Τα 41 ριμπάουντ του Τσέιμπερλεϊν! (vids)

Τα 41 ριμπάουντ του Τσέιμπερλεϊν! (vids)

Δημήτρης Ρούσσος
Τα 41 ριμπάουντ του Τσέιμπερλεϊν! (vids)

bet365

Σαν σήμερα πριν 49 χρόνια ο Ουίλτ Τσέιμπερλεϊν «διέλυσε» τα ρεκόρ ριμπάουντ σε αγώνες playoff στο ΝΒΑ, μπαίνοντας για άλλον ένα λόγο στα βιβλία της ιστορίας του μπάσκετ

Αναφορά στα κατορθώματα του «μύθου» του ΝΒΑ έχουν γίνει ουκ ολίγες. Πάντα όμως υπάρχει αφορμή για ένα «ταξίδι» στην ιστορία και στις ασπρόμαυρες μεν, πάντα ελκυστικές δε εικόνες του αμερικανικού μπάσκετ, στην εποχή που ο Τσέιμπερλεϊν ήταν ο πιο dominant παίκτης του αθλήματος!

Στους τελικούς της Ανατολής τη σεζόν 1966-67 συγκρούστηκαν οι Σέλτικς του Μπιλ Ράσελ με τους Σίξερς του Ουίλτ Τσέιμπερλεϊν. Με το ρεκόρ για την ομάδα του τον «θρύλου» της Βοστώνης απέναντι στη Φιλαδέλφεια του «Wilt the Stilt» να είναι στο 70-38, άπαντες περίμεναν αυτό να συνεχιστεί, ακόμα κι αν η ομάδα του Τσέιμπερλεϊν είχε το πλεονέκτημα έδρας.

Η πραγματικότητα ωστόσο τους διέψευσε. Με τον Ουίλτ να έχει εκπληκτική απόδοση με 24 πόντους, 13 ασίστ, 12 τάπες και 32 ριμπάουντ (έναντι 15 του Ράσελ), οι Σίξερς κέρδισαν το πρώτο παιχνίδι με 127-113, ενώ λίγες μέρες αργότερα έκαναν το 2-0 στη σειρά (107-102).

Στο Game 3 γράφτηκε ιστορία, με τον Τσέιμπερλεϊν να σημειώνει δυο ρεκόρ στον ίδιο αγώνα, έστω κι αν το ένα άνοιξε το δρόμο για το άλλο!

Η ομάδα απ’ τη Φιλαδέλφεια ήταν ξανά νικήτρια (115-104), με τον σούπερ σταρ της να μαζεύει 25 ριμπάουντ στο ημίχρονο, τα περισσότερα που έχει μαζέψει κάποιος μέχρι τον… ίδιο, λίγες μέρες αργότερα, στις 16/4/67 και στους τελικούς του ΝΒΑ απέναντι στους Ουόριορς (!), ενώ μέχρι το τέλος του αγώνα είχε μαζέψει 41 συνολικά! Το ημερολόγιο εκείνη τη μέρα έγραφε 5 Απριλίου 1967…

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ριμπάουντ που έχει φτάσει ποτέ κάποιος παίκτης σε παιχνίδι των playoff, δίχως να έχει σπάσει έως σήμερα. Στον ίδιο αγώνα ο Τσέιμπερλεϊν μέτρησε ακόμα 20 πόντους και 9 ασίστ.

Εκείνη τη χρονιά οι Σίξερς έφτασαν στην κατάκτηση του ΝΒΑ, επικρατώντας των Σαν Φρανσίσκο Ουόριορς με 4-2 και τον Τσέιμπερλεϊν να μετρά κατά μέσο όρο 47,8 λεπτά συμμετοχής και 17,7 πόντους, 28,5 ριμπάουντ και 6,8 ασίστ ανά αγώνα. Στο τέλος της σειράς, με το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, δήλωνε έμπλεος ενθουσιασμού: «Είναι υπέροχο να είσαι μέρος της σπουδαιότερης ομάδας όλων των εποχών! Όταν κατακτάς τον τίτλο του πρωταθλητή, νιώθεις σαν να λάμπεις συνέχεια!» Όσο για τον σημαντικότερο παράγοντα που έπαιξε ρόλο στην επιτυχία των Σίξερς, ο -ταπεινός- Τσέιμπερλεϊν είπε: «Είχαμε προπονητή τον Άλεξ Χάνουμ…»!

Θυμηθείτε εδώ τα αφιερώματα του Gazzetta.gr στον Τσέιμπερλεϊν:

Το τελευταίο παιχνίδι regular season

Το αρνητικό ρεκόρ στις βολές

Οι 4.000 πόντοι σε μια σεζόν

Οι 100 πόντοι σ’ έναν αγώνα

Οι 34 βολές σ’ ένα παιχνίδι

Η ζωή και η καριέρα του

 

NBA Τελευταία Νέα