Ράντολφ για ΝΒΑ: «Τώρα ταιριάζω εκεί, ε;» (pics & vids)

Ράντολφ για ΝΒΑ: «Τώρα ταιριάζω εκεί, ε;» (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Ράντολφ για ΝΒΑ: «Τώρα ταιριάζω εκεί, ε;» (pics & vids)

bet365

Ο Άντονι Ράντολφ είναι πλέον ένας... περιζήτητος Πρωταθλητής Ευρώπης, πήρε τα ρίσκα του, γύρισε την πλάτη στο NBA και το gazzetta.gr παραθέτει το στόρι της του απόφασης, αλλά και τις σκέψεις του για την συνέχεια της καριέρας του.

Bwin Sports App – Εύχρηστη εφαρμογή για iphone και Android κινητά. (21+)!

Είναι μερικές αποφάσεις που παίρνουμε στην ζωή μας που μας σημαδεύουν. Μια από αυτές ήταν εκείνη που πήρε ο Άντονι Ράντολφ τον περασμένο Μάιο. Η Σλοβενία πίεσε να αλλάξουν οι κανόνες και ο Ράντολφ πήρε διαβατήριο, ώστε να αγωνιστεί με τα χρώματα της στο 40ό Eurobasket.

Αυτή η απόφαση έμελλε να είναι κομβική. Ο Ράντολφ «κόλλησε» τέλεια στο... ζευγάρι των Ντράγκιτς και Ντόνσιτς και οι τρεις τους σε συνδυασμό με μια ταλαντούχα ομάδα συμπαικτών, κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή της Ευρώπης και να βάλουν το όνομα τους στην ευρωπαϊκή ιστορία του αθλήματος.

Μάλιστα έγινε ο 4ος νατουραλιζέ (μετά από τον Χόλντεν, τον Ιμπάκα και τον Μίροτιτς) που κατακτά χρυσό μετάλλιο με την ομάδα του μπαίνοντας σε ένα κλειστό κλαμπ.

Μέχρι να φτάσει στο βράδυ της 17ης του Σεπτέμβρη, ο Ράντολφ έπρεπε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που βρέθηκαν στο διάβα του και να πάρει αποφάσεις για την καριέρα του που θα κρινόντουσαν μελλοντικά.

H πορεία του ξεκίνησε από την... Γερμανία όπου γεννήθηκε, από στρατιωτικούς γονείς, και μεγάλωσε στην Καλιφόρνια. Σχολείο πήγε στο Τέξας και ουσιαστικά ανδρώθηκε μπασκετικά στο αμερικάνικο σύστημα.

Η πορεία του στο ΝΒΑ δεν ήταν η ιδανική. Άλλαξε 4 ομάδες από τις 9 Ιουλίου του 2010 μέχρι τις 15 Ιουλίου του 2014 χωρίς να μπορεί να βρει την στέγη που θα του χάριζε σταθερότητα και βοήθεια για να βρει τον εαυτό του.

Στο ντραφτ του 2008 επιλέχθηκε στην 14η θέση από τους Ουόριορς χωρίς όμως να μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω.

Για τον ρυθμό του ΝΒΑ και γενικότερα το παιχνίδι δεν ήταν αρκετά δυνατός για παίξει στην θέση «4» και δεν είχε τις ικανότητες για να παίξει στο «3», ενώ δεν βοηθούσε τον εαυτό του ώστε να αλλάξει πράγματα στο παιχνίδι του.

Μετά από 6 χρόνια περιπλάνησης το 2014 πήρε την μεγάλη απόφαση να ψάξει το μπασκετικό του μέλλον στην παγωμένη Ρωσία και το Κουμπάν για να παίξει με τα χρώματα της Λοκομοτίβ.

Όπως αναφέρουν οι Αμερικάνοι, ο Ράντολφ δεν είχε πλέον τα προνόμια που απολάμβανε ως μια κορυφαία επιλογή ντραφτ και έπρεπε να αλλάξει τα δεδομένα που είχε συνηθίσει.

«Για να το κρατήσω πραγματικό το όνειρο μου, έπρεπε να αλλάξω επίπεδο», θα δηλώσει ο Ράντολφ στην Φινλανδία όπου έδινε τα ματς ομίλου με την Σλοβενία.

«Έπρεπε να επιστρέψω στα βασικά. Ήταν μια διαφορετική εμπειρία. Με βοήθησε να καταλάβω γιατί ξεκίνησα και πάλι να παίζω μπάσκετ».

Ο Ράντολφ δούλεψε πάρα πολύ το σουτ του. Στα 2 χρόνια που έμεινε στην Κουμπάν, κέρδισε τίτλους που τους εξαργύρωσε με ένα πολύ καλό συμβόλαιο με την Ρεάλ Μαδρίτης.

Η τριάδα που έφτιαξε με τον Ντόνσιτς και τον Γιουλ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να κρατηθεί στην πορεία της Ρεάλ, η οποία τελικά του ανανέωσε και το συμβόλαιο.

Πλέον είναι 28 χρονών, 10 χρόνια και 407 παιχνίδια μακριά από το ντεμπούτο του, και ο Ράντολφ ξέρει τι μπορεί να κάνει ως παίκτης. Οι αλλαγές που έχει κάνει στο παιχνίδι του πλέον ταιριάζουν τέλεια στο ΝΒΑ και αυτό οι σκάουτερ το γνωρίζουν.

Η πορεία του στο Eurobasket εξαργύρωσε με τον καλύτερο τρόπο την θέληση του να παίξει για την Σλοβενία.

Τα νούμερα του ήταν εξαιρετικά και η ομάδα του επικράτησε και της Λετονίας του Πορζίνγκις, αλλά και της Ισπανίας των αδελφών Γκασόλ. Ο παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης μέτρησε και 11 πόντους στον τελικό απέναντι στην Σερβία για να βάλει ένα κερασάκι σε μια... τέλεια τούρτα.

«Αυτό που είπα στον Ράντολφ όταν ξεκινήσαμε την συνεργασία μας ήταν ότι η ευελιξία του είναι αυτό που ψάχνει το ΝΒΑ», τόνισε σε δηλώσεις του ο Κοκόσκοφ.

«Η ευελιξία του είναι εκείνη που τον κάνει μοναδικό στο διεθνές μπάσκετ. Σίγουρα ανήκει στο ΝΒΑ. Είναι σε ένα καλό επίπεδο τώρα στην Ρεάλ. Είναι σε μια σπουδαία ομάδα, ενώ μάζεψε και εμπειρίες φέτος το καλοκαίρι. Ειλικρινά πιστεύω ότι θα ξαναπροσπαθήσει στο ΝΒΑ».

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Ράντολφ εξελίχθηκε σε όλα εκείνα που χρειάζεται πλέον το ΝΒΑ, σε ότι του έλειπε το 2008 που τον πρωτοέμαθαν στην λίγκα.

Πλέον όλοι ψάχνουν για έναν παίκτη με μακριά χέρια, που να μπορεί να αλλάζει στα σκριν, να προστατεύει την στεφάνη και να τρέχει καλά στον αιφνιδιασμό.

Ο Ράντολφ δεν είναι ο ίδιος παίκτης με εκείνον που έφυγε, αλλά πλέον είναι ένα ψηλός που μπορεί να μαρκάρει 3 θέσεις και να είναι τρομερός στο ανοιχτό γήπεδο.

«Τώρα ταιριάζω τέλεια ε;», ήταν η απάντηση του Ράντολφ χαμογελαστός στα σχόλια του ESPN.

Η αλλαγή του είναι φανερή. Το σώμα του είναι διαφορετικό, το σουτ του έχει βελτιωθεί και έχει φτάσει κοντά στο 36% στα τρίποντα και έχει δημιουργήσει την δική του συζήτηση για την προοπτική του.

Ο Ντράγκιτς έδωσε την δικιά του γνώμη, «Νομίζω ότι πρέπει να παίζει στο ΝΒΑ. Έτσι είναι η ζωή. Μου είπε ότι έκανε κάποιες επιλογές που ίσως να έπρεπε να είχε κάνει διαφορετικά αλλά εγώ πιστεύω ότι μπορεί να τα καταφέρει. Είναι τρομερή προσθήκη για την εθνική μας ομάδα. Μπορεί να παίξει πολλές θέσεις, 3, 4, 5.

Μας δίνει έναν διαφορετικό τύπο παιχνιδιού. Στο παρελθόν δεν είχαμε κάποιον που να μπορεί να τελειώσει ένα alley-oop, να μπορεί να αλλάζει σε κάθε σκριν, να παλεύει με τους ψηλούς και να σουτάρει. Είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης».

Φυσικά έχει και τα άσχημα του και αυτά δεν περνούν απαρατήρητα στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Ράντολφ ακόμα δεν έχει τέλεια επίγνωση στο τι ακριβώς γίνεται πάντα στο παρκέ, ενώ θα ήταν ιδανικό αν ήταν λίγο πιο ψηλός, ενώ δεν λείπουν και τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του. Δεν έχει εξαλείψει την τάση του να «χάνεται» μέσα σε ένα κακό παιχνίδι για την ομάδα του.

Πάντως η ωριμότητα που έχει δείξει και η εξέλιξη του σίγουρα μπορούν να του προσφέρουν μια θέση στον «μαγικό» κόσμο ως ένας πολύ καλός συμπληρωματικός παίκτης. Το θέμα είναι σε ποια τιμή κοστολογείται και σε ποιο επίπεδο.

«Δεν πρόκειται να επιστρέψω στο ΝΒΑ για να έχω να το λέω», τόνισε ο Ράντολφ που έχει ΝΒΑ out στο συμβνόλαιο του με την Ρεάλ, για το επόμενο καλοκαίρι.

«Νομίζω ότι θέλω να ξέρω ότι θα έχω ρόλο, ότι μπορώ να βοηθήσω την ομάδα και έχω μια ευκαιρία να παίξω. Δεν θέλω να πάω και να κάθομαι στον πάγκο, θέλω να παίζω. Λατρεύω να παίζω μπάσκετ».

Η αγάπη του αυτή, σύμφωνα με το ESPN, δεν φαινόταν όταν έπαιζε στο ΝΒΑ, αλλά έλαμψε στην Σλοβενία. Έκανε τρομερό τουρνουά, έφερε νέα συστήματα στην ομάδα του και μαζί με Ντράγκιτς και Ντόνσιτς έφτιαξαν ένα τρομερό συνδυασμό.

«Συνολικά στην ζωή είμαι σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Τότε ήμουν νεότερος, προσπαθούσα να καταλάβω ποιος ήμουν. Τώρα ξέρω. Αυτό που θέλω είναι να παίζω μπάσκετ, να απολαμβάνω τις εμπειρίες, είμαι στο καλύτερο επίπεδο από τότε που ήρθα στην Ευρώπη και ότι είναι να έρθει, θα 'ρθει».

 

NBA Τελευταία Νέα