Σάρας: Μια... μπασκετική ζωή γεμάτη κατορθώματα! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Σάρας: Μια... μπασκετική ζωή γεμάτη κατορθώματα! (pics & vids)

bet365

O Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κλείνει τα 42 του χρόνια, το μέλλον του στα... παρκέ, με κουστούμι πλέον, φαντάζει όσο λαμπρό όσο ήταν όταν πρωτοπάτησε σε αυτό και το gazzetta.gr θυμάται μερικές στιγμές από έναν μαέστρο του παιχνιδιού.

Ήταν 5/3 του 1976 όταν ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους γεννήθηκε και 42 χρόνια μετά, κλείνοντας τα μάτια λίγο πριν φυσήξει τα κεράκια στην τούρτα του αυτά που μπορούν να περάσουν από το μυαλό του, αυτά που έχει καταφέρει, δημιουργούν ένα ολόκληρο δικό του κεφάλαιο στο βιβλίο του μπάσκετ.

Σύνδεσε το όνομα του με «μαγικές» μπασκετικές στιγμές, ένταση, τίτλους, επιτυχίες και τρόπαια που ενώνουν τις τελείες για να δημιουργηθεί το φόντο της ζωής του.

Ένας «killer» παλαιάς κοπής, που λείπει σήμερα από τα ευρωπαϊκά παρκέ και κατάφερε σε όποιον προορισμό και να βρέθηκε, όποια φανέλα και να φόρεσε να γράψει ιστορία και να αποδείξει μέσα στο παρκέ ότι γεννήθηκε για να κάνει αυτό ακριβώς που έκανε. Να γίνει «μεγάλος».

Φόρεσε πολλές φανέλες, βρέθηκε σε πολλούς διαφορετικούς προορισμούς, αγωνίστηκε με όλη την ψυχή του και το πάθος του και πλέον φοράει κοστούμι και κάθεται στην άκρη του πάγκου, πάντα ίδιος, πάντα παθιασμένος, πάντα νικητής.

Το gazetta.gr γυρνάει τον χρόνο πίσω και ξεχωρίζει μερικούς σταθμούς από την διαδρομή του Σάρας, λίγο πριν εκείνος κλείσει τα μάτια και κάνει την δικιά του «χρυσή» αναδρομή.

Το όνειρο της Αμερικής τον... έστειλε στην Ευρώπη

«Έτρεχε και έτρεχε όλη την ώρα και έπρεπε μόνιμα να τον κυνηγάω».

Η μητέρα του Σάρας είχε πει για τον ξανθό πιτσιρικά, που τον ήξερε όλη η γειτονιά.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους γεννήθηκε πριν από 42 χρόνια στο Κάουνας και από πολύ μικρός φάνηκε τι θα ακολουθήσει. Μόλις 6 χρονών ήταν όταν ο πατέρας του τον πήγε στην πρώτη προπόνηση μπάσκετ.

Η γειτονιά που μεγάλωσε δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή γι' αυτό με τα καλά του και τα κακά του ο Σαρούνας έπρεπε να παραμείνει πιστός στον στόχο του. Αυτό προσπάθησαν και οι γονείς του, γι' αυτό και επέμειναν στις δυσκολίες που εμφανίστηκαν στον νεαρό γιο τους.

Τον πιτσιρικά που το μεγαλύτερο του όνειρο ήταν να φορέσει την φανέλα της Ζαλγκίρις Κάουνας και να ζήσει στιγμές όπως εκείνες που έζησε όταν παρακάλεσε τον πατέρα του να τον πάει στο αεροδρόμιο για να περιμένει μέσα στο κρύο την αποστολή για να πανηγυρίσει το Διηπειρωτικό του 1986.

Μεγαλώνοντας αποφάσισε ότι το καλύτερο για εκείνον θα ήταν να βρεθεί στην Αμερική για να συνεχίσει τις σπουδές του και να πάρει την καλύτερη ευκαιρία για το μπασκετικό του μέλλον.

Το όνειρο της Αμερικής δεν προχώρησε για τον Λιθουανό, αλλά μάλλον για το καλό του.

Το 1998 έβαλε συμμετοχή για το ντραφτ, αλλά η πορεία του στο NCAA δεν εντυπωσίασε ιδιαίτερα με αποτέλεσμα να μην επιλεχθεί και να επιστρέψει πίσω στα... πάτρια εδάφη για να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα και τελικά να κάνει τα απίστευτα να φαντάζουν... λογικά.

Η πορεία του σε Λιέτβους Ρίτας και Ολύμπια Λιουμπιάνας ήταν εξαιρετική και μετά από μόλις δύο χρόνια βρέθηκε στην Μπαρτσελόνα για να ξεκινήσει ουσιαστικά να βάζει τα... χρυσά κομμάτια στο παζλ της ζωής του.

Μπαρτσελόνα και Μακάμπι θα κάνουν τα όνειρα του πραγματικότητα!

Γρήγορα στην καριέρα του ο Σάρας θα βρεθεί πρωταγωνιστής και θα αρχίσει να κάνει αυτά που ήταν ικανός. Το 2000 φοράει τα «μπλαουγκράνα» και έχοντας δίπλα του τους καλύτερους αρχίζει να ζει το όνειρο του στην Βαρκελώνη.

Οι τίτλοι δεν άργησαν να έρθουν, με αποκορύφωμα το 2003 όπου η Μπαρτσελόνα κατακτά πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρωπαϊκό με τα όνειρα του Σάρας να αρχίζουν να παίρνουν μορφή στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Όταν σάρωσε τα πάντα αποφάσισε να αλλάξει σταθμό και η στάση που κατέβηκε δεν θα μπορούσε να είναι πιο πετυχημένη. Μέλος της... τεράστιας Μακάμπι Τελ Αβίβ και φορώντας μόλις δύο χρόνια την φανέλα της (2003 – 2005) ο Γιασικεβίστσιους σάρωσε τα ΠΑΝΤΑ.

Δύο συνεχόμενες ολόχρυσες σεζόν για τους ισραηλινούς, κάνοντας triple crown και με τον Σάρας να βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του κάτω από χρυσές σελίδες ιστορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

ΝΒΑ και... Παναθηναϊκός

Έχοντας ήδη μια απίστευτη πορεία στην Ευρώπη ένας μόνο δρόμος ανοιγόταν μπροστά του...

Δεν γινόταν να μην δοκιμάσει τον «μαγικό» κόσμο ο Σαρούνας, αλλά το ΝΒΑ δεν ήταν για εκείνον και μετά από δύο χρονιές χωρίς τίποτα επέστρεψε στην Ευρώπη για να συνεχίσει από εκεί που είχε μείνει. Αυτό θα το έκανε πλέον ντυμένος στα πράσινα και φορώντας την φανέλα με το τριφύλλι.

Εδώ στα μέρη μας τίποτα δεν άλλαξε την επιτυχημένη συνταγή που είχε ετοιμάσει ο Σάρας και τα πάντα ήταν «μαγικά».

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2007 ανακοινώνεται από τον Παναθηναϊκό και η συνέχεια είναι η... γνωστή. Μεγάλα παιχνίδια και στιγμές γεμάτες επιτυχίες και τίτλους.

Σε τρία χρόνια «πρόλαβε» και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και μια Euroleague, ενώ ο ίδιος προσωπικά κατάφερε και πήρε το ευρωπαϊκό με τρεις διαφορετικές ομάδες δίνοντας στον όρο... επιτυχία νέα αίσθηση.

Από εκεί και πέρα η συνέχεια είχε διάφορες επιστροφές, οι περισσότερες πετυχημένες, και όλα αυτά λίγο πριν κρεμάσει την φανέλα του και αφήσει στην άκρη τα αθλητικά του παπούτσια, κλειδώσει το ντουλάπι του, έχοντας μέσα έναν ολόκληρο θησαυρό.

Φανέλες με παράσημα, αμέτρητα τρόπαια, μοναδικές πανέμορφες στιγμές, λόγια που είπαν οι καλύτεροι για εκείνων και άπαντες να κάνουν βαθιά υπόκλιση σε έναν μαέστρο του αθλήματος.

Κοστούμι και το... όνειρο της Ζαλγκίρις

Γυρνώντας την πλάτη στο ντουλάπι και κρατώντας τις αναμνήσεις στο μυαλό του, άνοιξε την ντουλάπα του, πήρε το κοστούμι του, σήκωσε το στυλό του και άρχισε να γράφει ένα νέο κεφάλαιο, που όπως δείχνει το παρακάτω βίντεο αναμένεται να είναι τόσο μοναδικό όσο και το προηγούμενο.

Το 2014 ο Σάρας τερμάτισε μια τεράστια καριέρα, για να ξεκινήσει μια νέα. Από βοηθός βρέθηκε πρώτος προπονητής στον πάγκο της Ζάλγκιρις και τα πάντα φαντάζουν να έχουν μια λογική συνέχεια.

Η φετινή πορεία της Λιθουανικής ομάδας δείχνει ξεκάθαρα ότι η πίστη της σε ένα δικό της παιδί και έναν πολυνίκη αθλητή την πηγαίνει μπροστά και τα καλύτερα έρχονται.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΑΡΑΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα