Το media Top 10 και οι μεταγραφές της χρονιάς!

Νίκος Μποζιονέλος
Το media Top 10 και οι μεταγραφές της χρονιάς!

bet365

Τα δέκα κορυφαία μιντιακά γεγονότα του έτους που έφυγε συν οι σημαντικότερες μετακινήσεις παρουσιαστών, δημοσιογράφων, παραγωγών και στελεχών.
Το Media Café oλοκληρώνει την ανασκόπηση του 2013: το Top 10 της μιντιακής επικαιρότητας καθώς και όλες οι «μεταγραφές» της χρονιάς.
1. Το «μαύρο» στην ΕΡΤ και η ΔΤ
Την Κυριακή 27 Μαΐου η «Real News» υποστηρίζει ότι έπεσε στο τραπέζι των τριών αρχηγών της κυβέρνησης το κλείσιμο της ΕΡΤ, με δεδομένη και την πρόθεση της τρόικας να μειώσει το έμψυχο δυναμικό της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στο ένα τρίτο. Διαψεύδεται κατά κόρον αλλά στις 11 Ιουνίου, Τρίτη, το απόγευμα το σήμα της ΕΡΤ πέφτει και εκπέμπεται «μαύρο».
Με επιχειρήματα ότι η ΕΡΤ επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και ότι το Δημόσιο θα εξοικονομήσει χρήματα, η κυβέρνηση κλείνει την κρατική τηλεόραση όπου από το 2006, με τον νόμο Παυλόπουλου, μονιμοποιήθηκαν περίπου 1.500 συμβασιούχοι (από τους συνολικά 2.650 εργαζόμενους αορίστου χρόνου!). Εν συνεχεία η κυβέρνηση αναμένεται επεξεργάζεται «σχέδιο εξυγίανσης» δημιουργώντας στην ουσία μια νέα εταιρία, τη ΝΕΡΙΤ, ωστόσο χρόνος δεν υπάρχει και εν μια νυκτί αποφασίζεται η δημιουργία μιας «μεσοβέζικης» και μεταβατικής κατάστασης: η Δημόσια Τηλεόραση, που αρχίζει να εκπέμπει στις 10 Ιουλίου.
Οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ παραμένουν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής με αποτέλεσμα η ΔΤ να εκπέμπει από νοικιασμένα στούντιο στη Μεσογείων ενώ εκπέμπουν πολύωρο καθημερινό πρόγραμμα ως και τις 7 Νοεμβρίου, οπότε επεμβαίνουν τα ΜΑΤ και τα γραφεία αδειάζουν…
2. To STAR άλλαξε…
Το STAR αρχίζει από το καλοκαίρι να «χτίζει» την ομάδα που θα ανταγωνιστεί το δελτίο του MEGA. Με νέο διευθυντή ειδήσεων τον Κώστα Τσιακανίκα, κεντρική παρουσιάστρια του δελτίου τη Μάρα Ζαχαρέα και βασικό σχολιαστή τον Νίκο Χατζηνικολάου ρίχνεται δυναμικά τον Σεπτέμβριο στη… μάχη των δελτίων, χωρίς εξαιρετικά αποτελέσματα αλλά προφανώς απαιτείται καιρός για να… ξεπεραστεί το lifestylίστικο πρόσωπο που είχε τα προηγούμενα έτη. Ουσιαστικά, κάλυψε το κενό που είχε αφήσει το ALTER ενώ έγινε… μεταγραφή από τον ΣΚΑΪ, ίσως η κορυφαία (βάσει ονόματος) της χρονιάς: η Πόπη Τσαπανίδου που έχει καθιερωθεί στην πρωινή ζώνη με ενημέρωση, live συνδέσεις και καλεσμένους.
3. Η επάνοδος της «Ελευθεροτυπίας»
Στις 10 Ιανουαρίου η ιστορική επιστρέφει στα περίπτερα ύστερα από πολύμηνη «αποχή». Και βγάζει ένα δύσκολο 2013 με πενιχρά έσοδα. Ως σήμερα, αντέχει, άγνωστο το μέχρι πότε… Ο ποινικολόγος Χάρης Οικονομόπουλος «έτρεξε» αρχικά το εγχείρημα και έκτοτε αναζητά επενδυτές, χωρίς ωστόσο ουδείς να τείνει ευήκοον ους με αποτέλεσμα το μέλλον της μέσα στο 2014 να είναι ζοφερο.
4. Ο 902 έγινε Ε TV
Μεταβιβάζεται το καλοκαίρι ο σταθμός 902 έναντι 3,7 εκατ. ευρώ, τίμημα που συμφωνήθηκε να καταβάλει η αγοράστρια εταιρεία για το σύνολο των μετοχών της ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε., 902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM. O 902 αποκτάται από την off shore A-Horizon Media LTD και η μεταβίβαση εξετάζεται ακόμα από το ΕΣΡ, λόγω του δαιδαλώδους νέου ιδιοκτησιακού σχήματος της εν λόγω off shore εταιρίας. Λίγο καιρό αργότερα ο 902 γίνεται σε… Ε TV, σήμα που παραπέμπει στο διεθνές life style κανάλι E, ιδιοκτησίας Φίλιππου Βρυώνη.
5. Μια «άλλη» τηλεόραση
«Εμπειρία ζωής» χαρακτήρισε ο Αντώνης Κανάκης το ταξίδι του στη Σιέρα Λεόνε και την κινηματογράφηση της μιας εβδομάδας παραμονής του εκεί, μετά από πρόσκληση της Action Aid η οποία προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1 στις 26 Μαρτίου. Ο παρουσιαστής του ΑΝΤ1 μίλησε για την καταδίκη του τρίτου κόσμου, για την υποκρισία του δυτικού πολιτισμού σε βάρος αυτών των ανθρώπων, των παιδιών που ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο και τα χαμόγελα των ανθρώπων τα οποία δεν ορίζονται από τις καταναλωτικές υπερβολές που εμείς γνωρίζουμε.
6. Η εποχή της αυτοδιαχείρισης και των web radios
Το ένα μετά το άλλο, γνωστά ραδιόφωνα καταρρέουν οικονομικά και αρκετά μπαίνουν σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης. Κύρια παραδείγματα ο BEST 92.6 και ο VFM 88.3 του πρώην ομίλου Λυμπέρη σταμάτησαν να εκπέμπουν πρόγραμμα την άνοιξη μετά την έξωση που τους επεβλήθη ενώ οι FLASH 96 και NITRO 102.5 γίνονται οι πρώτοι εν λειτουργία αυτοδιαχειριζόμενοι σταθμοί και καταλήγει στα χέρια των εργαζομένων ο εξοπλισμός μετά από σχετικούς πλειστηριασμούς.
Το 2013 συνδυάζεται και με την… εκτίναξε των web radios που πλημμυρίζουν το διαδίκτυο. Την άνοιξη ξεκίνησε το Join Radio των Αφροδίτη Σημίτη και Άννας Αναστασίου με πλήρες πρόγραμμα ενώ web radio της χρονιάς ανακηρύσσεται το Trollradio.gr, βραβείο που το απονεμήθηκε από τα e-awards 2013 και το maga.gr.
7. Ακλόνητες
Γεμάτο το έτος από σενάρια επί σεναρίων για τη Σία Κοσιώνη. Εχει πρόταση από τον ΑΝΤ1; Πάει στο MEGA για να… φάει την Τρέμη; Τη θέλει ο Κοντομηνάς στον Alpha; Εντέλει παραμένει ακλόνητη στο δελτίο ειδήσεων αλλά και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έχοντας σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερη ωριμότητα αλλά και σταθεροποιώντας το δελτίο σε καλά νούμερα τηλεθέασης. Δυναμική χρονιά και για την Ελλη Στάη: με το που έκλεισε το καλοκαίρι η ΕΡΤ, η έμπειρη παρουσιάστρια δεν κρύφτηκε. Βγήκε μπροστά. Και δεν φρόντισε να συνεχίσει στη Δημόσια Τηλεόραση. Μαζί με τον Λάμπη Ταγματάρχη οργανώνονται και θα βγάλουν, μέσα στον Ιανουάριο του 2014, web TV. Αντίστοιχα δυναμική χρονιά είχε και η Ολγα Τρέμη, παραμένοντας σταθερά στην παρουσίαση του δελτίο του MEGA παρά τα δεκάδες σενάρια που γράφτηκαν όλους αυτούς τους μήνες.
8. Η δυναμική του ΣΚΑΪ
Μια χρονιά ανακατατάξεων ήταν για τον όμιλο ΣΚΑΪ. Η κυριότερη αφορά στο ραδιόφωνο όπου, ύστερα από πολλά έτη, έχασε την πρωτοκαθεδρία στις ακροαματικότητες από τον REAL FM αλλά δεν παύει να παραμένει δύναμη των ερτζιανών. Και, στην τηλεόραση, «επένδυσε» αρκετά καθώς είναι το κανάλι με τις περισσότερες live εκπομπές καθημερινά, αλλά και τις περισσότερες επιλογές. Η αντικατάσταση της Πόπης Τσαπανίδου από την ανερχόμενη Αννα Μπουσδούκου τον Σεπτέμβριο ήταν μια πανέξυπνη κίνηση, η αντικατάσταση του παραιτηθέντος Χρήστου Παναγόπουλου από τον Σταμάτη Μαλέλη έφερε νέο «αέρα» ενώ προστέθηκαν στο δυναμικό η εκπομπή της Χριστίνας Λαμπίρη και η καθημερινή μεσημεριανή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά.
9. Αρωμα γυναίκας
Στις 3 Σεπτεμβρίου, ύστερα από (κλασικά) πολλές συνεδριάσεις, επικυρώθηκε πως η Μαρία Αντωνιάδου γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ΕΣΗΕΑ ενώ γενική γραμματέας ανέλαβε ο Μαριλένα Κατσίμη. Ωστόσο η δημοσιογραφική Ενωση έχει απωλέσει την ισχύ που είχε παλιότερα και οι διαρκείς απεργιακές κινητοποιήσεις άλλων διοικήσεων αποδείχθηκε ότι δεν οδηγούσαν πουθενά.
10. Τα «λουκέτα»
Δεν έλειψαν τα κλεισίματα και οι αναστολές εκδόσεων μέσα στο έτος. Η δευτεριάτικη, υποσχόμενη αθλητική έκδοση«Match Reports»: άντεξε ένα μήνα και έκλεισε στις 24 Ιανουαρίου. Το τηλεοπτικό περιοδικό «TV Menu» με εκδότη τον Αντώνη Πρέκα βγήκε στις 1 Μαρτίου και έκλεισε το φθινόπωρο. Η αθλητική εφημερίδα «Derby»ανέστειλε την έκδοσή της στις 9 Φεβρουαρίου ύστερα από 12ετή κυκλοφορία ενώ η εταιρεία Τεχνικές Εκδόσεις στις 10 Μαΐου προχώρησε στην αναστολή έκδοσης των περιοδικών «4Τροχοί», «Ηχος & Εικόνα», «Πτήση», «Αuto Bild» κλπ. Οι «4 τροχοί» επανακυκλοφόρησαν στις 12 Ιουνίου, όχι όμως από τον Κώστα Καβαθά αλλά από την Alpha Editions (Κοντομηνάς-Φιλιππόπουλος). Η εφημερίδα «6 ημέρες» του Αντώνη Δελλατόλα ανέστειλε την έκδοσή της ύστερα από ολιγόμηνη κυκλοφορία ενώ η «Newsbomb» κυκλοφόρησε καθημερινά ως συνέχεια του ομότιτλου site, ωστόσο στις 21 Δεκεμβρίου έβγαλε το τελευταίο φύλλο και ίσως σύντομα εκδοθεί ξανά αλλά σε εβδομαδιαία μορφή.
Μεταγραφές – αποχωρήσεις
3 Ιανουαρίου: τις τελευταίες τους εκπομπές έκαναν ο Βασίλης Κουφόπουλος και ο Δημήτρης Γιαγτζόγλου καθώς η πόρτα αποχωρήσεων άνοιξε και πάλι στον ΣΚΑΪ μέσω της εθελουσίας εξόδου. Από τον Αύγουστο ο Κουφόπουλος είναι στον REAL FM.
5 Ιανουαρίου: παύει να εμφανίζεται στα «Νέα» η υπογραφή της Πόπης Διαμαντάκου.
11 Ιανουαρίου: ο γνωστός σκιτσογράφος ΚΥΡ, κατά κόσμον Γιάννης Κυριακόπουλος, ξεκινά συνεργασία με τη «Real News».
16 Ιανουαρίου: ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Θάνος Δημάδης, που έχει αποχωρήσει διαμαρτυρόμενος για τη «μνημονιακή» πολιτική του καναλιού του Φαλήρου, εμφανίζεται για πρώτη φορά στον Alpha.
3 Μαρτίου: παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ ο Νίκος Σήμος, καταγγέλλοντας την τοποθέτηση του Γιώργου Μπράμου στη θέση του γενικού διευθυντή του τομέα ψυχαγωγίας. Αργότερα ξεκινά να αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
4 Μαρτίου: αναλαμβάνει γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης στον ΑΝΤ1 ο Βασίλης Πελέκης.
8 Μαρτίου: παίρνει τη θέση του διευθυντή του σταθμού ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ο Κώστας Αρβανίτης.
11 Μαρτίου: ύστερα από μια 20ετία στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Δανίκας προσχωρεί στο team της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».
20 Μαρτίου: αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ο Γκίκας Μάναλης, μετά το «μαύρο» του καλοκαιριού έχει τοποθετηθεί στο πόστο του ειδικού διαχειριστή της ΕΡΤ.
17 Μαΐου: αποχωρεί από τον ALPHA η Αγλαΐα Λάτσιου (αδερφή του Γιάννη, του ΑΝΤ1).
21 Μαΐου: αποχωρούν από τον σταθμό ΔΡΟΜΟΣ 89.8 ο Βαγγέλης Περρής και η Έλενα Παπαβασιλείου, οι συντελεστές του πρωινού προγράμματος.
29 Μαΐου: γράφεται για πρώτη φορά περί μετακίνησης του Νίκου Χατζηνικολάου στο STAR. Οπερ και εγένετο, επίσημα δυόμισι μήνες μετά. Δύο μέρες μετά, συμφωνεί και η Μάρα Ζαχαρέα για να παρουσιάζει το δελτίο.
2 Ιουνίου: η Πόπη Τσαπανίδου κάνει μια πρώτη κουβέντα με το STAR και συμφωνεί, αποχωρώντας μετά την καλοκαιρινή της άδεια από τον ΣΚΑΪ.
22 Ιουνίου: η ομάδα της «Ελληνοφρένειας» συμφωνεί με τον ALPHA όπου «στεγάζεται» τηλεοπτικά έκτοτε.
6 Ιουλίου: αποχωρεί από το STAR η Χριστίνα Λαμπίρη ύστερα από πολλά χρόνια. Λίγες εβδομάδες μετά, συμφώνησε με τον ΣΚΑΪ και παρουσιάζει μεσημεριανή εκπομπή.
10 Ιουλίου: μεταγραφές στον σταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ με τους Κώστα Βαξεβάνη και Σταμάτη Κραουνάκη, να εντάσσονται στο δυναμικό του.
18 Ιουλίου: τα… χνάρια της Λαμπίρη ακολουθεί και ο «παροπλισμένος» από τις αρχές του καλοκαιριού στο STAR Σταμάτης Μαλέλης, που επισκέπτεται τον ΣΚΑΪ και, λίγες ημέρες αργότερα, διαδέχεται τον Χρήστο Παναγόπουλο που παραιτείται στις 4 Οκτωβρίου.
25 Ιουλίου: η Σοφία Παπαϊωάννου αποχωρεί από το team των «Φακέλων» του ΣΚΑΪ και αναλαμβάνει την εκπομπή «360 μοίρες» στον ALPHA.
29 Ιουλίου: στον ALPHA επιστρέφει, ύστερα από διετή αποχή, και η Κατερίνα Καραβάτου.
30 Ιουλίου: ανακοινώνεται πως η Ντορέττα Παπαδημητρίου θα κάνει εβδομαδιαία εκπομπή στον ΣΚΑΪ, η οποία προβλήθηκε ως τα τέλη του έτους.
1 Αυγούστου: Γιώργος Λιάγκας και Φαίη Σκορδά ανακοινώνουν τη συμφωνία τους με τον ΑΝΤ1 για την παρουσίαση της πρωινής ζώνης.
5 Αυγούστου: συμφωνεί με τον ΑΝΤ1 ο Γρηγόρης Αρναούτογλου ύστερα από πολυετή παρουσία στο MEGA. Και εντέλει ανέλαβε τους «Καρντάσιανς» μαζί με Μαρία Μπεκατώρου και Δημήτρη Σταρόβα.
8 Αυγούστου: και η Ναταλία Γερμανού συμφωνεί με τον ΑΝΤ1 για την παρουσίαση εκπομπή. Ο… εμπνευσμένος τίτλος της ήταν «Η Γερμανού ξανάρχεται».
27 Αυγούστου: η Ζήνα Κουτσελίνη επιστρέφει στον ALPHA ως υπεύθυνη ψυχαγωγικού προγράμματος, θέση που επίσης κατείχε στον σταθμό την περίοδο 2004-07.
2 Σεπτεμβρίου: ο Τάσος Τέλλογλου αποχωρεί κι αυτός από τους «Φακέλους» του ΣΚΑΪ και συμφωνεί με το STAR.
6 Σεπτεμβρίου: Πέτρος Κωστόπουλος και Τζένη Μπαλατσινού συμφωνούν για να αναλάβουν το πρωινό του MEGA.
23 Σεπτεμβρίου: ο Τζώνης Καλημέρης εντάσσεται στο δυναμικό του ALPHA, αναλαμβάνοντας τη θέση του γενικού διευθυντή τηλεόρασης.
25 Σεπτεμβρίου: «κόβεται» από τον «Ριζοσπάστη» η σελίδα του Νίκου Μπογιόπουλου ο οποίος αποχωρεί και, λίγες ημέρες αργότερα, συμφωνεί με τον όμιλο της «Real».
6 Οκτωβρίου: ο Ακης Παυλόπουλος εντάσσεται στο κανάλι ΕΧΤΡΑ.
7 Νοεμβρίου: υποβάλλει την παραίτησή του από τη διεύθυνση προγράμματος του MEGA ο Πέτρος Μπούτος. Λίγο καιρό αργότερα ανέλαβε θέση στον τομέα των διεθνών δραστηριοτήτων του ΑΝΤ1.
12 Νοεμβρίου: ο Λοΐζος Ξενόπουλος παίρνει τη θέση του Μπούτου στο MEGA ως νέος διευθυντής προγράμματος.
Follow on Twitter: @nikbozo
 

Τελευταία Νέα