Ο τελικός... θρίλερ Παναθηναϊκός-ΑΕΚ το 1994 (vid)

Νίκος Ρόλλας
Ο τελικός... θρίλερ Παναθηναϊκός-ΑΕΚ το 1994 (vid)

bet365

Το gazzetta.gr σας θυμίζει τον τελικό του Κυπέλλου μεταξύ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ που έληξε 3-3 και πήγε στα πέναλτι, όπου κέρδισαν οι «πράσινοι».

Μέχρι και το 2009 που διεξήχθη το ΑΕΚ-Ολυμπιακός με τα ατελείωτα πέναλτι, ο πιο συναρπαστικός τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ήταν αυτός μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Ένωσης, το 1994. Ένα ματς που συμπληρώνει σήμερα 21 χρόνια και θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη όλων, καθώς είχε απίστευτες εναλλαγές συναισθημάτων...

Οι «πράσινοι» με το γκολ του Βαζέχα στο 32' και με το αυτογκόλ του Μανωλά στο 54', έδειχναν να παίρνουν άνετα το Κύπελλο, όμως η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν είχε καταθέσει τα όπλα. Μέσα σε 5 λεπτά, με τα γκολ του Αλεξανδρή στο 72' και με του Δημητριάδη στο 77' ισοφάρισε σε 2-2 και έστειλε το ματς στην παράταση...

Εκεί στο 95' ο Αλεξανδρής έκανε την ολική ανατροπή (3-2), όμως τίποτα δεν είχε κριθεί ακόμη... Το γκολ του Γεωργιάδη στο 97 ακυρώθηκε και όλα έδειχναν οτι η ΑΕΚ θα έπαιρνε το τρόπαιο, καθώς είχαμε φτάσει στα τελευταία λεπτά του αγώνα, όταν ο Μάρκος με προβολή ισοφάρισε σε 3-3 και έφερνε πίσω στο ΟΑΚΑ τους οπαδούς του Παναθηναϊκού που είχαν ήδη αρχίσει να φεύγουν.

Κάποιοι μάλιστα είχαν ήδη φτάσει στα αυτοκίνητά τους όταν άκουσαν το γκολ από τις εξέδρες και έτρεχαν άρον άρον στην εξέδρα για να δουν την διαδικασία των πέναλτι, όπου Τσιάρτας και Δημήτριάδης δεν κατάφεραν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Αποστολάκη να «κλειδώσει» τη νίκη για το «τριφύλλι».

Για την εκτέλεση αυτή υπάρχει και ένας ποδοσφαιρικός θρύλος. Λίγο πριν ο Αποστολάκης στήσει την μπάλα στην άσπρη βούλα, άκουσε έναν συμπαίκτη του να τον προτρέπει: «Όπως με την Ουγγαρία», καθώς ένα χρόνο νωρίτερα ο αμυντικός του Παναθηναϊκού είχε χαρίσει τη νίκη στην Εθνική ομάδα επί των Μαγυάρων με αυτό τον τρόπο.

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ
Λούης Χριστοδούλου: 1-0
Τόνι Σαβέφσκι: 1-1
Γ. Χ. Γεωργιάδης: 2-1
Αλέκος Αλεξανδρής: 2-2
Μαρίνος Ουζουνίδης: 3-2
Βασίλης Τσιάρτας: άουτ
Σπύρος Μαραγκός: απέκρουσε ο Ατματζίδης
Βασίλης Δημητριάδης: απέκρουσε ο Βάντσικ
Στράτος Αποστολάκης: 4-2

Παναθηναϊκός (Χουάν Ραμόν Ρότσα): Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Χριστοδούλου, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Γ. Χ. Γεωργιάδης, Μπορέλι (Μαραγκός 67'), Βαζέχα (Δώνης 65'), Νιόπλιας, Μάρκος.

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ατματζίδης, Κοπιτσής, Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς (Τσιάρτας 46'), Βλάχος (Δημητριάδης 60'), Αλεξανδρής, Σαβέφσκι, Σλίσκοβιτς, Σταματής, Κασάπης.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα