Μπιλ Σάνκλι: Αναμορφωτής, θρύλος, λάτρης της Λίβερπουλ...

Μπιλ Σάνκλι: Αναμορφωτής, θρύλος, λάτρης της Λίβερπουλ...

Κώστας Ζάλιαρης
Μπιλ Σάνκλι: Αναμορφωτής, θρύλος, λάτρης της Λίβερπουλ...

bet365

Ζωή, θάνατος, ποδόσφαιρο και Λίβερπουλ... Σαν σήμερα, το 1959, ο Μπιλ Σάνκλι προσελήφθη από τους «κόκκινους» για ν' αλλάξει το κύρος του συλλόγου και να τον κάνει κυρίαρχο στην Αγγλία...

Η μορφή του, δεν θα ξεχαστεί ποτέ από κανέναν. Τα επιτεύγματά του, αλησμόνητα και ζηλευτά μέχρι σήμερα.

Στα 15 χρόνια της παρουσίας του στην τεχνική ηγεσία της Λίβερπουλ, ο Μπιλ Σάνκλι μεταμόρφωσε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ από δευτέρου επιπέδου σε μια από τις σπουδαιότερες ομάδες της εποχής του.

Τρία πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα, ένα πρωτάθλημα δεύτερης κατηγορίας και ένα Κύπελλο UEFA είχε να επιδείξει από τη θητεία του στους «κόκκινους», για να θεωρείται πλέον μια από τις πιο θρυλικές μορφές στην ιστορία της ομάδας και οι πύλες του «Άνφιλντ», να έχουν τ' όνομά του... Οι γνωστές «Shankly Gates», όπως επίσης και με το άγαλμά του.

Την ημέρα που ανακοίνωσε την απόσυρσή του, το 1974, μέχρι και τον θάνατό του, θεωρούσε αυτή την απόφαση, τη χειρότερη που είχε πάρει ποτέ στη ζωή του.

Ήταν ηγετική μορφή... Ακόμα και μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του, έδινε το «παρών» στις προπονήσεις στο «Μέλγουντ», φορώντας κανονικά τη φόρμα του, έχοντας απλά σκοπό του να παραμείνει σε καλή κατάσταση για την ηλικία του, έχοντας φροντίσει να μην κάνει καταχρήσεις και να προσέχει την υγεία του.

Μάλιστα, ο Μπομπ Πέισλι έβλεπε τους ποδοσφαιριστές του να φωνάζουν «κόουτς» τον Σάνκλι κι όχι εκείνον, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί πλέον στον θρυλικό προπονητή η είσοδος στο προπονητικό κέντρο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι πίσω, στον Νοέμβρη του 1959, όταν τον είχε πλησιάσει ο τότε πρόεδρος των «κόκκινων», Τομ Γουίλιαμς και τον ρώτησε αν ήθελε ν' αναλάβει την καλύτερη ομάδα της Βρετανίας, ο Σάνκλι απάντησε: «Γιατί με ρωτάτε; Τα μαζεύει και φεύγει ο Ματ Μπάσμπι από τη Γιουνάιτεντ;»!

Λίγες μέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα την 1η μέρα του Δεκέμβρη του 1959, ο Σάνκλι υπέγραψε με τον σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ...

Άφησε την τελευταία του πνοή το 1981, έπειτα από δύο καρδιακά επεισόδια μέσα σε λίγες μέρες, τον Σεπτέμβρη του 1981.

«Ορισμένοι λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι θέμα ζωής και θανάτου... Δεν με εκφράζει καθόλου αυτό. Είναι κάτι πολύ πιο σπουδαίο». Αυτά τα λόγια του, φανέρωναν ότι ζούσε μονάχα για το ποδόσφαιρο... Και για το όνομα «Λίβερπουλ» που σήμαινε τον κόσμο όλο για εκείνον...

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα