Τζέρελς: «Είχα πρόταση από τον Ολυμπιακό, ιστορική έδρα το ΟΑΚΑ!»

Τζέρελς: «Είχα πρόταση από τον Ολυμπιακό, ιστορική έδρα το ΟΑΚΑ!»

Γιώργος Κούβαρης
Τζέρελς: «Είχα πρόταση από τον Ολυμπιακό, ιστορική έδρα το ΟΑΚΑ!»
Ο Κέρτις Τζέρελς μίλησε στην EuroLeague Greece λίγες ώρες πριν από το παιχνίδι μεταξύ Παναθηναϊκού-Αρμάνι (15/12, 21:15), αποκάλυψε το «φλερτ» με τον Ολυμπιακό, στάθηκε στον Νικ Καλάθη, ενώ... αποθέωσε τον Βασίλη Σπανούλη!

Μπορεί το μπόι του να μην ξεπερνάει τα 185 εκατοστά, αλλά ο Κέρτις Τζέρελς ήταν και είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα αντίπαλα καλάθια. Κάτι που έχει αποδείξει τα χρόνια που βρίσκεται στην Ευρώπη, είτε αγωνίστηκε στην EuroLeague, είτε στο Eurocup.

Ο Αμερικανός γκαρντ επέστρεψε πριν από μερικές εβδομάδες στην Αρμάνι Μιλάνο ύστερα από την... αντιδικία του με τον Φώτη Κατσικάρη στην Χάποελ και βάλθηκε να πάρει την ομάδα στις πλάτες στα πέντε ματς που έχει αγωνιστεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Συγκεκριμένα μετράει ήδη 13,6 πόντους κατά μέσο όρο με 2,6 ριμπάουντ και 2,6 ασίστ, ενώ είχε πετύχει 30 πόντους απέναντι στην Βαλένθια.

Όπως λέει και το «σλόγκαν» ο Τζέρελς «γεννήθηκε έτοιμος» αφού φρόντισε να κάνει άμεσα αισθητή την παρουσία του στο Μιλάνο. Λίγο πριν μπει στο παρκέ του ΟΑΚΑ για την αναμέτρηση της 12ης αγωνιστικής στην EuroLeague απέναντι στον Παναθηναϊκό, ο 30χρονος Αμερικανός μίλησε στην «EuroLeague Greece» και εκτός από τους στόχους της Αρμάνι, την προσαρμογή του την ομάδα και το ματς με τους «πράσινους» είχε... πολλά ακόμα να πει.

Συγκεκριμένα αποκάλυψε τις συζητήσεις με τον Ολυμπιακό, έκανε ειδική αναφορά στον... αγαπημένο του παίκτη, Βασίλη Σπανούλη, τον Νικ Καλάθη ωστόσο αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για τα όσα έγιναν στην Χάποελ με τον Φώτη Κατσικάρη...

Ύστερα από τρία χρόνια, ξανά στο Μιλάνο. Σαν να μην πέρασε μια μέρα;

«Όντως. Είναι πολύ ωραίο που επέστρεψα στο Μιλάνο και μπορώ να παίξω πάλι στην EuroLeague. Ήταν μια εύκολη αλλαγή για μένα...»

Το γεγονός ότι ήσουν στην Αρμάνι στο παρελθόν, έκανε ακόμα πιο εύκολη την προσαρμογή σου;

«Θα έλεγα πως ναι. Γνωρίζω πράγματα και καταστάσεις στην Αρμάνι, την ομάδα, την πόλη και ήταν πιο εύκολα για μένα τα πράγματα. Επιπλέον έκανε ακόμα πιο εύκολη την μετάβαση για μένα το γεγονός ότι θα έχω τον ίδιο προπονητή με πέρυσι στην Χάποελ. Οπότε η προσαρμογή μου δεν χρειάστηκε καθόλου χρόνο.»

Και φέτος η Αρμάνι έκανε πολλές αλλαγές. Είναι ο λόγος που παρουσιάζεται τόσα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή σας;

«Σίγουρα η ομάδα είναι καινούργια και ακόμα προσπαθούμε να βρούμε την ταυτότητά μας. Χάσαμε πολλά ματς στον πόντο τα οποία θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει, αλλά πιστεύω ότι θα τα διορθώσουμε όλα και θα πάμε καλά. Με μια-δυο καλές νίκες θα μπούμε στον δρόμο μας προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας.»

Ταλέντο ωστόσο υπάρχει. Μπορείτε να τα καταφέρετε φέτος και να μπείτε στα playoffs;

«Σίγουρα μπορούμε να μπούμε στα playoffs φέτος αλλά χρειάζεται να κάνουμε πολλή δουλειά ακόμα. Όλη η δουλειά είναι μπροστά μας και αν έχουμε υγεία, όπως σου είπα θα τα πάμε καλά.»

Φέτος η Αρμάνι έχει και πολλούς Αμερικανούς. Το γεγονός αυτό απλοποιεί το θέμα της προσαρμογής;

«Ναι όντως. Είναι ωραία να είσαι μαζί με παίκτες από την πατρίδα σου, αλλά χρειάζεται να υπάρχει η κατάλληλη χημεία με όλα τα παιδιά. Και πραγματικά αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε στην Αρμάνι, το δουλεύουμε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Πάντως πραγματικά είναι θετικό το γεγονός ότι είμαστε πολλοί από τις ΗΠΑ. Βοηθάει...»

Τι σου είπε ο coach όταν έφευγες από την Χάποελ για να επιστρέψεις στο Μιλάνο;

«Μίλησα με τον coach Πιανιτζιάνι και μάλιστα ήταν να έρθω από το καλοκαίρι στην Αρμάνι, αλλά δεν μπόρεσε να γίνει η μεταγραφή. Τώρα όμως ήρθαν οι καταστάσεις έτσι που επέστρεψα στην Αρμάνι, με τον προπονητή να ζητάει από εμένα να βοηθάω σε όλους τους τομείς, τόσο στην επίθεση, όσο φυσικά και στην άμυνα. Θα κάνω ό,τι γίνεται για να βοηθήσω την ομάδα να φτάσει στις νίκες.»

Έχετε μπροστά σας ένα πολύ δύσκολο ματς με τον Παναθηναϊκό. Αν έπρεπε να επιλέξεις 1-2 στοιχεία που θα κάνουν την διαφορά, ποια θα ήταν αυτά;

«Άμυνα και πάλι άμυνα. Είναι σκληρή ομάδα, παίζει καλή άμυνα και εμείς από τη πλευρά μας πρέπει να ανεβάσουμε την ένταση στην άμυνα για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να φτάσουμε στη νίκη».

Ο Παναθηναϊκός διατηρεί το αήττητο στο ΟΑΚΑ φέτος, ενώ πέρυσι είχε μόνο μία ήττα στην regular season. Είναι το πιο δύσκολο γήπεδο για μια ομάδα;

«Σίγουρα το ΟΑΚΑ είναι μία από τις δύσκολες έδρες της Ευρώπης. Όλα τα εκτός έδρας ματς στην EuroLeague είναι δύσκολα, αλλά εδώ πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές έδρες της Ευρώπης. Μεγάλο γήπεδο, φοβερά ενθουσιώδεις οπαδοί, πιστοί φίλαθλοι... Ναι, πολύ δύσκολο»

Θεωρείς ότι τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός έχουν πιθανότητες να φτάσουν στο Final 4;

«Α, δεν ξέρω. Δεν με αφορά γι' αυτούς...»

Φέτος ο Νικ Καλάθης πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν με αποτέλεσμα να αναδειχθεί και MVP του Νοεμβρίου. Θα τον θεωρούσες έναν από τους καλύτερους ή τον καλύτερο point guard στην EuroLeague;

«Αναμφισβήτητα πρόκειται για έναν πολύ καλό παίκτη. Με τον Νικ ήμασταν και συμπαίκτες στους Ντάλας Μάβερικς στην rookie χρονιά οπότε τον γνωρίζω καλά. Βέβαια τα δύο τελευταία χρόνια έπαιζα στο Eurocup και δεν έβλεπα πολύ EuroLeague, αλλά φέτος που παρακολουθώ τα ματς μπορώ να πω ότι είναι ένας πάρα πολύ καλός παίκτης».

Μιας και ανέφερες την λέξη 'Eurocup' τι συνέβη και έφυγες μέσα στη μέση της σεζόν;

«Μεγάλη ιστορία... Πρέπει να έχουμε μια ολόκληρη μέρα για να το συζητάμε. Οπότε ας το αφήσουμε καλύτερα».

Ναι αλλά υποτίθεται ότι υπήρξε κόντρα με τον προπονητή σου, τον Φώτη Κατσικάρη. Τι έγινε;

«Κοίτα, εγώ είμαι σε άλλη ομάδα τώρα, εκείνος βρίσκεται αλλού, δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε».

Αν σου έλεγα να κάνεις κάποια πρόβλεψη για το Final 4 τι θα έλεγες;

«Α, δεν ξέρω. Μιλάνο, Μιλάνο, Μιλάνο και Μιλάνο (γέλια)».

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου παίκτης στην EuroLeague;

«Ο Σπανούλης! Μου αρέσει πολύ να τον βλέπω να παίζει. Τον σέβομαι απεριόριστα και μου αρέσει πολύ ο τρόπος που παίζει. Ναι, είναι ο αγαπημένος μου παίκτης. Βέβαια μετά τον Κιθ Λάνγκφορντ, αφού ο Κιθ δεν βρίσκεται τώρα στην EuroLeague».

Είχες ποτέ πρόταση από ελληνική ομάδα;

«Ναι, είχα, από τον Ολυμπιακό. Για την ακρίβεια μιλήσαμε κάποιες φορές, αλλά είχαμε μείνει μόνο στις συζητήσεις... Δεν προχώρησε ποτέ κάτι.»

Στο παιχνίδι πρωταθλήματος με την Αβελίνο, ευστόχησες στο τρίποντο ένα δευτερόλεπτο πριν από το τέλος, άρχισες να πανηγυρίζεις τη νίκη και ήρθε ο Φιλόι να απαντήσει με δικό του τρίποντο στην εκπνοή! Πλέον θα περιμένεις να ακουστεί η κόρνα της λήξης;

«Ξέρεις, σε τέτοιες στιγμές, το μομέντουμ και η ενέργεια που έχεις μέσα σου είναι εκείνα που σε κυριεύουν. Μετά από το δικό μου τρίποντο, έγινε ό,τι έγινε! Για τα επόμενα 4-5 χρόνια δεν πρόκειται να ξαναδούμε τέτοιο σουτ! Ίσως και σε 10 χρόνια! Όμως έτσι είναι το μπάσκετ...»

Αλήθεια γιατί φοράς το 55; Δεν συνηθίζεται ιδιαίτερα...

«Στο κολέγιο φορούσα το 0, αλλά όταν ήρθα στην Ευρώπη τα νούμερα ξεκινούσαν από το 4 και δεν μπορούσα να πάρω το μηδέν. Το 4 ήταν κατοχυρωμένο, ο αρχηγός φορούσε το 5 και έτσι είπα δώστε μου ένα ακόμα 5 και μου έμεινε το 55 (γέλια)».

Ποια ήταν η καλύτερη χρονιά σου στην Ευρώπη;

«Η τελευταία μου στο Μιλάνο. Θα την θυμάμαι για πάντα».

Και το παιχνίδι που σου έχει μείνει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο;

«Ο 6ος τελικός με την Σιένα τη σεζόν 2013-14» (σ.σ. η Αρμάνι είχε κερδίσει τη Σιένα με 74-72 εκτός έδρας και είχε ανακτήσει το πλεονέκτημα της έδρας με καλάθι του Τζέρελς στην εκπνοή!)