Ο «Ιησούς», ο Πουαρό και η... Γιουνάιτεντ!

Νίκος Μποζιονέλος
Ο «Ιησούς», ο Πουαρό και η... Γιουνάιτεντ!

bet365

Ποια η σχέση του διασημότερου Ιησού του κινηματογράφου Ρόμπερτ Πάουελ με τη Γιουνάιτεντ και πώς βίωσε ο ίδιος τη σειρά «Jesus of Nazareth» του Φράνκο Τζεφιρέλι.
Κατά γενική ομολογία ο άνθρωπος που μετέφερε την ζωή και τα πάθη του Ιησού Χριστού πιο πιστά στην μεγάλη οθόνη ήταν ο Ρόμπερτ Πάουελ, πρωταγωνιστής της μίνι σειράς «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» («Jesus of Nazareth») του Φράνκο Τζεφιρέλι.
Και ο διασημότερος… Χριστός του Χόλιγουντ υποστηρίζει τη διασημότερη ομάδα του κόσμου!
Ο 69χρονος σήμερα Ρόμπερτ Πάουελ σπάνια χάνει αγώνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είναι κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας από το 2005 χρόνια και απολαμβάνει την ηρεμία του έπειτα από χρόνια. Δεν είναι και λίγο πράγμα παγκοσμίως η εικόνα σου να έχει ταυτιστεί με τον Υιό του Θεού και ο ίδιος, στις ελάχιστες συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει, παραδέχθηκε πως ήταν τελικά... κατάρα να αναλάβει τον ρόλο που του άλλαξε τη ζωή.
Ο Πάουελ γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1944 στο Σάλφορντ της βόρειας Αγγλίας, κοντά στο Μάντσεστερ. Το 1964 μετακόμισε στο Λονδίνο όπου και αφοσιώθηκε στην υποκριτική. Η καριέρα του στον κινηματογράφο ξεκίνησε με αρκετούς δευτερεύοντες ρόλους σε ταινίες εποχής, σε περιπέτειες και ταινίες τρόμου για να συνεχίσει με πρωταγωνιστικούς σε περισσότερο cult και κλασικά φιλμ όπως το «Μάλερ», «Τα τέσσερα φτερά», «Φρανκεστάιν», «Τα 39 βήματα», «Σάκα Ζουλού», «Το άσυλο», κ.ά.
Η κορυφαία στιγμή στην καριέρα του ήρθε το 1974, όταν τον κάλεσαν στο κάστινγκ για την υπερπαραγωγή «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Τζεφιρέλι. Ο Πάουελ παρουσιάστηκε στην επιτροπή διανομής ρόλων χωρίς πολλές ελπίδες μιας και ο σκηνοθέτης είχε, όπως λέγεται, στο μυαλό του σαν πιθανούς «Μεσσίες» επώνυμους ηθοποιούς της εποχής όπως τον Αλ Πατσίνο και τον Ντάστιν Χόφμαν. Αλλά όταν τον είδε ο Τζεφιρέλι στο καστ, εντυπωσιάστηκε. Με τα γνωστά αποτελέσματα…
Τελικά έγινε ο πασίγνωστος και αγαπημένος «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» και έκτοτε έκανε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την επωνυμία του στο Χόλιγουντ. Πλην όμως οι περισσότεροι σκηνοθέτες δίστασαν να δώσουν στον «άνθρωπο που υποδύθηκε τον Ιησού» ρόλους... γήινους, ρόλους «ανθρώπινης αδυναμίας». Είναι παντρεμένος με τη Μπάρμπαρα Λορντ και έχει ένα γιο και μία κόρη.
Μάλιστα ο Πάουλερ την παντρεύτηκε πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα καθώς ο παραγωγός Σίρλου Γκρέιντ δεν θα δεχόταν ο ηθοποιός που υποδυόταν τον Χριστό να ζει στην… αμαρτία.
Αλλη μεγάλη του αγάπη, εκτός από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι τα ταξίδια με σκάφος ανά τον κόσμο.
«Μου φιλούσαν τα χέρια!»
Τα Πάθη του Χριστού έχουν αναδειχθεί το πιο προσοδοφόρο θέαμα στον χώρο του κινηματογράφου. Οι 50 ταινίες για το δράμα του Θεανθρώπου έχουν γεμίσει με μεγάλη ευκολία τα ταμεία του Χόλιγουντ και ο Πάουελ δεν ξεχνά. «Στη σκηνή της Σταύρωσης ήμουν λίγο νευρικός, ίσως και από την εξάντληση που ένιωθα, ύστερα από τη δίαιτα 12 ημερών. Κάποια στιγμή κοιτάζοντας στον καθρέφτη αναγνώρισα στο είδωλό μου τον Ιησού. Μου φάνηκε ότι είδα την εικόνα που έχει ο καθένας από εμάς γι’ Αυτόν, όταν προσπαθούμε να Τον φανταστούμε. Νιώθω τυχερός γιατί ξέρω ότι γενιές και γενιές παιδιών έχουν μεγαλώσει έχοντας στο μυαλό τους τη δική μου εικόνα όταν σκέφτονται τον Χριστό. Δεν είναι και λίγο αυτό, ε;».
Στην εικόνα φαίνεται ο Πάουελ, να είναι στο σταυρό και του κρατάνε ένα τσιγάρο και ένα ποτό. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη σκηνή, ο ίδιος ο Πάουελ είχε δηλώσει: «Όταν ήμουν στο σταυρό έκανε τρομερό κρύο. Οπότε, από το να με κατεβάζουν από το σταυρό, με άφησαν εκεί και μου έδωσαν μια κουβέρτα, παντόφλες και μου κρατούσαν ένα τσιγάρο. Βασικά, έκανε τόσο κρύο που με θυμάμαι να κρατάω και κονιάκ».
Πώς βίωσε ο ίδιος τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ»;
Ο 33χρονος τότε ηθοποιός με τα διάφανα γαλανά του μάτια και τη μοναδική αύρα στην κίνηση και στη μορφή του υπήρξε η απόλυτη υπερβατική μορφή του Ιησού Χριστού στον κινηματογράφο, κάνοντας εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο να τον ταυτίσουν με τον ίδιο το Θεάνθρωπο, πληρώνοντας όμως ακριβά το τίμημα στην μετέπειτα καριέρα του. Εκπλήρωσε έτσι την επιθυμία που εξέφρασε ο ίδιος μετά το τέλος των γυρισμάτων: «Ελπίζω πως ο Ιησούς θα είναι ο τελευταίος στη σειρά των ευαίσθητων νέων ανδρών που θα κληθώ να ερμηνεύσω στο μέλλον».
«Οταν τελείωσαν τα γυρίσματα και η μίνι σειρά γνώρισε τεράστια επιτυχία σε πολλές χώρες, τα πράγματα ήταν λίγο αλλόκοτα για μένα. Ιδιαίτερα όταν έκανα ένα ταξίδι στην Ιταλία, λίγο μετά τη μετάδοση της σειράς, η κατάσταση ήταν σχεδόν εκτός ελέγχου. Όπου πήγαινα έβλεπα τον κόσμο να με αντιμετωπίζει με δέος. Στα εστιατόρια, στα μαγαζιά, στα μπαρ, όλοι αντιδρούσαν λες και είχαν μπροστά τους τον ίδιο τον Χριστό. Ο κόσμος παραμέριζε για να περάσω και οι ηλικιωμένες κυρίες μου φιλούσαν τα χέρια κι έκαναν το σταυρό τους. Στην αρχή, προσπάθησα να το δω με χιούμορ αλλά σιγά σιγά η κατάσταση άρχισε να με αποδιοργανώνει ψυχολογικά. Έπειτα ήταν και το θέμα της εξέλιξης της καριέρας μου, που έμοιαζε να έχει τελειώσει εκεί. Κανένας σκηνοθέτης και κανένας υπεύθυνος διανομής δεν ήθελε να προσλάβει τον "Χριστό" για να παίξει κάποιο ρόλο τελείως διαφορετικό. Όλοι πίστευαν πως είχα "χαρακτηριστεί"».
Πέρυσι, ο Πάουελ έμπνευση για τον βραβευμένο φωτογράφο Άλιστερ Μόρισον, ο οποίος θέλησε να ενσαρκώσει τον «Μυστικό Δείπνο» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, φωτογραφίζοντας Βρετανούς ηθοποιούς για τους ρόλους των Αποστόλων. Ανάμεσα του διακρίνονται ο Κόλιν Φέρθ, η Τζούλι Γουότερς, ο Σερ Άντονι Σιρ και οι Σάιμον Κόλοου, Τιμ Πέγκοτ Σμιθ, Άντονι Άντρους, αλλά και ο Σερ Μάικλ Γκάμπον. Η φωτογραφία αποτελεί πλέον έκθεμα της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία τυπώθηκε σε αντίγραφα και τα ποσά διατέθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Φέτος, έκανε το comeback του στο θέατρο υποδυόμενος τον ντετέκτιβ των μυθιστορημάτων της Άγκαθα Κρίστι, Ηρακλή Πουαρό, εξ' ου και το τσιγκελωτό του μουστάκι.
«Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι δύο χιλιάδες χρόνια μετά, σχεδόν κανένας δεν δίνει προσοχή στο μήνυμα που έφερε στη γη ο Χριστός. Στη Μέση Ανατολή Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί σκοτώνουν ο ένας τον άλλον και στην Ιρλανδία Καθολικοί και Προτεστάντες μάχονται μεταξύ τους. Δεν σταυρώθηκε μάταια, όμως ελπίζω…».
Όσο για τι εύχεται ο ίδιος; «Πραγματικά ελπίζω στο μνημόσυνό μου, να με θυμούνται και να με αποκαλούν όλοι ως “τον άνθρωπο που υποδύθηκε τον Ιησού”».

Follow on Twitter: @nikbozo
 

Τελευταία Νέα