Έντι το... γρήγορο πιστόλι! (vids & pics)

Έντι το... γρήγορο πιστόλι! (vids & pics)

Gazzetta team
Έντι το... γρήγορο πιστόλι! (vids & pics)
Η «Μηχανή του χρόνου» θυμάται το γρήγορο πιστόλι του Ολυμπιακού, Έντι Τζόνσον και ακολουθεί τα βήματά του! Γράφει η Στέλλα Παπαδοπούλου.

Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους!


Η ιστορία του Έντι Τζόνσον άρχισε στις σκληρές γειτονιές του Ιλινόις στο Σικάγο. Τα ναρκωτικά, τα όπλα, η βία ήταν μία καθημερινή πρόκληση για τον ίδιο. Ο Έντι είχε έξι αδέλφια και μεγάλωσε έχοντας στο πλάι μόνο με τη μητέρα τους.

Από μικρή ηλικία κατάλαβε πως ήθελε να ξεφύγει από αυτή την καθημερινή, σκληρή πραγματικότητα. Έτσι, έχοντας απίστευτη θέληση μέσα του αφοσιώθηκε στο σχολείο και στον αθλητισμό. Αρχικά δοκίμασε το μπέιζμπολ, αλλά είδε πως δεν του ταίριαξε. Κάπως έτσι ήρθε στη ζωή του το μπάσκετ στα 13 του χρόνια. Η μητέρα του ήταν πάντα στο πλάι του και δουλεύοντας σκληρά ήθελε να προσφέρει στην οικογένειά του ένα καλύτερο μέλλον.

Η πρώτη μεγάλη επιβράβευση δεν άργησε να έρθει, καθώς του δόθηκε μία πλήρης υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Μάλιστα ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειας του που ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε κολέγιο.

Στα τέσσερα χρόνια που έμεινε εκεί, φρόντισε να αφήσει το στίγμα του και σίγουρα θα τον θυμούνται ακόμα για το μεγάλο νικητήριο καλάθι απέναντι στο Μίσιγκαν του Μάτζικ Τζόνσον. Τότε τα δύο κολέγια ήταν αήττητα στην περιφέρεια τους και χάρις στον Τζόνσον το Ιλινόι ανέβηκε στο 15-0.

Το μεγάλο του όνειρο δεν άργησε να πραγματοποιηθεί. Το 1981 επιλέχθηκε στο δεύτερο γύρο τουντραφτ στη θέση 29 από το Κάνσας Σίτι (Σακραμέντο Κινγκς ). Μπορεί να μην επιλέχθηκε σε καλή θέση, ωστόσο ήξερε πως με σκληρή δουλειά θα εξελιχθεί και θα φτάσει πιο ψηλά. Στους Κινγκς έμεινε μέχρι το 1987, έπειτα πέρασε τρία χρόνια στους Φοίνιξ Σανς και στη συνέχεια πήγε σε Σιάτλ και Χόρνετς. Το 1989 κέρδισε τον τίτλου του «έκτου παίκτη της χρονιάς» με την φανέλα των Σανς, καθώς μέτρησε 21,5 πόντους σε μόλις 29 λεπτά μέσο όρο.

Το καλοκαίρι του 1994 είναι αρκετά «καυτό» στην Ελλάδα, με τα μεταγραφικά σενάρια για τους δύο «αιώνιους» να έχουν πάρει φωτιά! Ο Γιάννης Ιωαννίδης έψαχνε έναν πολύ καλό σουτέρ για την ομάδα του κι αφού αρκετές περιπτώσεις «ναυάγησαν» ήρθε στο προσκήνιο η περίπτωση του Έντι Τζόνσον. Ο Αμερικανός είχε ολοκληρώσει μία πολύ καλή χρονιά στους Σάρλοτ Χόρνετς (11,4π., 3,7ριμπ.) και το σουτ του ήταν το δυνατό του σημείο.

Τελικά, ο Έντι Τζόνσον αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, πήρε την οικογένειά του, τη δίψα του για μπάσκετ και ήρθε στην χώρα μας για να δοκιμάσει μία νέα εμπειρία.

Η ηλικία του μπορεί να... ξίνισε αρχικά τους φίλους του Ολυμπιακού, αφού ήταν 35 χρονών, ωστόσο οι εμφανίσεις του στη συνέχεια έδιωξαν κάθε προβληματισμό.

«Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου προσπαθώ πάντα για το καλύτερο αυτό θα κάνω και στην Ελλάδα. Θέλω αυτή η επιλογή μου να αποτελέσει σπουδαίο σταθμό στην καριέρα μου», ήταν τα πρώτα του λόγια όταν έφτασε στην χώρα μας.

Βέβαια, δεν ήρθε καθόλου στα τυφλά. Ο Έντι είχε ψάξει για την χώρα μας και είχε ρωτήσει δύο καλούς του φίλους για την Ευρώπη τον Πι Τζέι Μπράουν και τον Ράντι Γουάιτ.

Το ντεμπούτο του με την «ερυθρόλευκη» φανέλα δεν ήταν και το πιο ιδανικό. Χωρίς να έχει παίξει σε κανένα φιλικό και μετρώντας λίγες μέρες στην Ελλάδα... έπεσε από την αρχή στα δύσκολα! Η κλήρωση του κυπέλλου έφερε το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς. Ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό στο κλειστό του Σπόρτινγκ - λόγω τιμωρίας διεξήχθη σε ουδέτερη έδρα- με οπαδούς και των δύο ομάδων. Μετά από ένα κακό παιχνίδι οι «πράσινοι» επικράτησαν (42-40), με τον αγχωμένο Έντι να πετυχαίνει 9 πόντους με πολύ άσχημα ποσοστά.

Πολλοί άρχισαν τα... παρατράγουδα. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος όμως ο «Fast Eddie» φρόντισε να δείξει τον πραγματικό του εαυτό. Απέναντι στον Άρη έκανε τρελή εμφάνιση με 25 πόντους και χάρισε στον Ολυμπιακό το «διπλό» στο «Αλεξάνδρειο»! Βέβαια... πήρε ακόμα μία γεύση από τις ελληνικές εξέδρες, καθώς ένα κέρμα τον βρήκε κοντά στο μάτι, με αποτέλεσμα να ματώσει.

Το ντεμπούτο του στην Α1 δεν ήταν καθόλου τυχαίο, αφού οι μεγάλες εμφανίσεις συνεχίστηκαν και το χέρι του ήταν... όπλο για τον Ολυμπιακό. Οι φίλοι της ομάδας τον αγκάλιασαν και του... κόλλησαν πολλά παρατσούκλια όπως τα «Πίστολ-Έντι» και «Λούκι Λουκ», ενώ στις εξέδρες δείχνοντας πως έχουν ξεχάσει τον Ζάρκο Πάσπαλι τραγουδούσαν το «Φέραμε από την Αμερική τον Έντι το πιστόλι...».

Στην Ελλάδα κατέκτησε και τον μοναδικό τίτλο της καριέρας του! Ο Ολυμπιακός πέρασε άνετα το εμπόδια της ΑΕΚ και του Ηρακλή και βρήκε στους τελικούς της Α1 τον «αιώνιο» αντίπαλο, Παναθηναϊκό. Η σειρά πήγε στον πέμπτο τελικό εκεί που ο Ολυμπιακός κατάφερε να επικρατήσει με 45-44.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα μέτρησε 21,2 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ κι 1 κλέψιμο. Η πορεία του στην Ευρώπη ήταν ανάλογη. Σε 18 παιχνίδια μέτρησε 21,9 πόντους, 4,6 ριμπάουντ, 1,8 ασίστ και 2,5 λάθη με μέσο όρο συμμετοχής 35,1 λεπτά.

Στο Final Four της Σαραγόσα απέναντι στον Παναθηναϊκό στις 11 Απριλίου του 1995, ο Έντι Τζόνσον έκανε ένα από τα καλύτερά του παιχνίδια. Με 27 πόντους, 4/8 τρίποντα και 10 ριμπάουντ βοήθησε τους «ερυθρόλευκους» να φτάσουν στην πρόκριση και μάλιστα πήρε το παιχνίδι πάνω του! Με το σκορ να είναι 45-38 επτά λεπτά περίπου πριν από το τέλος, ο Αμερικανός μάζεψε τους συμπαίκτες του στο time out και τους είπε... δώστε μου την μπάλα. Όλα τα άλλα ήταν απλά. Με τέσσερα απανωτά τρίποντα (μέχρι τότε μετρούσε 15 πόντους, αλλά με 0/4 τρίποντα) ο «Fast Eddie» έβαλε μπροστά τον Ολυμπιακό (53-52), με τον Μίλαν Τόμιτς στη συνέχεια να «καθαρίζει» την πρόκριση.

Μάλιστα, μεγάλη εντύπωση είχε προκαλέσει η πρωτοβουλία του να πάει η ομάδα στα αποδυτήρια των «πρασίνων» για να τους δώσει συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους.

Στον μεγάλο τελικό τα πράγματα ήρθαν τούμπα. Η ομάδα έμεινε στους πανηγυρισμούς κι ο Τζόνσον έκανε άσχημο παιχνίδι. Η Ρεάλ Μαδρίτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κατάφερε να περιορίσει τον Αμερικανό που ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 9 πόντους και 3/14 σουτ!

Το καλοκαίρι ο Έντι έχοντας αποκομίσει απίστευτες εμπειρίες επέστρεψε στο ΝΒΑ για να αγωνιστεί στους Ιντιάνα Πέισερς και στη συνέχεια έκλεισε την καριέρα του στους Χιούστον Ρόκετς.

Τον Ολυμπιακό τον έχει ακόμα στην καρδιά του, παρακολουθεί πάντα την πορεία του, ενώ το 2009 βρέθηκε στο Final Four του Βερολίνου! Η ομάδα του είχε ετοιμάσει και μία έκπληξη. Μία τούρτα για τα πεντηκοστά γενέθλιά του, που έσβησε μαζί με τους φίλους της ομάδας. Τότε, παραδέχτηκε πως η θητεία του στον Ολυμπιακό ήταν από τις καλύτερες στην καριέρα του κι οι στιγμές που πέρασε στην χώρα μας από τις καλύτερες της ζωή του.

Το μπάσκετ συνεχίζει να είναι η καθημερινότητα του, από διάφορα πόστα

Πλέον είναι σχολιαστής στους αγώνες των Φοίνιξ Σανς, γράφει στο hoopshype.com, ενώ διατηρεί τη σχολή «2J Basketball Training Academy», όπου δουλεύει με μικρά παιδιά. Πρόσφατα δοκίμασε και τις δυνατότητές τους ως συγγραφέας και κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «You Big Dummy» που αναφέρεται περισσότερο σε αθλητές. Στο βιβλίο του μέσα από διάφορες ιστορίες από την καριέρα του θέλει να βελτιώσει σε όλα τα επίπεδα τον αναγνώστη. Επίσης έχει κυκλοφορήσει ένα DVD με τίτλο «Eddie Johnson's Jumpshot and Offensive Skills», που δείχνει διάφορους τρόπους που μπορεί να βελτιώσει ένας αθλητής τις δεξιότητές του.

Το φιλανθρωπικό του έργο είναι μεγάλο και σε κάθε ευκαιρία συμμετέχει σε διάφορες δράσεις, ενώ μέσα από ομιλίες του δίνει κίνητρο σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Στα... οικογενειακά του ο Έντι είναι παντρεμένος με την Τζόι κι έχουν δύο παιδιά, έναν γιο και μία κόρη. Η 22χρονη κόρη του Τζέιντ δοκιμάζει τα βήματά της στο τραγούδι...

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα