Όταν ο Γιώργος Δώνης πήγε στην Μπλάκμπερν (pics & vid)

Όταν ο Γιώργος Δώνης πήγε στην Μπλάκμπερν (pics & vid)

bet365

Σαν σήμερα, στις 5 Ιουνίου του 1996 ο Γιώργος Δώνης έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που, χρησιμοποιώντας τον νέο νόμο Μποσμάν, πήρε μεταγραφή στο εξωτερικό. Το gazzetta.gr θυμάται την ιστορία.

Ήταν το τέλος της σεζόν 1995-1996, όταν ο Παναθηναϊκός είχε μόλις διαγράψει μια εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη και στο Τσάμπιονς Λιγκ, με σπουδαιότερο «παράσημο» το «διπλό» στο Άμστερνταμ επί του Άγιαξ με 0-1 με το γκολ του Κρίστοφ Βαζέχα.

Μαζί με το γκολ του Πολωνού, όλοι θυμούνται και την κούρσα του Γιώργου Δώνη και την ασίστ του Έλληνα μέσου. Το «τρένο» διέσχισε το μισό γήπεδο, πριν πασάρει την κατάλληλη στιγμή στον επιθετικό του «τριφυλλιού», με το πλασέ και τον πανηγυρισμό του με τα χέρια ψηλά να μένει αξέχαστη στους φίλους της ομάδας.

Φυσικά η πορεία του Παναθηναϊκού στα «αστέρια» και η απόδοση του Δώνη έστρεψαν τα βλέμματα απ' όλη την Ευρώπη πάνω του. Πλέον, με το νόμο Μποσμάν, που έμελλε να αλλάξει θεμελιωδώς τις μεταγραφικές συνήθειες των ευρωπαϊκών ομάδων και τα δεδομένα στο ποδόσφαιρο της Γηραιάς Ηπείρου, ήταν καθεστώς. Έτσι, ο Έλληνας μέσος πέρασε στην ιστορία.

Στις 5 Ιουνίου του 1996, στα 26 του χρόνια, ο Γιώργος Δώνης έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έκανε χρήση του νόμου Μποσμάν και έφυγε για το εξωτερικό. Η ομάδα που τον απέκτησε ήταν η Μπλάκμπερν, προσφέροντας του συμβόλαιο που ξεπέρναγε το 1 δισεκατομμύριο δραχμές, δηλαδή περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, ποσό – ρεκόρ για την εποχή! Πλέον ο Δώνης ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας αθλητής και ο πρώτος ποδοσφαιριστής απ' τους 20 (έως σήμερα) που έχουν παίξει στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ.

Η παρουσία του στο Ίγουντ Παρκ και τη «νεαρή», μόλις 5 ετών Πρέμιερ Λιγκ, ήταν μάλλον επιτυχημένη. Παράμεινε εκεί για μιάμιση σεζόν, κάνοντας ντεμπούτο στις 17 Αυγούστου του 1996 εναντίον της Τότεναμ, με τους «rovers» να γνωρίζουν την ήττα με 2-0.

Συνολικά ο Δώνης μέτρησε 22 συμμετοχές, 11 εκ των οποίων ως βασικός, ενώ σημείωσε δυο γκολ, με την Έβερτον και την Κόβεντρι.

Τον Ιανουάριο του 1998 επέστρεψε στην Ελλάδα και την ΑΕΚ αυτή τη φορά, όμως το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς επέστρεψε στην Αγγλία για Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (6 μήνες), παίζοντας την περίοδο 1999-00 και στη Χάντερσφιλντ.

Διαβάστε παλαιότερα θέματα για το Νόμο Μποσμάν και την επιρροή του στο ποδόσφαιρο:

Ο Μποσμάν παλεύει με τους δαίμονες του!

Zαν Μαρκ Μποσμάν: «Έμεινα απένταρος, ένα βήμα πριν βρεθώ στο δρόμο»

Ο άνθρωπος που άλλαξε το ποδόσφαιρο

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα