Τα... 9 τρελά λεπτά του Λεβαντόφσκι (vids)

Τα... 9 τρελά λεπτά του Λεβαντόφσκι (vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Τα... 9 τρελά λεπτά του Λεβαντόφσκι (vids)

bet365

Ποιος να το πίστευε; Πάντως ούτε ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν μπορούσε να το αντιληφθεί αυτό που ζούσε... Σαν σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου του 2015, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι χάρισε στην ποδοσφαιρική υφήλιο 9 τρελά λεπτά, σκοράροντας πέντε φορές!

Ο Πολωνός έκανε μέχρι και τον Πεπ Γκουαρντιόλα να τραβάει τα... μαλλιά (;) του μετά και το καταπληκτικό πέμπτο γκολ που πέτυχε στο 60ο λεπτό της αναμέτρησης απέναντι στη Βόλφσμπουργκ, ολοκληρώνοντας το προσωπικό του σόου που ξεκίνησε με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, όταν και μπήκε στο ματς, για να ξετινάξει τα δίχτυα του Μπενάλιο από το 51' μέχρι και τη συμπλήρωση της μιας ώρας αγώνα.

Ο Λεβαντόφσκι, κατέγραψε εφτά σουτ στο περσινό παιχνίδι στην «Allianz Arena», από τη στιγμή που πέρασε στον αγωνιστικό χώρο, βρήκε το δρόμο για τα δίχτυα πέντε φορές, ενώ τα υπόλοιπα δύο σουτ έγιναν στη φάση του χατ-τρικ, όπου είχε δοκάρι και είδε προς στιγμήν τον Μπενάλιο να του αποκρούει τη δεύτερη προσπάθεια.

Στα βιβλία της ιστορίας της Bundesliga

Ήταν μια πεντάρα που θα τη θυμάται για πολλά χρόνια – ίσως και γι' αυτά που θα έρθουν μετά το φινάλε της καριέρας του – τόσο ο ίδιος, όσο οι Γερμανοί φίλαθλοι, οι οπαδοί της Μπάγερν Μονάχου αλλά και η ποδοσφαιρική κοινότητα. Τα γκολ του Λεβαντόφσκι θα μείνουν στα βιβλία της ιστορίας της Bundesliga, αφού έσπασαν αρκετά ρεκόρ στο γερμανικό πρωτάθλημα.

Πρώτα απ' όλα, ο Πολωνός στράικερ έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής έπειτα από 24 χρόνια που καταφέρνει να στείλει πέντε φορές τη μπάλα στα δίχτυα σε ένα ματς!

Ο αμέσως προηγούμενος που το είχε κάνει, ήταν ο Michael Tönnies, πετυχαίνοντας επίσης όλα τα τέρματα σε ένα ημίχρονο, στις 27 Αυγούστου του 1991, σε νίκη της Ντούισμπουργκ με σκορ 6-2 επί της Καρλσρούης. Μάλιστα, εκείνος είχε πετύχει και το πιο γρήγορο χατ-τρικ στην ιστορία της Bundesliga, όμως η χρονική απόσταση των τριών πρώτων γκολ του Λεβαντόφσκι (3 λεπτά) ξεπέρασαν και αυτή την επίδοση, ενώ πρόκειται επίσης για το ταχύτερο «καρέ» και την ταχύτερη «πεντάρα».

Ο «Λέβα» έγινε ο πρώτος στην ιστορία της Μπάγερν Μονάχου που πέτυχε πέντε γκολ σε παιχνίδι του πρωταθλήματος μετά τον Dieter Hoeneß που είχε κάνει κάτι αντίστοιχο αλλά σε 21 λεπτά, σε ευρεία νίκη με σκορ 6-0 επί της Μπραουνσβάιγκ στις 25 Φεβρουαρίου του 1984. Με ακόμα ένα γκολ, ο Λεβαντόφσκι θα μπορούσε να ισοφαρίσει και την αξιοθαύμαστη επίδοση του Ντίτερ Μίλερ, που με τη φανέλα της Κολωνίας, το 1977, είχε φτάσει στα έξι τέρματα στο τελικό 7-2 επί της Βέρντερ Βρέμης!

Ο Μπερμπάτοφ και οι κορυφαίες πεντάρες στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Τα πέντε γκολ σε ένα παιχνίδι από έναν ποδοσφαιριστή, ασφαλώς και δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα. Κάθε άλλο. Πολύ σπάνια το βλέπουμε σε αντίθεση με ένα «καρέ» που επιτυγχάνεται κάπως πιο... εύκολα και συχνά, όμως, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι μάς θύμισε μεταξύ άλλων και τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ!

Ο πρώην σούπερ σταρ του ΠΑΟΚ, πίσω στο 2010, όταν ακόμα βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε πρωταγωνιστήσει σε παιχνίδι απέναντι στη Μπλάκμπερν και είχε συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του 7-1, πετυχαίνοντας πέντε γκολ. Έναν χρόνο νωρίτερα το είχε κάνει και ο Ζερμέιν Ντεφό με τη φανέλα της Τότεναμ στο εντυπωσιακό 9-1 απέναντι στη Γουίγκαν, ενώ στη συνέχεια πάμε στον... προηγούμενο αιώνα και τους Σίρερ, Άντι Κόουλ, Ρας κ.α....

Πέρα από τη Μπουντεσλίγα και την Πρέμιερ Λιγκ, αξίζει να δούμε και αυτούς που πέτυχαν τελευταίοι πέντε γκολ σε ένα παιχνίδι στα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα...

Στην Πριμέρα Ντιβισιόν, μιας και έγινε λόγος και στην αρχή του κειμένου για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, η κατάσταση έχει... ξεφύγει.

Κι αυτό γιατί ο Πορτογάλος αστέρας της Ρεάλ Μαδρίτης ναι μεν έχει πετύχει πέντε γκολ σε μια αναμέτρηση και μάλιστα πολύ πρόσφατα, όμως, ανατρέχοντας στην ιστορία και τα στατιστικά του ισπανικού πρωταθλήματος, βρίσκει κανείς τα 6 γκολ του Τέλμο Θάρρα (τον οποίο ξεπέρασε στον πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών ο Μέσι) για την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο 10-0 επί της Λιέιδα από το 1950, ενώ υπάρχουν και τα εφτά γκολ του Κουμπάλα για τη Μπαρτσελόνα στο 9-0 επί της Χιχόν, το 1952!

Στην Ιταλία, ο τελευταίος που έστειλε τη μπάλα πέντε φορές στα αντίπαλα δίχτυα κατά τη διάρκεια ενός 90λέπτου, ήταν ο Μίροσλαβ Κλόζε για τη Λάτσιο σε ένα 6-0 επί της Μπολόνια το 2013, ενώ πριν από το γερμανικό «πολυβόλο» το είχε κάνει ο Ρομπέρτο Προύτσο σε νίκη της Ρόμα με σκορ 5-1 επί της Αβελίνο το 1986.

Τέλος, στο Championnat της Γαλλίας, το κατάφερε τελευταίος ο Κάρλος Εδουάρδο σε εκτός έδρας άνετη επικράτηση της Νις επί της Γκινγκάμπ με σκορ 7-2 το 2014, όμως, το 1984, ο Τόνι Κούρμπος με τη φανέλα της Μετς σκόραρε έξι φορές για να πάρει τη νίκη η ομάδα του επί της Νιμ με το τελικό 7-3.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα