Ο Χιμένεθ των τίτλων!

Ο Χιμένεθ των τίτλων!

Ο Χιμένεθ των τίτλων!

bet365

Η ΑΕΚ είναι πρωταθλήτρια και το gazzetta.gr γράφει για τον Μανόλο Χιμένεθ, τον προπονητή που επανέφερε την Ενωση στην κορυφή!

Τζένοα - Βερόνα με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 150+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

«Αν γινόταν κάτι και άλλαζε η ΑΕΚ και βρισκόταν ένας εμίρης και σε πλησίαζαν ξανά, θα ερχόσουν;», ήταν η ερώτηση. «Με κλειστά μάτια», η απάντηση. Τα παραπάνω ειπώθηκαν στη συνέντευξη του Μανόλο Χιμένεθ στο εφημεριδάκι της Original 21 όταν αποχωρούσε τον Οκτώβριο του 2011. Και μπορεί ο Δημήτρης Μελισσανίδης να μην είναι εμίρης, αλλά είναι αυτός που άλλαξε την ΑΕΚ και ο Σεβιγιάνος είναι ξανά εδώ.

Δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς άλλωστε, αφού όσοι έχουν γνωρίσει τον Μανόλο έχουν να λένε για το γεγονός ότι τηρεί πάντα αυτό που λέει. Αυτό είναι το ένα χαρακτηριστικό του. Το άλλο, ότι είναι πραγματικά καλός στη δουλειά του, νικητής, όπως απέδειξε και στις δύο θητείες του στον Κιτρινόμαυρο πάγκο. Κι αν το κύπελλο του 2011 ήταν μια κούπα για το... γαμώτο, για να ξεχάσει λίγο η ΑΕΚ τα σοβαρα προβλήματα της, αυτό το πρωτάθλημα (ή ίσως και το νταμπλ) εξασφαλίζει ότι ο Χιμένεθ θα είναι "πάντα" εδώ. Γιατί θα είναι πάντα ο προπονητής της Κιτρινόμαυρης Αναγέννησης...

Βασικά, για κάποιο περίεργο λόγο, στην ιστορία της ΑΕΚ μένουν μόνο ξένοι προπονητές. Ο Φράντισεκ Φάντροκ με την ευρωπαϊκή ομάδα του Λουκά Μπάρλου στη δεκαετία του '70, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς με την ομαδάρα του από τα τέλη των 80's ως τα μέσα των 90's, ο Φερνάντο Σάντος με τη στήριξη του στο δύσκολο έργο και όραμα του Ντέμη Νικολαΐδη το καλοκαίρι του 2004... Τη στήριξη του στην ΑΕΚ την εξέφρασε και ο Μανόλο με το να αναλάβει πέρυσι σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, όταν η ομάδα παρέπαιε και είχε φτάσει στο σημείο να κυνηγάει την 5άδα. Τα θαύματα που έκανε ο Φάντροκ και στην Ευρώπη, με την 4άδα του κυπέλλου UEFA 1977, είναι δύσκολο να πει κανείς ότι θα τα κάνει ο Χιμένεθ, αλλά προς το παρόν έκανε κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Και βαρύ. Εσπασε, επιτέλους, την "κατάρα" του Μπάγεβιτς. Ο Βόσνιος σημάδεψε την ιστορία της ΑΕΚ όσο λίγοι, αν όχι όσο κανείς (με την καλή ή την κακή έννοια), με τους Κιτρινόμαυρους να μοιάζουν σαν σε λαβύρινθο από το καλοκαίρι του '96, αναζητώντας συνεχώς τον τρόπο για να σπάσουν τα μάγια και να γυρίσουν επιτέλους σελίδα, να ξεπεράσουν τις επιτυχίες Μπάγεβιτς, να γίνουν πρωταθλητές χωρίς αυτόν. Και έγιναν.

Γιατί έγιναν; Επειδή πριν και πάνω από όλα, είχαν έναν προπονητή που το πίστευε. Εναν προπονητή που είχε αυτή τη φορά τις ιδανικές συνθήκες για να δουλέψει όπως ήθελε, να δουλέψει έχοντας να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη δουλειά του, με το ποδόσφαιρο, με το πώς η ομάδα θα παραταχθεί όπως πρέπει στον αγωνιστικό χώρο και όχι με το πώς θα γίνει ό,τι πρέπει προκειμένου η ομάδα να μη διαλυθεί, να μην κάνουν προσφυγές οι ποδοσφαιριστές, να μην κυριαρχεί στο μυαλό όλων οτιδήποτε άλλο εκτός από το ποδόσφαιρο. Ο Χιμένεθ είναι το μόνο μέλος της ομάδας της ΑΕΚ που συνδέει το όμορφο παρόν (και το ακόμη ομορφότερο μέλλον που οραματίζονται όλοι σήμερα) με το άσχημο, δύσκολο παρελθόν. Ενα παρελθόν, το οποίο είχε για τελευταία καλή στιγμή του την κατάκτηση του κυπέλλου του 2011, με τον Σεβιγιάνο στον πάγκο. Εκείνη η κούπα, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν ικανή να κρατήσει όρθια την ΑΕΚ, να δώσει λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζε τότε, αλλά τουλάχιστον κράτησε για πάντα αναμμένη τη φλόγα ανάμεσα στον Χιμένεθ και την Ενωση.

«Δύο ομάδες αγαπάω, δύο ομάδες έχουν σημαδέψει τη ζωή μου. Η Σεβίλλη και η ΑΕΚ», είναι μια ατάκα που συνηθίζει να λέει με την παραμικρή ευκαιρία ο Ισπανός και το εννοεί. Το έδειξε με τη θετική απάντηση στην πρόταση του Μελισσανίδη πέρυσι, το δείχνει με το πώς λειτουργεί στον πάγκο την ώρα του αγώνα, με το πώς θα ξεπεράσει και τα όρια ορισμένες φορές, ζητώντας πάντα συγγνώμη για αυτές, υπερασπιζόμενος την ΑΕΚ ως ΑΕΚτζής. «Όταν έφτασα στην Αθήνα, πολλοί Έλληνες που σπούδαζαν στην Ισπανία μου εξήγησαν διάφορα πράγματα. Αλλά αυτό που με άγγιξε πιο πολύ ήταν μία κοπέλα από τη Λάρισα που μου έδωσε ένα γράμμα και μου έλεγε το πόσο με ευχαριστούσε και ότι αυτά που εγώ κατάλαβα και κατανόησα στην ΑΕΚ μέσα σε λίγους μήνες, άλλοι δεν τα έχουν κατανοήσει μέσα σε πολλά χρόνια. Όταν έφτασα εδώ είχα ξεκάθαρη εικόνα ότι αυτή ομάδα δεν κινείται με τα λεφτά αλλά με την καρδιά. Ταυτίστηκα πολύ με την ΑΕΚ γιατί ξέρω πως ό,τι κάνει, το κάνει από καρδιάς», είχε πει σε εκείνη τη συνέντευξη στην ORIGINAL 21 και μάλλον έλεγε την αλήθεια.

Προφανώς, όμως, δεν αρκεί αυτό, το να αγαπάς την ομάδα που υποστηρίζεις, για να πετύχεις. Πρέπει να βασιστείς στη δουλειά του και ο Χιμένεθ, αν μη τι άλλο, δούλεψε πολύ από την ημέρα που επέστρεψε στην ΑΕΚ. Η ομάδα που παρέλαβε, πριν 1,5 χρόνο, έτρεχε για να προλάβει να βγει Ευρώπη. Η ομάδα του σήμερα, στέφεται πρωταθλήτρια για πρώτη φορά έπειτα από 24 χρόνια και κυνηγάει το πρώτο της νταμπλ έπειτα από... ακόμη περισσότερα! Ο Σεβιγιάνος έδωσε από την πρώτη στιγμή μια ταυτότητα στην Ενωση, τη μετέτρεψε σε μια ομάδα που ήξερε τι έπαιζε στον αγωνιστικό χώρο και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. Οι Κιτρινόμαυροι όχι μόνο πρόλαβαν εύκολα τα play-off αλλά πήραν και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League ενώ έφτασαν και στον τελικό του κυπέλλου, όπου ηττήθηκαν επειδή ο βοηθός κατάφερε να μη δει το οφσάιντ... Μικρό το κακό, μπροστά στα καλά που έζησαν όλοι στην ΑΕΚ φέτος.

Ο Χιμένεθ κράτησε ό,τι θετικό έπρεπε να κρατήσει από τους τελευταίους μήνες της περσινής σεζόν και πρόσθεσε αρκετά περισσότερα φέτος, καταφέρνοντας να πετύχει σε απόλυτο βαθμό και αυτό είναι η πραγματικότητα και όχι σχήμα λόγου για να δοθεί έμφαση. Το πρωτάθλημα από μόνο του θα αρκούσε, αλλά η Ενωση είναι για τρίτη σερί χρονιά στον τελικό του κυπέλλου και παράλληλα ανέβηκε περισσότερες από 100 θέσεις στο ranking της UEFA μέσα σε μία σεζόν. Η πρόκριση στους ομίλους του Europa League ήταν επιτυχία από μόνη της ως γεγονός, αλλά η ΑΕΚ δεν έμεινε εκεί. Εβγαλε αήττητη τον όμιλο έχοντας και δύο ματς με τη Μίλαν, αποκλείστηκε επειδή έτσι ήθελε η μπάλα από τη Ντιναμό Κιέβου στη λεπτομέρεια της λεπτομέρειας, έφτιαξε παίκτες. Αγωνιστικά αλλά και στο χαρακτήρα.

Δεν υπάρχει ούτε ένας ποδοσφαιριστής της Ενωσης που να μην είναι βελτιωμένος φέτος και αυτό, προφανώς, πιστώνεται στον προπονητή. Δεν υπάρχει ούτε ένας ποδοσφαιριστής της Ενωσης που να μην πιστεύει πλέον μέσα στο ματς, όπως κι αν πάει αυτό, ότι στο τέλος θα νικήσει. Δεν υπάρχει ούτε ένας ποδοσφαιριστής της Ενωσης που να αισθάνεται αδικημένος από τον προπονητή του ή να μην εμπιστεύεται την κρίση του. Δεν υπάρχει ούτε ένας ποδοσφαιριστής της Ενωσης που να μη στέκεται στο οικογενειακό κλίμα στα αποδυτήρια και στο πώς ο προπονητής θέλει πάντα να το προστατεύει.

Αποτελέσματα, τίτλοι, ευρωπαϊκή πορεία, βελτίωση του κάθε παίκτη ατομικά, συνεχείς ματιές στους μικρούς των τμημάτων υποδομής για να πάρουν κι αυτοί ευκαιρίες όποτε μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, διαφήμιση για την ΑΕΚ στην Ισπανία. Ο Μανόλο Χιμένεθ, με λίγα λόγια, έκανε όλα όσα πρέπει να κάνει ένας προπονητής και η ανταμοιβή του για αυτό είναι το πρωτάθλημα και η αγάπη του κόσμου. Το γεγονός ότι τον εμπιστεύονται πλέον όλοι. «Με κλειστιά μάτια», θα έλεγε ένας φίλος της ORIGINAL 21 αν ήταν η σειρά του να δώσει συνέντευξη στον πρωταθλητή Μανόλο Χιμένεθ...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα