Ο Στιβ Μπάκναλ στη «Μηχανή του Χρόνου»

Gazzetta team
Ο Στιβ Μπάκναλ στη «Μηχανή του Χρόνου»

bet365

Η «Μηχανή του Χρόνου» ακολουθεί την πορεία του Στιβ Μπάκναλ, του Βρετανού που αγωνίστηκε για αρκετές σεζόν στον Ηρακλή και πλέον ασχολείται με την προπονητική και κυρίως τους νεαρούς αθλητές. Γράφει ο Φάνης Παναγιώτου.

Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους!

Αρχή στην Κρίσταλ Πάλας, συνέχεια στο NBA!

Ο Στιβ Μπάκναλ γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 17 Μαρτίου 1966. Η πρώτη ομάδα στην οποία έπαιξε μπάσκετ και μάλιστα κατέκτησε τους πρώτους του τίτλους ήταν η Κρίσταλ Πάλας. Η συνέχεια, όμως, τον βρήκε στις Η.Π.Α. λόγω σπουδών, ωστόσο δεν σταμάτησε ποτέ να παίζει μπάσκετ (σ.σ. αγωνίστηκε με το North Carolina) και δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ του NBA το 1989.

Καμία ομάδα δεν επέλεξε τον Στιβ Μπάκναλ, ωστόσο εκείνος πραγματοποίησε κάποιες εξτρά προπονήσεις το καλοκαίρι και τελικά έπεισε τους Λος Άντζελες Λέικερς να τον εντάξουν στο δυναμικό τους για την αγωνιστική περίοδο 1989/1990. Η παρουσία του Βρετανού ήταν... αδιάφορη (σ.σ. μόλις 4 λεπτά μ.ο.) και πριν ολοκληρωθεί η σεζόν -συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 1990- ο Μπάκναλ πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την Ευρώπης, αφού έλυσε το συμβόλαιο του με τους Λέικερς, τη φανέλα των οποίων φόρεσε 18 φορές.

Γερμανία, Γαλλία και... Ηρακλής

Μετά τους Λέικερς ο Μπάκναλ έπαιξε για μια σεζόν στην πατρίδα του με τους Sunblest Sunderland (σεζόν 1990-1991) και παράλληλα έκανε κάποιες προσπάθειες να βρεθεί ξανά στο NBΑ μέσω των μικρότερων κατηγοριών των Η.Π.Α. Η "πόρτα" της Αμερικής, όμως, είχε... κλείσει για τα καλά και ο Βρετανός αποφάσισε να μετακομίσει στη Γερμανία, όπου τη σεζόν 1991-1992 φόρεσε τη φανέλα της BG Stuttgart-Ludwigsburg.

Επόμενος σταθμός της καριέρας του η Γαλλία, όπου την αγωνιστική περίοδο 1992-1993 έπαιξε για λογαριασμό της Βιλερμπάν και την επόμενη σεζόν (1993-1994) ήταν στο ρόστερ της Λε Μαν. Το καλοκαίρι του 1994 ο Στιβ Μπάκναλ πήρε για ακόμα μια φορά τον δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα του. Τη σεζόν 1994-1995 αγωνίστηκε με τους Thames Valley Tigers, ενώ την επόμενη χρονιά (1995-1996) γύρισε στο Λονδίνο και έπαιξε για τους London Towers. Τις δύο αυτές σεζόν ο Μπάκναλ κατάφερε να κατακτήσει εγχώριους τίτλους, η συνέχεια, όμως, τον βρήκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Ηρακλή!

Η πρώτη χρονιά του Βρετανού στην Ελλάδα δεν ήταν καλή, καθώς ο Ηρακλής βρέθηκε στην 11η θέση της κανονικής διάρκειας με ρεκόρ 8 νίκες - 18 ήττες και στην πρώτη φάση των playoffs αποκλείστηκε με 2-1 στις νίκες από τον ΠΑΟΚ. Μια από τα ίδια και την επόμενη σεζόν, όπου ο Ηρακλής του Στιβ Μπάκναλ βρέθηκε στη 10η θέση της κανονικής διάρκειας (ρεκόρ 10 νίκες - 16 ήττες) και αποκλείστηκε στην πρώτη φάση των playoffs, καθώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Απόλλωνα Πάτρας (2-1 στις νίκες).

(Ο Μπάκναλ μαρκάρει τον Δημήτρη Παπανικολάου)

Ιταλία, επιστροφή και ξανά Ελλάδα

Μετά το πέρασμα από τον Ηρακλή ο Στιβ Μπάκναλ αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του και στην Ιταλία. Εκεί έπαιξε για μια χρονιά, φορώντας αρχικά τη φανέλα της Φαμπριάνο και στη συνέχεια της Ρέτζιο Εμίλια στη μεγάλη κατηγορία. Στην Ιταλία έμεινε ένα χρόνο (1998-1999) και τις επόμενες δύο σεζόν αγωνίστηκε ξανά στην πατρίδα του και συγκεκριμένα στους London Towers, τη φανέλα των οποίων είχε φορέσει και στο παρελθόν.

Η συνέχεια της καριέρα του Βρετανού τον βρήκε στην Ελλάδα με τον Άρη. Προπονητής των "κιτρίνων" ήταν ο Μίλαν Μίνιτς, που πρόσφατα ανέλαβε ξανά την ομάδα μετά τη φυγή του Βαγγέλη Αγγέλου και συμπαίκτες του Μπάκναλ -μεταξύ άλλων- ήταν ο Κουτρούλιας, ο Λάππας, ο Νάκιτς, ο Γκαγκαλούσης και ο Κινγκ. Εκείνη τη σεζόν ο Άρης τερμάτισε στη 10η θέση της κανονικής διάρκειας με ρεκόρ 9 νίκες - 17 ήττες και στα playoffs αποκλείστηκε από το Μαρούσι με 2-0 στις νίκες, αφού πρώτα, όμως, είχε ξεπεράσει το εμπόδιο του Ιωνικού με 2-1.

Μετά τον Άρη ο Μπάκναλ αγωνίστηκε για λίγο στους Birmingham Bullets στην πατρίδα του για να επιστρέψει το 2002 στον Ηρακλή, όπου έμεινε για δύο σεζόν. Την αγωνιστική περίοδο 2002-2003 -με προπονητή τον Λευτέρη Κακιούση και συμπαίκτες τους Κούβελα, Διαμαντίδη, Σχορτσανίτη, Παυλίδη, Νικολαϊδη και Ηλιάδη- ο Ηρακλής βρέθηκε στην 9η θέση της κανονικής διάρκειας (ρεκόρ 12-14) και έμεινε εκτός playoffs.

Τη σεζόν 2003-2004 -με την ίδια σχεδόν ομάδα- ο Ηρακλής του Στιβ Μπάκναλ έκανε σπουδαία σεζόν, καθώς τερμάτισε στην 4η θέση της κανονικής διάρκειας με ρεκόρ 16-10 και στα playoffs άφησε εκτός τον ΠΑΟΚ με 2-1 στην πρώτη φάση, στη δεύτερη αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό (δύσκολα) με 2-1 στις νίκες αλλά τελικά πήρε την 3η θέση, καθώς επικράτησε της ΑΕΚ με 3-2!

(Μπάκναλ - Κουτλουάι - Διαμαντίδης)

Το τέλος και η εθνική ομάδα

Ο Στιβ Μπάκναλ μόλις άφησε την Ελλάδα και τον Ηρακλή έπαιξε για μια χρονιά στη Γαλλία με την Αντίμπ (σεζόν 2004-2005) και στη συνέχεια αγωνίστηκε με τους Leicester Riders στην πατρίδα του, που ήταν και η τελευτάια ομάδα της καριέρας του.

Ο Μπάκναλ έκανε σπουδαία καριέρα για Βρετανός παίκτης και τίμησε και με το παραπάνω την εθνική ομάδα της πατρίδας του. Συνολικά είναι διεθνής 91 φορές, με τις 22 από αυτές να είναι με την εθνική Μεγάλης Βρετανίας και τις υπόλοιπες με την Αγγλία.

Η ζωή μετά το μπάσκετ

Ο Στιβ Μπάκναλ δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με το μπάσκετ και από το 2005 κάνει καριέρα στους πάγκους. Τη σεζόν 2005-2006 ήταν παίκτης προπονητής στους Leicester Riders, εκεί όπου έμεινε και την αγωνιστική περίοδο 2006-2007. Την επόμενη σεζόν εργάστηκε στη London Capital, ωστόσο από τότε ο Μπάκναλ έχει... ρίξει το βάρος στα μικρά παιδιά και τους νεαρούς αθλητές.

Σήμερα ο Βρετανός είναι διευθυντής στην Harris Beckenham Academy, κατέχει την ίδια θέση στο Πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου, όπως και στο Κολέγιο Coulsdon. Παράλληλα, ο Στιβ Μπάκναλ είναι πρόεδρος του προγράμματος SLCP Thunder που έχει ως κύρια ασχολία την ανάπτυξη των νεαρών αθλητών, ενώ από τις βασικές του ασχολίες είναι πως από τον Σεπτέμβριο του 2010 εργάζεται ως πρώτος προπονητής στην U18 εθνική ομάδα της Αγγλίας.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα