουν κι εγώ δεν θέλω να καταλήξω έτσι».

11. Είναι πρέσβης της UNICEF για τα δικαιώματα των παιδιών στο Μεξικό. «Σαν παιδί είχα την υποστήριξη της οικογένειάς μου και την ευτυχία να μορφωθώ και να ζήσω όπως πρέπει κάθε παιδί να ζει. Υπάρχουν εκεί έξω παιδιά που πρέπει να δουλεύουν και δεν έχουν τη δυνατότητα και να απολαμβάνουν τη ζωή τους όπως θα έπρεπε».

12. Ο Πίτερ Σμάιχελ ήταν το είδωλό του και φυσιολογικά υποστηρίζει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και τη Ρεάλ Μαδρίτης. «Ήταν εντυπωσιακός, τα συνδύαζε όλα στο παιχνίδι του. Πάντα τον θαύμαζα, αλλά παραδόξως εξελίχθηκα σε τερματοφύλακα με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα δικά του».

13. Σαν κάθε ποδοσφαιρικό είδωλο έτσι κι εκείνος για ένα διάστημα απασχόλησε τα μίντια στο Μεξικό με την εξωγηπεδική του ζωή. Κυρίως, όταν έβγαινε με την ηθοποιό Ντούλτσε Μαρία, μια σχέση που κράτησε λιγότερο από ένα χρόνο. Στη Γαλλία θα έβρισκε τον μεγάλο έρωτα μερικά χρόνια αργότερα, καθώς με τη σχέση του, αλλά όχι ακόμα γυναίκα του, Κάρλα Μόρα (σ.σ. μοντέλο στο επάγγελμα) απέκτησαν τον Φεβρουάριο του 2013 το πρώτο τους παιδί.

14. Παρότι μεγάλωσε ως οπαδός της Άτλας, έπαιξε και δέθηκε με την Αμέρικα. Εκείνο που έχει δηλώσει πως ποτέ δεν θα μπορούσε να κάνει είναι να παίξει στην Τσίβας, ομάδα με την οποία υπάρχει έντονη αντιπαλότητα. Προς το παρόν η καριέρα του βρίσκεται σε τέλμα, αφού από τις 19 Μαΐου έχει λήξει το συμβόλαιό του με την Αζαξιό και μέχρι την έναρξη του μουντιάλ δεν είχε βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

«Έκανε περισσότερες από 400 επεμβάσεις στα τρία του χρόνια μαζί μας στη Ligue 1, ήταν και ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές, με 112 ματς. Επέδειξε το σπουδαίο ταλέντο του στο τέρμα και την ισχυρή του προσωπικότητα. Αντίο φίλε», έγραφε η ανακοίνωση της γαλλικής ομάδας, στην οποία πήγε ο Οτσόα το καλοκαίρι 2011. Νωρίτερα τον ίδιο χρόνο, υπήρχε έντονο το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού και η μεταγραφή του τον Γενάρη ενόψει του καλοκαιριού παρουσιαζόταν δεδομένη! Ο Μεξικάνος, τελικά, πήγε στην Αζαξιό, όπου έμεινε τρία χρόνια παρότι κατά καιρούς εμφανιζόταν να ενδιαφέρει την Παρί Σεν Ζερμέν ή ακόμα και τη Μίλαν. Το ρεπορτάζ του Ιουνίου στην προ μουντιάλ εποχή ήθελε τη Μαρσέιγ να ερίζει για την απόκτησή του, όμως είναι σίγουρο πως μετά το χθεσινό οι μνηστήρες αυξήθηκαν.

15. Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις και οι συνεχείς κατακτήσεις τροπαίων στο Μεξικό, τον έφεραν υποψήφιο για τη Χρυσή Μπάλα το 2007, ωστόσο η «δουλειά» του είναι υποτιμημένη σε σχέση με εκείνη των Ευρωπαίων συναδέλφων του, γεγονός που καμιά φορά τον ενοχλεί.

«Έχω δει τον Κασίγιας και τον Μπουφόν και δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει διαφορά. Όλοι τους παρακολουθούν εξαιτίας των ομάδων που αγωνίζονται, όμως κι εγώ κάνω τα ίδια πράγματα στην Αμέρικα. Αν βρεθεί μια ευκαιρία να παίξω σε σημαντικό σύλλογο θα το κάνω. Το γεγονός, όμως, ότι αγωνίζομαι στο Μεξικό δεν με κάνει χειρότερο τερματοφύλακα από εκείνους». Μετά τη χθεσινή εμφάνιση, ουδείς αμφιβάλλει ότι πάντα έλεγε την αλήθεια!

 

Τελευταία Νέα