Σλούκας: Η... γλώσσα των αριθμών στο 5/5 σε ημιτελικούς! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Σλούκας: Η... γλώσσα των αριθμών στο 5/5 σε ημιτελικούς! (pics & vids)
Ο Κώστας Σλούκας μετράει 5/5 προκρίσεις από ημιτελικούς και η Euroleague Greece καταγράφει τα πεπραγμένα του… αήττητου Έλληνα γκαρντ πριν τη... μάχη με τη Ζαλγκίρις.

Η Φενέρ θα κοντραριστεί με τη Ζαλγκίρις στον πρώτο ημιτελικό της Euroleague (19 :00) και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι στην ευχάριστη θέση να έχει στα… χέρια του έναν άνθρωπο που ξέρει τι σημαίνει Final και πολύ περισσότερο τι σημαίνουν ημιτελικού και πως επιβιώνεις από αυτούς.

Ο Σλούκας που δεν χάνει σε ημιτελικό

Πέντε φορές στο παρελθόν ο Κώστας Σλούκας έχει χρειαστεί να περάσει τον… σκόπελο των ημιτελικών και τα έχει καταφέρει και στις πέντε περιπτώσεις, φτάνοντας μάλιστα στην κορυφή της Ευρώπης 3 φορές (2012 και 2013 με Ολυμπιακό και 2017 με Φενέρ).

Η Euroleague Greece θέλησε να εμβαθύνει στις εμφανίσεις του Έλληνα γκαρντ στους 5 νικηφόρους ημιτελικούς και μάζεψε τα πεπραγμένα του «Σλούκι Λουκ», δίνοντας βαρύτητα σε πόντους, ριμπάουντ, ασίστ και σύστημα αξιολόγησης.

Οι χαρούμενες «ερυθρόλευκες» βραδιές

Η πρώτη γνωριμία του Σλούκα με ημιτελικό έγινε το 2012, τότε που ο Ολυμπιακός κοντραρίστηκε με την Μπαρτσελόνα και φυσικά τη νίκησε με 68-64 στον δρόμο για το… έπος της Πόλης!

Ο Έλληνας γκαρντ δεν πήρε πολύ χρόνο από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, αφού έμεινε στο παρκέ για 7 λεπτά και πρόλαβε να σκοράρει 2 πόντους, να μαζέψει 2 ριμπάουντ και να μοιράσει 1 ασίστ. Αυτά του έδωσαν το… φτωχό 2 στο σύστημα αξιολογησης.

Ένα χρόνο μετά οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται και πάλι στο Final 4. Για άλλη μια φορά δεν έχουν πρόβλημα να περάσουν από τον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ και στη συνέχεια να πάρουν την κούπα, επικρατώντας στον τελικό της Ρεάλ με 100-88.

Ο Ολυμπιακός θα έχει σαν κορυφαίους τον Βασίλη Σπανούλη που... σκότωσε τους Ρώσους στο τέλος, αλλά και τους Πέρο Άντιτς και Κάιλ Χάινς, τσεκάροντας το εισιτήριο του για τον μεγάλο τελικό. Ο γοργοπόδαρος γκαρντ θα μείνει στους 5 πόντους, έχοντας 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 9 στην αξιολόγηση.

Τελευταία… παράσταση του με τη φανέλα του Ολυμπιακού σε ημιτελικό το 2015. Ο Σλούκας είναι καθοριστικός στο ματς με την ΤΣΣΚΑ και βοηθά την ομάδα του να περάσει στον τελικό. Παίζει 17 λεπτά και σημειώνει 10 πόντους, ενώ έχει 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Αυτά τον οδηγούν στο 13 στην αξιολόγηση. Πάντως στον τελικό της Μαδρίτης οι «ερυθρόλευκοι» δεν τα καταφέρνουν και γνωρίζουν την ήττα από τη Ρεάλ.

Το show του Σλούκα κόντρα στη Λαμποράλ

Μετά τον Ολυμπιακό, η καριέρα του Σλούκα συνεχίστηκε στη Φενέρ. Εκεί ο «Σλούκι Λουκ» έκανε την σπουδαιότερη του εμφάνιση σε ημιτελικό Euroleague. Στο Final 4 του 2016, θύμα του ήταν Λαμποράλ Κούτσα του Γιάννη Μπουρούση.

Ο Έλληνας γκαρντ είχε… καθαρίσει τους Βάσκους με μερικά πολύ σημαντικά καλάθια του προς το τέλος του ματς και είχε στείλει τη Φενέρ στον τελικό της διοργάνωσης.

Mε το σκορ στο 70-72 υπέρ της Λαμποράλ Κούτσα, ο Σλούκας κάνει μια εντυπωσιακή διείσδυση και ισοφαρίζει σε 72-72, 25 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Στο έξτρα πεντάλεπτο οι Τούρκοι είναι ανώτεροι των αντιπάλων τους και πανηγυρίζουν μια αγχωτική πρόκριση. Εκείνη τη βραδιά μέτρησε 13 πόντους με 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 20 στην αξιολόγηση στην καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του σε ημιτελικό.

Και φτάνουμε στο περσινό Final 4 της Πόλης, σε μια διοργάνωση που η Φενέρ κατάκτησε την πρώτη Euroleague της ιστορίας της. Ο διεθνής γκαρντ βάζει το… λιθαράκι του με τα πεπραγμένα του στον ημιτελικό με τη Ρεάλ, βοηθώντας τους Τούρκους να πάνε σε δεύτερο τελικό τα τελευταία 2 χρόνια. Το τελικό 84-75 θα στείλει την ομάδα του Ομπράντοβιτς κόντρα στον Ολυμπιακό.

Σημαντικός ο Σλούκας για άλλη μια φορά στους αγαπημένους του ημιτελικούς με 9 πόντους, 3 ριμπάουντ και 1 ασίστ.

Έτοιμος για το 6/6

Πλέον επιζητά την έκτη του νίκη σε ισάριθμες συμμετοχές του σε ημιτελικούς και την Τρίτη του ως παίκτης της Φενέρ. Απέναντι του θα βρει τους φιλόδοξους Λιθουανούς της Ζαλγκίρις, στην οποία ο Σάρας Γιασικεβίτσιους έχει κάνει θαύματα κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Ο Σλούκας έχει την εμπειρία και την ποιότητα να ανταπεξέλθει σε τέτοιες καταστάσεις, κάτι που έχει δείξει το παρελθόν που είναι… αλύγιστος όταν χρειάζεται να κάνει το μεγάλο βήμα για τον τελικό. Ο καλύτερος δημιουργός της Φενέρ φέτος στοχεύει στην τέταρτη του σερί συμμετοχή σε τελικό και δεν σκοπεύει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Θα καταφέρει να κάνει το 6/6 σε ημιτελικούς ή μήπως η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης θα του… χαλάσει ένα εντυπωσιακό σερί;

ΣεζόνΜατςΠόντοιΡιμπάουντΑσίστRIR
2011-12ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΠΑΡΤΣΑ 68-642212
2012-13ΤΣΣΚΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 52-695349
2014-15ΤΣΣΚΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 68-70102213
2015-16ΦΕΝΕΡ-ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ 88-77135720
2016-17ΦΕΝΕΡ-ΡΕΑΛ 84-759315