Το πρώτο σπουδαίο ευρωπαϊκό βράδυ του ΠΑΟΚ (vid)

Το πρώτο σπουδαίο ευρωπαϊκό βράδυ του ΠΑΟΚ (vid)

Σταύρος Σουντουλίδης
Το πρώτο σπουδαίο ευρωπαϊκό βράδυ του ΠΑΟΚ (vid)

bet365

Τη σεζόν 1973-’74 ο ΠΑΟΚ έφτασε μέχρι τους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, με την πορεία να ξεκινάει, σαν σήμερα πριν 43 χρόνια, στη Βαρσοβία με το 1-1 κόντρα στην πανίσχυρη Λέγκια.

Ήταν η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή στιγμή της σπουδαίας ομάδας του Λες Σάνον, που στις 19 Σεπτεμβρίου 1973, απέσπασε ισοπαλία 1-1 στο στάδιο «Πολσκιέγκο» της Βαρσοβίας απέναντι στη Λέγκια, την ομάδα του πολωνικού στρατού, που αντιπροσώπευε ένα ολόκληρο καθεστώς, ήταν κυπελλούχος Πολωνίας και τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε φτάσει στα ημιτελικά και στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στην Πολωνία, δίχως το μεγάλο αστέρι του, τον τιμωρημένο Γιώργο Κούδα, που ταξίδεψε στη Βαρσοβία με την αποστολή για να είναι δίπλα στους συμπαίκτες του.

Ο «Δικέφαλος» ευτύχησε να έχει σε μεγάλη βραδιά τον Σταύρο Σαράφη και τον Χρήστο Τερζανίδη. Ο πρώτος με καταπληκτική ενέργεια δημιούργησε το γκολ των ασπρόμαυρών από τον δεύτερο στο 50ο λεπτό.

Ο «Καίσαρας», που στο ενδέκατο λεπτό με καρφωτή κεφαλιά άγγιξε το γκολ, πέρασε σαν… σταματημένο τον Πολωνό αμυντικό, πάσαρε στον Παρίδη, που είδε τον Τερζανίδη να μπαίνει με φόρα στην αντίπαλη περιοχή και με δυνατό σουτ να κάνει το 1-0 για τον «Δικέφαλο». Οι Πολωνοί ισοφάρισαν δέκα λεπτά αργότερα με τον Πιέτσκο, ενώ ο Αχιλλέας Ασλανίδης στο 85ο λεπτό σημάδεψε το κάθετο δοκάρι της εστίας της Λέγκια.

Μια Λέγκια, που είχε στη σύνθεσή της παίκτες, όπως ο Κάζιμιρ Ντέινα,, ο Ρόμπερτ Γκάντοχα, που το επόμενο καλοκαίρι έλαμψαν στα γήπεδα της Γερμανίας με την εθνική ομάδα της Πολωνίας.

Στη ρεβάνς της Τούμπας με γκολ του Δημήτρη Παρίδη, ο ΠΑΟΚ σφράγισε το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, που θα έφερνε στο δρόμο προς τους «8» της διοργάνωσης, την Ολυμπίκ Λυών.

Λέγκια: Μόβλικ, Τοπόλσκι, Νιεντζιόλκα, Ζίγκμουντ, Πέσκο, Νόβακ (Σταβιζίνσκι 74’), Τσιμικίεβιτς, Νταμπρόφσκι, Σάμεκ, Ντέινα, Ντάχοντα

ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης, Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Λάζος, Ασλανίδης.

Την ίδια μέρα ο Ολυμπιακός ηττήθηκε 1-0 από την Μπενφίκα στη Λισσαβόνα για το κύπελλο Πρωταθλητριών και ο Παναθηναϊκός 2-1 από την Μπέογκραντ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, με τον ΠΑΟΚ να εισπράττει «τα θερμά συγχαρητήρια και τους επαίνους» του στρατιωτικού καθεστώτος και την αποστολή να μην επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, αλλά να ταξιδεύει, μέσω Αθηνών, για τη Λευκωσία, όπου θα αντιμετώπιζε την Ομόνοια για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα