Σβεντ: Ευχή και κατάρα μαζί!

Σβεντ: Ευχή και κατάρα μαζί!

Αντωνία Σπανού
Σβεντ: Ευχή και κατάρα μαζί!
Ο Αλεξέι Σβεντ μπορεί να γίνει όνειρο και εφιάλτης την ίδια στιγμή για την ομάδα του και η Χίμκι το έχει καταλάβει πολύ καλά αυτό.

Ο Αλεξέι Σβεντ είναι ένας τεράστιος παίκτης, που αποτελεί και ευχή και κατάρα για τις ομάδες που αγωνίζεται. Είναι μια καλαθομηχανή, ίσως ο κορυφαίος αυτή την στιγμή στην Euroleague, που όμως δεν μπορεί να βγάλει την ομάδα του από την μετριότητα και να την οδηγήσει σε κάποια επιτυχία.

Τα τελευταία χρόνια που επέστρεψε στα... μέρη μας, η Χίμκι έκανε την υπέρβαση, του έδωσε ένα τεράστιο συμβόλαιο και φρόντισε να βάλει στις τάξεις της ένα επιθετικό όπλο, που ελάχιστες ομάδες μπορούν να έχουν ή έχουν. Οι επιτυχίες που περίμεναν όλοι δεν ήρθαν ποτέ και στο τέλος της ημέρας αυτό που μένει είναι οι εντυπωσιακοί του αριθμοί που τον φέρνουν να στην κορυφή αρκετών κατηγοριών.

Πόσο καλό όμως μπορεί να κάνει σε μια ομάδα ένα επιθετικό υπερ-όπλο, όπως είναι ο Σβεντ, για να κάνει το βήμα παραπάνω; H Euroleague Greece αναλύει και τις δύο πλευρές.

ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ

«Ήρθα πίσω στη Ρωσία για πολλούς και διάφορους λόγους. Τα συνεχή trades ήταν ένας παράγοντας. Την μία ημέρα είσαι σε μια πόλη, σε καλούν και πρέπει να μετακομίσεις αλλού και να γίνει μέρος μιας νέας ομάδας. Δεν μου άρεσε και πολύ αυτό οπότε, σταδιακά άρχιζα να σκέφτομαι την επιστροφή μου. Η Ρωσία ήταν η πρώτη μου επιλογή. Είχα προτάσεις από τούρκικες και ισπανικές ομάδες της Euroleague, αλλά ήθελα να παίξω στο σπίτι μου. Η Χίμκι το έκανε πολύ εύκολο».

Ο Σβεντ πάντα ήταν ένας εξαιρετικός παίκτης, με επιθετική ικανότητα που όμοια της δύσκολα βρίσκεις. Αυτή ήταν που του.. έδωσε δουλειά στο ΝΒΑ, πριν αποφασίσει ότι είναι καλύτερα για εκείνον να ηγηθεί στην Ευρώπη. Η Χίμκι θέλησε να εκμεταλλευτεί την δυνατότητα που έχει, του έδωσε ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο, μαζί και τα κλειδιά της ομάδας και στήριξε πάνω του τις ελπίδες της για να κάνει το βήμα παραπάνω.

Αυτό μπορεί να μην έγινε, αλλά οι αριθμοί του είναι εντυπωσιακοί, κάθε φορά που πατά παρκέ. Πέρυσι βγήκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης και φέτος ξεκίνησε από εκεί που είχε μείνει, πριν η ατυχία του «χτυπήσει» την πόρτα. Στις πρώτες 9 αγωνιστικές που αγωνίστηκε ήταν ασταμάτητος με φυσικά μόνο διψήφιες εμφανίσεις και τρελαίνοντας το PIR. Όλο αυτόν τον καιρό έμεινε εκτός, προσπαθώντας να επανέλθει από τον τραυματισμό του, ενώ επέστρεψε την 24η αγωνιστική ακριβώς από εκεί που έμεινε. Βρέθηκε στην κορυφή των κατηγοριών πόντων και αξιολόγησης, με 23 πόντους και 29 PIR, χωρίς όμως να μπορέσει να βοηθήσει την ομάδα του να νικήσει. Συνολικά οι αριθμοί του δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης. Μετρά σε 33:14'', 25 πόντους κατά μέσο όρο, με 50% στα δίποντα, 38.9% στα τρίποντα, ενώ μοιράζει και 7.8 ασίστ και έχει και 26.2 βαθμούς στην αξιολόγηση.

Για ακόμα μια σεζόν οι αριθμοί του είναι μοναδικοί και αποδεικνύει ότι παραμένει ένας εκ των κορυφαίων. Οι επιδόσεις του πάντως δεν μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα του να αλλάξει επίπεδο και αυτό είναι κάτι που του στοιχίζει και του ίδιου.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΧΙΜΚΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Τα τελευταία τρία χρόνια που επέστρεψε στην Ευρώπη ο Σβεντ δεν έχει καταφέρει να κάνει την ομάδα του να αλλάξει επίπεδο. Εκείνος πάντα καταφέρνει να πρωταγωνιστεί, πάντα να έχει εντυπωσιακά νούμερα, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε νίκες της ομάδας του. Αντίθετα, για να έχει αυτά τα νούμερα σίγουρα παίρνει απίστευτες προσπάθειες χωρίς κανείς να μπορεί να του πει τίποτα. Οι προπονητές με αυτόν μέσα δεν έχουν πολλές επιλογές, αφού το παιχνίδι της ρωσικής ομάδας γίνεται ξεκάθαρα προσωποκεντρικό, ο Σβεντ θα αποφασίσει για την μοίρα της επίθεσης και τις περισσότερες φορές θα την πάρει πάνω του.

Ο Ρώσος γκαρντ βαίνει μπροστά συνήθως για τον εαυτό του και παρά τις τεράστιες εμφανίσεις που κάνει, δεν μπορεί να βοηθήσει και τους υπόλοιπους να αλλάξουν επίπεδο. Είναι φανερό ότι ο Σβεντ αποτελεί ευχή και κατάρα για οποιαδήποτε ομάδα. Να αλλάξει το στιλ του σε αυτή την ηλικία φαντάζει δύσκολο, αλλά θα πρέπει να βρεθεί λύση και αυτές του οι εμφανίσεις να καταφέρουν να έχουν αντίκτυπο στην ομάδα του. Η Χίμκι για ακόμα μια σεζόν φαίνεται πως δεν καταφέρνει να μπει στα playoffs της Euroleague και αυτό αποτελεί αποτυχία. Η ρωσική ομάδα απομάκρυνε τον Γιώργο Μπαρτζώκα, αλλά τα αποτελέσματα δεν δικαίωσαν την επιλογή τους. Τα προβλήματα είναι πολλά και για ακόμα μια σεζόν φαίνονται ακόμα περισσότερο στο τέλος της διαδρομής.