Παναθηναϊκός: Η... αποθέωση του Calathes effect!

Παναθηναϊκός: Η... αποθέωση του Calathes effect!

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Η... αποθέωση του Calathes effect!
Ο Νικ Καλάθης ήταν απολαυστικός στην μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο Καλίνινγκραντ κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η EuroLeague Greece εξηγεί με ποιους τρόπους αποτυπώνεται στο έπακρο η πληθωρική παρουσία του από το ξεκίνημα της σεζόν.

Μια ματιά στη στατιστική του Νικ Καλάθη μετά το τέλος του σπουδαίου «διπλού» των «πρασίνων» στη Ρωσία, φτάνει και περισσεύει για να μείνει κάποιος με το στόμα ανοικτό. 22 πόντοι, 17 ασίστ, 6 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και μόλις 1 λάθος σε 39:33 λεπτά συμμετοχής.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο αρχηγός των «πρασίνων» ευθύνεται για τους 59 από τους 106 πόντους της ομάδας του στο Καλίνινγκραντ, όπερ και σημαίνει για τους περισσότερους από τους μισούς που τελείωσε το παιχνίδι. Πώς μεταφράζεται αυτό; 22 οι δικοί του πόντοι και άλλοι 37 από τις τελικές του πάσες (28 ήρθαν από δίποντα και άλλοι 9 από τρίποντα).

Και αυτό, φυσικά, δεν αποτελεί είδηση! Και ούτε είναι η εξαίρεση, αλλά ο ίδιος ο κανόνας! Ύστερα από τον πρώτο γύρο της EuroLeague, το Calathes effect κυριαρχεί σε όλα, σχεδόν, τα ματς του Παναθηναϊκού. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει πάρει μέρος στο 41% των 1.452 πόντων της ομάδας του από το ξεκίνημα της χρονιάς. Ο ίδιος μετράει μέχρι στιγμής 243 πόντους (14,3 κατά μ.ο.) ενώ έχει «μοιράσει» άλλους 353 πόντους στους συμπαίκτες του (194 σε δίποντα, 144 σε τρίποντα και 15 σε βολές) οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στο 10-7 ύστερα από 17 ματς.

Και να 'ταν μόνο αυτό; Ο Καλάθης έχει την καλύτερο Assist/Turnover Ratio (δηλαδή το πόσο αποτελεσματικές είναι οι πάσες του αναλογικά με τα λάθη) έχοντας συντελεστή 2.98! Δηλαδή πρόκειται για μια διαίρεση των συνολικών του ασίστ με τα λάθη που έχει κάνει (155/52) η οποία αποδεικνύει ότι θα κάνει μία φορά λάθος ανά τρεις ασίστ που θα μοιράσει.

Στο +79 το +/- του Καλάθη!

Υπάρχει και συνέχεια όσον αφορά τα advanced στατιστικά που δείχνουν το πόσο επηρεάζει ο Νικ Καλάθης το παιχνίδι της ομάδας του: Ο αρχηγός των «πρασίνων» έχει το μεγαλύτερο +/- από οποιονδήποτε άλλον συμπαίκτη του με +79 πόντους κάθε φορά που βρίσκεται στο παρκέ, με δεύτερο τον Γιώργο Παπαγιάννη (+45), τρίτο τον Ντίνο Μήτογλου (+36), τέταρτο τον Τζίμερ Φριντέτ (+31) και πέμπτο τον Ιωάννη Παπαπέτρου (+29). Και φυσικά αναφερόμαστε για όλα τα ματς που έχει δώσει φέτος ο Παναθηναϊκός από το πρώτο τζάμπολ της φετινής EuroLeague.

Επιπλέον έχει το μεγαλύτερο PIR της ομάδας του με 336 μονάδες (ακολουθούν οι Τζίμερ Φριντέτ με 229β., Ντεσόν Τόμας με 222β. και Ιωάννης Παπαπέτρου με 182β.) το οποίο θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερο (σ.σ. το μάξιμουμ θα ήταν 584 μονάδες αν τα είχε κάνει όλα τέλεια) αν δεν είχε αστοχήσει σε 27 βολές, 62 δίποντα, 52 τρίποντα, δεν είχε κάνει 52 λάθη, 46 φάουλ και δεν είχε δεχτεί 8 φορές τάπα από αντίπαλο.

Και κάτι τελευταίο που αφορά την πιο αποτελεσματική πεντάδα του Παναθηναϊκού με αφορμή και το εξαιρετικό παιχνίδι του Ντίνου Μήτογλου. Ο Νικ Καλάθης απέδωσε καλύτερα όταν είχε δίπλα του, τους Φριντέτ, Παπαπέτρου, Μήτογλου και Παπαγιάννη με το +/- στο ματς με την ΤΣΣΚΑ να ήταν στο +16 και να εκτόξευσε το εν λόγω σχήμα στο +28 από το ξεκίνημα της σεζόν και έχοντας βρεθεί στο παρκέ ταυτόχρονα σε τέσσερα ματς και σε συνολικό χρόνο 23:06 λεπτά. Αυτή είναι και η καλύτερη επίδοση συνολικά φέτος από «πράσινη» πεντάδα, με το σχήμα Καλάθη, Ράις, Παπαπέτρου, Τόμας, Παπαγιάννη να ακολουθεί με +19 σε οκτώ ματς και συνολικό χρόνο 25:26.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.