Ενώσεις κατά της εισβολής σε ΣΚΑΪ

Ενώσεις κατά της εισβολής σε ΣΚΑΪ

Ανακοινώσεις που καταδικάζουν την εισβολή του Εισαγγελέα στον ΣΚΑΪ εξέδωσαν οι ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ και ΠΣΑΤ.

Ενώσεις κατά της εισβολής σε ΣΚΑΪ

Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ

Η εισβολή αστυνομικής δύναμης με συνοδεία Εισαγγελέα, χθες τα ξημερώματα στα γραφεία του Τ/Σ «ΣΚΑΪ», δεν μπορεί βέβαια να εκληφθεί ως δικαίωση ανεξαρτησίας για τη δικαστική εξουσία.

Ιδιαίτερα με την ενέργεια αυτή διαπιστώνεται παρέμβαση στο δημοσιογραφικό έργο.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει με ιδιαίτερη ανησυχία το περιστατικό και υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών και στην ελευθερία της έκφρασης.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Ανακοίνωση ΕΣΗΕΜ-Θ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης καταδικάζει απερίφραστα την επιχείρηση σύλληψης του δημοσιογράφου Κυριάκου Θωμαΐδη, που έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουνίου, όταν αστυνομική δύναμη με τη συνοδεία εισαγγελέα εισέβαλε στον χώρο εργασίας του, ενώ προηγουμένως είχε απαιτηθεί να μη μεταδοθεί η εκπομπή του.

Η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας είναι αδιαπραγμάτευτη, ο τρόπος, όμως, με τον οποίο αποφασίζουν να την αξιοποιήσουν οι λειτουργοί της δεν είναι υπεράνω κριτικής: τόσο η απόπειρα προληπτικής λογοκρισίας όσο και η μεταμεσονύχτια εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στις εγκαταστάσεις ενημερωτικού Μέσου, αποτελούν σαφή περιορισμό του δημοσιογραφικού έργου και ευθεία απειλή στην ελευθερία του Τύπου.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τις δικαστικές αρχές να διατηρήσουν έναντι της δημοσιογραφίας και των εργαζόμενων που την υπηρετούν τον σεβασμό που επιβάλλει η διάσταση της Ενημέρωσης ως κοινωνικού αγαθού και στοιχείου δημοκρατίας.

 

Ανακοίνωση ΠΣΑΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ καταδικάζει την χτεσινοβραδινή επιχείρηση σύλληψης του δημοσιογράφου και μέλους του Συνδέσμου, Κυριάκου Θωμαϊδη, με την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων και εισαγγελικής αρχής στις εγκαταστάσεις και τα γραφεία τηλεοπτικού σταθμού όπου και εργάζεται ο συνάδελφος.

Τέτοιες ενέργειες, πέραν του ιδιαίτερου ζήλου που επιδείχθηκε για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των αρχών της ελευθεροτυπίας και στοχεύουν στον περιορισμό του δημοσιογραφικού έργου.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΠΣΑΤ, καλεί την Δικαστική Εξουσία να διατηρήσει με τις ενέργειες της, την απρόσκοπτη Ενημέρωση ως κοινωνικό αγαθό και απαρέγκλιτο κανόνα της Δημοκρατίας.

 

Best of internet